Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Który model Abramsa /35 trzeba będzie zakupić żeby go wymalować w polskich barwach?

Napisano

Właściwe pytanie powinno brzmieć, który model najlepiej nadaje się na konwersję do SEP V3. Jednak na Abramsy w WP poczekamy jeszcze co najmniej rok, dopiero wtedy dowiemy się co właściwie kupiliśmy.

Napisano (edytowane)

No ok, wiadomo że zanim zakupią to jeszcze może być różnie. Mi natomiast chodzi o firmę modelarską np. Revell, Italeri czy jakiś Trumpeter.

Zawsze warto już się rozejrzeć za kupnem jakiegoś modelu.

Edytowane przez jmx62
Napisano
11 godzin temu, jmx62 napisał:

Który model Abramsa /35 trzeba będzie zakupić żeby go wymalować w polskich barwach?

jak to dobrze że są na świecie tacy optymiści :haha::haha::haha::haha:

nie żebym coś miał - bynajmniej do końca zeszłego roku sam do nich należałem....    prawie kupiłem 2 sztuki szwedzkiego Gotlanda  żeby był bazą do przeróbek na wersję AIP

hehehehe

widząc ten wątek to od razu przypomniały mi się tematy które były 3 lata temu o modele Caracali w których była już nawet jakaś dyskusja jakie będzie malowanie    :szczerbol:

Napisano

Tak się składa że to również ja otworzyłem wątek o polskich  Caracalach tyle że na niebieskim forum, gdzieś tak około 2015 roku. 

Temat umarł tak szybko jak szybko umarła wizja francuskich śmigłowców w naszej armii 😠

Napisano
10 minut temu, jmx62 napisał:

Tak się składa że to również ja otworzyłem wątek o polskich  Caracalach tyle że na niebieskim forum, gdzieś tak około 2015 roku. 

Temat umarł tak szybko jak szybko umarła wizja francuskich śmigłowców w naszej armii 😠

... i oby wizja kolejnej odrębnej rodziny MBT w Polsce umarła jeszcze szybciej :D 

• Like 3
  • 1 year later...
Napisano

Jak do 250 nowych Abramsów dojdzie 116 sztuk starszych wersji odziedziczonych  po Marines to i ilość modeli, którą można brać pod uwagę do budowy wzrośnie.

Napisano

W mojej ocenie najlepszą bazę wyjściową do budowy Abramsa oferuje Dragon. W ofercie na pewno dwa lub trzy zestawy.

Napisano
W dniu 15.07.2021 o 09:36, jmx62 napisał:

Jak ci się śpieszy to możesz robić takiego:

Zdjęcie

Zdjęcie

(fot. Piotr Chudziński)

Czołg Abrams

8W46YoubAcXF6WYzjsAHohg5uzTe2VwO.jpg?1658225227

vqkOw2P7LEa5ztrKXvUYrNPTruG3GMKj.jpg?1658225225

RpKh15Zf69mc9DbjvRTEx6czeijCeheZ.jpg?1658225226

89T0K8m5IVddujNwmCkvju3fBfP7yw1M.jpg?1658225228

Kupuj M1A2 Abrams OIF Tamiya 35269

1-35-m1a2-abrams-oif-tamiya-35269.jpg

Farba do Rosomaka:

Hataka Hobby HTK-A260 Greyish Green (FS24112)

Hataka HTK-A260 Greyish Green (FS24112) - Plastmodel

Możesz już w środę sklejać jak dziś zamówisz!!!!!

Napisano (edytowane)

To chyba raczej nie ta zieleń. Abrams jedzie upaćkany zielenią US army, a farba z naszego nowego kosmuflarzu to nasz polski odcień / patent.

I za cenę modelu Tamiya kupisz RFM, który jest duuuuzoooo lepszym zestawem (mniej uproszczeń, więcej szczegółów, lepszy detal i części w pudle pozwalające wykonać praktycznie każda wersję). 

Tamiya już odbiega znacznie od rynku!

Edytowane przez mandrivecs
Napisano
30 minut temu, mandrivecs napisał:

To chyba raczej nie ta zieleń. Abrams jedzie upaćkany zielenią US army, a farba z naszego nowego kosmuflarzu to nasz polski odcień / patent.

I za cenę modelu Tamiya kupisz RFM, który jest duuuuzoooo lepszym zestawem (mniej uproszczeń, więcej szczegółów, lepszy detal i części w pudle pozwalające wykonać praktycznie każda wersję). 

Tamiya już odbiega znacznie od rynku!

Zgadza się, że model RMF FM jest nowszy i lepszy, ale na pierwszego Abramsa wolę jednak samoskładalną Tamiyę. Model RFM  jest dostępny:

https://www.plastmodel.pl/42256-rye-field-model-5029-m1a2-sep-v2-135

co do koloru to nie jest to standardowy NATO GREEN

1.jpg

Raczej Abramsy zostały psiknięte naszą jedynie słuszną zielenią od ROSOMAKA.

Polskie-kolowe-transportery-opancerzone-Rosomak.-Historia-mozliwosci-i-przyszlosc-sprzetu-ze-Slaska-12.jpg

Napisano

To kwestia wydaje mi się oświetlenia. To co jedzie na lawecie było malowane w Niemczech przez Amerykanów i nie jest to nasz greish green. Ten rosomak wiem że zdjęcia też nie jest malowany greish green stąd podobny do Abramsa.

Napisano
17 godzin temu, jsd1968 napisał:

Jak do 250 nowych Abramsów dojdzie 116 sztuk starszych wersji odziedziczonych  po Marines to i ilość modeli, którą można brać pod uwagę do budowy wzrośnie.

Docelowo i tak mają być przebudowane do Sepv3

Napisano
3 godziny temu, robertmodelarz napisał:

Jak ci się śpieszy to możesz robić takiego:

Zdjęcie

Zdjęcie

(fot. Piotr Chudziński)

Czołg Abrams

vqkOw2P7LEa5ztrKXvUYrNPTruG3GMKj.jpg?1658225225

RpKh15Zf69mc9DbjvRTEx6czeijCeheZ.jpg?1658225226

89T0K8m5IVddujNwmCkvju3fBfP7yw1M.jpg?1658225228

Kupuj M1A2 Abrams OIF Tamiya 35269

1-35-m1a2-abrams-oif-tamiya-35269.jpg

Farba do Rosomaka:

Hataka Hobby HTK-A260 Greyish Green (FS24112)

Hataka HTK-A260 Greyish Green (FS24112) - Plastmodel

Możesz już w środę sklejać jak dziś zamówisz!!!!!

Z tego co przeczytałem, to te konkretne Abramsy są wypożyczone do przeszkolenia naszych załóg, a w bliżej nieokreślonym czasie mają być zwrócone Stanom Zjednoczonym.

• 1 year later...