Skocz do zawartości

"Squeezing a putty in Tuy Hoa" , F-100D Super Sabre, Italeri, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

Jak mawiały wielkie umysły - "Miało być dobrze a wyszło jak zwykle" :mrgreen:

O modelu nie będę się rozpisywał bo wszystko  napisałem w warsztacie i nie ma co truć.  Model wyszedł, tak powiedzmy, na jakieś 5,47 pkt w mojej 10-cio stopniowej skali twórczej. Bywało lepiej.

Co prawda "wynik ostateczny" jest na tyle urzekający, że w swojej jaskini dumania rozważam  podjęcie zmagań z F-100F w wersji "dzikiej łasicy". Aczkolwiek brak ma rynku stosownych żywic hamuje moje  rozważania dość mocno :lama:

No dobra, wystarczy tego bajania. Czas na model

F-100D Super Sabre, lotnisko Tuy Hoa, Wietnam Południowy.

xtf6ru0.jpg

MW7tNi6.jpg

0edawyK.jpg

irJU7vD.jpg

uvyiULK.jpg

HmPULPy.jpg

4ybqb1P.jpg

sg86jtG.jpg

cntnVup.jpg

VgvExHg.jpg

yzitjoL.jpg

mP17Ap5.jpg

QZPOVjQ.jpg

goTUaSg.jpg

ZACp4h7.jpg

UnHk3SX.jpg

RMwpwmu.jpg

Qo50YoT.jpg

mj4GxPD.jpg

A teraz można pif-pafać :pif:

:kawa:

Edytowane przez abtb
  • Like 12

Ciekawy model.Bardzo rzadko pokazywany .Wykonanie fajne choć chyba nie wszystkie kalki siadły tak jak miały.Generalnie podoba się.:super:

To teraz do kolekcji"wietnamskiej" F-105.

Edytowane przez Xmen
  • Thanks 1

Kalki to Akademy. A jak wiadomo Akademyto trochę takie drewno. Co prawda już bardziej przyjazne niż dawniej ale jednak drewno.

Ponacinałem je i już jest ok.

A poza tym to WIELKIE PODZIĘKOWANIA dla kolegi rudego007, które mi te kalki podarował i bez których ten model nigdy by nie powstał.

Edytowane przez abtb

50 minut temu, abtb napisał:

Model wyszedł, tak powiedzmy, na jakieś 5,47 pkt w mojej 10-cio stopniowej skali twórczej.

Skala oceny widzę jak u Tomasza Milera, gościa który testuje whisky. Nie wiem skąd on bierze tę punktację... Te Twoje 5,47...:hmmm:Czemu nie 5,46 np albo całe 5,50?:jezyk:

54 minuty temu, abtb napisał:

Co prawda "wynik ostateczny" jest na tyle urzekający, że w swojej jaskini dumania rozważam  podjęcie zmagań z F-100F w wersji "dzikiej łasicy". Aczkolwiek brak ma rynku stosownych żywic hamuje moje  rozważania dość mocno :lama:

F-100 masz, chcesz łasicę weź F-105.  Nie ma do niego dużych żywic, widzę że temat dodatków Ci się spodobał, za to detal w nim jest bardzo ładny. U kolegi na forum jest do kupienia jeszcze za 60 zetka. 

Pomijając Phantoma temat Wietnamu wychodzi na bombowo. Dawaj do kompletu A-37:mrgreen:

Ze wszystkich zdjęć najbardziej do gustu przypadła mi fotka nr 9:super:

Godzinę temu, abtb napisał:

DSCF2800.thumb.JPG.8a880e4bc4734a7fd42699bf761c7699.JPG

27 minut temu, abtb napisał:

A poza tym to WIELKIE PODZIĘKOWANIA dla kolegi rudego007, które mi te kalki podarował i bez których ten model nigdy by nie powstał.

Nie ma za co :piwo: 

• Thanks 1

33 minuty temu, rudy0007 napisał:

Te Twoje 5,47...:hmmm:Czemu nie 5,46 np albo całe 5,50?

Wyliczam to ze skomplikowanego wzoru matematycznego w którym długość skrzydeł zależna od .................................................... i na koniec po mnożona  przez  współczynnik faz księżyca daje ostateczny wynik z dokładnością do dwóch cyfr po przecinku :mrgreen:

36 minut temu, rudy0007 napisał:

U kolegi na forum jest do kupienia jeszcze za 60 zetka. 

A są jakiej rabaty dla tworzących w "wietnamskich klimatach"?:haha:

38 minut temu, rudy0007 napisał:

Dawaj do kompletu A-37

Proszę mi tu przecieków nie robić :wpier:

Generalnie to bardzo mi się podoba i jest urokliwy. Fajna kolekcja maszyn w wietnamskich mundurkach. 

