gajowy z wąsami Napisano 22 Lutego Share Napisano 22 Lutego (edytowane) 16 minut temu, arhtus napisał: A na kiedy przewidziana jest premiera wielbłądów? Z informacji od producenta - nowości mają zacząć ruszać do sklepów 27 lutego Edytowane 22 Lutego przez gajowy z wąsami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeM Napisano 23 Lutego Share Napisano 23 Lutego W dniu 17.02.2026 o 18:44, mirage3 napisał: Takiego to kupuje 48005 PZL M18A/B Dromader International Colours No ja wiem że to już gdzieś kiedyś pisałem, ale mnie się marzy Dromader z podwieszoną torpedą. To byłby sztos!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad76 Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego Ciekawy i w dobrej jakości inbox M-18, nie mogę się doczekać kuriera z tym modelem, bo zapowiada się godnie. https://m.youtube.com/watch?v=NRr0OwmCDSg&pp=ygUMbXIgdHJ1bXBldGVy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 25 Lutego Share Napisano 25 Lutego Lawina ruszyła. IBG wysłało do mnie black box'a Vb ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego 13 godzin temu, martinello napisał: Lawina ruszyła. IBG wysłało do mnie black box'a Vb ! To chyba będziesz jedną z pierwszych osób, które zobaczą gotowy produkt. Ja jeszcze zapewne będę musiał poczekać. W każdym razie podziel się wrażeniami MS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Co Wy z tymi spifajerami Dromader na dniach będzie, a zacnie się zapowiada i to jest news!!! Mogliby zrobić black boxa, ale z Wielbłądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego 5 minut temu, arhtus napisał: Co Wy z tymi spifajerami Dromader na dniach będzie, a zacnie się zapowiada i to jest news!!! Mogliby zrobić black boxa, ale z Wielbłądem Skala ZŁA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andzin Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Raczej ZUA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego 27 minut temu, Andzin napisał: Raczej ZUA O to to to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Też czekam z utęsknieniem na 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego W dniu 26.02.2026 o 09:42, Skawinski napisał: To chyba będziesz jedną z pierwszych osób, które zobaczą gotowy produkt. Ja jeszcze zapewne będę musiał poczekać. W każdym razie podziel się wrażeniami MS No, mam model w rękach. Standard wykonania jak w I (no ale czego innego się spodziewać) kontrowersyjne elementy kołpaka jako wydruki 3d. Bonus - no nie spodziewałem się czegoś takiego... ciekawe czy bonus jest dla wszystkich taki sam, czy producent daje różne - bo ja np wolałbym coś konkretniej związanego z modelem. Powolutku porównuję sobie z V eduarda i pozostaje przy moim zdaniu, że to modele dla nieco innych odbiorców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Poat pod postem, przepraszam... Razem z V przyszedl spit PR C. I mam pytanie -> w malowaniu 4 zaproponowano alternatywnie dwa jasne kolory. Czy są jakieś stanowcze przeciwskazania dla PRU Pink lub jasnozielonego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Powiesz coś więcej o swoich obserwacjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego 16 minut temu, kwiatektatek napisał: Powiesz coś więcej o swoich obserwacjach? Raczej nie, gdyż nie zauważyłem niczego, co spowodowałoby zmianę mojej oceny modelu, którążto można znaleźć w moich poprzednich wpisach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Tu by trzeba doświadczonego modelarza/recenzenta ,który by zrobił zdjęcia, adekwatnych części w obu modelach i pokazał je razem. Godzinę temu, martinello napisał: Powolutku porównuję sobie z V eduarda i pozostaje przy moim zdaniu, że to modele dla nieco innych odbiorców. A jak mnie , zupełnie nie rajcują wypasione elementy wnętrza i kabiny ( nie robię modeli ,,wybebeszonych '' ,oraz z otwartą kabiną ) , natomiast zwracam dużą uwagę na wymiary ,geometrie i detale na powierzchni modelu , to do którego typu odbiorcy się zalicza - jak myślisz ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego (edytowane) Pezykro mi, ale nie liczę nitów i nie przykładam do planów. Porównuję sklejalność, pomysłowość itp. Poza tym, plisss - nie jestem recenzentem, tylko zwykłym wypraskowiczem. Edytowane 28 Lutego przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego 2 godziny temu, martinello napisał: Bonus - no nie spodziewałem się czegoś takiego... ciekawe czy bonus jest dla wszystkich taki sam, czy producent daje różne - bo ja np wolałbym coś konkretniej związanego z modelem. Pytanie co rozumiesz jako "konkretniej związanego z modelem". Bo one są bardzo, bardzo mocno związane z konkretnymi malowaniami w zestawie. Na podstawkach powinieneś być w stanie odczytać "klucz". Będzie o tym post na FB w najbliższych dniach. Michał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Ale sie dowiedzialem !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca (edytowane) W dniu 28.02.2026 o 09:23, BRAVO112 napisał: Ale sie dowiedzialem !!! To chyba mogę napisać - bonusem są wydrukowane w 3d figurki pupilków pilotów lub dywizjonów. 7 psów i 1 koza Modele zamówione w preorderze u producenta (tak jak mój) mają 8 figurek, pozostałe będą mieć po 2 losowe. W dniu 27.02.2026 o 19:47, zatras napisał: A jak mnie , zupełnie nie rajcują wypasione elementy wnętrza i kabiny ( nie robię modeli ,,wybebeszonych '' ,oraz z otwartą kabiną ) , natomiast zwracam dużą uwagę na wymiary ,geometrie i detale na powierzchni modelu , to do którego typu odbiorcy się zalicza - jak myślisz ??? Modele Eduarda i IBG są tak różne, że nie sposób podać prostej odpowiedzi który jest dla kogo. Tym bardziej, że kilkukrotnie zawiodłem się na posiadanych przeze mnie planach i z tego powodu nie przykładam aż takiej wagi do odległości między nitami. Zakładam, że IBG przeprowadziło poważniejszy "risercz" i skłaniam się do potraktowania tego opracowania jako lepszego. Eduard na pewno jest bardziej klasyczny - w formie do której jesteśmy przyzwyczajeni. Mam na myśli klasyczny podział, większą "sztywność" głównych części itp. IBG zaś wprowadza kilka nowości, ale część z nich jest wg mnie to ślepa droga ewolucji. Poza tym jest na pewno bardziej szczegółowy. Przykładowo - pokrywa nad silnikiem. Trudny element do odtworzenia w plastiku. Eduard dzieli ją na pół i odlewa razem z połówkami kadłuba. IBG wykonało jako osobną, doklejaną część. Moim zdaniem ten akurat element jest lepszy u Eduarda. Pozwala lepiej złapać geometrię a poza tym do odtworzenia po szpachlowaniu jest mniej elementów. W IBG dali jedną pokrywę dla różnych wersji i trzeba szpachlować linię podziałową tracąc nitowanie i dzusy przy rurach wydechowych. Niestety w IBG wg mnie jest za dużo tych szpachlowań. Cześć potrafię zrozumieć, ale czemu na przykłąd nie dali 1 połówki kadłuba do MK.II nie potrafię zrozumieć... Edytowane 2 Marca przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca (edytowane) . Edytowane 2 Marca przez Skawinski Duplikat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca 2 godziny temu, martinello napisał: W IBG dali jedną pokrywę dla różnych wersji i trzeba szpachlować linię podziałową tracąc nitowanie i dzusy przy rurach wydechowych. W Eduardzie też by wypadało w dokładnie tych samych przypadkach szpachlować (bo ta linia tam jest), tyle że Eduard nie zawraca sobie głowy takimi detalami. W ten sposób może się wydawać bardziej "friendly" dopóki człowiek nie wgryzie się w temat. 2 godziny temu, martinello napisał: Eduard dzieli ją na pół i odlewa razem z połówkami kadłuba. IBG wykonało jako osobną, doklejaną część. Moim zdaniem ten akurat element jest lepszy u Eduarda. Pozwala lepiej złapać geometrię a poza tym do odtworzenia po szpachlowaniu jest mniej elementów. To, że pozwala łatwiej złapać geometrię to się zgodzę, ale mniej elementów do odtworzenia po szpachlowaniu? Przecież w Eduardzie trzeba szpachlować/szlifować zarówno wzdłuż (na linii klejenia), jak i w poprzek (dokładnie w tych samych przypadkach, co w IBG). MS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca Jakoś nie przeraża mnie za bardzo szpachlowanie i odtwarzanie (oczywiście wszystko w granicach rozsądku), ale te Wasze głębokie i do tego ,,lejkowate'' nity są dla mnie trudne do ,,przełknięcia'' . Dwa dni temu przypadkiem wyciągnąłem z czeluści szafy ,Miga -3 z Armory i trochę mu się przyglądałem ,i wiecie co - on na spodzie centropłata ma bardzo gęste nitowanie ,które bije to wasze na głowę . Nie !!! Co ja piszę - ono miażdży to Wasze , a to przecież chyba shortran ( choć doskonale zrobiony) więc wykonanie finezyjnych ,gęstych nitów jest jak najbardziej możliwe ! Bedę próbował jakąś ,,techniką''(,,grubym'' surfejserem pewnie) stonować te nity , ale czy to się uda ? Na zrobionych modelach Spitfire Mk I ,te ściegi grubych nitów biją po oczach , pomimo że nie są przezornie ,,zapuszczone'' ( piszę o skądinąd świetnym modelu Dominika ). Ubolewam niezmiernie (myślałem ,że w końcu będę miał świetną rodzinkę spitów ) jak można było ,,położyć '' tak świetnie opracowany model takimi dziurami ??? Mam podejrzenia graniczące z pewnością ,że winowajcą nie jest projektant ,tylko partacka narzędziownia, którą przerasta taki detal Moje podejrzenia ,potwierdzają poprzednie modele IBG ,gdzie problem lejkowatych dziur jest jeszcze bardziej widoczny. Może trzeba zmienić narzędziownie i będzie cycuś - no tak ,ale łatwo tak powiedzieć : zmienić narzędziownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca 3 godziny temu, zatras napisał: te Wasze 3 godziny temu, zatras napisał: to wasze 3 godziny temu, zatras napisał: to Wasze Wybacz, że zapytam, ale do kogo Ty właściwie piszesz? MS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca 3 godziny temu, zatras napisał: Dwa dni temu przypadkiem wyciągnąłem z czeluści szafy ,Miga -3 z Armory i trochę mu się przyglądałem ,i wiecie co - on na spodzie centropłata ma bardzo gęste nitowanie ,które bije to wasze na głowę . Nie !!! Co ja piszę - ono miażdży to Wasze , a to przecież chyba shortran ( choć doskonale zrobiony) więc wykonanie finezyjnych ,gęstych nitów jest jak najbardziej możliwe ! MiG-3 z Armory to model krótkoseryjny z form żywicznych. Nity na spodzie skrzydła mają większa średnicę niż w Spitfire IBG, do tego mają bardzo nierówną głębokość - kołki na formie sa powyłamywane w róznym stopniu i to tworzy bardzo rózne ich głębokości. Wyjdzie po washu i wygląda bardzo średnio. O nadlewkach nawet nie warto wspominać, to standard w Armory. Więc tu faktycznie, pod względem problemów ten MiG wygląda jak miazga. 3 godziny temu, zatras napisał: Ubolewam niezmiernie [...] jak można było ,,położyć '' tak świetnie opracowany model takimi dziurami ??? [...] partacka narzędziownia Też się zastanawiam kogo masz na myśli pisząc "wasze". Tu nie ma nikogo z IBG. Ja od czasu do czasu dla rozrywki czytam i te roszczenia przekazuję, Michał podobnie. Tak w ogóle to już się możesz uspokoić i poczekać na efekty tych pretensji. Kilka razy przekazywałem że 72-ki z IBG robią Wam koszmarna krzywdę. Przekazałem i tym razem, i jakiś efekt jest - może wreszcie się od tej skali odczepią. Będziesz miał święty spokój, nie będzie modeli, nie będą Cię niszczyć swoim istnieniem. Aktualnie zatrzymali projekty 72-kowe i przerzucili wszystkich projektantów na większe skale - pewnie już tak zostanie, przynajmniej na pare lat. Czy zrobią w 72ce to obiecali? Być może, ale niechęć do tej skali urosła bardzo mocno. Pewnie odsuną w czasie, albo przynajmniej zrezygnują z tych dopiero planowanych. 48-kowcy i 32-kowcy lubią to. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca (edytowane) 19 minut temu, MarCorp napisał: Tak w ogóle to już się możesz uspokoić i poczekać na efekty tych pretensji. Kilka razy przekazywałem że 72-ki z IBG robią Wam koszmarna krzywdę. Przekazałem i tym razem, i jakiś efekt jest - może wreszcie się od tej skali odczepią. Będziesz miał święty spokój, nie będzie modeli, nie będą Cię niszczyć swoim istnieniem. Aktualnie zatrzymali projekty 72-kowe i przerzucili wszystkich projektantów na większe skale - pewnie już tak zostanie, przynajmniej na pare lat. (...) niechęć do tej skali urosła bardzo mocno. Pewnie odsuną w czasie, albo przynajmniej zrezygnują z tych dopiero planowanych. Marek, ale to tak na poważnie? To znaczy -sam wielokrotnie np. pisałeś, że duże i poważne firmy jak np. IBG mają swoje plany robione z dużym wyprzedzeniem i je realizują. Tak była opowiadana historia koincydencji wydania Spitów IBG i Eduarda. I że producent nie przejmuje się pojedynczymi głosami (co w zasadzie rozumiem). Wiadomo skądinąd też, że sprzedaż w Polsce jest znikomym procentem sprzedaży na świecie i że z niej raczej żaden większy producent nie wyżyłby. I nagle kilka (no nawet może) kilkanaście głosów na forum , procent procentów, powoduje wstrzymanie całej gałęzi prac? Jakiś nagły wywrot bojowy Twojej narracji o 180 stopni. No wybacz, ale mi to się nie klei zupełnie, brzmi jak skecz tygodnia . Nie posądzam chłopaków z ING i bycie płatkami śniegu. No chyba że uznamy, że tych kilka- kilkanaście głosów wywołało, taką lawinę hejtu, że sprzedaż poleciała na łeb na szyję. O, to by znaczyło , że jednak Modelwork rządzi światem! PS. Pozdrawiam z nadzieją, że jednak tego Dromadera i innych ciekawych modeli w 72 się doczekam. Jestem cierpliwy, mogę poczekać dłużej. Edytowane 2 Marca przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi