Skocz do zawartości

IBG - zapowiedzi i nowości lotnicze

Kolekcjoner WP

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.02.2026 o 18:44, mirage3 napisał:

Takiego to kupuje :mrgreen:

48005 PZL M18A/B Dromader International Colours

image.jpeg.f079db8ac442acd40805c7647a8fe2fc.jpeg

No ja wiem że to już gdzieś kiedyś pisałem, ale mnie się marzy Dromader z podwieszoną torpedą. To byłby sztos!!!

13 godzin temu, martinello napisał:

Lawina ruszyła. IBG wysłało do mnie black box'a Vb !

To chyba będziesz jedną z pierwszych osób, które zobaczą gotowy produkt. Ja jeszcze zapewne będę musiał poczekać. W każdym razie podziel się wrażeniami :)

MS

W dniu 26.02.2026 o 09:42, Skawinski napisał:

To chyba będziesz jedną z pierwszych osób, które zobaczą gotowy produkt. Ja jeszcze zapewne będę musiał poczekać. W każdym razie podziel się wrażeniami :)

MS

No, mam model w rękach.

Standard wykonania jak w I (no ale czego innego się spodziewać) kontrowersyjne elementy kołpaka jako wydruki 3d.

Bonus - no nie spodziewałem się czegoś takiego... ciekawe czy bonus jest dla wszystkich taki sam, czy producent daje różne - bo ja np wolałbym coś konkretniej związanego z modelem.

Powolutku porównuję sobie z V eduarda i pozostaje przy moim zdaniu, że to modele dla nieco innych odbiorców.

Poat pod postem, przepraszam...

Razem z V przyszedl spit PR C. I mam pytanie -> w malowaniu 4 zaproponowano alternatywnie dwa jasne kolory. Czy są jakieś stanowcze przeciwskazania dla PRU Pink lub jasnozielonego ?

16 minut temu, kwiatektatek napisał:

Powiesz coś więcej o swoich obserwacjach?

Raczej nie, gdyż nie zauważyłem niczego, co spowodowałoby zmianę mojej oceny modelu, którążto można znaleźć w moich poprzednich wpisach.

Tu by trzeba doświadczonego modelarza/recenzenta ,który by zrobił zdjęcia, adekwatnych  części w obu modelach i pokazał je razem.

Godzinę temu, martinello napisał:

Powolutku porównuję sobie z V eduarda i pozostaje przy moim zdaniu, że to modele dla nieco innych odbiorców.

A jak mnie , zupełnie nie rajcują wypasione elementy wnętrza i kabiny  ( nie robię modeli ,,wybebeszonych ''  ,oraz z otwartą kabiną ) , natomiast zwracam dużą uwagę na wymiary ,geometrie i detale na powierzchni modelu , to do którego typu odbiorcy się zalicza - jak myślisz  ???

Pezykro mi, ale nie liczę nitów i nie przykładam do planów.

Porównuję sklejalność, pomysłowość itp.

Poza tym, plisss - nie jestem recenzentem, tylko zwykłym wypraskowiczem.

Edytowane przez martinello

2 godziny temu, martinello napisał:

Bonus - no nie spodziewałem się czegoś takiego... ciekawe czy bonus jest dla wszystkich taki sam, czy producent daje różne - bo ja np wolałbym coś konkretniej związanego z modelem.

Pytanie co rozumiesz jako "konkretniej związanego z modelem". Bo one są bardzo, bardzo mocno związane z konkretnymi malowaniami w zestawie. Na podstawkach powinieneś być w stanie odczytać "klucz". Będzie o tym post na FB w najbliższych dniach.

Michał

• Thanks 1

Napisano (edytowane)
W dniu 28.02.2026 o 09:23, BRAVO112 napisał:

Ale sie dowiedzialem !!!

To chyba mogę napisać - bonusem są wydrukowane w 3d figurki pupilków pilotów lub dywizjonów. 7 psów i 1 koza :)

Modele zamówione w preorderze u producenta (tak jak mój) mają 8 figurek, pozostałe będą mieć po 2 losowe.

W dniu 27.02.2026 o 19:47, zatras napisał:

A jak mnie , zupełnie nie rajcują wypasione elementy wnętrza i kabiny  ( nie robię modeli ,,wybebeszonych ''  ,oraz z otwartą kabiną ) , natomiast zwracam dużą uwagę na wymiary ,geometrie i detale na powierzchni modelu , to do którego typu odbiorcy się zalicza - jak myślisz  ???