• Thanks 1

47 minut temu, abtb napisał:

Wyliczam to ze skomplikowanego wzoru matematycznego w którym długość skrzydeł zależna od .................................................... i na koniec po mnożona  przez  współczynnik faz księżyca daje ostateczny wynik z dokładnością do dwóch cyfr po przecinku :mrgreen:

Typowe urzędowe liczenie, policzone jest ale jak to nikt nie wie. 

48 minut temu, abtb napisał:

A są jakiej rabaty dla tworzących w "wietnamskich klimatach"?:haha:

Pytaj, z Piotrkiem idzie się dogadać.

53 minuty temu, abtb napisał:

Proszę mi tu przecieków nie robić :wpier:

Nie przesadzaj :wink:

• Like 1

Mi się również bardzo podoba, szkoda tylko, że nie duński 😉 

Dzika Łasica również będzie mile widziana - zarówno w wersji F-100F, F-105G czy F-4G - tylko porządnie uzbrojona 😉 

I na zdjęciu grupowym zdecydowanie mi brakuje jakiegoś F-105, one również dobrze wyglądają w tym kamuflażu :) Jak zrobisz G to będą dwie pieczenie przy jednym ogniu :D 

• Thanks 1

13 minut temu, Matys napisał:

Jak zrobisz G

Dwa czy jedno? Bo się trochę pogubiłem :hmmm:

Na Phantoma się łaszę ale jeszcze jest w sklepie :haha: Co do 105G to jakaś tam propozycja zakupów była. Może będę pertraktował i zakupię profilaktycznie.

Podsumowując dzień wczorajszy:

BARDZO SERDECZNIE dziękuję za opinie.

:piwo:

16 minut temu, Markuz napisał:

Bardzo fajna wietnamska kolekcja.

Z tą "wietnamską kolekcją" to tak trochę średnio wychodzi:hmmm:

Jak by nie patrzeć, to jednak Phantom tak bardziej po turecku jest. Ale z drugiej strony dostawa Phantomów do Turcji jakoś dziwnie się pokrywa z zakończeniem wojny w Wietnamie. Może i nie jeden dostarczony latawiec miał jakąś pamiątkową przestrzelinę :haha:

3 godziny temu, abtb napisał:

Dwa czy jedno? Bo się trochę pogubiłem :hmmm:

Na Phantoma się łaszę ale jeszcze jest w sklepie :haha: Co do 105G to jakaś tam propozycja zakupów była. Może będę pertraktował i zakupię profilaktycznie.

Podsumowując dzień wczorajszy:

BARDZO SERDECZNIE dziękuję za opinie.

Z tymi dwiema pieczeniami to mi zdecydowanie chodziło o 105G, ale chętnie zobaczę wszystkie łasice 😉 

Sam bym sobie musiał tą stopiątkę sprawić, mam zestaw kalek Caracala z Jinkin Josie więc trzeba zrobić - w końcu samolot z gołą babą na nosie zawsze się jakoś przyjemniej buduje.

105ka jako "łasica" to jak najbardziej ale Phantoma to ja jednak widzę z jakimiś BLU 27 lub innym solidnym "ładunkiem". W końcu Wietnam to "zapach benzyny nad wzgórzami" :mrgreen:

Bardzo zacny. Klasycznie popsiocze na ciemny wash, Ty to klasycznie zlejesz :) 
Czekam na Skoshi Tigera i F-105 😉

• Thanks 1

15 godzin temu, Moses napisał:

Bardzo zacny.

Klasycznie popsiocze na ciemny wash,

Track łosz w ładnym kolorze brązowym. Na fotkach tak wychodzi, nic na to  nie poradzę wink3

y to klasycznie z

Ty to klasycznie zlejesz

Ty to napisałeś więc chyba muszę się dostosować :haha:

Czekam na Skoshi Tigera

Raczej nie będzie

F-105

Tu jest szansa, ale jeszcze sporo wody w sedesie upłynie zanim dołączy do reszty.

Godzinę temu, Moses napisał:

Czemu nie bedzie Skoshi Tigera?

Bo nie mam w magazynie :niemam:. A poza tym to chyba nie ma na rynku przyzwoitego F-5. Ten z HB mam ale on taki trochę ......... straszny jest :strach:

I jest i go nie ma. 
Wolfpack zapakował ESCI, i jest to chyba jedyny konkretny model Skoshiego 
https://www.scalemates.com/pl/kits/wolfpack-design-wp17203-northrop-f-5a-skoshi-tiger-usaf-supersonic-fighter--374160

Zr

To wiem, tylko to trochę taki staroć jest. Co prawda najlepszy na rynku. Tylko coś mi się o uszy obiło, że ma wypukłe linie podziałowe :hmmm:

3 godziny temu, abtb napisał:

To wiem, tylko to trochę taki staroć jest. Co prawda najlepszy na rynku. Tylko coś mi się o uszy obiło, że ma wypukłe linie podziałowe :hmmm:

Jak Moses napisał, delikatne wklęsłe linie. Czyli takie jak Pan lubi :wink: