Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Drugi model japońskiego wytwórcy (mistrza?) Mr. Hiro.  Zgodnie z moimi upodobaniami znów padło na wintydżową wyścigówkę - Ferrari D50 w oznakowaniach Grand Prix Monaco z 1956 (JM Fangio).

Ferrari przejęło ten model od Lancii i poddało go niewielu modyfikacjom. Lancia wprowadziła z tym modelem szereg rewolucyjnych w ówczesnej F1 modyfikacji. Zasadnicze to skośne ustawienie silnika v8 (Jano) i zrównoważenie rozkładu masy poprzez instalację bocznych zbiorników paliwa.

Do tego co było w pudle dodałem właściwie tylko nity i trochę śrubek....

Malowanie pędzel i spraye Tamiya i Humbrol.

50482517872_3ecdf7f780_b.jpg

50482361456_76f8f6709e_b.jpg

50482508577_5857fb27e3_b.jpg

50482363461_0e1cbaf90e_b.jpg

50481647843_7a1c2e9f55_b.jpg

50481648333_4ac3f0caa2_b.jpg

50481650203_2ea64d0557_b.jpg

50482366576_966ce425a1_b.jpg

50482513282_7fded30429_b.jpg

50482513577_4b45a56017_b.jpg

50482368776_50e1b7fcdd_b.jpg

50482369446_01ca0e08e3_b.jpg

50482516862_1398135816_b.jpg

IMAG4143.jpg

Edytowane przez primabaleron
  • Like 6
  • Thanks 1
Napisano

Popraw adresy zdjęć, wystarczy ze skopiujesz adres strony bez tych wszystkich udziwnien

Napisano

Trochę się nie znam na tym temacie modelarskim, opony i silnik jak dla mnie rewelacja, ale przykro mi, że lakierowanie skończyło się efektem skórki pomarańczy.

• Like 1
Napisano (edytowane)

Genialny model. nie moge się napatrzeć. Musze spytać o powód skośnego ustawienia silnika

Edytowane przez spiton
  • Like 1
Napisano

Dokładnie. Lancia (bo ten bolid to pierwotnie projekt Lancii, przejęty potem przez Ferrari) chciała maksymalnie obniżyć środek ciężkości poprzez obniżenie pozycji kierowcy. Samochody F1 w latach 50-tych miały jeszcze silniki z przodu, a pomysł silnika umiejscowionego za kokpitem, wprowadzony w przedwojennych bolidach Auto-Uniona nie przyjął się.  Powstał więc problem co zrobić z wałem napędowym napędzającym koła tylne. Inżynierowie wpadli na pomysł umiejscowienia silnika na ukos i tym samym poprowadzeniu wału napędowego obok fotela. 

• Like 2
Napisano
8 godzin temu, PiterATS napisał:

Dokładnie. Lancia (bo ten bolid to pierwotnie projekt Lancii, przejęty potem przez Ferrari) chciała maksymalnie obniżyć środek ciężkości poprzez obniżenie pozycji kierowcy. Samochody F1 w latach 50-tych miały jeszcze silniki z przodu, a pomysł silnika umiejscowionego za kokpitem, wprowadzony w przedwojennych bolidach Auto-Uniona nie przyjął się.  Powstał więc problem co zrobić z wałem napędowym napędzającym koła tylne. Inżynierowie wpadli na pomysł umiejscowienia silnika na ukos i tym samym poprowadzeniu wału napędowego obok fotela. 

No to chciałbym jeszcze zobaczyć zdjęcie tylnego mostu. żeby zobaczyć jak ro wygląda.

Napisano (edytowane)

Tak z grubsza wygląda ten układ (na niebiesko- skrzynia biegów, ustawiona poprzecznie; na jasno zielono- wał napędowy, na ciemno zielono- zawieszenie z poprzecznym resorem piórowym). Natomiast bardziej szczegółowe zdjęcia wrzuci może Primabaleron, o ile ma jakieś zdjęcia z budowy modelu :)

640px-Schéma_de_la_Lancia_D50.jpg

Edytowane przez PiterATS
Napisano

Kapitalny!

• Like 1
Napisano
W dniu 25.10.2020 o 22:45, PiterATS napisał:

Tak z grubsza wygląda ten układ (na niebiesko- skrzynia biegów, ustawiona poprzecznie; na jasno zielono- wał napędowy, na ciemno zielono- zawieszenie z poprzecznym resorem piórowym). Natomiast bardziej szczegółowe zdjęcia wrzuci może Primabaleron, o ile ma jakieś zdjęcia z budowy modelu :)

Tak to leci mniej więcej... :)

IMAG4099.jpg

Napisano

Model piękny. Zastanawia mnie fakt, tego co napisał Dorotka. Czy na karoserii ma być taka skórka pomarańczy, czy to powinno być gładkie?

• Like 1
Napisano
5 godzin temu, Bartas89 napisał:

Model piękny. Zastanawia mnie fakt, tego co napisał Dorotka. Czy na karoserii ma być taka skórka pomarańczy, czy to powinno być gładkie?

Kiedyś kolega NieDorotka powiedział mi oglądając odrestaurowanego Mercedesa z 1955 roku (w skali 1:1) : Pamiętaj nigdy nie lakieruj po pijaku i jak nie ma prądu...  🤓

Napisano
W dniu 25.10.2020 o 22:45, PiterATS napisał:

Bardzo dziękuje. Bardzo ciekawe rozwiązanie

• 2 weeks later...
Napisano

Gratuluję pracy, efekt jest bardzo fajny, dodatki to wisienka na torcie. Skala daję szansę poszaleć z detalami. Ciekawy jestem jaka jest jakość tych MFH-zestawów? A co do lakieru trudno mi się wypowiedzieć bo nie wiem jaki był wtedy "standard" w tej klasy i przenaczenia autach, ogólnie zapewne cieszy oko, pozdrawiam _)

Napisano (edytowane)
W dniu 18.11.2020 o 15:11, Angus73 napisał:

Gratuluję pracy, efekt jest bardzo fajny, dodatki to wisienka na torcie. Skala daję szansę poszaleć z detalami. Ciekawy jestem jaka jest jakość tych MFH-zestawów? A co do lakieru trudno mi się wypowiedzieć bo nie wiem jaki był wtedy "standard" w tej klasy i przenaczenia autach, ogólnie zapewne cieszy oko, pozdrawiam _)

MFH ma tą zaletę, że w skali 1/12 wypuszcza rocznie 2-3 nowe zestawy, co w tej skali taka Tamiya trzepie to samo od kilkudziesięciu lat. Nie składa się tego jak klocki niestety... Ale satysfakcja z budowy (minimum 100-150 h), jak dla mnie, ogromna. Malowanie niestety nie jest moją najmocniejszą stroną. Tu był spray Tamiya Italian Red (już wielokrotnie  stosowany przeze mnie), a na to satyna clear od Humbrola (użyty po raz pierwszy z powodu braku bdb Model Master 1959). No i na ogonie wyszedł zonk...

Edytowane przez primabaleron