abtb Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 (edytowane) Grumman F9F-2 Panther - pierwszy odrzutowy samolot myśliwski wyprodukowany w zakładach Grummana, a drugi myśliwiec odrzutowy w służbie US Navy, swój pierwszy lot odbył w 1947. Samoloty tego typu zostały bojowo użyte w czasie wojny koreańskiej. Piloci latający na nich łącznie zestrzelili sześć MiG-ów 15, dzięki dobremu wyszkoleniu tracąc tylko jedną maszynę, pomimo przewagi MiG-ów w walce powietrznej nad Pantherami. Podczas wojny utracono z przyczyn bojowych 64 samoloty F9F lotnictwa Marynarki i Marines, przede wszystkim od ognia przeciwlotniczego, ponadto pewną liczbę utracono z przyczyn niebojowych. "Pantery" zostały wycofane ze służby czynnej w Stanach Zjednoczonych w 1956, ale w roli samolotów szkoleniowych służyły do 1958. 24 samoloty tego typu zostały zakupione w 1958 przez marynarkę wojenną Argentyny. Planowano ich użycie na lotniskowcu ARA "Independecia", ale z powodu zbyt słabych katapult na tym okręcie wszystkie argentyńskie "Pantery" używały wyłącznie lotnisk lądowych. Zostały wycofane ze służby w 1969 z powodu braku części zamiennych. Na temat modelu można sobie poczytać w warsztacie: A oto i on: Można pifpafać Edytowane 7 Czerwca 2022 przez abtb 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 Bardzo fajny i wykonanie jak to u Ciebie na najwyższym poziomie. GRATULUJĘ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 Wlasnie ten model i w takim malowaniu mialem zamiar robić na projekt "Zimna wojna" na niebieskim forum, nawet fotki zrobiłem ze śnieżynką ale niestety pokonalo mnie zdrówko, dlatego z uwagą przygladalem się warsztatowi i teraz mam okazje podziwiać galerię. Jak dla mnie suuuuper Bardzo eleganckie wykonczenie. Ślady explo wyraziste ale nie przesadzone, tak w sam raz. Jestem na TAK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 Zawsze te panthery kojarzyły mi się z granatowym malowaniem. W szarym malowaniu z czerwonymi akcentami też ładnie się prezentuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 Ładny jest.Pobrudzony z wyczuciem bez przesadyzmu (jak to mówił mój kolega)Ciekawy samolot a tak rzadko goszczący w galeriach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 Te czerwone akcenty dodają mu uroku. Ładny model i ładne zdjęcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 Pif paf! Bardzo mi się ta Pantera podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 Rewelka, świetne wykonanie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 Wreszcie nie śledź i jak już pisałem wcześniej, fajny bo nie granatowy. Całość bardzo na tak . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2021 W dniu 16.08.2021 o 00:56, barszczo napisał: Wreszcie nie śledź To co, już nie robić w belgijskim malowaniu? A takie ładne fotki znalazłem z uzbrojeniem . Dziękuję wszystkim za pozytywne przyjęcie mojego kolejnego ulepu . Miałem pewne obawy czy przypadnie szanownym oglądaczom do gustu. Ale jak widzę, jest z moim modelarstwem w miarę dobrze. Podbudowany tą myślą będę kończył kolejny temat Jeszcze raz wielkie dzięki za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 9 godzin temu, abtb napisał: To co, już nie robić w belgijskim malowaniu? Ależ robić zdecydowanie, najładniejsze malowanie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 (edytowane) ładny, ładny tylko to nie żadna pantera a co najwyżej papuga Edytowane 18 Sierpnia 2021 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 21 Sierpnia 2021 Share Napisano 21 Sierpnia 2021 Znakomita praca Tomku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi