barszczo Napisano 27 Grudnia 2021 Share Napisano 27 Grudnia 2021 Słowo BHPowca święta rzecz, cudny jest . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2021 (edytowane) Co poradzisz, jak powiedział ze nie ma roboty to nie ma. A teraz wracaj niewolniku do głaskania Edytowane 27 Grudnia 2021 przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 27 Grudnia 2021 Share Napisano 27 Grudnia 2021 2 godziny temu, barszczo napisał: Słowo BHPowca święta rzecz, cudny jest . To baba (zapomnialem dodac) więc jeszcze bardziej stanowcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Grudnia 2021 Share Napisano 27 Grudnia 2021 3 minuty temu, Psar77 napisał: To baba (zapomnialem dodac) Wszystko jasne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 27 Grudnia 2021 Share Napisano 27 Grudnia 2021 Fajnie zaczyna modelik wyglądać . A co do knntroli jakości, to u mnie to samo :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2021 Ja mam dwóch gówniarzy (z lipca), to były jedne z niewielu chwil gdy nie łobuzowaly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 Sreberko prawdę Ci powie, a mówi że jeszcze nie czas na malunki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Podglądam i kibicuję, bo u mnie na półce też leży F4U-1D, tylko w skali 1:32... kiedyś się za niego zabiorę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 W dniu 4.12.2021 o 10:29, tlb napisał: To jest to samo co ładowanie blaszek do kokpitu w 1:72... nikt tego nie widzi, chyba, że w relacji na forach... Ja od spodu oglądam od samoloty, także poproszę tę komorę prawilnie. Co do blaszek to faktycznie w 1:72 część roboty jest jak krew w piach, zwłaszcza przy pedałach. Ale i tak mam niesamowitą frajdę i dokumentuję to na zdjęciach. Łudzę się, że to trening charakteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) W dniu 27.12.2021 o 14:22, Moses napisał: @greatgonzoczy U-1D obligatoryjnie musi mieć pylony na HVARy? Czy możliwe jest aby nie miał pylonów, a tylko mocowania na baniaki/bomby? Pyloniki były demontowalne. Nie była to powszechna praktyka, ale: Edytowane 30 Grudnia 2021 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 31 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2021 Rzutem na taśmę W starym roku Najpierw sreberko, lakier do włosów i na to ZCY. Jutro znowu lakier do włosów i lecę z GSB. A wszystkim życzę dosiego roku 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 31 Grudnia 2021 Share Napisano 31 Grudnia 2021 Dlaczego ZCY nie jest na różnych elementach, ale jest na lotkach? Z tym HVARem to Ci wyszło trochę dziwnie. Ok, producentowi modelu, ale teraz to już Tobie ;). Samolot jest tylko częściowo przystosowany do używania rakiet, co jest jednak nieco bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 31 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2021 Na lotkach nie bede robił przetarć, natomiast chcę aby poszycie płócienne miało inny odcień. Co wyszło dziwnie producentowi? Ze ich nie bedzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 31 Grudnia 2021 Share Napisano 31 Grudnia 2021 (edytowane) Pilnie obserwuje. Ty wiesz ile korsarz mnie kosztowal. Btw ja też na płóciennym dałem nieco inne. Edytowane 31 Grudnia 2021 przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Stycznia 2022 Share Napisano 1 Stycznia 2022 Słusznie, ale lotki były kryte płótnem, także tego... . Wprowadzenie HVAR wymusiło drobne zmiany konstrukcyjne. Ze względu na wydech napędu rakiet, szkodliwy dla płóciennego poszycia, wprowadzono metalowy panel sąsiadujący z tym z wyrzutnikami łusek (mniej szmaty na spodzie skrzydła) i metalowe poszycie zewnętrznych klap. W modelu panel jest, ale klapy wciąż płótno. Sensu brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2022 Hmmm dzieki, nie zauwazyłem ze lotki tez powinny być płocienne, co do klap, na planach w Aerotechnice Lotniczej i w Monografiach lotniczych (tu w rzucie dla F4U-1C z HVARami) były te klapy płócienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Stycznia 2022 Share Napisano 1 Stycznia 2022 (edytowane) Klapy wciąż rodzą takie problemy, bo bez skojarzenia z HVARem faktycznie trudno to ogarnąć. Klasyczne podążanie za rozwojem konstrukcji niewiele pomaga, bo zmiany, wraz z rakietami wprowadzano wstecznie na wcześniejszych modelach i robi się bardak. Nawet pomijając to, że klapy były wymienne. Lotki w zasadzie były kryte sklejką, ale na koniec obciągniętą płótnem. Też zmyłka, bo na oko brak jest charakterystycznego żebrowania i robi się złudzenie blachy. To, swoją drogą, przyczynek do rozważań o wyglądzie płótna na samolotach z wątku Marudka :). Edytowane 1 Stycznia 2022 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2022 Poprawiłem klapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 1 Stycznia 2022 Share Napisano 1 Stycznia 2022 15 godzin temu, Moses napisał: Najpierw sreberko, lakier do włosów i na to ZCY. Nie masz potem problemów z odpryskami farby? Od kiedy stosuję C08 jako podkład wystarczy lekko mocniej zahaczyć paznokciem, czy innym twardym przedmiotem i od razu farba złazi. Tak samo jeśli chodzi o maskowanie. Mimo osłabiania taśmy zdarzy się czasem że kawałek koloru zejdzie i zostaje srebro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2022 Nic mi nie odpryskuje, może dlatego że maluje Xtreme Metalami AK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 W dniu 1.01.2022 o 01:15, Moses napisał: Hmmm dzieki, nie zauwazyłem ze lotki tez powinny być płocienne, co do klap, na planach w Aerotechnice Lotniczej i w Monografiach lotniczych (tu w rzucie dla F4U-1C z HVARami) były te klapy płócienne Mhm. To znaczy, że muszę zrobić za jakiś czas jeszcze jednego korsarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2022 Także ten, odwieczny problem. Jeszcze jedna warstwa, czy jest git... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 STOP! Może nawet za bogato Będziesz coś odrobinkę rozjaśniał? Baza plus dwie krople bieli np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2022 Tak, ale pozniej, olejami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 Jakiej marki jest to GSB? Bo przy tym oświetleniu na pierwszy rzut oka wygląda jak czarny surfacer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi