TAW Napisano 16 Lutego 2021 Share Napisano 16 Lutego 2021 Witam Mimo paru momentów zwątpienia i pewnych turbulencji udało się go nareszcie skończyć. Do modelu dodałem żywiczny zestaw osłony jarzma i szperacz firmy Legend (Bardzo fany zestaw - polecam, jedyną niedogodnością jest to, że trzeba ciąć wieżę), blaszki Eduarda, Browningi Abera i gąsienice AFV Club (dosyć problematyczne - kruche, ogniwka ciężko pracują ze sobą i trudno je ułożyć i te nieszczęsne dwa ślady po wypychaczach na każdym ogniwie). Większość klamotów jak i kalki (Tamiya) dostarczył @martinello - jeszcze raz wielkie dzięki! Dziękuję też wszystkim za pomoc w warsztacie. Tyle tytułem wstępu a teraz: GOOD MORNING VIETNAM!!! 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 16 Lutego 2021 Share Napisano 16 Lutego 2021 Ładniutki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 16 Lutego 2021 Share Napisano 16 Lutego 2021 Model mi się podoba, ale te "iksy" wyglądają tak jakby były częścią kamuflażu. Co kolejne na warsztat? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 16 Lutego 2021 Autor Share Napisano 16 Lutego 2021 No no, @Spotter w powojennej galerii. Miło widzieć Tu jest ta półcalówka https://www.mojehobby.pl/products/U.S-.50-Cal.-Browning-M2-HB-Machine-Gun-Barrel.html 15 minut temu, StarBourne napisał: Model mi się podoba, ale te "iksy" wyglądają tak jakby były częścią kamuflażu. Chciałem podkreślić te fałdowania i chyba podkreśliłem za mocno. 15 minut temu, StarBourne napisał: Co kolejne na warsztat? Albo Abrams Sep V2 RFMu albo Challenger 2 TES też od RFMu. Chyba będzie rzut monetą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Lutego 2021 Share Napisano 16 Lutego 2021 Generalnie mi się podoba. Mam jedynie zastrzeżenia do kurzenia na górnej części kadłuba. Brak mi płynnego przejścia między zakamarkami a okolicami. Nie rzucaj monetą, ja ci powiem - CHALLENGER!!!!! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 16 Lutego 2021 Share Napisano 16 Lutego 2021 Patton bomba, malowanie wyszło świetnie - czuć blachę! Vox populi, vox dei - ja też za Challengerem, będę podpatrywał z zapartym tchem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 Fajnie wyszedł po dwukrotnym malowaniu. Kolor nie do końca mi leży - ale wygląda prawdopodobnie Skrzynkę szampana mogłeś pomalować na jakiś kontrastowy kolor... Czym maskowałeś okienka wizjerów ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 Przede wszystkim szacun za wytrwałość. Bardzo mi się podoba, dobre określenie "czuć blachę". Jeszcze raz podkreślę udane malowanie osłon jarzma i szperacza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 (edytowane) Dzięki Panowie, Efekt blachy wyszedł trochę przez przypadek i z lenistwa. @pmroczko pisał w warsztacie, że ta farba używana na Pattonach była bardziej satynowa niż matowa więc uznałem, że mogę sobie odpuścić lakier matowy na koniec a rozkładać sprzętu do malowania też mi się okrutnie nie chciało Ale cieszę się, że w ostateczności dobrze wyszło. Kolor jak powiedział @martinello dosyć dyskusyjny więc trochę po omacku. Humbrol 66 prawdopodobnie byłby ok ale nie maluję emaliami... 7 godzin temu, martinello napisał: Czym maskowałeś okienka wizjerów ? Wszystkie elementy przezroczyste maskuje za pomocą tego Fajna konsystencja, łatwo rozprowadza się wykałaczką i zatrzymuje się nawet w małych rantach. Następny będzie w takim razie Challenger. W sumie tego jeszcze u nas nie grali ale jest taki problem, że nie widziałem jeszcze żadnego fajnie zrobionego jego modelu żeby się wzorować. Coś tam podpatruję na brytyjskim forum ale z malowaniem chłopaki idą po najmniejszej linii oporu. Edytowane 17 Lutego 2021 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 (edytowane) 2 godziny temu, TAW napisał: Następny będzie w takim razie Challenger. W sumie tego jeszcze u nas nie grali ale jest taki problem, że nie widziałem jeszcze żadnego fajnie zrobionego jego modelu żeby się wzorować. Masz więc szansę być tym pierwszym i dlatego na niego cię namawiam. Mnie ciekawi jak rozwiążesz kwestię braku powłoki antypoślizgowej. Edytowane 17 Lutego 2021 przez bazylms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 TAW kawał stali wrzuciłeś - model wygląda majestatycznie To co mi się bardzo podoba to blaknięcie koloru i ogólnie całe podejście przy robieniu modelu. TAW jedna rzecz mi tylko przeszkadza - kurzenie Xów raczej bym się starał mniej tego kurzu tam zostawić, a bardziej rozjaśnić/wytrzeć/poobijać ich grzbiet. Do przemyślenia. Wiem rada trochę z d...py, ale jakoś mi sie na to dziwnie patrzy Widzę, że przymierzasz się do Challengera, jak szukasz fajnego malowania to możesz rzucić okiem na to: https://karopka.ru/community/user/23006/?MODEL=502359 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, x_bandit napisał: TAW kawał stali wrzuciłeś - model wygląda majestatycznie No toś mi posłodził... Co do xów to można było z większym umiarem, można było inaczej... No cóż jest jak jest. Bardzo zacny ten czołg z karopki (wysoki poziom tam ogólnie na wschodzie) ale to będzie inna wersja i tylko zielone malowanie wchodzi w grę. 2 godziny temu, bazylms napisał: Mnie ciekawi jak rozwiążesz kwestię braku powłoki antypoślizgowej. Ta powłoka na Challengerach jest tak drobniutka, że w skali może być wręcz pomijalna. Na pewno nie będę stosował żadnych mas ani piaskowych specyfików bo przy malowaniu będę korzystał z taśmy maskującej i nie chce mieć niespodzianki. Co najwyżej pod tym względem podleję płaszczyzny Extra Thinem żeby tylko lekko plastik podżarło ale tylko jeśli próby na wannie się udadzą. Ogólnie będzie raczej relaksacyjny model PZPR bo bez siatki maskującej nie będzie 100% merytoryczny. Może choć uda się żeby dobrze wyglądał. Edytowane 17 Lutego 2021 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Lutego 2021 Share Napisano 24 Lutego 2021 Gratulacje za zdjęcie tygodnia !!! Szalone dwa tygodnie - najpierw patton Kamila, teraz Twój 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 24 Lutego 2021 Share Napisano 24 Lutego 2021 Podoba się... I zdjęcia i model. Gratuluję! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rogue Napisano 24 Lutego 2021 Share Napisano 24 Lutego 2021 Nie znam się, ale powiem, że bardzo mi się podoba. Na pewno będę śledził twoje następne modele. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 24 Lutego 2021 Autor Share Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) Dziękuję Panowie za dobre słowo i administracji za miłe wyróżnienie 11 godzin temu, martinello napisał: Szalone dwa tygodnie - najpierw patton Kamila, teraz Twój Widocznie Patton jest trendy w tym sezonie Także czekam na kontunuację Twojego El Polaco z gitarrą, który był też inspiracją do zakupu mojego egzemplarza. Edytowane 24 Lutego 2021 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 Piękny model, zdjęcia także świetne, klasa . Gratulacje fotki Admina, w pełni zasłużona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 Ten model nie może się nie podobać. Jest świetny. Gratuluję. Pozdrawiam Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 3 Marca 2021 Share Napisano 3 Marca 2021 Gratulacje. Kolor też do końca "nie moja bajka", ale model rewelka. Bardzo ładny czołgutek!. Gratulacje za fotkę Admina, i o takie fotki poproszę w kolejnych warsztatach, bo wtedy wszystko widać i można sobie pogadać, co i jak. Jeszcze raz gratki....i aż prosi się o podstawkę ten czołgutek!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi