Psar77 Napisano 22 Marca 2021 Share Napisano 22 Marca 2021 (edytowane) Hejka ! Ponieważ zaczętych modeli nigdy za wiele a w tym dziale mnie jeszcze nie widzieli to wrzucam co tam porobiłem przez weekend Lotniskowiec chodził za mną już od dłuższego czasu aż wreszcie jedna rozmowa spowodowała potrzebny impuls do rozpoczęcia prac. Wersja z 81 roku z wycieczki na Morze Śródziemne, podczas której doszło do pierwszych zestrzeleń na konto F-14, których łupem padły dwie libijskie suki. Oczywiście jak to u mnie (wyjątek F-16) nie prosto z pudelka tylko na wypasie : Dedykowane do zestawu blachy od Edka plus special set do podrasowania grupy lotniczej : kalki Starfighter Decals do calego skrzydla bazujacego na Nimitzu w 81 roku... ... oraz blaszki do 1/4 grupy lotniczej. Mam 2szt wiec obskocze po dywizjonie kazdego rodzaju przynajmniej O ile dam rade je wykorzystac, bo tak delikatnych blaszek jeszcze w rekach nie mialem. No i mikrusie to to strasznie ! Na razie powycinalem glowne elementy, oczyszczam z nadlewek, ktorych jest calkiem sporo jak sie okazuje, pomalowalem sciany pokladu hangarowego ... oraz wykonałem rozgrzewkę w zaginaniu fototrawek - na początku do wind: Na razie tyle Edytowane 26 Marca 2021 przez Psar77 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 22 Marca 2021 Share Napisano 22 Marca 2021 o kurdemol....ale duża płyta indukcyjna się szykuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Marca 2021 Share Napisano 22 Marca 2021 Witamy w stoczni & powodzenia w budowie Będę zaglądał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 22 Marca 2021 Autor Share Napisano 22 Marca 2021 Dzięki Panowie. Zapomniałem dodać, że Nimitz będzie oczywiście płynął - w sieci tyle filmików jak zrobić płynący po morzu okręt, że postanowiłem spróbować i w tym swoich sił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 22 Marca 2021 Share Napisano 22 Marca 2021 Bardzo obiecujący początek budowy! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 22 Marca 2021 Share Napisano 22 Marca 2021 Zanosi się na tłok na pokładzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 22 Marca 2021 Autor Share Napisano 22 Marca 2021 31 minut temu, unicaunica napisał: Zanosi się na tłok na pokładzie W rzeczy samej Plan jest na coś w ten deseń : 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 22 Marca 2021 Share Napisano 22 Marca 2021 O jasny gwint, same kalkomanie dla samolotów wyrywają z kapci Będzie zaglądane! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 22 Września 2022 Autor Share Napisano 22 Września 2022 Ponieważ dwa tematy lotnicze maja się ku końcowi, to czas odgrzebać ten watek i przerzucić nieco pary na morski odcinek robot Mam dwa pytania: - po pierwsze jaki szary do kadłubów okrętów US Navy ? Coś tam kojarzę, ze Haze Grey się nazywa ? Ale najchętniej to konkretny nr farby najlepiej AK RC albo Gunze albo Tamka - po drugie ponieważ w życiu okrętu z plastiku nie kleiłem to jaką się stosuje kolejność robot ? W sensie czy pokład zrobić na gotowo potem zabezpieczyć i dopiero doklejać do kadłuba czy może na odwrót ? Jakie są wasze doświadczenia ? Mnie się wydaje, ze jednak lepiej na gotowo bo łatwiej zabezpieczyć pokład i potem malować te wszystkie boczki niż na odwrót - zabezpieczać boczki przed malowaniem pokładu... Wspomóżcie wiedza i doświadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 22 Września 2022 Share Napisano 22 Września 2022 Coś czuję, że będę tu zaglądał Uważaj na promieniowanie z reaktora kiedy będziesz się nad nim pastwił, hahaha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Września 2022 Share Napisano 22 Września 2022 (edytowane) fajnie że temat powrócił co do kolejności klejenia lotniskowców to niestety nie pomogę bo nigdy takowego nie kleiłem więc moje doświadczenia w tej dziedzinie są zerowe EDIT ----------- Ale jeśli miałbym coś zasugerować to ja bym pokład przykleił przed detalizacją i blaszkami bo jednak 700 b.delikatna i duże prawdopodobieństwo uszkodzenia czegoś przy pasowaniu dużych elementów - ale to by się musiał jeszcze ktoś wypowiedzieć kto ma "doświadczenie" Edytowane 22 Września 2022 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 22 Września 2022 Share Napisano 22 Września 2022 Kolejność się stosuje taką żeby miała sens Jeżeli miedzy pokładem a kadłubem występuja połączenia wymagające zniknięcia, to najpierw trzeba go wkleić a potem malować. Z tego co tu widzę po Twoich zdjęciach, to najsensowniej byłoby chyba ogolić pokład z plastikowych siatek, wkleić i wszpachlowac w kadłub, a blaszane siatki, podobnie jak relingi, kleić pomalowane na pomalowany juz okręt na samym końcu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Września 2022 Share Napisano 22 Września 2022 Kurde bele co tutaj się dzieje!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 23 Września 2022 Autor Share Napisano 23 Września 2022 8 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Z tego co tu widzę po Twoich zdjęciach, to najsensowniej byłoby chyba ogolić pokład z plastikowych siatek, wkleić i wszpachlowac w kadłub, a blaszane siatki, podobnie jak relingi, kleić pomalowane na pomalowany juz okręt na samym końcu. Przyznam szczerze, że tego nie rozważałem Tzn naklejania na koniec pomalowanych blaszek. Ale wezmę pod uwagę Natomiast jako, że kleisz widzę piętro niżej Langley'a to zapytam ponownie - jakiej farby używasz jako bazowy szary US Navy? 7 godzin temu, Moses napisał: Kurde bele co tutaj się dzieje!? To się dopiero okaże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Września 2022 Share Napisano 23 Września 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Psar77 napisał: Natomiast jako, że kleisz widzę piętro niżej Langley'a to zapytam ponownie - jakiej farby używasz jako bazowy szary US Navy? sorry że się wcinam ale Langley to trochę inna bajka - on miał na początku lat 40tych malowanie wg wzoru MS-1, a więc Dark Grey 5-D / Light Grey 5-L. Natomiast w kwestii "atomowych parapetów" US Navy to wg SovereignHobbies kolorek powinien być Haze Grey (M03) , czyli coś takiego : https://www.sovereignhobbies.co.uk/products/colourcoats-us38-m03-us-navy-haze-gray chociaż jeśli miałbym coś zasugerować dla 1/700 trzeba dawać kolorystykę "lekko jaśniejszą" niż dla np. 1/350 więc bardziej rozcieńczać Edytowane 23 Września 2022 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 23 Września 2022 Share Napisano 23 Września 2022 Iście ambitny plan Swego czasu, gdzie moje modelarstwo dojrzewało a czasu na klejenie było zdecydowanie więcej, popełniłem USS Constellation. Chętnie bym znów wziął jakąś deskę na tapetę ale teraz już mam większą świadomość i ... Będę podpatrywał, powodzenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 23 Września 2022 Autor Share Napisano 23 Września 2022 3 minuty temu, burzatg napisał: Swego czasu, gdzie moje modelarstwo dojrzewało a czasu na klejenie było zdecydowanie więcej, popełniłem USS Constellation. Chętnie bym znów wziął jakąś deskę na tapetę ale teraz już mam większą świadomość i ... Będę podpatrywał, powodzenia! Ja też mam większą świadomość i pietra trochę, ale jak nie teraz to kiedy ? Connie też mam z Trumpka z pięknymi blaszkami - jest druga w kolejce 6 minut temu, M.A.V. napisał: Natomiast w kwestii "atomowych parapetów" US Navy to wg SovereignHobbies kolorek powinien być Haze Grey (M03) , czyli coś takiego : https://www.sovereignhobbies.co.uk/products/colourcoats-us38-m03-us-navy-haze-gray chociaż jeśli miałbym coś zasugerować dla 1/700 trzeba dawać kolorystykę "lekko jaśniejszą" niż dla np. 1/350 więc bardziej rozcieńczać Dzięki M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 23 Września 2022 Share Napisano 23 Września 2022 Zbychu, nie wiejmjak Twój Langlej, ale mój jest z '37-'38, a wtedy nie był jeszcze pomalowany tym ciemnym guanem, a właśnie Haze Gray'em, takze ten. Co do tych nowych wynalazków to nie wiem, nie znam się Kolor bazowy w moim wypadku jest pojęciem względnym ale wyjdę z XF-19. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Września 2022 Share Napisano 23 Września 2022 40 minut temu, Szydercza Gała napisał: Zbychu, nie wiejmjak Twój Langlej, ale mój jest z '37-'38 OK - to coś mi się pop.... myślałem że robisz go już z czasów Tora Tora Tora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 23 Września 2022 Share Napisano 23 Września 2022 Wtedy miałbym nie P2Y tylko Cataliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi