abtb Napisano 15 Sierpnia 2021 Napisano 15 Sierpnia 2021 (edytowane) Grumman F9F-2 Panther - pierwszy odrzutowy samolot myśliwski wyprodukowany w zakładach Grummana, a drugi myśliwiec odrzutowy w służbie US Navy, swój pierwszy lot odbył w 1947. Samoloty tego typu zostały bojowo użyte w czasie wojny koreańskiej. Piloci latający na nich łącznie zestrzelili sześć MiG-ów 15, dzięki dobremu wyszkoleniu tracąc tylko jedną maszynę, pomimo przewagi MiG-ów w walce powietrznej nad Pantherami. Podczas wojny utracono z przyczyn bojowych 64 samoloty F9F lotnictwa Marynarki i Marines, przede wszystkim od ognia przeciwlotniczego, ponadto pewną liczbę utracono z przyczyn niebojowych. "Pantery" zostały wycofane ze służby czynnej w Stanach Zjednoczonych w 1956, ale w roli samolotów szkoleniowych służyły do 1958. 24 samoloty tego typu zostały zakupione w 1958 przez marynarkę wojenną Argentyny. Planowano ich użycie na lotniskowcu ARA "Independecia", ale z powodu zbyt słabych katapult na tym okręcie wszystkie argentyńskie "Pantery" używały wyłącznie lotnisk lądowych. Zostały wycofane ze służby w 1969 z powodu braku części zamiennych. Na temat modelu można sobie poczytać w warsztacie: A oto i on: Można pifpafać Edytowane 7 Czerwca 2022 przez abtb 21 Cytuj
Adamo722 Napisano 15 Sierpnia 2021 Napisano 15 Sierpnia 2021 Bardzo fajny i wykonanie jak to u Ciebie na najwyższym poziomie. GRATULUJĘ 1 Cytuj
jmx62 Napisano 15 Sierpnia 2021 Napisano 15 Sierpnia 2021 Wlasnie ten model i w takim malowaniu mialem zamiar robić na projekt "Zimna wojna" na niebieskim forum, nawet fotki zrobiłem ze śnieżynką ale niestety pokonalo mnie zdrówko, dlatego z uwagą przygladalem się warsztatowi i teraz mam okazje podziwiać galerię. Jak dla mnie suuuuper Bardzo eleganckie wykonczenie. Ślady explo wyraziste ale nie przesadzone, tak w sam raz. Jestem na TAK. 1 Cytuj
mig Napisano 15 Sierpnia 2021 Napisano 15 Sierpnia 2021 Zawsze te panthery kojarzyły mi się z granatowym malowaniem. W szarym malowaniu z czerwonymi akcentami też ładnie się prezentuje 1 Cytuj
Xmen Napisano 15 Sierpnia 2021 Napisano 15 Sierpnia 2021 Ładny jest.Pobrudzony z wyczuciem bez przesadyzmu (jak to mówił mój kolega)Ciekawy samolot a tak rzadko goszczący w galeriach. 1 Cytuj
lesio-69 Napisano 15 Sierpnia 2021 Napisano 15 Sierpnia 2021 Te czerwone akcenty dodają mu uroku. Ładny model i ładne zdjęcia. 1 Cytuj
Hubert Kendziorek Napisano 15 Sierpnia 2021 Napisano 15 Sierpnia 2021 Pif paf! Bardzo mi się ta Pantera podoba. 1 Cytuj
barszczo Napisano 15 Sierpnia 2021 Napisano 15 Sierpnia 2021 Wreszcie nie śledź i jak już pisałem wcześniej, fajny bo nie granatowy. Całość bardzo na tak . 1 Cytuj
abtb Napisano 18 Sierpnia 2021 Autor Napisano 18 Sierpnia 2021 W dniu 16.08.2021 o 00:56, barszczo napisał: Wreszcie nie śledź To co, już nie robić w belgijskim malowaniu? A takie ładne fotki znalazłem z uzbrojeniem . Dziękuję wszystkim za pozytywne przyjęcie mojego kolejnego ulepu . Miałem pewne obawy czy przypadnie szanownym oglądaczom do gustu. Ale jak widzę, jest z moim modelarstwem w miarę dobrze. Podbudowany tą myślą będę kończył kolejny temat Jeszcze raz wielkie dzięki za opinie Cytuj
barszczo Napisano 18 Sierpnia 2021 Napisano 18 Sierpnia 2021 9 godzin temu, abtb napisał: To co, już nie robić w belgijskim malowaniu? Ależ robić zdecydowanie, najładniejsze malowanie . 1 Cytuj
M.A.V. Napisano 18 Sierpnia 2021 Napisano 18 Sierpnia 2021 (edytowane) ładny, ładny tylko to nie żadna pantera a co najwyżej papuga Edytowane 18 Sierpnia 2021 przez M.A.V. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi