Marudek Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Hej, Prezentuję zdjęcia gotowego Siemensa 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Piękny model i chyba najszybszy warsztat. Jak Ci się składało tego Rodena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Piękna praca robi naprawdę świetne wrażenie i przykuwa uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Bardzo ładny i do tego ten kolor kadłuba robi wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Pięknie wyszedł, model mistrzowski, środek niesamowity. Choć dla mnie kontrast pomiędzy lozengą, a resztą jest zbyt ,,widoczny", może to wina zdjęć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 Hej, Dzięki za miłe słowa. To mój pierwszy model Rodena w tej skali (zresztą w ogóle pierwszy w 1:32), więc nie mam porównania. Co prawda Wingnut Wing to nie jest - wiem to już po samym obejrzeniu kilku relacji z budowy tych modeli na YT. Ale i tak jest o wiele lepszy niż np. model Siemensa SSW D.III w skali 1:72 od Toko. Do dziś nie ukończyłem tego modelu i raczej go nie skończę. Modele Rodena mają potencjał. Za rozsądną cenę można nabyć bazę do zrobienia porządnego modelu. Mam już 4 kolejne modele w tej skali. Właśnie pracuję nad Stearmanem. Dokumentuję budowę ale idzie to tak wolno, że pewnie wrzucę wszystko jak tylko ukończę model. @myszaty ten kontrast między lozengą a resztą był jeszcze większy ale złamałem go psikając szarą farbą przez rajstopy. Dało to jako-taką imitację faktury płótna i zniwelowało "zabawkowy" wygląd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 44 minuty temu, Marudek napisał: @myszaty ten kontrast między lozengą a resztą był jeszcze większy Zdaję sobie sprawę, relację warsztatową czytałem z opadniętą szczęką Może to wynik tego że np. osłona silnika czy pasy na ogonie są takie perfekt??? Może kolor zbyt kadłuba soczysty?? Sam nie potrafię jeszcze cieniować czy robić krawędzie jak np. @sianko...i tego może brakuje mi w tym modelu. Co nie zmienia faktu że mi się niesamowicie podoba. I co do Rodena : fakt idealny nie jest, ale dobrze że jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Świetny model, tylko pogratulować warsztatu. Szmatopłaty to nie moja działka, ale na Twój warsztat i galerię aż miło popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 IIT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Totalnie nie mój klimat, ale wykonanie genialne. I ten patent na lozenge... Brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) Robota, jak zwykle piękna, ale co Cię podkusiło z ta skarpetą? Na zdjęciach poszycie wygląda jakby zrobione z wełnianego swetra babci. To nie jest mój okres w lotnictwie, ale jednak już wtedy materiał był gruntowany. Struktura płótna jest w zasadzie niewidoczna, o ile nie w ogóle. Nowsze opłótnienia, to już nawet nie ma o czym gadać - są gładkie jak blacha. I to wszystko w 1:1. To kolejny z modelarskich pomysłów, może atrakcyjnych, ale oderwanych od rzeczywistości. Płócienne poszycie niewątpliwie inaczej kształtuje powierzchnie samolotów niż inne materiały, ale na innych polach. Poniżej Sopwith Pup. Model wciąż piękny :). Edytowane 30 Grudnia 2021 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 31 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2021 Hej, Możliwe że w tym momencie uległem modzie. Ale dopiero wgryzam się w temat lotnictwa pierwszo-wojennego i nie mam wyrobionego zdania. Uznałem, że kalki Rodena z lozengą są zbyt kontrastowe, ale mogłem to zmienić psikając cienką warstwę szarego po całości. Wówczas może bardziej przypominałyby kalki z modelu Eduarda w 1:48. Zapewniam, że w Stearmanie nie będzie tego malowania przez "skarpetę" A co sądzisz o takim efekcie: Efekt płótna na modelu Lukgraph może jest przerysowany, ale moim zdaniem całkiem interesujący. Tyle że tutaj poszycie jest na hydroplanie który był wystawiony na morskie warunki pogodowe i to mogło się przyczynić do takiego płowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 31 Grudnia 2021 Share Napisano 31 Grudnia 2021 (edytowane) Pewnie, że interesujący. Skorzystaj z okazji, żeby obmacać kiedyś pokryty płótnem samolot. Wiem, że ten splot kusi i nawet niektórzy producenci próbują to odwzorować w plastiku. Ale o realizmie nie ma tu mowy. Płowienia, deformacje powierzchni - tak. Struktura splotu to rzecz wymyślona przez modelarzy na kanapie. Tu masz zdjęcia An-2, które zrobiłem sobie kiedyś, świeżo po locie. Dla mnie cenny samolot ze względu na silnik i konstrukcję. Liczne i zróżnicowane ślady eksploatacji na obiekcie technicznie tożsamym z interesującą mnie epoką to niezastąpiony materiał źródłowy, który pozwala bardziej prawidłowo interpretować zdjęcia z epoki i uzupełniać białe plamy. Polecam! Przy okazji możesz podpatrzeć 'różnice' wyglądu powierzchni między poszyciem płóciennym, a blaszanym. Edytowane 31 Grudnia 2021 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 31 Grudnia 2021 Share Napisano 31 Grudnia 2021 To śmigło, te cylindry... Piękny model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi