Tazman79 Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca A czy ew są planowane kalki do polskich wersji pożarniczych? Bo wersja dwu fotelowa to mam rozumieć wersja opryskowa/rolnicza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca 4 godziny temu, Skawinski napisał: zwierzęta odgrywały bardzo istotną rolę na wojennych lotniskach: dawały lotnikom poczucie ciągłości i emocjonalnego oparcia w obliczu nieustannego napięcia i strat wśród kolegów, wzmacniały tożsamość jednostki oraz przynosiły chwile humoru i normalności, które przypominały lotnikom o domu i człowieczeństwie nawet w najtrudniejszych chwilach intensywnych działań bojowych. Brzmi znajomo. Tylko w której książce (wspomnieniach) ja to czytałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca (edytowane) 4 godziny temu, Skawinski napisał: Przepraszam, zdublowany. Edytowane 5 Marca przez Baas ArK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andzin Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca Pytanie dla posiadających Black Boxa, czy Wy też nie macie ramki O, z późnym statecznikiem poziomym? W instrukcji jedno z malowań ma ten statecznik, jest on narysowany jako opcja dla tego malowania, ale w wykazie ramek i pudle nie ma "O" 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 6 Marca Share Napisano 6 Marca Które malowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 6 Marca Share Napisano 6 Marca 10 godzin temu, Tazman79 napisał: A czy ew są planowane kalki do polskich wersji pożarniczych? Bo wersja dwu fotelowa to mam rozumieć wersja opryskowa/rolnicza? Te które są w pudle to też są pożarnicze, wystarczy nie zakładać aparatury do oprysku. Ja to bym bardziej oczekiwał malowań i wersji jednoosobowej, albo arkusza z alfabetem do wyboru znaków. Nie ma co psioczyć i cieszmy sie z tego co dali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 6 Marca Share Napisano 6 Marca Faktycznie, dla malowania 17 wskazane są części z nieistniejącej ramki O. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 6 Marca Share Napisano 6 Marca Godzinę temu, Artek82 napisał: Te które są w pudle to też są pożarnicze, wystarczy nie zakładać aparatury do oprysku. Ja to bym bardziej oczekiwał malowań i wersji jednoosobowej, albo arkusza z alfabetem do wyboru znaków. Nie ma co psioczyć i cieszmy sie z tego co dali Broń boże nie psioczę, cieszę się z tego modelu tylko na jestem na tyle obcykany w tej maszynie i nie wiem czy pożarnicze były też dwu osobowe czy np jedno, jakie nosiły oznaczenia itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 6 Marca Share Napisano 6 Marca 6 godzin temu, kelly9mm napisał: Faktycznie, dla malowania 17 wskazane są części z nieistniejącej ramki O. Dałem znać IBG, już pracują nad rozwiązaniem problemu. Z tego co się dowiedziałem dotyczy to relatywnie małej ilości pudełek - błąd przy pakowaniu pierwszych iluś tam egzemplarzy (bo ramki O były wtryśnięte). I tak, znajdujące się na ramce późniejsze usterzenie poziome z innym wyważeniem rogowym jest używane tylko w opcji malowania numer 17 (na ramce są też indywidualne rury wydechowe, ale są ładniejsze zamienniki drukowane, więc to nie problem). Dam znać, jak dowiem się więcej. Michał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 6 Marca Share Napisano 6 Marca Dzięki Michale, u mnie akurat wersja 17 nie stoi gdzieś wysoko w rankingu, ale komuś może zależeć. Jako ciekawostkę dodam, że ramka O jest nie tylko nieobecna w tych wybranych egzemplarzach, ale również nie jest ujęta w rozpisce elementów modelu na drugiej stronie instrukcji. A gdyby IBG chciało się korygować instrukcję to taka drobna duperela: w rozpisce kolorów jako Dark Green od Mr. Hobby wskazana jest farba C261 - zapewne chodziło o C361. Cóż, nerwica natręctw. Jak zacznę robić model, to może wyłapię coś jeszcze (a może nie). Pozdrawiam, Marcin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 6 Marca Share Napisano 6 Marca 17 minut temu, kelly9mm napisał: w rozpisce kolorów jako Dark Green od Mr. Hobby wskazana jest farba C261 - zapewne chodziło o C361 Tak, oczywiście masz rację. Tym razem mój błąd, bo ja przygotowywałem tabelkę z kolorami. Co ciekawe, w mieszankach, gdzie wykorzystywany jest Dark Green (np. kolor AD), poprawnie dałem C361. Errare humanum est... Dzięki za zwrócenie uwagi, będzie poprawione w online'owej wersji. Michał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano 6 Marca Share Napisano 6 Marca 9 godzin temu, Artek82 napisał: Te które są w pudle to też są pożarnicze, wystarczy nie zakładać aparatury do oprysku. Ja to bym bardziej oczekiwał malowań i wersji jednoosobowej, albo arkusza z alfabetem do wyboru znaków. Nie ma co psioczyć i cieszmy sie z tego co dali Klapa zrzutu wody (w wersji pożarniczej) różni się od tej do chemikaliów (w wersji do oprysków) - tak jak w prawdziwym samolocie. W modelu to sa inne części. Więc nie, jak nie zamontujesz aparatury do oprysków to nadal nie będzie pożarnik. Ale pomijając ten fakt - cierpliwości, przeciez i tak potrzebujesz kalek. Godła i drobiazgi to juz ciężko z maski zrobić (ale oczywiście da się). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano 6 Marca Share Napisano 6 Marca W dniu 2.03.2026 o 22:25, socjo1 napisał: Marek, ale to tak na poważnie? O masz, nie zauważyłem że pytasz. No skąd zaraz na poważnie - w sumie to ja nic nie wiem, ja tylko podłogi myję. W przerwach jak schną, to modele projektuję. W dniu 3.03.2026 o 15:54, arhtus napisał: uparcie IBG pcha się w te dziury w 72, tak, są paskudne i nie ma co się czarować. Pytanie tylko i wyłącznie z ciekawości. Bez żadnych podtekstów, drugiego i trzeciego dna. I dla siebie, broń boże dla kolegi. Tak zwyczajnie chcę poznać: czy sądzisz że dziury w 1/72 są paskudne ogólnie (to omawialiśmy i nie mam ochoty wracać do tematu ale tu by mnie ew. ciekawiło dlaczego w 48 paskudne już nie są) czy szczególnie na modelach IBG - bo to jest różnica, jednak. A jeśli szczególnie - to czy masz model Spitfire i stwierdzasz patrząc na niego czy tylko tak z neta opinia? Tego też nie chcę komentować, po prostu chcę wiedzieć czy ludzie powielają opinie innych czy wyrabiają sobie własne zdanie, a jeśli - na podstawie czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 6 Marca Share Napisano 6 Marca (edytowane) 3 godziny temu, kelly9mm napisał: Dzięki Michale, u mnie akurat wersja 17 nie stoi gdzieś wysoko w rankingu, ale komuś może zależeć. Jako ciekawostkę dodam, że ramka O jest nie tylko nieobecna w tych wybranych egzemplarzach, ale również nie jest ujęta w rozpisce elementów modelu na drugiej stronie instrukcji. A gdyby IBG chciało się korygować instrukcję to taka drobna duperela: w rozpisce kolorów jako Dark Green od Mr. Hobby wskazana jest farba C261 - zapewne chodziło o C361. Cóż, nerwica natręctw. Jak zacznę robić model, to może wyłapię coś jeszcze (a może nie). Pozdrawiam, Marcin Też nie mam ramki O, też nie mam ciśnienia na malowanie 17 Edytowane 6 Marca przez martinello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 6 Marca Share Napisano 6 Marca (edytowane) 2 godziny temu, MarCorp napisał: Pytanie tylko i wyłącznie z ciekawości. Bez żadnych podtekstów, drugiego i trzeciego dna. I dla siebie, broń boże dla kolegi. Tak zwyczajnie chcę poznać: czy sądzisz że dziury w 1/72 są paskudne ogólnie (to omawialiśmy i nie mam ochoty wracać do tematu ale tu by mnie ew. ciekawiło dlaczego w 48 paskudne już nie są) czy szczególnie na modelach IBG - bo to jest różnica, jednak. A jeśli szczególnie - to czy masz model Spitfire i stwierdzasz patrząc na niego czy tylko tak z neta opinia? Tego też nie chcę komentować, po prostu chcę wiedzieć czy ludzie powielają opinie innych czy wyrabiają sobie własne zdanie, a jeśli - na podstawie czego. Przyznaję, że nie mam Spita (i nie mam zamiaru go mieć) więc oceniam na podstawie dostępnych zdjęć, ale z tego co widzę względem IARa zmieniła się tylko gęstość nitów. Nity od IBG są takie jakieś mało ostre, ktoś tu użył wcześniej chyba trafnego określenia lejkowate i sprawiają wrażenie jakby dodatkowej linii podziału, a nie linii nitów. Nie wiem jak to robi Eduard, ale tam nity jakimś cudem sprawiają lepsze wrażenie, i wiem, że są nieco mniej upakowane, ale to nie o to chodzi. Nie ma u Edka takich jakby mini zapadlisk wokoło każdego nita? Tak to widzę. Edytowane 6 Marca przez arhtus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca Marku, moje zdanie o mitach znasz, więc już nie będę go przedstawiał. Natomiast odniosę się do kwestii nitów na Spitach IBG i Eduarda. Rozumiem filozofię twórców Spitów IBG - chęć odwzorowania "w plastiku" ich "zagęszczania" na prawdziwym samolocie. Jednak należy brać pod uwagę, że to plastik. A w 1/72 takie zagęszczanie do końca dobrze nie wygląda. Jest to, moim zdaniem, kwestia średnicy dziurki to wielkości modelu. Marek wspomniał o 1/48. Podejrzewam, że przy zachowaniu wielkości tych dziurek (lub ich niewielkim powiększeniu, ale naprawdę niewielkim) w 1/48 będzie to lepiej wyglądało. Eduard robi nity rzadziej i w 1/72 wygląda to lepiej. I piszę to po zbudowaniu zarówno Spitfire'ów Eduarda (na razie IX I VIII, ale na warsztacie są V) jak i Spitka z IBG. Jest to kwestia proporcji. Nie wnikam tu w poprawność przebiegu linii nitów, tylko w ich odbiór wizualny. Eduard, moim zdaniem, zrobił to lepiej. Poszedł na pewien kompromis, który działa i wygląda. Co do kształtu nitów. Nity robi narzędziownia na podstawie projektu. Pytanie, czy kształt nitu został tak zaprojektowany przez projektanta IBG, czy narzędziownia zrobiła to tak, jak jej się wydawało. Nie wiem gdzie IBG ma narzędziownię, która robi formy. Kiedyś usłyszałem, że w ChRLu. Jeśli to prawda, to może to wyjaśnić kwestię nitów, gdyż modele tam projektowane potrafią mieć straszne nity...Ale to też zasłyszane, gdyż nie kleiłem niczego z Trumpetera i firm córek/sióstr/braci/klonów. Wydaje mi się, że należy pamiętać o tym, że przy modelach w tej skali konieczne są pewne kompromisy by produkt finalny fajnie wyglądał. Eduard poszedł na taki kompromis w przypadku nitowania, IBG nie. Osobiście bardziej mi się podoba koncept nitów Edka, ale każdy ma swoje zdanie i swoją opinię. Tyle mojego. Czarne Pudełko dotarło, Essential dotarł. Pewnie za jakiś czas znów coś podłubię przy Spitach IBG. A tak z innej beczki. Jak piszecie na komórce, to macie tak, że słownik zamienia Wam IBG na ING i musicie się cofać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca 10 minut temu, Tainan41 napisał: A tak z innej beczki. Jak piszecie na komórce, to macie tak, że słownik zamienia Wam IBG na ING i musicie się cofać? O taaak.... Smartfonowi wydaje się że wie lepiej co chcę napisać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca 53 minuty temu, Tainan41 napisał: Rozumiem filozofię twórców Spitów IBG - chęć odwzorowania "w plastiku" ich "zagęszczania" na prawdziwym samolocie. To fajnie, tylko po co potem ten wykład o tym, co jest według Ciebie fajne i co powinno zrobić IBG żeby Ci się podobało? O tych nitach piszemy tu co 2 tygodnie. Na litość boską, ileż można? Tak, filozofia IBG jest taka, że jeśli w realu coś wyglądało źle, to w modelu też tak będzie wyglądało. Jeśli będą kiedyś robić model Blackburn Blackburna, to też mu raczej nie wymienią kadłuba na ten od Tempesta, bo tak jest ładniej. Model IBG ma w założeniu możliwie dokładnie odzwierciedlać oryginał, a nie być "ładniusi" dla tej grupy modelarzy, którym akurat mniej zależy na realizmie i dokładności (z góry przepraszam jeśli się mylę, ale tak wywnioskowałem gdy sam napisałeś, że nie przeszkadza Ci kształt górnej pokrywy silnika w Eduardzie, bo to i tak tylko 72ka - budujesz modele według innej filozofii niż projektuje je IBG i absolutnie masz do tego święte prawo). O nitach na Spitfire pisałem tutaj i każdy może sobie wyrobić zdanie (te linki nie zawsze dobrze działają, chodzi o post z 25 litopada) zdanie: https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235149757-released-172-early-merlin-spitfire-family-ibg-guessing-game-round-2/page/38/#findComment-5374439 Jak kogoś odrzuca, to ma wybór. Ale błagam, nie piszmy tego samego w koło Macieju co tydzień-dwa. Może ktoś by coś merytorycznego napisał? Czy takie rzeczy to tylko na Britmodellerze? Michał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca (edytowane) Ale odniosłem się tylko do nitów i tego jak wyglądają. Tylko tyle. Tego dotyczył temat. Edit: Najlepszym wyjściem byłby brak nitów tu i tam... przynajmniej by nie było tematu Edytowane 7 Marca przez Tainan41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca 9 minut temu, Tainan41 napisał: Najlepszym wyjściem byłby brak nitów tu i tam... przynajmniej by nie było tematu A dla bardzo zmęczonych - brak modelu MS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca 13 minut temu, Skawinski napisał: A dla bardzo zmęczonych - brak modelu MS Raczej więcej czasu na sen Dobra, koniec tego off topa... Miłego weekendu wszystkim i owocnego modelarsko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca Z Fejsa IBG: Nasz najnowszy zestaw Spitfire Mk Vb Black Box zawiera cztery warianty wydechów (każdy w dwóch zestawach, łącznie 8 zestawów), ale tylko dwa gniazda, po jednym dla każdego modelu, który można zbudować z tego pudełka. Po otrzymaniu wielu próśb i sugestii postanowiliśmy udostępnić model 3D tej części do samodzielnego wydruku – umożliwi to wykorzystanie wszystkich 8 zestawow rur z pudełka Black Box, na przykład w trakcie budowy innych naszych modeli Spitfire, np. z serii "Essentials". Projekt dostępny do bezpłatnego pobrania w sekcji Resources na www.ibgmodels.com ! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca 3 godziny temu, Skawinski napisał: Z Fejsa IBG: Nasz najnowszy zestaw Spitfire Mk Vb Black Box zawiera cztery warianty wydechów (każdy w dwóch zestawach, łącznie 8 zestawów), ale tylko dwa gniazda, po jednym dla każdego modelu, który można zbudować z tego pudełka. Po otrzymaniu wielu próśb i sugestii postanowiliśmy udostępnić model 3D tej części do samodzielnego wydruku – umożliwi to wykorzystanie wszystkich 8 zestawow rur z pudełka Black Box, na przykład w trakcie budowy innych naszych modeli Spitfire, np. z serii "Essentials". Projekt dostępny do bezpłatnego pobrania w sekcji Resources na www.ibgmodels.com ! I to jest dobra koncepcja ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 8 Marca Share Napisano 8 Marca 12 godzin temu, Skawinski napisał: Z Fejsa IBG: Nasz najnowszy zestaw Spitfire Mk Vb Black Box zawiera cztery warianty wydechów (każdy w dwóch zestawach, łącznie 8 zestawów), ale tylko dwa gniazda, po jednym dla każdego modelu, który można zbudować z tego pudełka. Po otrzymaniu wielu próśb i sugestii postanowiliśmy udostępnić model 3D tej części do samodzielnego wydruku – umożliwi to wykorzystanie wszystkich 8 zestawow rur z pudełka Black Box, na przykład w trakcie budowy innych naszych modeli Spitfire, np. z serii "Essentials". Projekt dostępny do bezpłatnego pobrania w sekcji Resources na www.ibgmodels.com ! To teraz czas na maski jak w przypadku Black Box vol.I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano 8 Marca Share Napisano 8 Marca W dniu 6.03.2026 o 19:46, arhtus napisał: Nie wiem jak to robi Eduard, ale tam nity jakimś cudem sprawiają lepsze wrażenie, i wiem, że są nieco mniej upakowane, ale to nie o to chodzi. Nie ma u Edka takich jakby mini zapadlisk wokoło każdego nita? Tak to widzę. Eduard stosuje inną technologię i inny materiał na formy. Nie sa stalowe. Natomisat wracając do IBG - to jest bardziej złudzenie optyczne niż rzeczywiste wyoblenie krawędzi. Takie wyoblenie w większym czy mniejszym stopniu występuje zawsze, bo fizyki nie oszukasz. Jak obejrzysz zbliżenia (na yt jakiś filmik jest) właśnie wychodzacego 262 to linie też mają taki efekt „nieostrych krawędzi” – ale jestem przekonany, że gołym okiem będą wyglądać bardzo ostro. Trzeba tylko zrozumieć, że patrzysz na ogromne powiększenie. Wystarczy zmniejszyć obrazek na ekranie do rozmiarów rzeczywistej części, żeby inaczej to ocenić. Też warto uwzględnić różne kolory i typ plastiku. Ten efekt "wyostrzenia" widać na zdjęciu w poście Michała na BM - tam jest jedno zdjęcie pokazujące jak wyglądają nity IBG na gołym plastiku, a jak pod farbą - nie ma znaczenia czy to surfacer czy farba, krawędzie wyglądają na ostre, bo znika specyficzny efekt optyczny. To jest zdaje się to samo zdjęcie, które na MW postowałem, ale się je bardzo skrupulatnie je pomija, bo nie pasuje do teorii o rozmytych nitach. Wiadomo, ze każdy ma swoje zdanie i jak się uprze to nie ma sensu przekonywać. Nie zamierzam. Chciałem tylko zwrócić uwagę ze warto wyrobić sobie własne (zdanie). 21 godzin temu, Tainan41 napisał: Ale odniosłem się tylko do nitów i tego jak wyglądają. Tylko tyle. Tego dotyczył temat. Najlepszym wyjściem byłby brak nitów tu i tam... przynajmniej by nie było tematu Temat dotyczył tego czym się kierują ludzie piszący opinie. Pytałem, czy piszą opinie na podstawie tego co mają, czy tego co widzą. Tymczasem Ty po raz enty czepiłeś się nitów choć, już dawno cały świat wie, że robią Ci krzywdę. I ja się wcale nie dziwię reakcji Michała, wszyscy jesteśmy zmęczeniu czytaniem w kółko tego samego. IBG nity robi i z nich nie zrezygnuje. Klienci lubią mieć zanitowane modele i je chętniej z tego powodu kupują. Jak tak bardzo nitów nie lubisz, to zamiast narzekać, że producent je zrobił, spróbuj namówić innego producenta na taki model bez nitów. Na przykład spróbuj namówić Eduarda, żeby przestał nitować modele, może odpiszą Ci, dlaczego to robią. A jak nie odpiszą, to służę wyjaśnieniem: klienci lubią mieć zanitowane modele i je chętniej z tego powodu kupują. 2 godziny temu, Tainan41 napisał: To teraz czas na maski jak w przypadku Black Box vol.I Te maski są od poczatku w planie. Cierpliwości, wyjdą według harmonogramu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi