pmroczko Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 Cześć! Podoba mi się, jak wnęki podwozia zrobiłeś - ja mam starego B-1a/U1, w nim coś podobnego bym chciał zrobić. Debonder podobno ma w sobie aceton - więc nic dziwnego że zaczął kłopoty robić... Zwykle osad z CA można łatwo spolerować (nawet chusteczką higieniczną), albo potraktować go sidoluksem - a najlepiej dać sidoluks od razu, to wtedy osad się nie robi w ogóle. Podrawiam i życze powodzenia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 21 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2021 Najgorszy etap już chyba zamknięty. Dorobiłem jeszcze przetłoczenia na pokrywach komór działek. Jaskółka zapodkładowana. Zastanawiam się czy nie malować modelu na docelowy kolor i "szpachli" nie nanosić pędzlem... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 I fajnie to wygląda, szacun za szkło panc i bąble (zapomniałem o nich wspomnieć), można by jeszcze wyrysowac linie jak przebiegały zawiasy klap uzbrojenia (środkiem stały pasek 2-3mm i 2 zawiasy bokami) Pozdr! ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 21 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2021 13 godzin temu, wuwumaster napisał: można by jeszcze wyrysowac linie jak przebiegały zawiasy klap uzbrojenia (środkiem stały pasek 2-3mm i 2 zawiasy bokami) Chyba jest. O ile to to o czym piszesz. Zdjęcie na szybko telefonem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 (edytowane) (dokładnie o to chodziło, na zdjęciu pod innym kątem sprawiało wrażenie że coś może brakować) Edytowane 21 Grudnia 2021 przez wuwumaster 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 23 Lipca 2023 Autor Share Napisano 23 Lipca 2023 Kulasa sobie musiałem złamać żeby wrócić do Jaskóły Na ogonie zielony wyszedł trochę za intensywny. Miałem delikatnie położyć mgiełkę RLM 82, ale przedobrzyłem. Poszukuję też czarne krzyże na górę skrzydeł jakby ktoś miał poratować. szerokość ~10mm. Idzie gdzieś dostać niemiecki nr seryjne (tutaj na ogonie 712) 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 23 Lipca 2023 Share Napisano 23 Lipca 2023 Bardzo fajnie to wygląda (zwłaszcza, że to skala 1-72), merytorycznie.... no nic, jakby coś to na priv napisz, nie będę psuł zabawy 1 godzinę temu, panDespota napisał: Poszukuję też czarne krzyże na górę skrzydeł Masz zdjęcie na dowód, że on tam miał krzyże i w dodatku czarne? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 23 Lipca 2023 Share Napisano 23 Lipca 2023 Poczekasz tydzień to sprawdzę czy mam. Prędzej się nie doczołgam do kanciapy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 23 Lipca 2023 Autor Share Napisano 23 Lipca 2023 18 minut temu, RogerM napisał: Bardzo fajnie to wygląda (zwłaszcza, że to skala 1-72), merytorycznie.... no nic, jakby coś to na priv napisz, nie będę psuł zabawy Pisz śmiało. O to chodzi żeby następny nie popełnił błędu, a sporo ludzi szuka wcześniej informacji i podpiera się podczas budowy istniejącymi już warsztatami 20 minut temu, RogerM napisał: Masz zdjęcie na dowód, że on tam miał krzyże i w dodatku czarne? Właśnie nie są mi znane zdjęcia góra/spód tej maszyny- nr 111712. Dobrze z kolei jest obfotografowana maszyna 111711- była testowana w USA. Bliskie numery obu samolotów, oba zeszły z produkcji w podobnym stanie- aluminium w szpachli. Dlatego też podpierałem się standardem 111711. Można znaleźć maszynę w locie i na ziemi gdzie widać górę/spód skrzydła. Zastanawiam się tylko czym kierowali się Niemcy dając od spodu pełne krzyże jak reszta oznaczeń jest w postaci czarnego konturu? 21 minut temu, Xmen napisał: Poczekasz tydzień to sprawdzę czy mam. Prędzej się nie doczołgam do kanciapy. Pewnie że poczekam. Modeli mam kilka zaczętych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 23 Lipca 2023 Share Napisano 23 Lipca 2023 a juz myslalem, ze jaskolka poleciala i nie wrocila.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 23 Lipca 2023 Share Napisano 23 Lipca 2023 Trumpeter 1/32 Me 262A-2a WkNr 111712 - Innsbruck 1945 | Large Scale Planes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 23 Lipca 2023 Share Napisano 23 Lipca 2023 No dobra. Generalnie nie powinno być połączenia szpachla na szwach nitów z gołym aluminium. Te przestrzenie między paskami szpachli były malowane białoszarą farbą pokładową. ALE nie znam historii tego konkretnego samolotu i możliwe, że pod koniec wojny z powodu braku czasu, farby etc. Niemcy upraszczali procedury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 24 Lipca 2023 Autor Share Napisano 24 Lipca 2023 12 godzin temu, RogerM napisał: No dobra. Generalnie nie powinno być połączenia szpachla na szwach nitów z gołym aluminium. Te przestrzenie między paskami szpachli były malowane białoszarą farbą pokładową. ALE nie znam historii tego konkretnego samolotu i możliwe, że pod koniec wojny z powodu braku czasu, farby etc. Niemcy upraszczali procedury. Hmmm... nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem, ale czy twierdzisz, że szpachlowane były tylko łączenia paneli, a linie nitów tylko malowane? Poniżej wszystko z przodu samolotu do limuzyny wygląda na szpachlowane. Za limuzyna tylko panele są szpachlowane. Nity niczym nie zabezpieczone. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 24 Lipca 2023 Share Napisano 24 Lipca 2023 Nie, nie, chodziło mi o to, że nie było gołej blachy, te przestrzenie między pasami szpachli to nie było aluminium tylko białoszara farba. Przynajmniej tak powinien wyglądać samolot zabezpieczany zgodnie ze standardami... Nie twierdzę, że w praktyce każdy Schwalbe tak wyglądał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 28 Lipca 2023 Share Napisano 28 Lipca 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Lipca 2023 Share Napisano 29 Lipca 2023 Wysłałem wiadomość na priv. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 29 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2023 (edytowane) Szybkie pytanie. Tak się zastanawiam. Jeśli silniki są ładnie pomalowane w kamuflażu, to chyba śmiało można nanieść kalkomanie z napisami eksploatacyjnymi? Aluminiową część silnika oczywiście pomijam. EDIT. Chociaż teraz tak patrzę i te czerwone okręgi były po obydwu stronach silnika? Czy tylko po tej stronie gdzie są stopnie do wychodzenia. Na moim egzemplarzu na widocznym na filmie silniku ich nie ma... Swoją drogą przeglądałem sobie jeszcze kiedyś wieczorem yt i wpadłem na moją maszynę Poza tymi dwiema maszynami 111711 i 11712 trafiłem jeszcze na dwa zdjęcia, takiej aluminiowej w szpachli- 111728 Edytowane 29 Sierpnia 2023 przez panDespota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 30 Września Autor Share Napisano 30 Września Dodałem brakujące kalki, domalowałem krzyże od góry. Prysnąłem matem czesci z kamuflarzem i zaczynam powoli brudzić. Starałem się też matem malować linie szpachli. Dramat, nic nie widać podczas malowania, ale jakoś się udało 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Września Share Napisano 30 Września Piękny, robi wrażenie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mh76 Napisano 30 Września Share Napisano 30 Września (edytowane) Bardzo ładnie zmalowany czekam na finał Edytowane 30 Września przez mh76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października Świetnie to wygląda i realistycznie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi