Mario Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 Długo zeszło, ale udało się, dla przypomnienia jest to mój piąty model i pierwszy na którym wypróbowałem sporo nowych technik malowania i zużycia. Ogromne podziękowania dla kolegi @Semtex za olbrzymią encyklopedie dotycząca F-18, dzięki tym materiałom miałem sporo latwiej. Model Kinetic postanowiłem zrobić pootwierany w trybie serwisowym. Ponadto dorobiłem trochę hydrauliki na podwoziu głównym i przednim, hydraulikę hamulca aerodynamicznego, brakujący uchwyt pokrywy przedniej podwozia łączący się z drugą pokrywą i inne duperele. Model wymagał sporo przeróbek by upchać elektronikę i radar, miałem z tym sporo problemów bo elektronika była trochę za duża i nie mieściła się z wnęka podwozia, ale o tym było przy budowie. Zdjecia robiłem jeszcze przed malowaniem wnętrza dysz spaloną bielą.Zapraszam do oglądania 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 Wow 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 Piękny model! Wspaniale się prezentuje. Widać ile pracy włożyłeś w to żeby te wszystkie detale pomalować Bardzo podoba mi się idea tak pootwieranego samolotu, aż się prosi o jakąś podstawkę Jakie plany na kolejny model? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 14 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2021 (edytowane) 7 minut temu, Juffre napisał: Piękny model! Jakie plany na kolejny model? Dzięki, tak trochę nerwów i pracy włożyłem najlepsze jest to że zawsze podczas pracy nad kazdym modelem , który do tej pory zrobiłem mówię po tym trochę przerwy, i nic z przrewy nie wychodzi. Plany na kolejny jasne, po kilkunastoletniej przerwie teraz nie zamierzam przestawać. Już nawet zacząłem, niedługo otworze warsztat na forum, więc od razu zapraszam. Na mojej małej stronie face, jest już informacja https://www.facebook.com/Miejscowa-Modelarnia-104049437845333/ Edytowane 14 Czerwca 2021 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 Bardzo realistyczny i jakbyś dodał kawałek lotniskowca byłoby super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 14 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2021 26 minut temu, Adamo722 napisał: Bardzo realistyczny i jakbyś dodał kawałek lotniskowca byłoby super Tak płytę zamawiam pod niego, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 Mega robota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 Jak już mechesy robią przegląd, to przy okazji mogli by go umyć trochę, bo złachany niemożebnie . Odemnie leci plusik "+". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 Robi wrażeni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slaw_21 Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 Model, do którego oglądania będzie się z przyjemnością wielokrotnie wracać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Czerwca 2021 Share Napisano 15 Czerwca 2021 świetnie wyszedł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 16 Czerwca 2021 Share Napisano 16 Czerwca 2021 Piąty model! Masz wielki talent. Szacunek! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 16 Czerwca 2021 Share Napisano 16 Czerwca 2021 Nie doszukałem się jaka to skala ale jak masz napisać że 1:72 to lepiej nie pisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 16 Czerwca 2021 Share Napisano 16 Czerwca 2021 6 minut temu, kozborn napisał: Nie doszukałem się jaka to skala ale jak masz napisać że 1:72 to lepiej nie pisz W warsztacie jest jak byk 1/48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 16 Czerwca 2021 Share Napisano 16 Czerwca 2021 2 minuty temu, Adamo722 napisał: W warsztacie jest jak byk 1/48 uf Nie śledzilem warsztatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 16 Czerwca 2021 Share Napisano 16 Czerwca 2021 Kawał solidnej roboty. Mocno męczona powierzchnia lakiernicza robi dobre wrażenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 16 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2021 2 godziny temu, kozborn napisał: Nie doszukałem się jaka to skala ale jak masz napisać że 1:72 to lepiej nie pisz W 1:72 to @rymulustakie cuda robi w swoim F-14, ja jeszcze nie ten poziom, ale za parę lat kto wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 16 Czerwca 2021 Share Napisano 16 Czerwca 2021 Rzadko się tu wypowiadam ale obok tego modelu nie można przejść obojętnie. Ogrom włożonej pracy widać już na pierwszy rzut oka. Zdetalowany, pootwierany, w każdym zakamarku się coś dzieje i do tego ładnie pomalowany i odważnie pobrudzony, a że ja z czołgowego działu to takie brudzenie do mnie jak najbardziej przemawia. Dawno model samolotu nie zrobił na mnie takiego wrażenia. Coś pięknego! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 16 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2021 @TAW dzięki za te słowa, ogólnie dziękuję wszystkim za pozytywny odbiór, starałem się nie zepsuć modelu choć niekiedy był problematyczny, najbardziej bałem się właśnie wykańczania, niszczenia itd żeby choć trochę go upodobnić do tych wymęczonych na lotniskowcach, tym bardziej że w Spitfire niszczenie nie poszło mi za dobrze. Tu już się przygotowałem, obejrzałem sporo filmów, wykorzystałem sporo różnych technik,, ale tez dodawałem coś od siebie, w jednym z etapów nawrt wymyśliłem jak pomalować te czarne zużyte pasy, nie wiem może ktoś już tak robił, ja tego nie widziałem nigdzie i jakoś brnąłem powoli do końca. Mnie też bardzo ten model cieszy. Dzięki raz jeszcze wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 18 Czerwca 2021 Share Napisano 18 Czerwca 2021 Jeśli do czegoś się przyczepić to może do śladów po pędzlowaniu przy detalach - widoczne np. przy czerwonych krawędziach klap podwozia. No ale to już uroki pędzla. Poza tym sztos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 22 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2021 Nie wszystko wyszło tak jak chciałem, ale z efektu jestem zadowolony, to dopiero pierwszy model tak "dekorowany", a piąty w ogóle jak pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 Z przyjemnością patrzę na Twojego Szerszenia. Obserwowałem warsztat i podoba mi się staranność i waga położona na detal. Miałeś swoją wizję i gratuluję wytrwałości w doprowadzenia jej do końca. Masz moje uznanie w poszukiwaniu rozwiązań co do wykończenia oraz odwagi w pierwszych próbach wetheringu. Przy piątym modelu efekt jest kapitalny i widać skokowy progress w realizacjach. Gratki! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolan Napisano 1 Lipca 2021 Share Napisano 1 Lipca 2021 Śliczny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xatrix_pl Napisano 2 Lipca 2021 Share Napisano 2 Lipca 2021 Brawo za piąty model, podoba mi się zmęczenie powierzchni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 14 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2022 Roczek minął, a ja przypomniałem sobie o filmie który jakiś czas temu zmontowałem. Film przedstawia jedynie malowanie w/w modelu od podkładu po końcowe wykańczanie. Nie jestem specem w filmach, ale najważniejsze chyba zostało pokazane, jeśli kogoś interesuje po obejrzeniu galerii jakie etapy zastosowałem , zapraszam do poświęcenia 20 minut, w których zmieściłem ponad 30 h malowania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi