Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Małe spity to śliski temat, eduard  może je zrobić dość szybko i pobije stosunkiem cena-jakość. 

P-47 to faktycznie ciekawy temat. Ktoś wie kiedy wydadzą GO-244 .

Napisano
6 godzin temu, India napisał:

Wymiana dokumentacji? Za FW190D dostali dokumentację P47?

Dokumentacja to nie jakieś szczególne mecyje, ani filozofia. I tak większość riserczu spoczywa na projektancie.

Jeżeli już to wspólny projekt pod matrycę. Płacimy po połowie, wy robicie 48, a my 72 i jest taniej i szybciej i wszyscy są zadowoleni.

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Marek K napisał:

Małe spity to śliski temat, eduard  może je zrobić dość szybko i pobije stosunkiem cena-jakość. 

P-47 to faktycznie ciekawy temat. Ktoś wie kiedy wydadzą GO-244 .

Z tego co wiem, to dopiero się biorą za ten projekt. Poza tym, co ludzie mają z tym Eduardem...Eduard robi to już nikt nie może zrobić. Z drugiej strony, duże Spity Edka mają #zdrady i może się zdarzyć, że małe te błędy powielą... choć doszło do mnie, że może wprowadzą jakieś poprawki... Najważniejsze żeby nie dali firmie zewnętrznej robić form, jak w przypadku Spitów VIII-XVI bo znów wyjdzie model pełen przesunięć form, śladów szwów czy szczegółów odlanych w "mydle". Czy nawet pewnych błędów merytorycznych, ale  niewielkich...ale się nie przyglądałem szczegółowo.

Jeśli IBG zrobi to chętnie zobaczę. Choć podejrzewam, że będą tak poszatkowane jak IAR.

Edytowane przez Tainan41
  • Like 1
Napisano
6 godzin temu, India napisał:

Dokładnie. Widać porozumienie, jedni 48, nasi 72 i gra. A wersji P47 dużo.

Jestem ciekaw, co z tego wyniknie. Gotha też wyszła na wschodzie w 48, a u nas w 72.. Może szersza współpraca?

Gotha jest własnym opracowaniem IBG, niezwiązanym z ICM (i dobrze). Jak się przyjrzeć renderom Fw 190 D pokazanym dotychczas przez MiniArt, też widać, że to nie jest to samo opracowanie co IBG.

Napisano

No i moja hipoteza o P-47 właśnie poszła na grzybki. Pięciu odmian kadłuba to "Dzbanek" nie miał.

Napisano

Po ostatnich zapowiedziach IBG to nie zdziwię się jeśli to będzie jakiś Horten X-542687, a brakującym siódmym śmigłem będzie wiatraczek od jakiegoś dynamo 😁

Jak to nie będzie najbardziej oczywisty P-47, czy Spit, to tam w marketingu IBG muszą pracować naprawdę kompetentne umysły😆

Napisano
4 godziny temu, Jostein napisał:

Pięciu odmian kadłuba to "Dzbanek" nie miał.

Na siłę  B, D, D z kroplową kabiną, to co wcześniej z płetwą, N.

Napisano
2 minuty temu, HKK napisał:

W rodzinie Spitfire da się wymienić więcej niż 5 rodzajów kadłubów. Zależnie od wybranych wersji może być i pięć.

Pytanie, czy rzucamy się na całą rodzinę, czy na "wycinek"? Jeśli całą, to loozik. Jeśli na "podgrupę" to może być ciężko ogarnąć 5.

Mk.I-V to w zasadzie 3 kadłuby: wczesny Mk.I, późny Mk.I, który można też użyć w Mk.II (po doklejeniu osłony Coffmana) i części Mk.Vb oraz późny Mk.V. Chyba, że seria będzie też uwzględniać Mk.VI i rozpoznawcze...lub prototyp.

Mk.VII-XVI to w zasadzie wczesny Mk.IX, późny Mk.IX (z różnicami w górnej osłonie silnika), Mk.XVI, Mk.VII, Mk.VIII i rozpoznawcze Mk.XI i XI (ale tu ní mámy 7 rodzajów śmigieł).

Griffony - Mk.XII, dwa różne Mk.XIV, Mk.XVIII- 21, Mk.22-24.

Napisano

Pytanie czy mają na myśli 5 strukturalnie różnych kadłubów w prawdziwych samolotach, czy też oddanie w modelu w postaci 5 różnych elementów?

Napisano
25 minut temu, Wymysl napisał:

Pytanie czy mają na myśli 5 strukturalnie różnych kadłubów w prawdziwych samolotach, czy też oddanie w modelu w postaci 5 różnych elementów?

IBG pisze o swoim projekcie (modelu), nie o projekcie prawdziwego samolotu.

Napisano
38 minut temu, Wymysl napisał:

Pierwsze to by była raczej kosztowna inwestycja.

Napisano

Po tym jak wydali IARa, to zakładam, że będzie poszatkowany model by te 5 różnic wykazać. Ale mogę się mylić. Myślę, że jest na tym forum ktosik, kto wie co to będzie. 

Napisano
Godzinę temu, Marek K napisał:

Jak Marek maczał w tym palce to na bank Ta-152

Przecież rodzina Ta-152 jest na FB potwierdzona i to nie raz - to się nie nadaje na niespodziankę.

Napisano
45 minut temu, barszczo napisał:

Oczywiście w wersji D :szczerbol:

Pięć wersji kadłuba i siedem wersji śmigieł.

😇