Szupryt Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 51 minut temu, Grzes napisał: Może to to samo? Ten mój to album z okazji XXV-lecia LWP. Wydany w 1968r. Dokładnie to. Ciekawe z modelarskiego punktu widzenia? Dużo zdjęć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 8 godzin temu, Szupryt napisał: Ciekawe z modelarskiego punktu widzenia? Na początku informacja - wszystkie zdjęcia są czarno-białe. Oczywiście jest trochę fotek będących świetną dokumentacją jak to: Sporo jest pięknych, ukazujących codzienne życie wojskowe: Ale są też takie, które pokazują naszą armię w każdej dziedzinie, gdzie jest obecna: Nie mogło zabraknąć propagandy: 8 godzin temu, Szupryt napisał: Dużo zdjęć? Przyznam, że tak bogatej pozycji nie widziałem. Zdjęć jest ponad 500! (specjalnie policzyłem na okoliczność pytania). Jest to fotograficzne podsumowanie osiągnięć LWP po 25 latach od jego powstania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 3 Marca 2022 Share Napisano 3 Marca 2022 1984r z cyklu "Odznaki ..." Na spocznij tez jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sudus Napisano 7 Kwietnia 2022 Share Napisano 7 Kwietnia 2022 (edytowane) W dniu 3.03.2022 o 22:55, kopernik napisał: 1984r z cyklu "Odznaki ..." Na spocznij tez jest. Kilka odznak jest I juz nie anonimowych Pozdrawiam Piotr Edytowane 7 Kwietnia 2022 przez Sudus 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 7 Kwietnia 2022 Share Napisano 7 Kwietnia 2022 Piękna kolekcja! Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Kwietnia 2022 Share Napisano 7 Kwietnia 2022 Świetny zbiór! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 7 Kwietnia 2022 Share Napisano 7 Kwietnia 2022 No panowie! Koledzy! Może czas na wątek pt. ,,Moja kolekcja"? Macie takie skarby zbierane od lat nie tylko pisane/drukowane -pochwalcie sie! Odznaki, naszywki ( no @Grzes !) Ja niestety nic takiego nie posiadam, ale chętnie pooglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Kwietnia 2022 Share Napisano 7 Kwietnia 2022 15 minut temu, myszaty napisał: No panowie! Koledzy! Może czas na wątek pt. ,,Moja kolekcja"? Jak założysz to obiecuję, że coś wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 7 Kwietnia 2022 Share Napisano 7 Kwietnia 2022 21 minut temu, Grzes napisał: Jak założysz to obiecuję, że coś wrzucę A to tak wypada? Bo ja niestety nic ciekawego nie posiadam... co można nazwać kolekcją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Kwietnia 2022 Share Napisano 7 Kwietnia 2022 Brak kolekcji to ... też kolekcja A przynajmniej jej zaczątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Kwietnia 2022 Share Napisano 7 Kwietnia 2022 6 godzin temu, myszaty napisał: A to tak wypada? Twój pomysł - realizuj. Pomożemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 21 Czerwca 2022 Share Napisano 21 Czerwca 2022 Przypomniałem sobie że mam kilkanaście egzemplarzy "ŻP" oprawionych razem. Niestety nie mam pojęcia wg jakiego klucza ktoś to oprawił, bo w zestawie znalazły się wymieszane nr z 1946 i 1947. Dział rozrywkowy nazywał się wtedy "Spocznij wolno palić!" i niestety pozbawiony był elementu panienek Przyznam się, że teraz obejrzałem ten zestaw dopiero drugi raz w życiu i trafiłem na wojenne opowiadania Lema 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Czerwca 2022 Share Napisano 21 Czerwca 2022 9 minut temu, Seb napisał: ...trafiłem na wojenne opowiadania Lema Bardzo proszę o więcej informacji w tym temacie - co to za opowiadania ? (tytuły ? ) może być nawet jako PW żeby tu nie zaśmiecać - z góry wielki dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 21 Czerwca 2022 Share Napisano 21 Czerwca 2022 22 minuty temu, M.A.V. napisał: Bardzo proszę o więcej informacji w tym temacie - co to za opowiadania ? (tytuły ? ) może być nawet jako PW żeby tu nie zaśmiecać - z góry wielki dzięki "Miasto atomowe" "Spotkanie w Kołobrzegu" "D-Day" Stanisław Lem w latach 1946-47 opublikował kilka swoich debiutanckich opowiadań właśnie w "ŻP", wszystkie dalekie były jeszcze od SF. Przy okazji szukania tych opowiadań stwierdziłem że składacz tych nr "ŻP" był chyba dziabnięty, bo nie dość że pomieszane są roczniki to jeszcze i strony, a i niektórym numerom brakuje stron 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Czerwca 2022 Share Napisano 21 Czerwca 2022 Roczniki 1945 i 1946 wygrzebałem w wersji elektronicznej tutaj: http://sbc.wbp.kielce.pl//dlibra/metadatasearch?action=AdvancedSearchAction&type=-3&val1=subject:Wojsko+\-+Polska Generalnie ciężko się to czyta, ale można znaleźć fajne zdjęcia . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 1 Września 2022 Autor Share Napisano 1 Września 2022 (edytowane) Witam w kolejnym odcinku naszej kompanijnej gazetki ściennej. Refleksja ogólna: im późniejszy Gierek, tym więcej w gazecie tzw. "flaków z olejem", np.: i oczywiście zdjęcia nowych blokowisk i fabryki Maluchów. Propaganda sukcesu nie ominęła "ŻP". Ogólnie ze zdjęciami sprzętu bida: jest ich jakby mniej, a i tematyka powtarzalna: na przemian T-55 i Mig-21. Trudno wyłuskać coś ciekawszego. Tym niemniej: 2S1 1. Numer taktyczny wskazuje na 1 pz z Wesołej BM-21 1. UT-3445, ciekawy jest ten schemat malowany kredą na błotniku BRDM-2 1. BRDM-2RS. Według moich informacji, "5" w rombie może oznaczać 1 pułk chemiczny ze Zgorzelca, mimo, że nie był formalnie częścią 11 DPanc, a to właśnie pojazdy tej dywizji były znakowane cyfrą w pionowym rombie. 9K72 Elbrus 1. UE-5116 M-72 1. DM-3688. Jest i tzw. motór. Wg. opisu w gazecie, z jednostki Wojsk Obrony Wewnętrznej Star-66 1. UE-7677. Aparatownia RWŁ-1M z 34 batalionu łączności 11 DPanc SKOT 1. SKOT R-6 z 20 DPanc 2. UC-7855 w zimowym malowaniu. SKOT-2AP z 4 DZ z Krosna Odrzańskiego. Być może kompania zmechanizowana 18 pcz z Wędrzyna 3. Znowu 4 DZ, tym razem najprawdopodobniej 12 pz z Gorzowa Wielkopolskiego. Ciekawe są białe pasy, bo na pewno nie są to zdjęcia z Czechosłowacji. T-55 1. najprawdopodobniej 16 DPanc, 1 pcz z Elbląga 2. Gdyby któremuś z Kolegów przyszło do głowy zrobić model T-55 z WSOWP w Poznaniu, to tutaj jest cała galeria numerów taktycznych: 3. Tutaj mi zazgrzytało. Według moich spisów numery 38xx to 2 DZ z Nysy, więc skąd ta syrenka? Jak na razie moje domysły idą w kierunku, że dywizja miała wyróżnik warszawska. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? 4. Wiadomo - 8 DZ z Koszalina. Ale pułku nie byłem w stanie ustalić. Na pewno nie 36 pz z Trzebiatowa. TOPAS 1. Ja już się chyba nigdy nie wyuczę numeracji 7DDes. To Lębork? ZSU-23-4 1. 8044, czyli wygląda na 1 pz z Wesołej. Blisko Warszawy, to i fotograf WAF-u często przyjeżdzał Na dzisiaj tyle. Lotnictwo, gołe baby i inne atrakcje jutro, bo dzisiaj już padam z nóg. Edytowane 1 Września 2022 przez Szupryt 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 No, świetną robotę tu robisz 48 minut temu, Szupryt napisał: Lotnictwo, gołe baby i inne atrakcje jutro Dobra! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 2 Września 2022 Autor Share Napisano 2 Września 2022 (edytowane) Lecimy dalej, bo na dysku mam już gotowe do obróbki roczniki 1978 i 1979. AN-12 1. SP-LZB. Ujęcie oklepane - desant przed samolotem. Ale chyba po raz pierwszy widzę, że oficjalnie prezentowane jest wojsko na tle Antka w lotowskich barwach. PS. Pozdrowienia dla Kapitana Kirka TS-11 Iskra 1. 1020, 38 LPSz, Modlin Mi-2 1. Oznaczeń brak, ale za to kadr jak z komiksu "Pilot śmigłowca" (za dzieciaka uwielbiałem) Mig-21 1. Mig-21PF, 1 PLM, Mińsk Mazowiecki 2. Mig-21PF, 1 PLM, Mińsk Mazowiecki 3. Mig-21PFM, 41 PLM Malbork. Fotoreportaż z DOL-u. Mnie zainspirowała ta siatka maskująca - jak spieprzę malowanie w którymś ze swoich odrzutowców, to przykryję taką plandeką Wprowadzam nowy dział, tu będziemy się uświadamiać, jak potworny i krwiożerczy jest północnoatlantycki pakt wojskowy Ilość tej propagandy w "ŻP" jest powalająca, a już na punkcie Bundeswehry GZP miał po prostu bzika. Chichot historii polega na tym, że znajdziemy tu zdjęcia uzbrojenia używanego obecnie przez WP. I specjalnie dla @Staryfajter1954 : Przed Państwem referat pt. "O dalszy dynamiczny rozwój modelarstwa socjalistycznego": Mamy lata 70-te, więc cycków na wierzchu brak. Mogę zaoferować tylko PP (Ponętną Planszecistkę) Edytowane 2 Września 2022 przez Szupryt 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 9 godzin temu, Szupryt napisał: SP-LZB. Ujęcie oklepane Ja tego nie miałem, w związku z tym archiwizuję. 9 godzin temu, Szupryt napisał: "O dalszy dynamiczny rozwój modelarstwa socjalistycznego": Uwielbiałem oglądać zdjęcia modeli. No i miało się marzenia... 10 godzin temu, Szupryt napisał: Ilość tej propagandy w "ŻP" jest powalająca Ja kupowałem ŻP w latach 80. Wtedy, kojarzę, ze była jedna stronka z propagandą antyzachodnią (strona poprzedzająca rozkładówkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 (edytowane) 20 godzin temu, Szupryt napisał: Mamy lata 70-te, więc cycków na wierzchu brak. Mogę zaoferować tylko PP (Ponętną Planszecistkę) W latach 80/90 na SD 1 KOP we stolycy też były planszecistki ale SK(Stare Kopy), może nawet to jedna z nich tylko różnica dwóch dekad. Dobrze że nie było gołych cycków Edytowane 3 Września 2022 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 22 godziny temu, Szupryt napisał: Lecimy dalej, bo na dysku mam już gotowe do obróbki roczniki 1978 i 1979. AN-12 1. SP-LZB. Ujęcie oklepane - desant przed samolotem. Ale chyba po raz pierwszy widzę, że oficjalnie prezentowane jest wojsko na tle Antka w lotowskich barwach. PS. Pozdrowienia dla Kapitana Kirka TS-11 Iskra 1. 1020, 38 LPSz, Modlin Mi-2 1. Oznaczeń brak, ale za to kadr jak z komiksu "Pilot śmigłowca" (za dzieciaka uwielbiałem) Mig-21 1. Mig-21PF, 1 PLM, Mińsk Mazowiecki 2. Mig-21PF, 1 PLM, Mińsk Mazowiecki 3. Mig-21PFM, 41 PLM Malbork. Fotoreportaż z DOL-u. Mnie zainspirowała ta siatka maskująca - jak spieprzę malowanie w którymś ze swoich odrzutowców, to przykryję taką plandeką Wprowadzam nowy dział, tu będziemy się uświadamiać, jak potworny i krwiożerczy jest północnoatlantycki pakt wojskowy Ilość tej propagandy w "ŻP" jest powalająca, a już na punkcie Bundeswehry GZP miał po prostu bzika. Chichot historii polega na tym, że znajdziemy tu zdjęcia uzbrojenia używanego obecnie przez WP. I specjalnie dla @Staryfajter1954 : Przed Państwem referat pt. "O dalszy dynamiczny rozwój modelarstwa socjalistycznego": Mamy lata 70-te, więc cycków na wierzchu brak. Mogę zaoferować tylko PP (Ponętną Planszecistkę) Bardzo fajna inicjatywa z działem Kulisy NATO. Dzięki za dedykowane foto ze 104, które jak wiecie uwielbiam :). Jak znajdziesz gdzieś jeszcze fotki Starfighterów ze srarej polskiej prasy proszę o ich wrzucanie do Kulis NATO :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 3 Września 2022 Autor Share Napisano 3 Września 2022 1 godzinę temu, jmx62 napisał: W latach 80/90 na SD 1 KOP we stolycy też były planszecistki ale SK(Stare Kopy), może nawet to jedna z nich tylko różnica dwóch dekad. Dobrze że nie było gołych cycków A co ta planszecistka właściwie bazgra na tej tablicy? To są warunki meteorologiczne, wysokość podstawy chmur czy coś takiego? 12 godzin temu, Grzes napisał: Ja kupowałem ŻP w latach 80. Wtedy, kojarzę, ze była jedna stronka z propagandą antyzachodnią (strona poprzedzająca rozkładówkę). Do tego też dojdziemy. Już wkrótce rozpoczniemy badania starodruków ery jaruzelskiej. Ogólnie się zastanawiam, czy kiedyś nie wydrukować sobie tych zdjęć w formie albumu-fotoksiążki. Bardzo mi brakuje na rynku książki poświęconej oznaczeniom LWP. Pod tym względem zazdroszczę np. Kolegom zajmującym się np. panzerwaffe, bo pozycji poświęconym znakom taktycznym niemieckich dywizji, pułków itd. jest od metra. Sam od paru lat klecę tabelę, gdzie zawarte są wszystkie znaki i zakresy numerów taktycznych do szczebla pułku. Robota mrówcza, ale kiedyś ją w końcu skończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 Witam W temacie znaki i numery taktyczne nie liczyłbym na jakąś publikacje ,temat jest niszowy interesujący tylko nieliczna grupę entuzjastów i modelarzy gdy pojawia się pomysł budowy pojazdu WP. Romb z 5 w środku to wozy 8 Pczś, chemicy pierwszego mieli inny znak wzorowany na korpusówce z 1 w środku ,zamieszczam słabej jakości fotografię ,ale tylko taką mam w zbiorach .Numery taktyczne w zakresie 38xx-44xx to rzeczywiście dywizja z Nysy i ta fotografia może przedstawiać pojazd z 6 Warszawskiego Pułku Zmechanizowanego , znakiem taktycznym dywizji był trójkąt z arabską cyfrą . SKOT z jaskółką to pojazd z 49 Pzmech. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 3 Września 2022 Autor Share Napisano 3 Września 2022 (edytowane) 27 minut temu, dei napisał: temat jest niszowy interesujący tylko nieliczna grupę entuzjastów i modelarzy gdy pojawia się pomysł budowy pojazdu WP. Niestety, ale w sumie dzięki temu temat jest ciekawy do badania. 27 minut temu, dei napisał: Romb z 5 w środku to wozy 8 Pczś, chemicy pierwszego mieli inny znak wzorowany na korpusówce z 1 w środku. Bardzo Ci dziękuję za sprostowanie! Przy okazji logicznie się to poukładało. Chylę czoła przed Twoją wiedzą. Ale pozwól, że wykorzystam okazję i zadam Ci dwa pytania: 1. Natknąłem się na poniższe zdjęcie UAZ-a (oczywiście tylko do celów dyskusji). Czy 1 w rombie mogło oznaczać pojazdy dowództwa 11 DPanc? 2. Orientujesz się, jak wyglądała kwestia zakresu numerów taktycznych w szkołach oficerskich? Sądząc po moich źródłach WSOWPanc miał 91xx-92xx, a WSOWZ 93xx-94xx. Edytowane 3 Września 2022 przez Szupryt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 8 godzin temu, Szupryt napisał: A co ta planszecistka właściwie bazgra na tej tablicy? To są warunki meteorologiczne, wysokość podstawy chmur czy coś takiego? PP jak nazwał ją kolega Szupryt czyli po prostu planszecistka była pracownicą SD(stanowiska dowodzenia) i zajmowała się nanoszeniem informacji o ruchu lotniczym na planszet. Na szczeblu kompanii krt i batalionu brt byli to żołnierze zsw(w niektórych batalionach były tez PP). Praca była dosyć specyficzna. Polegała na rysowaniu trasy lotu SP na tle powierzchni kraju tak aby mozna było go dokladnie zlokalizować. Planszecista znajdował sie za planszetem tak żeby dowodzący na SD widzieli sytuację w powietrzu bez zaslaniania przez PP i wobec tego trzeba było wsxystkie znaki rysować w odbiciu lustrzanym. Liczby na poczatku linii oznaczały numer lotu nadany z nadrzędnego SD. Na krt operator radaru sam wykrywał o biekt i go numerowal dwucyfrowo, po przekazaniu informacji przez środki łączności w batalionie już samolot otrzymywał numer 4cyfrowy i ten numer już pozostawał przedzielony do końca trasy lotu. Dodatkowe cyferki lub liczby określały przynależność obiektu(swój czy obcy), skład(ilość) oraz wysokość lotu podaną w hm(hektometrach) określoną przez operatora wysokościomierza i podaną na planszet wysokości. Stamtąd operator odleglosciomierza zczytywał tą wysokość i dołączał do swojego meldunku. Planszecista kreślił tor lotu za pomocą dermatografu, specjalnej kreski z miękkiego wosku do pisania po plexi). I tak mniej wiecej to wyglądało w tamtych czasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi