socjo1 Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Płytki, srytki, walnij wiadro szpachli, potem hebel i diaxa i będzie po robocie! Troszkę jeszcze dziób wymaga podszlifowania między nosem a kabiną pilota, prawda? PS. Gdzie kupiłeś taki ładny stojaczek? Czy ten przyrządzik znacząco zwieksza komfort pracy, czy tylko po prostu wygląda "profi"? Michał. Edytowane 15 Stycznia 2022 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 Podoba mi się poprawka z płytką. Wydaje mi się, że pamiętam czasy, kiedy nie tykałeś takich sposobów. Może coś mi się myli... . Limuzyna - odsuwana część osłony kabiny, łącząca się z wiatrochronem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2022 @socjo1łatka jest z grubsza obrobiona, będą jeszcze szlify. Stojaczek kupiony na FB o ile sie nie myle od niego https://www.facebook.com/profile.php?id=685655597 Przydaje się, stabilizuje model przy pracach gdzie przydała by się druga reka. @greatgonzonie mylisz się, jeszcze niedawno przygotowałbym betoniarkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 2 godziny temu, socjo1 napisał: Płytki, srytki, walnij wiadro szpachli, potem hebel i diaxa i będzie po robocie! Poxipol, szlifierka i ch... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 Młodzież słucha, ona się uczy... Panowie Majstrowie pamiętajcie proszę o narybku modelarskim i chociaż raz na trzy strony wyjaśnijcie/przypomnijcie co to jest ZC, IG, ZCY bo co z tego, że czytam ze zrozumieniem instrukcję obsługi małego AGD skoro Waszego szyfru nie potrafię złamać. Dziękuję za wyjaśnienie terminu "limuzyna", czy wiatrochron to przednia część osłony kabiny i jeśli tak, to jak nazywa się tylna część? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeM Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 Fajny ten łoś! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Jeśli masz na myśli stałą część osłony za limuzyną, pojawiającą się w przypadkach, gdy osłona jest wieloczęściowa, to o ile się orientuję nazywa się ona 'stała część osłony za limuzyną' :). Wiatrochron - tak. Terminy bywają płynne, np, wiatrochron może być odsuwany do przodu, albo osłona może być jednoczęściowa, coś może być odejmowane itd. Ale ogólnie to widać, że Moses się tym razem lekko rozpędził ;). ZC - Zinc Chromate ZCY - Zinc Chromate Yellow, IG - Interior Green, AGD - hmmmm... ? A jak już zainteresowałeś się terminologią lotniczą, to Ci naskarżę, że ludzie na forum namiętnie używają słowa 'płatowiec' wymiennie ze słowem 'samolot', co jest denerwującym błędem. Płatowiec to, najprościej, samolot bez silnika. Edytowane 15 Stycznia 2022 przez greatgonzo 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 8 minut temu, greatgonzo napisał: AGD - hmmmm... ? Artykuły Gospodarstwa Domowego . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2022 14 minut temu, greatgonzo napisał: Ale ogólnie to widać, że Moses się tym razem lekko rozpędził ;). No właśnie powiem Ci ze nie wiedziałem czy to osłona, czy wiatrochron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 (edytowane) Corsair w gablocie, wracam do Mitchella. Trochę obawiałem się szpachlowania i szlifowania, ale o dziwo tragedii nie było. Dodałem też jakieś płytki fototrawione ze złomu na burtę na dziobie Przeryłem skrzydła i gondole. Po zamontowaniu na sucho tragedii też nie ma Tak samo sprawa wygląda z usterzeniem pionowym. Ogarnąłem też osłony silnika, uzbrojenie i silniki Tym samym główne elementy mam już przeryte. Pozostają drobne korekty i można montować do kupy. Co gorsza okazało się że mimo dania żelastwa na nos, model i tak leci na ogon. Sporo miejsc jeszcze jest za silnikami. Mam nadzieję że wsadzenie jeszcze tam ołowiu załatwi sprawę Edytowane 31 Stycznia 2022 przez Moses 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 1 Lutego 2022 Share Napisano 1 Lutego 2022 8 godzin temu, Moses napisał: Co gorsza okazało się że mimo dania żelastwa na nos, model i tak leci na ogon. Sporo miejsc jeszcze jest za silnikami. Mam nadzieję że wsadzenie jeszcze tam ołowiu załatwi sprawę Tylko uważaj, żebyś przy okazji nie załatwił goleni. na pewno nic więcej nie da rady wcisnąć do nosa? Upychanie do gondol silnikowych może nie dać efektu. Za małolata w ten sposób dopychając załatwiłem podwozie w P-61 (bodajże NOVO). Może jako plan awaryjny warto jakąś przeźroczystą podpórkę skonstruować. Miałem B-25 w wersji H (też Italeri) i samo wypełnienie nosa ołowiem wystarczyło. Niestety tylko sam boxart mi się ostał, bo kiedyś podczas mojej dłuższej w domu nieobecności dorwały się do niego rączki pomiotów (bo nie da się tego inaczej określić) znajomych - finału można się domyślić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Lutego 2022 Autor Share Napisano 1 Lutego 2022 W kadłub już nic nie wcisne. Może coś się uda pod podłogę w dziobie, ale to raczej dalej będzie za mało. O golenie się nie boje, jest mocne, przynajmniej główne. Jakby co Italeri przygotowało w zestawie przezroczysta podpórkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 1 Lutego 2022 Share Napisano 1 Lutego 2022 Inne wyjście to przykleić model do podstawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 1 Lutego 2022 Share Napisano 1 Lutego 2022 (edytowane) 17 godzin temu, Moses napisał: Sporo miejsc jeszcze jest za silnikami. Mam nadzieję że wsadzenie jeszcze tam ołowiu załatwi sprawę W moim B-25 z Airfix-a wypełnienie przestrzeni pod podłogą (ale bez wnęki podwozia) nie wystarczyło. Musiałem rzeczywiście dużo dołożyć do gondoli. Ale i tak stoi ledwo-ledwo. Wypełniałem masą z ołowianego "piasku" i kleju PVA. Może jakbym użył samego ołowiu byłoby lepiej. Podobny problem miałem kiedyś z modelem P-61A z Dragona. Ponieważ robiłem go z odejmowaną osłoną radaru, w dziobie praktycznie nie było już miejsca na ciężarki. Wsadziłem ołowiana płytkę między tablicę przyrządów a przedział radaru, ale to było za mało. Więc solidnie obciążyłem ołowiem gondole, tak daleko z przodu jak się dało. Model stał pewnie ale przednia goleń podwozia lekko gięła sie pod obciążeniem i po kilku latach pękła na wyskości amortyzatora. Nawierciłem obie części wzdłuż i dałem rurkę z igły lekarskiej która przy okazji udawała amortyzator. Od tej pory nie ma problemu. Edytowane 1 Lutego 2022 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Lutego 2022 Autor Share Napisano 1 Lutego 2022 43 minuty temu, Roland_Sebastian napisał: Inne wyjście to przykleić model do podstawki W sumie zajmuje tyle miejsca w gablocie że głupim pomysłem to nie było by Kupię dziś różnej wielkości wędkarskie obciążniki, zobaczymy może coś się uda wepchać po podłogę w dziobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Lutego 2022 Share Napisano 1 Lutego 2022 55 minut temu, Moses napisał: że głupim pomysłem to nie było by Model jakby ambitniejszy, to może w takim razie warto pomyśleć o podstawce ekspozycyjnej, takiej by można było zerknąć na spód. Np. z wykorzystaniem luster. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Lutego 2022 Autor Share Napisano 3 Lutego 2022 Jaki tam ambitniejszy, toż to zwykły pułkownik, dodatkowo od spodu niczego ciekawego nie będzie... Dzis dotarło do mnie kilka przydasiów @Psar77te piłki są genialne, gdybym je miał wcześniej rozpocząłem maskowanie szybek poprawiłem linie. Nie cierpię szpachlowac, szlifować i szpachlowac, w szczególności wenwszelakich trudno dostępnych miejscach. Także po wstępnym dopasowaniu powklejalem paski hipsu, tam gdzie szpary będą największe. Pracy że szpachlą i pilnikiem wymagają jeszcze osłony silników. Także coraz bliżej moment składania modelu do kupy, 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Lutego 2022 Share Napisano 3 Lutego 2022 Mam dwa pytania - czy maski na szkiełku mogą być trochę krzywo i to nie zaszkodzi? I o te piłki spytam, może ktoś ma rozeznanie - są chyba trzy zestawy, od "fine" do "thick". Czym się różnią? Jakoś czytam tu i ówdzie i nie mogę dojść... Fajny masz ten stojak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 3 Lutego 2022 Share Napisano 3 Lutego 2022 29 minut temu, Moses napisał: @Psar77te piłki są genialne, gdybym je miał wcześniej Cieszę się, że Ci podpasowaly No i postepy w Mitchelku też cieszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Lutego 2022 Autor Share Napisano 3 Lutego 2022 Te piłki różnią się gruboscia, ja wziałem zestaw Thick - 0,15mm. pasują dobrze do skali 1/72 (pod warunkiem ze nie bede robił nic Airfixa ) Maski starałem się przyklejać równo, wygląda jakby problem lezał w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Lutego 2022 Share Napisano 3 Lutego 2022 Masz na myśli grubość ostrza (na przykład do twardego plastiku), czy grube ząbki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Lutego 2022 Autor Share Napisano 3 Lutego 2022 Bardziej patrzę pod kątem nacinania i odtwarzania linii. O wiele wygodniejsza metoda, w szczególności przy obłych ksztaltach kadłuba niż np wykorzystując popularny nożyk trumpetera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Lutego 2022 Autor Share Napisano 10 Lutego 2022 Skrzydła sklejone, niestety na łączeniach, mimo wklejonych wstawek hipsowych trzeba szpachlowac. Po wsadzeniu skrzydeł w otwory, wyszła spora szpara. Raz że nie dałbym rady tego wyprowadzić szpachlą, dwa chce dokleić skrzydła po pomalowaniu, wkleiłem więc hipsa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 Tak z ciekawości, jaki jest powód wklejania skrzydeł po malowaniu? Nigdy tego nie praktykowałem a widziałem parę razy że niektórzy tak robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Lutego 2022 Autor Share Napisano 10 Lutego 2022 W tym wypadku będzie mi prościej malowac część skrzydła między kadłubem a gondolami. Z doklejonymi skrzydłami, ciężko by mi się manewrowalo aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi