barszczo Napisano 18 Lutego 2021 Share Napisano 18 Lutego 2021 Tą szparę na grzbiecie zalej surfacerem przy pomocy pędzelka i jak wyschnie zmyj nadmiar delikatnie. Nawet nie będziesz musiał nacinać linii w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek80 Napisano 18 Lutego 2021 Share Napisano 18 Lutego 2021 Do takich dużych wypełnień całkiem niezły jest milliput. Można go nałożyć sporo więcej i wepchnąć głęboko, potem usunąć na płasko szpachelką a przed zastygnięciem jeszcze mokrym patyczkiem z watą wyprofilować samą linię podziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 19 Lutego 2021 Autor Share Napisano 19 Lutego 2021 Kto podpowie, jest tam linia czy nie, bo ja zaszpachlowalem, na większości zdjęć a przejrzałen setki nie widzę tej linii, ale na.kilku zauważyłem, teraz nie wiem co robić, czy ryć czy nie. Zdjęcia są dobrej jakości więc można powiększać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floggerFAN Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) tak, jest tam linia podziału. Jej braku pewnie bym nie zauważył, gdybyś o tym nie wspomniał. edit czy ją ponownie ryć? To Twój model i od ciebie zależy jak dokładnie ma być odwzorowany. Edytowane 19 Lutego 2021 przez floggerFAN dodanie ostatniego zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 26 Lutego 2021 Autor Share Napisano 26 Lutego 2021 Klapy, sloty już na miejscu, doszły także stateczniki pionowe i stery w pozycji do wewnątrz. Duża klapa wykonana z dwóch elementów, nie wiem tylko po co, żeby dodatkowej roboty na szpachlowanie narobić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 7 Marca 2021 Autor Share Napisano 7 Marca 2021 Podwozie, koła i mój sposób na HUD. Przy podwoziu przednim na dolnej części nawiercilem dwa otwory przy mocowanuu koła i amortyzatorze. Dopatrzyłem się na zdjeciach, a w odlewie ich nie było. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 7 Marca 2021 Share Napisano 7 Marca 2021 A co to jest ten HUD-owski material? Ładnie się świeci i jak widzę jest dość cienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 8 Marca 2021 Autor Share Napisano 8 Marca 2021 8 godzin temu, rymulus napisał: A co to jest ten HUD-owski material? Ładnie się świeci i jak widzę jest dość cienki. To jest ta folia, która próbowałem zastosować na szybę kokpitu i uzyskać mieniące się szkło. Na szybę ciężko ale na małe elementy w sam raz. Jest to folia kameleon, stosowana na lampy samochodowe, dostępna na aukcjach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 19 Marca 2021 Autor Share Napisano 19 Marca 2021 Po ogromnych problemach ze spasowaniem szybki pracę poszły dalej i obecnie wygląda to tak. Pierwszy raz maluke ta techniką marmurka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 19 Marca 2021 Share Napisano 19 Marca 2021 Ładnie to wygląda Jakich stencilów używałeś do marmurka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 19 Marca 2021 Autor Share Napisano 19 Marca 2021 Godzinę temu, Juffre napisał: Ładnie to wygląda Jakich stencilów używałeś do marmurka? Kupiłem to https://www.mojehobby.pl/products/AIRBRUSH-STENCILS.html Swoją drogą już umalowałem dół, wybrałem farby mr.color, wydaje się że lekko idzie w błękit szray fs36375, tak powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Marca 2021 Autor Share Napisano 27 Marca 2021 Kolorek...jak wyszło, nie wiem, wydaje się dobrze, pierwszy raz tak malowalem, powierzchnia ma różne odcienie, więc chyba tak miało być. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 27 Marca 2021 Share Napisano 27 Marca 2021 Bardzo ładnie Ci to wyszło. Wciąż widać, że robiłeś marmurek Podoba mi się! Zamierzasz otworzyć owiewkę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Marca 2021 Autor Share Napisano 27 Marca 2021 @Juffre dziękuję, on będzie z przodu w większości pootwierany, kabina też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 27 Marca 2021 Share Napisano 27 Marca 2021 Bardzo fajnie to wygląda. Z przyjemnością oglądam Twój warsztat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 27 Marca 2021 Share Napisano 27 Marca 2021 Zaczyna to wyglądać bardzo ciekawie. Śledzę dalej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 31 Marca 2021 Autor Share Napisano 31 Marca 2021 Jeszcze przed lakierem dorobiłem przewody hydrauliczne hamulca aerodynamicznego, pomalowałem czujniki, anteny itp. No i zamontowałem cześć kadłubową radaru. Tu niestety narobiłem sobie dodatkowej pracy i przód samolotu malowałem raz jeszcze. Radar wykonany jest z tzw. kołnierzem i wpuszcza się go w kadłub przez co opiera się o cześć odcięta dzioba. Kołnierz ten wówczas nie jest równy z poszyciem kadłuba i słabo by to wyglądało, bo gdyby tak było naprawdę to dziób byłby niedomknięty. Zeszlifowałem kołnierz i pocienilem ściany kadłuba żeby wszedł na równo w środek, ciężko niestety było szpachlowac w tych miejscach i zrobić to estetycznie, tylko na zbliżeniu zdjęcia widać niedoróbki, w rzeczywistości patrząc na model jest poprawnie. Teraz lakier i kalkuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 31 Marca 2021 Share Napisano 31 Marca 2021 Ja tez sledze po cichu A co to za ogromne problemy ze spasowaniem szybki ? Słyszałem, ze w tych Hornetach od Kinetica były problemy z wiatrochronem, ale podobno w tej edycji już to miało być poprawione ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 31 Marca 2021 Autor Share Napisano 31 Marca 2021 (edytowane) 39 minut temu, Psar77 napisał: Ja tez sledze po cichu A co to za ogromne problemy ze spasowaniem szybki ? Słyszałem, ze w tych Hornetach od Kinetica były problemy z wiatrochronem, ale podobno w tej edycji już to miało być poprawione ... No chodziło właśnie o wiatrochron, źle napisałem, szybka była za krótka, jakby nie dolana w miejscu przy przyłączu tankowania, na tym charakterystycznym ustępie musiałem dorobić. Na zdjęciu jedna z wielu prób dopasowania żeby to jakoś wyglądało, ale w końcu wyszło dobrze. Po podkładzie wyszły niedoróbki i sporo jeszcze szlifowałem, lałem szpachle, i surfacer Edytowane 31 Marca 2021 przez Mario 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 31 Marca 2021 Share Napisano 31 Marca 2021 Z podstawą wiatrochronu w Hornetach i Super Hornetach to jest tak, że tam powinna być szczelina (i jej niejako obudowa) kryjąca natrysk cieczy odladzającej. Ale tego nie ma żaden zestaw. Powtórzę się, że sprawnie Ci idzie ta budowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 31 Marca 2021 Share Napisano 31 Marca 2021 Podziwiam za walkę, widzę że ten zestaw ma sporo upierdliwych w montażu miejsc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 31 Marca 2021 Share Napisano 31 Marca 2021 Ja mam na tapecie Sufę od Kinetica i jej "podwójną" kabinę... Wanna jest o 3 mm za wąska, a przednia decha o 2 mm za krótka... Irytujące 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 31 Marca 2021 Autor Share Napisano 31 Marca 2021 23 minuty temu, Juffre napisał: Podziwiam za walkę, widzę że ten zestaw ma sporo upierdliwych w montażu miejsc O dziobie słyszałem, że mogą być problemy, ja dodatkowo go jeszcze odciąłem od kadłuba, więc to też wpłynęło na resztę. Co do wiatrochronu, wg mnie taki mi się trafił, aczkolwiek są jeszcze trochę mniej lub więcej denerwujące momenty, ale ogólnie składa mi się go dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 31 Marca 2021 Autor Share Napisano 31 Marca 2021 @Dorotkatu wanna pasowałby idealnie, gdyby nie elektronika, którą wrzuciłem, więc ja z kolei musiałem ją odchudzić .Ale wygląda bardzo podobnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 31 Marca 2021 Share Napisano 31 Marca 2021 14 minut temu, Mario napisał: .... Ale wygląda bardzo podobnie Może taki ich urok Żeby było zabawniej Edek i Quinta zrobili dodatki do tej kabiny prawidłowej wielkości, czyli większe niż są w modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi