aqws99 Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Pytanko odnośnie farb Gunze... jaka jest zasadnicza różnica pomiędzy metalizerami MR. Metal Color a Mr. Color Super Metalic ?? Te pierwsze wymagają polerowania, a drugie nie czy sie mylę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 A ja z kolei zapytam nieśmiało: Jakie możecie polecić farby pod aerograf, które są już gotowe i nie wymagają rozcieńczania ( idelanym rozwiązaniem byłyby akrylowe)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 Vallejo AIR --- dopowiedziane:reggy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEOPARD1974 Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 (edytowane) Przetestowałem ostatnio farby z palety Lifecolor i pozytywnie mnie zaskoczyły,są bardzo gęste i przez to bardzo wydajne,doskonale kryją przy aero(malowałem olive drab,silver gloss)pięknie są odwzorowane kolory.Rozcieńczałem oryginalnym Thinnerem,następnie spróbowałem dodać płynu do spryskiwaczy,efekt praktycznie bez zmian-myślę że oryginalnego rozcieńczalnika nieopłaca się kupować.Świetnie się trzymają na akrylowych podkładach Tamiyi,Humbrola.Z czystym sumieniem polecam tego producenta. Edytowane 8 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Jak już gadamy o farbach to się spytam co robicie z akrylami że wam w zbiorniku aerografu nie zastygają ,ja jak maluje jakimś akrylem to zaraz mi wszystko wysycha i zatyka aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Parę kropel Opóźniacza Talensa i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEOPARD1974 Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Jakie farbki stosujesz?Myślę że sa za mało rozcieńczone,u mnie w zbiorniczku są jak woda,gdy wstrząsnę zbiorniczkiem to farba spływa ze scianek, zostawiając cienką połprzezroczystą warstewke.Problem zapychania aero niewystępuje.Niektórzy modelarze dodają do farb akrylowych retardera np:Vallejo,który opóżnia schnięcie akryli polepszając ich właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 LEOPARD1974 Pactrą rozcienczałem wodą i denaturatem ale i tak zapychało mi się aero ,a jak mam kupować opóźniacz to już wole oleje mm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
picad Napisano 9 Lutego 2009 Share Napisano 9 Lutego 2009 Jestem bardzo początkujący. Robię swój pierwszy model, jest to hummer 1/35 i trwa to juz jakiś miesiąc a zrobiłem "całe" 60% :(. Liczę na Waszą pomoc... do rzeczy... Jakie farby polecacie pod pedzel? Które są najelpsze? Zanim przerzuce sie na aero chce z rok-dwa pomachac pedzlem. Co mi daje zresztą niezłą frajde. Obecnie mam: ModelMaster - troche smug ale to raczej moje wina, Tamiya - zdazylem tylko mikro pow nimi malowac wiec nie mam zdania Vallejo - 1 warstwa - zero przyczepnosci... musiałem troszke bardziej gesta malowac... za to druga warstwa naprawde swietnie pokryla Jakie firmy polecacie? Widze, że sporo osób stosuje vallejo. Tylko ta slaba przyczepnosc 1-ej warstwy mnie troche martwi. Moze poprostu prysnac wszsytko podkladem w sprayu (Tamiya - warto?) i bedzie sie pieknie malowalo. Farbami ModelMaster musze nakładać 3 warstwy, czasem mam wrazenie, ze i 4 by sie przydala. Czy to nie za duzo? Moze zbyt gęsta/rozcieńczona farba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 9 Lutego 2009 Share Napisano 9 Lutego 2009 Malowanie Vallejo pędzlem na podkład pryśnięty ze sprayu jest bardzo dobrą opcją jeżeli nie mamy aerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 Mam problem emaliowymi Revell'ami. Rozcieńczam farbę przy pomocy rozcieńczalnika Wamodu, do takiej dość rzadkiej konsystencji. Maluję pierwszą warstwę, potem drugą taką samą konsystencją i …pierwsza warstwa rozpuszcza się i rozmazuje… raz malowałem po godzinie, raz po 4 po suszeniu suszarką Może ktoś mi to przeanalizować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 W zamierzchłych czasach gdy malowałem pędzlem Humbrolami i Revellami dawałem przynajmniej 24 godziny warstwie na wyschnięcie. Inaczej mogło się mazać. Cierpliwości. Albo akryli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 reggy gdybym tylko umiał zamienić Revell 37 na Pactrę to bym dawno emalie olał Niestety nie znalazłem odpowiednika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 reggy gdybym tylko umiał zamienić Revell 37 na Pactrę to bym dawno emalie olał Niestety nie znalazłem odpowiednika W/g tego przelicznika wynika, że odpowiednikiem Revell 37 jest Pactra A103 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 12 Lutego 2009 Share Napisano 12 Lutego 2009 tornado A103 jakby troszkę za ciemna, ale zbliżona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 mam takie pytanie czy mogę stosować rozcieńczalnik i opóźniacz firmy agama do farb valejo, gunze i pactry ?? czy może źle na siebie zareagują?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czes881 Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 mam takie pytanie czy mogę stosować rozcieńczalnik i opóźniacz firmy agama do farb valejo, gunze i pactry ?? czy może źle na siebie zareagują?? Po prostu sprawdź to..................... Moim zdaniem: vallejo i pactra -tak gunze - nie Poza tym do gunze nie ma potrzeby stosowania opóźniacza. To świetne farby, oczywiści tylko pod aero bo pod pędzel to pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 gunze - nie No to w kwestii opóźniacza ... a rozcieńczać gunze nie trzeba?? trzeba pewnie i co musze kupić ten ich drogi rozcieńczalnik? przecież to akryle więc chyba powinno dać radę tym z agamy rozcieńczyć? dokłądnie chodzi mi o metalizery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komix Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Mam problem emaliowymi Revell'ami. Rozcieńczam farbę przy pomocy rozcieńczalnika Wamodu, do takiej dość rzadkiej konsystencji. Maluję pierwszą warstwę, potem drugą taką samą konsystencją i …pierwsza warstwa rozpuszcza się i rozmazuje… raz malowałem po godzinie, raz po 4 po suszeniu suszarką Może ktoś mi to przeanalizować? Skoro Wamod działa ci jako rozpuszczlnik (za mocny),może spróbuj rozcieńczać emalię Revella benzyną lakową powinno rozwiązać problem zmywania pierwszej warstwy.Malujesz aero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Mam problem emaliowymi Revell'ami. Rozcieńczam farbę przy pomocy rozcieńczalnika Wamodu, do takiej dość rzadkiej konsystencji. Maluję pierwszą warstwę, potem drugą taką samą konsystencją i …pierwsza warstwa rozpuszcza się i rozmazuje… raz malowałem po godzinie, raz po 4 po suszeniu suszarką Może ktoś mi to przeanalizować? W zamierzchłych czasach gdy malowałem pędzlem Humbrolami i Revellami dawałem przynajmniej 24 godziny warstwie na wyschnięcie. Inaczej mogło się mazać. Cierpliwości. Albo akryli OK rozwiązałem problem. Najpierw wymieszałem porządnie farbę w słoiku przy pomocy szpatułki. Potem do wytłoczki po lekach nałożyłem ta gęstą farbę, i stopniowo dodawałem rozcieńczalnik Wamodu do emalii i mieszałem pędzlem aż uzyskałem tak rzadką konsystencję, którą dało się malować tak jak akrylami. Odczekałem równo 24 godziny i nałożyłem taką samą warstwę, o podobnej konsystencji. Dziś jeszcze nałożę taką warstwę barwiącą tzn. rozrzedzę jeszcze bardziej tą farbę aż do konsystencji mleka, żeby wyrównać miejsca gdzie są jakieś ciemniejsze czy jaśniejsze odcienie Skoro Wamod działa ci jako rozpuszczlnik (za mocny),może spróbuj rozcieńczać emalię Revella benzyną lakową powinno rozwiązać problem zmywania pierwszej warstwy.Malujesz aero Pędzlem nakładałem, bo szkoda mi było malować 2 nadbudówki na holowniku przy pomocy aero Po weekendzie kupię sobie benzynę lakową i też wypróbuję jak działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 No to w kwestii opóźniacza ... a rozcieńczać gunze nie trzeba?? trzeba pewnie i co musze kupić ten ich drogi rozcieńczalnik? Skoro rozcieńczalnik jest dla Ciebie za drogi to i farby też, daj sobie spokój. Zostań przy Agamach i Pactrach, te można rozcieńczać denaturatem. przecież to akryle więc chyba powinno dać radę tym z agamy rozcieńczyć? dokłądnie chodzi mi o metalizery... Zrobiłem raz eksperyment, zmieszałem Vallejo z Gunze, farby się zważyły, a przecież to akryle. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Zrobiłem raz eksperyment, zmieszałem Vallejo z Gunze, farby się zważyły, a przecież to akryle. Pzdr Taaa?! Super, zaraz spróbuje EDIT: Zmieszałem... i nic, pięknie się połączyły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hans Olo ww2 Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Źródło farb 502 Abteilung Jest w ogóle jakiś importer tego produktu w naszym zacofanym kraju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Tak sie składa że również tych farbek poszukiwałem i po długich poszukiwaniach Znalazłem w poniższych sklepach: Modelcentrum kilka kolorów wszystkie na zamówienie w cenie 18 zł tubka. Drugi sklep to Jama dostepna na zamówienie cała paleta w cenie 13 zł za tubke. Ogólnie rzecz biorąc farbki sa fajne ale moim zdanie cena jest zbytnio wygórowana. Dobra farba dla plastyków kosztuje 10 zł tuba i to już naprawde wysoka jakośc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Ogólnie rzecz biorąc farbki sa fajne ale moim zdanie cena jest zbytnio wygórowana. Dobra farba dla plastyków kosztuje 10 zł tuba i to już naprawde wysoka jakośc. Tylko, że w przypadku farb MiG'a musimy płacić dodatkowe pieniądze za samą nazwę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi