Gościu Napisano 15 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Witam po dłuższej przerwie. Żeby nie było, ze temat umarł ;) Zacząłem dłubać w kocie, na wagon. Zdjęcia szarpane,ale po prostu zabyłem wstawiać krok, po kroku :p Wstępne malowanie wnętrza Później wziąłem się za zewnątrz-zimmerit(AtakModel). Gotów do obtłuczenia, będzie powarsztatowy, jednak nienówka. W niektórych miejscach celowo nie dokleiłem, by móc później gładko naddatki(wg. mnie oczywiście) odciąć. Koła (płacze) także poszlifowane i gotowe do jazdy, zawieszenie ruchome. Majaczę także z figurkami, coby obsadzić czołg, będą z żywicy-Legend Production. Wizjer kierowcy zamknąłem, celowo, robili to przewaznie podczas walk, jednak (prawie) każdy kot jest z otwartym, ten nie będzie. Co do belek, które sa używane jako podpory(w moim przyadku osłony), ta stoi tam juz spory czas(liczony w latach): Tu dla skali Tu kolejne moje "dochodzenia" A to...musieli tu smarować wózki(?) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 monumentalny projekt Nic tylko trzymać kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Nic tylko trzymać kciuki Ja już trzymam od początku tego tematu Fajny ten tygrys, dasz mi numer katalogowy? (wdzięczny bym był). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 16 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Użyłem Dragon 6416. Tu zrywam ten cement, gdzieniegdzie na odejściach tworzę grudeczki-niezawsze odłaził do gołej stali(podkładu), niezawsze równiutko-więc sobie różnicuje, w niektórych miejscach "zalepiam" odejścia prostokącików na obrzeżach, wyrównuje połączenia zimmeritu z dolegającymi częściami płynną szpachlą.: A tu zaczynam doklejąć kilka blaszek-jak narazie. Po doklejeniu wszystkich,znów zabawa z płynna szpachlą...ech.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Świetnie ci idzie może tematu dokładnie nie czytam ale, tak w ogóle to tego tygrysa postawisz na platformie nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Super Ci idzie fajnie by to wszo wyglądało gdyby ten tygrys był troszkę rozwalony typu gąsienice rozwalone lub coś bo o ile się nie mylę to tygrysy na czas transportu miały montowane specjalne gąsienice węszę niż normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartel_alek Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 temat gasiennic byl juz walkowany i stanelo na gasiennicach bojowych z tego co pamietam:) ale ogolnie masz racje na czas transportu gaski byly wymieniane. bojowe byly ukladane na lorach przed czolgiem (jonak popraw mnie jesli sie myle). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 17 Sierpnia 2008 Share Napisano 17 Sierpnia 2008 Strasznie mi sie ten projekt podoba, mógłby Pan dać numery katalogowe wagonów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 17 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2008 estawy to : Dragon 6069/6072/6086 Trumpeter 00369 Gaski bojowe-leżące transp. Popodginałem osłony wydechów: I znów kilka blaszek...: dziobiem dalej Co do malowania, jeszcze nie zdecydowałem- SS..czy WH pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 17 Sierpnia 2008 Share Napisano 17 Sierpnia 2008 Model jest świetny. Nie mam żadnych zastrzeżeń A co do malowania, to ja bym dał SS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 17 Sierpnia 2008 Share Napisano 17 Sierpnia 2008 Powiedz mi Rafale jakich narzędzi używasz do zaginania fototrawionych i czym je kleisz(szczególnie te klamry np. łopacie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 1. Podpisuje się pod pytaniem boozego 2. Szacuneczek za robotę z Tigerkiem, z przykrością jednak zawiadamiam, że zdjęć z Kubinki nie będzie bo wstęp i zdjęcia kosztują 120 Euro+15 za fotografowanie ;(i trzeba mieć masę pozwoleń. Poza tym na stronie piszą " MUSEUM OFFICIALS FSB (FORMER KGB) DON`T LIKE MODEL MAKERS" 3. Cio tam z lokomotwyką ? To będzie tak "Kreigslokomotive" Trumpetera ? 4. Pierwszy raz widzę taki przyklejany zimmerit - świetna sprawa. 5. Ten kolega na focie to rozumiem Twój modelarski terminator ? 6. Jeszcze raz szacuneczek za pracę i rozmach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Jendrass1 toć uprzedzałem, że ze zdjęciami w Kubince będzie wielki problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Same zdjęcia to nie problem, trzeba tylko zabrać ze sobą mało szpanerski aparat (zgłosić go wcześniej) i zapłacić 10-15 euro. Podczas "zwiedzania" i tak masz cały czas kuratora z Федеральная служба безопасности Российской Федерации, który ma na Ciebie baczenie. Gorzej wstęp 120 euro - to jest ze 400 PLN no i oczywiście płatne w rublach bo tam nie ma innej możliwości. Napiszę dziś do nich dowiem się co i jak. "toć" tak mówi moja dziewczyna z Cujawsko-Pomorskiego, to chyba jakiś mocny po krzyżacki regionalizm Pozdro Złośliwy, jak ręka. Rafale, przepraszam za offtopa, ale chciałem dać znać, że Kubinka = raczej fiasko, o gazetach, plakatach itp pamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 18 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Te zdjęcia pokazują, jak gnę te drobiazgi: Wcześniej, do zaginania większych blaszek, używałem wszystkiego co ma ostry i stalowy(twardy) rant/kant. W chwili obecnej jestem dumnym właścicielem gientarki-można sobie dać bez niej radę. Czym kleję? Przy moim astygmatyźmie......siłą woli, podpartą toną niepartykularnych słów, strachem przed Tinky Winky...i szczyptą super glue/kropelką etc. Na tym zdjęci widać dodatkowo, gdzie są babole, podpieram się także zdjęciami w makro, oko "kłamie" ;) Czyli zrywam i wklejam ponownie,zdjęcie,sprawdzenie...i tak w kółko. A tu, no właśnie,teraz to(mocowanie lewara: Lokomotywa-pisałem na początku relacji, będzie na końcu. Cieszy mnie, że Was cieszy, że się rozmachałem...bylebym sie nie przemachał..... statysta-dokładnie, jednak małomodelarz, raczej wargamer(?) Ustawia tony siedem dwójek, mierzy coś patykiem, rzuca kostkami.....siedem dwa sa najgorsze, najbardziej wbijaja się w stopy :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Pięknie! Jedziesz dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2008 nowa antena, mam nadzieję, że nie za gruba (?) Znów po kilka drobiazgów, doszpachlowywanie miejsc styku z zimmem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Fajowa antenka... Która jest tylko na jednej fotce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 teraz to już z górki. Obicia i odpadnięcia zimmeritu są bardzo fajne. Według mojego odczucia z jednej strony fotka2 odpryski dotyczą całego grzebienia szpachli. Wydaje mi się że dla efektu realizmu dobrze by było pozostawić pewną nierównomierność. Kurde nie wiem czy się jasno wyrażam - po chłopsku nie odpada cała kreska tylko jej pół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2008 porozmawiajmy cyferkami: Chodzi o to, ze zbytnio w poziomie obdrapałem, czy o to, że po odejściu zostawiłem płaską powierzchnię ? Rozumiem, ze chodzi o większą "zębatość" ? Jak widac i mnie "jasno" określanie nie idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Te czarne kreski to ruchy skalpelem celem odcięcia kawałeczków zimmeritu. Powstanie taka większa przypadkowość.Kurcza jak cięzko się wyrazić ale chyba teraz już żeśmy wegestykulowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Boszszsz.......z miastaś ...zadek z Cię....jakbym to usłyszał;) Słuchaj, ja tam jeszcze będę nieco grudkował, a ząbki , faktycznie, zbyt równe, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Wałachowski Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Też uważam że za równe są te odpryśnięcia zimmeritu,hmmm....jakby to wyrazić ,powinny być bardziej podobne do odpadającego tynku ze ścian budynku-myślę że na tym śmiało można się wzorować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2008 idąc z radami, dziabnąłem nieco przód: oraz boki: Jeśli dalej jest zbyt "schematyczne" śmiało pisać, później brzegi odejść zalewam szpachlą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Wałachowski Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Wg mnie od razu o wiele lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi