Mars76 Napisano 5 Maja 2021 Share Napisano 5 Maja 2021 Szukam pomocy technicznej, używam aerografu od paru miesięcy H&S 2 w 1 . Dzisiaj po czyszczeniu i prawidłowej pracy ok 1 min zaczął bulgotać w zbiorniczku , po wyczyszczeniu znowu praca ok do ok. 1-1.5 min i powtórka z rozrywki , praca na chromie z AK i GX2 z Mr. Hobby . Uszczelka ściągnięta z głowicy ( to nie powinno mieć wpływu). Co może być powodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 5 Maja 2021 Share Napisano 5 Maja 2021 U mnie bulgotało nawet przy czystym aerografie gdy pojawia się nieszczelność przy oringu gumowym koło dyszy. Jest on podatny na uszkodzdenia poprzez czuszczenie silną chemią. Jest w stanie się przerwać nawet. Sprawdź to połączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mars76 Napisano 5 Maja 2021 Autor Share Napisano 5 Maja 2021 Dziękuję za podpowiedź. Znajomy polecił ściągnięcie (wcześniej się naciągnął przez chemię przy czyszczeniu) uszczelki i dało się malować niestety do czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slaw_21 Napisano 5 Maja 2021 Share Napisano 5 Maja 2021 Jeżeli to jest Ultra to może pomóc wymycie resztek zaschniętych farb z osłony dyszy od środka. Miałem taki problem, wymoczyłem osłonkę w rozcieńczalniku Tamiya do akryli i wyczyściłem w środku cienkim patyczkiem-wacikiem, problem się skończył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 5 Maja 2021 Share Napisano 5 Maja 2021 W dyszy mogą być jakieś paprochy przytykające jej wylot. Mi najlepiej czyści się to igłą od strzykawki - dziwię się czasem ile brudu można stamtąd wyciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mars76 Napisano 5 Maja 2021 Autor Share Napisano 5 Maja 2021 Dyszę zostawiłem na noc w cleanerze , osłona chyba jest czysta. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mars76 Napisano 5 Maja 2021 Autor Share Napisano 5 Maja 2021 Spróbuję. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 6 Maja 2021 Share Napisano 6 Maja 2021 12 godzin temu, Mars76 napisał: Dziękuję za podpowiedź. Znajomy polecił ściągnięcie (wcześniej się naciągnął przez chemię przy czyszczeniu) uszczelki i dało się malować niestety do czasu. To ewidentnie może wskazywać na ten problem co ja miałem. Wymień ten iring na nowy jeśli czyszczenie dyszy nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mars76 Napisano 6 Maja 2021 Autor Share Napisano 6 Maja 2021 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aerografit Napisano 9 Maja 2021 Share Napisano 9 Maja 2021 Przyjacielu drogi, jeśli jest bulgotanie w zbiorniku to znaczy, że sprężone powietrze w jakiś sposób wraca i dostaje się do kanału z farbą. Zauważ że jak zatkasz/zasłonisz np wacikiem do uszu wylot dyszy i psikniesz to też masz bulgotanie w zbiorniczku (tak osobiście często mieszam farbę bezpośrednio w aerografie). Przede wszystkim powiedz mi jaki to dokładnie model H&Sa? Ultra, Evolution, Infinity? Możliwe, że głowica jest niedokręcona, albo że dysza nie przylega ci dobrze w skutek zabrudzenia albo jakiegoś drobnego syfu który się tam dostał pod nią. Możliwe że któryś z tych elementów uległ uszkodzeniu. Ja osobiście gdy coś takiego mi się zdarzało robiłem tak, że na szybko wylewałem farbę, luzowałem iglicę, odkręcałem głowicę i ją dokręcałem (tylko uważaj, bo może ci nieźle prysnąć z tego zbiorniczka jak będziesz sprawdzał). Jeśli to nie pomoże to dokładne czyszczenie, ewentualnie moczenie zawsze rozwiązywało u mnie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mars76 Napisano 10 Maja 2021 Autor Share Napisano 10 Maja 2021 H&S ultra , czyściłem już parokrotnie, uszczelka byc może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 Jeśli chodzi o czyszczenie dyszy, to samo moczenie może nie wystarczyć. Igła też ma swoje ograniczenia. Ja sobie kupiłem izopropanol w sprayu i tym psikam po kilka razy w obie strony dyszy. Po tym zabiegu nie mam żadnych problemów. Myślę, że podobny efekt można uzyskać napełniając strzykawkę dobrym cleanerem i przepłukać. Trzeba tylko pamiętać, żeby palcami choć trochę uszczelnić wejście dyszy, żeby alkohol mógł wpłynąć do środka, a nie rozpryskiwał się na boki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mars76 Napisano 10 Maja 2021 Autor Share Napisano 10 Maja 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ogi Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 U mnie było podobnie w Ultra powód - zarosnięta dysza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 5 Listopada 2021 Share Napisano 5 Listopada 2021 (edytowane) Koledzy, mam Ultre i mały kłopot. Bulgocze niestety.... Dysza czysta (igła chodzi płynnie, nie ma żadnego syfu itp) , osłona dyszy czysta, oring w osłonie dyszy cały. Prawdopodobnie biała teflonowa uszczelka dyszy już się zdusiła i nie dociska dobrze do korpusu, ale może coś pominąłem? Na dyszy 0,4problemu nie ma (myślałem, że może problem z zaworem). Edytowane 5 Listopada 2021 przez krzychu83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 Nie chcę zaczynać nowego tematu, więc podepnę się. Otóż za każdym razem jak maluję (h&s ultra) mam zawalony cały aerograf. Dzisiaj podczas malowania, spustem farba mi poszła. Zazwyczaj kończyło się na przybrudzonym. Ale to i tak nie normalne, chyba. Czyściłem go wiele razy, każda cześć osobno. Co źle robię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 Może poszła Ci uszczelka uszczelniająca iglicę. Masz drożną dyszę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 Dysza drożna. Nie pomyślałem o tej uszczelce. Sprawdzę ją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 Jeżeli mechanicznie jest sprawny, powietrze normalnie płynie to na pewno uszczelka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 Wykręciłem takie coś że środka i mam pytanie czy tu, gdzie strzałka wskazuje, powinna być jakaś uszczelka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 (edytowane) Teflonowa powinna być.Czyli farba cofa się do spustu.Czyli musiała się gdzieś zagubić podczas rozkręcania wcześniej. Edytowane 1 Maja 2022 przez push-up78 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 2 Maja 2022 Share Napisano 2 Maja 2022 Czyli od początku jej nie miałem, bo nigdy tego nie rozkręcałem. Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 2 Maja 2022 Share Napisano 2 Maja 2022 (edytowane) 40 minut temu, tlb napisał: Czyli od początku jej nie miałem, bo nigdy tego nie rozkręcałem. Dzięki za odpowiedzi. A miałeś ten aerograf od nowości? Ta biała obwódka wygląda na jakąś próbę błędnego uszczelniania. Oryginalna uszczelka powinna otaczać igłę na tyle mocno żeby farba nie przedostawała się między igłą a uszczelką, ale nie na tyle mocno aby uniemożliwiać igle swobodne przesuwanie. To się reguluje odpowiednim dokręceniem tego elementu. Sprawdź jeszcze czy uszczelka albo to co z niej zostało nie siedzi dalej w kanale. Edytowane 2 Maja 2022 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 2 Maja 2022 Share Napisano 2 Maja 2022 (edytowane) No właśnie był używany, ponoć mało. W aerografie już nic nie ma, przynajmniej nic nie widzę, ale jak będę miał chwilę to tam przeczyszczę go aceteonem jeszcze Chodzi o te uszczelki? https://www.mojehobby.pl/products/Uszczelki-do-igly.html Edytowane 2 Maja 2022 przez tlb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 2 Maja 2022 Share Napisano 2 Maja 2022 (edytowane) 57 minut temu, tlb napisał: Chodzi o te uszczelki? Tak. 57 minut temu, tlb napisał: jak będę miał chwilę to tam przeczyszczę go aceteonem jeszcze Unikaj czyszczenia czystym acetonem. Aceton co prawda nie zaszkodzi aerografowi, wbrew temu co niektórzy twierdzą (w końcu płyn do czyszczenia MrHobby jest na bazie acetonu). Natomiast szybko paruje i zanim zdążysz wyczyścić całą farbę rozpuszczoną acetonem, ten wyparuje i reszta farby znowu zastygnie. Pigmentu już nie będziesz widział, ale resztki żywicy wciąż tam siedzą klejąc ze sobą elementy. Tak się można bawić kilkukrotnie i zużyjesz więcej acetonu niż potrzeba. Domieszaj octanu butylu (50/50) któy paruje wolniej. Czysty octan z kolei paruje za wolno i będziesz dłużej czekał aż reszta wyschnie. Mieszanka daje złoty środek między szybkością działania a szybkościa wysychania. Ja zamiast octanu butylu daję IPA bo mniej śmierdzi, ale kosztem skuteczności płynu, szczególnie na zaschnięta farbę. Edytowane 2 Maja 2022 przez HKK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi