Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemka,najnowszy "umęczony" model  czyli Tiger I w skali 1:35 firmy Dragon,  malowany farbami Tamiya, brudzony chemią AK  interactive . 

IMG_0868.JPG

IMG_0871.JPG

IMG_0864.JPG

IMG_0862.JPG

IMG_0863.JPG

IMG_0867.JPG

IMG_0846.JPG

IMG_0861.JPG

IMG_0870.JPG

IMG_0848.JPG

IMG_0872.JPG

IMG_0874.JPG

• Like 14
Napisano

Co do merytoryki się nie wypowiem bo się nie znam, ale wizualnie jak dla mnie petarda! Może jedynie mógłbym się przyczepić do kół, trochę zbyt ufajdane w porównaniu do reszty i może trochę zbyt przydymione osłony wydechów, ale to już czepianie się. 

Napisano

Elegancki, tylko z zaciekami bym nie przesadzał...

Podoba się, bo warsztatowo- interesujący i przyciąga wzrok.

Pozdrawiam!

Napisano

Bardzo dziękuję za pozytywne przyjęcie :)

11 godzin temu, johnrambo napisał:

Zmalowany fajnie,  ale kolor to zupełnie  z innej bajki. 

Mógłbym wiedzieć, co nie tak z kolorem? 😉

Pozdrawiam. 

Napisano

Fajnie się prezentuje, choć ta modulacja moim zdaniem wygląda mało realistycznie, chyba za duże kontrasty jak na mój gust. Ale na prawko przyciąga uwagę. 

Napisano

Tygrys No.112 (później No.724) - Fgst.250012 - to bardzo wczesna maszyna. Przybyła do Afryki już w sierpniu 1942 roku. Czyli powinien być pomalowany w kolory TROPEN.249912370_meser262@112-Tropen.thumb.jpg.614cebe9a3fc76ca2054da4be43bc2f5.jpg
No muszę się przyznać że musiałem posiedzieć chwilkę  :super:, aby dopatrzyć się tych nieścisłości - niewielkich w budowie tego Tygrysa.
Na początku zobaczyłem brak przewodów w granatach dymnych na wieży. Z obu stron przewód trzyżyłowy - 482752518_meser262@112przewd.thumb.jpg.05832e6c1b4dbbc96cb5bfa99952101b.jpg

Następnie źle zamocowane nożyce do cięcia drutu. 1434045923_meser262@112bdy.thumb.jpg.0ce386ff6948d429dc80cd1ce9eea1ac.jpg
Przy okazji tych nożyc zobaczyłem tę blaszkę do mocowania drutu od lampy - którą usunęli przy przenoszeniu oświetlenia - dlatego ten kabel tak 'lata'.
Tyłu pojazdu zbytnio nie widać - tak, aby ocenić mocowanie skrzynki z tyłu. Tylna skrzynka powinna być pod skosem - u Ciebie chyba nie jest zaznaczam CHYBA.

No.112 - później - po przejściach.

2039653203_meser262@112poprzejciach.thumb.jpg.5b9d1ca1fb6a7a864b1d245a1f0e36f2.jpg

Fotki tylko w celach dyskusji.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 1
Napisano
31 minut temu, meser262 napisał:

Tygrys No.112 (później No.724) - Fgst.250012 - to bardzo wczesna maszyna. Przybyła do Afryki już w sierpniu 1942 roku. Czyli powinien być pomalowany w kolory TROPEN.249912370_meser262@112-Tropen.thumb.jpg.614cebe9a3fc76ca2054da4be43bc2f5.jpg
No muszę się przyznać że musiałem posiedzieć chwilkę  :super:, aby dopatrzyć się tych nieścisłości - niewielkich w budowie tego Tygrysa.
Na początku zobaczyłem brak przewodów w granatach dymnych na wieży. Z obu stron przewód trzyżyłowy - 482752518_meser262@112przewd.thumb.jpg.05832e6c1b4dbbc96cb5bfa99952101b.jpg

Następnie źle zamocowane nożyce do cięcia drutu. 1434045923_meser262@112bdy.thumb.jpg.0ce386ff6948d429dc80cd1ce9eea1ac.jpg
Przy okazji tych nożyc zobaczyłem tę blaszkę do mocowania drutu od lampy - którą usunęli przy przenoszeniu oświetlenia - dlatego ten kabel tak 'lata'.
Tyłu pojazdu zbytnio nie widać - tak, aby ocenić mocowanie skrzynki z tyłu. Tylna skrzynka powinna być pod skosem - u Ciebie chyba nie jest zaznaczam CHYBA.

No.112 - później - po przejściach.

2039653203_meser262@112poprzejciach.thumb.jpg.5b9d1ca1fb6a7a864b1d245a1f0e36f2.jpg

Fotki tylko w celach dyskusji.

Pozdrawiam

Krzysztof

Zgadza się, "błędy" o których wspomniałeś  wynikają głównie z tego że jedyne na czym wzorowałem się robiąc ten model, była instrukcja Dragona z modelu 6286 (tz.Cyber Hobby).  Drugiego którego mam już tu zaczętego (Dragon 6008) wykonam inaczej, ale dziękuję za uwagi :)

Pozdrawiam. 

Napisano (edytowane)
19 minut temu, MichalZ napisał:

Zgadza się, "błędy" o których wspomniałeś  wynikają głównie z tego że jedyne na czym wzorowałem się robiąc ten model, była instrukcja Dragona z modelu 6286 (tz.Cyber Hobby). 

Jeśli nie miałeś żadnych innych materiałów to WIELKIE BRAWO - dla Ciebie no i trzeba docenić instrukcję producenta modelu - co nie zdarza się często.

Zawsze lepiej popatrzeć na fotki z epoki - jeśli takowe są dostępne. Jeszcze wydaje mi się że mogłeś trochę przesunąć krzyże na bokach - dosłownie o CIUT.

19 minut temu, MichalZ napisał:

Drugiego którego mam już tu zaczętego (Dragon 6008) ... .

Jest na warsztacie?  Nie 'zanotowałem' go na pewno 6008? Chyba raczej 6608.

Pozdrawiam

Krzysztof

Edytowane przez meser262
doprecyzowanie
Napisano
Godzinę temu, meser262 napisał:

Na początku zobaczyłem brak przewodów w granatach dymnych na wieży. Z obu stron przewód trzyżyłowy -

Spoko Krzychu, ale jaki jest sens wytykania braku przewodów przy świecach dymnych jak np "zapinki" narzędzi nie mają uchwytów?

Od razu było widać, że kolega zbytnio się nie doktoryzował i skupił się raczej na wizualnych efektach, które mogą się podobać  😀 

Napisano
3 godziny temu, Seb napisał:

Spoko Krzychu, ale jaki jest sens wytykania braku przewodów przy świecach dymnych jak np "zapinki" narzędzi nie mają uchwytów?

Moim zdaniem sens jest :nauka:- dla tych co oglądają, aby zwrócili uwagę na brak tego elementu jeśli będą budować swój model.

Ten błąd zdarza się bardzo często na Tygrysach z granatami dymnymi niezależnie od producenta modelu.

"Zapinki" - tak Masz racje - że niekompletne, ale jednak są i oglądający może w swoim modelu ten błąd zweryfikować.

Podobnie nożyce co prawda też są, ale w zupełnie innej konfiguracji.

Szkoda że to nie "Warsztat" bo można by było poprawić te i inne niedopatrzenia/niedociągnięcia, a tak to jest już "pozamiatane".

W lipcu 2020 roku - na "Warsztacie" pojawiło się  - wprowadzenie - i szkoda że dalej nie było kontynuowane. 

Michał jeśli to ten sam model z tamtego warsztatu to gąski wybrałeś prawidłowe .

Pozdrawiam
Krzysztof 

• Like 1
  • Thanks 1