Modele Eduarda i IBG są tak różne, że nie sposób podać prostej odpowiedzi który jest dla kogo. Tym bardziej, że kilkukrotnie zawiodłem się na posiadanych przeze mnie planach i z tego powodu nie przykładam aż takiej wagi do odległości między nitami. Zakładam, że IBG przeprowadziło poważniejszy "risercz" i skłaniam się do potraktowania tego opracowania jako lepszego.

Eduard na pewno jest bardziej klasyczny - w formie do której jesteśmy przyzwyczajeni. Mam na myśli klasyczny podział, większą "sztywność" głównych części itp.

IBG zaś wprowadza kilka nowości, ale część z nich jest wg mnie to ślepa droga ewolucji. Poza tym jest na pewno bardziej szczegółowy.

Przykładowo - pokrywa nad silnikiem. Trudny element do odtworzenia w plastiku. Eduard dzieli ją na pół i odlewa razem z połówkami kadłuba. IBG wykonało jako osobną, doklejaną część.

Moim zdaniem ten akurat element jest lepszy u Eduarda. Pozwala lepiej złapać geometrię a poza tym do odtworzenia po szpachlowaniu jest mniej elementów. W IBG dali jedną pokrywę dla różnych wersji i trzeba szpachlować linię podziałową tracąc nitowanie i dzusy przy rurach wydechowych. 

Niestety w IBG wg mnie jest za dużo tych szpachlowań. Cześć potrafię zrozumieć, ale czemu na przykłąd nie dali 1 połówki kadłuba do MK.II nie potrafię zrozumieć...

Edytowane przez martinello

W IBG dali jedną pokrywę dla różnych wersji i trzeba szpachlować linię podziałową tracąc nitowanie i dzusy przy rurach wydechowych. 

W Eduardzie też by wypadało w dokładnie tych samych przypadkach szpachlować (bo ta linia tam jest), tyle że Eduard nie zawraca sobie głowy takimi detalami. W ten sposób może się wydawać bardziej "friendly" dopóki człowiek nie wgryzie się w temat.

Eduard dzieli ją na pół i odlewa razem z połówkami kadłuba. IBG wykonało jako osobną, doklejaną część.

Moim zdaniem ten akurat element jest lepszy u Eduarda. Pozwala lepiej złapać geometrię a poza tym do odtworzenia po szpachlowaniu jest mniej elementów.

To, że pozwala łatwiej złapać geometrię to się zgodzę, ale mniej elementów do odtworzenia po szpachlowaniu? Przecież w Eduardzie trzeba szpachlować/szlifować zarówno wzdłuż (na linii klejenia), jak i w poprzek (dokładnie w tych samych przypadkach, co w IBG).

MS

• Like 1

Jakoś nie przeraża mnie za bardzo szpachlowanie i odtwarzanie (oczywiście wszystko w granicach rozsądku), ale te Wasze głębokie i do tego ,,lejkowate'' nity  są dla mnie trudne do ,,przełknięcia'' .

Dwa dni temu przypadkiem wyciągnąłem z czeluści szafy  ,Miga -3 z Armory i trochę mu się przyglądałem ,i wiecie co - on na spodzie centropłata  ma bardzo gęste nitowanie ,które bije to wasze na głowę .

Nie !!! Co ja piszę - ono miażdży to Wasze , a to przecież chyba shortran ( choć doskonale zrobiony) więc wykonanie finezyjnych ,gęstych nitów jest jak najbardziej możliwe !

Bedę  próbował jakąś ,,techniką''(,,grubym'' surfejserem  pewnie) stonować te nity , ale czy to się uda ?

Na zrobionych modelach  Spitfire Mk I ,te ściegi grubych nitów biją po oczach , pomimo że nie są przezornie ,,zapuszczone'' ( piszę o skądinąd  świetnym modelu Dominika ).

Ubolewam niezmiernie (myślałem ,że w końcu będę miał świetną rodzinkę spitów ) jak można było ,,położyć '' tak świetnie opracowany model takimi dziurami ??? .placze:

Mam podejrzenia graniczące z pewnością ,że winowajcą nie jest projektant ,tylko partacka narzędziownia, którą przerasta taki detal Moje podejrzenia ,potwierdzają poprzednie modele IBG ,gdzie problem lejkowatych dziur:wink: jest jeszcze bardziej widoczny.

Może trzeba zmienić narzędziownie i będzie cycuś - no tak ,ale łatwo tak powiedzieć : zmienić narzędziownie 🥴

3 godziny temu, zatras napisał:

te Wasze

to wasze

to Wasze

Wybacz, że zapytam, ale do kogo Ty właściwie piszesz?

MS

Dwa dni temu przypadkiem wyciągnąłem z czeluści szafy  ,Miga -3 z Armory i trochę mu się przyglądałem ,i wiecie co - on na spodzie centropłata  ma bardzo gęste nitowanie ,które bije to wasze na głowę .

Nie !!! Co ja piszę - ono miażdży to Wasze , a to przecież chyba shortran ( choć doskonale zrobiony) więc wykonanie finezyjnych ,gęstych nitów jest jak najbardziej możliwe !

MiG-3 z Armory to model krótkoseryjny z form żywicznych. Nity na spodzie skrzydła mają większa średnicę niż w Spitfire IBG, do tego mają bardzo nierówną głębokość - kołki na formie sa powyłamywane w róznym stopniu i to tworzy bardzo rózne ich głębokości. Wyjdzie po washu i wygląda bardzo średnio. O nadlewkach nawet nie warto wspominać, to standard w Armory. Więc tu faktycznie, pod względem problemów ten MiG wygląda jak miazga.

Ubolewam niezmiernie [...]

jak można było ,,położyć '' tak świetnie opracowany model takimi dziurami ??? .placze:

[...] partacka narzędziownia

Też się zastanawiam kogo masz na myśli pisząc "wasze". Tu nie ma nikogo z IBG. Ja od czasu do czasu dla rozrywki czytam i te  roszczenia przekazuję, Michał podobnie.

Tak w ogóle to już się możesz uspokoić i poczekać na efekty tych pretensji. Kilka razy przekazywałem że 72-ki z IBG robią Wam koszmarna krzywdę. Przekazałem i tym razem, i jakiś efekt jest - może wreszcie się od tej skali odczepią. Będziesz miał święty spokój, nie będzie modeli, nie będą Cię niszczyć swoim istnieniem. Aktualnie zatrzymali projekty 72-kowe i przerzucili wszystkich projektantów na większe skale - pewnie już tak zostanie, przynajmniej na pare lat. Czy zrobią w 72ce to obiecali? Być może, ale niechęć do tej skali urosła bardzo mocno. Pewnie odsuną w czasie, albo przynajmniej zrezygnują z tych dopiero planowanych.
48-kowcy i 32-kowcy lubią to.

• Like 1

Napisano (edytowane)
19 minut temu, MarCorp napisał:

Tak w ogóle to już się możesz uspokoić i poczekać na efekty tych pretensji. Kilka razy przekazywałem że 72-ki z IBG robią Wam koszmarna krzywdę. Przekazałem i tym razem, i jakiś efekt jest - może wreszcie się od tej skali odczepią. Będziesz miał święty spokój, nie będzie modeli, nie będą Cię niszczyć swoim istnieniem. Aktualnie zatrzymali projekty 72-kowe i przerzucili wszystkich projektantów na większe skale - pewnie już tak zostanie, przynajmniej na pare lat. (...) niechęć do tej skali urosła bardzo mocno. Pewnie odsuną w czasie, albo przynajmniej zrezygnują z tych dopiero planowanych.

Marek, ale to tak na poważnie? To znaczy -sam wielokrotnie np. pisałeś, że duże i poważne firmy jak np. IBG mają swoje plany robione z dużym wyprzedzeniem i je realizują. Tak była opowiadana historia koincydencji wydania Spitów IBG i Eduarda. I że producent nie przejmuje się pojedynczymi głosami (co w zasadzie rozumiem). Wiadomo skądinąd też, że sprzedaż w Polsce jest znikomym procentem sprzedaży na świecie i że z niej raczej żaden większy producent nie wyżyłby. I nagle kilka (no nawet może) kilkanaście  głosów na forum , procent procentów, powoduje wstrzymanie całej gałęzi prac? Jakiś nagły wywrot bojowy Twojej narracji o 180 stopni. No wybacz, ale mi to się nie klei zupełnie, brzmi jak skecz tygodnia 🙂 . Nie posądzam chłopaków z ING i bycie płatkami śniegu.  No chyba że uznamy, że tych kilka- kilkanaście głosów wywołało, taką lawinę hejtu, że sprzedaż poleciała na łeb na szyję.  O, to by znaczyło , że jednak Modelwork rządzi światem!

PS. Pozdrawiam z nadzieją, że jednak tego Dromadera i innych ciekawych modeli w 72 się doczekam. Jestem cierpliwy, mogę poczekać dłużej. 

Edytowane przez socjo1
  • Like 1