Skocz do zawartości

[G] 1:32 Siemens Schuckert SSW D.III Roden + Part + scratch

Marudek

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Dzięki za miłe słowa. To mój pierwszy model Rodena w tej skali (zresztą w ogóle pierwszy w 1:32), więc nie mam porównania. Co prawda Wingnut Wing to nie jest - wiem to już po samym obejrzeniu kilku relacji z budowy tych modeli na YT. Ale i tak jest o wiele lepszy niż np. model Siemensa SSW D.III w skali 1:72 od Toko. Do dziś nie ukończyłem tego modelu i raczej go nie skończę.

Modele Rodena mają potencjał. Za rozsądną cenę można nabyć bazę do zrobienia porządnego modelu. Mam już 4 kolejne modele w tej skali. Właśnie pracuję nad Stearmanem. Dokumentuję budowę ale idzie to tak wolno, że pewnie wrzucę wszystko jak tylko ukończę model.

@myszaty ten kontrast między lozengą a resztą był jeszcze większy ale złamałem go psikając szarą farbą przez rajstopy. Dało to jako-taką imitację faktury płótna i zniwelowało "zabawkowy" wygląd 😀

44 minuty temu, Marudek napisał:

@myszaty ten kontrast między lozengą a resztą był jeszcze większy

Zdaję sobie sprawę,  relację warsztatową czytałem z opadniętą szczęką 😆

Może to wynik tego że np. osłona silnika czy pasy na ogonie są takie perfekt??? Może kolor zbyt kadłuba soczysty??

Sam nie potrafię jeszcze cieniować czy robić krawędzie jak np.  @sianko...i tego może brakuje mi w tym modelu.

Co nie zmienia faktu że mi się niesamowicie podoba.

I co do Rodena : fakt idealny nie jest, ale dobrze że jest...

Robota, jak zwykle piękna, ale co Cię podkusiło z ta skarpetą? Na zdjęciach poszycie wygląda jakby zrobione z wełnianego swetra babci. To nie jest mój okres w lotnictwie, ale jednak już wtedy materiał był gruntowany. Struktura płótna jest w zasadzie niewidoczna, o ile nie w ogóle.  Nowsze opłótnienia, to już nawet nie ma o czym gadać - są gładkie jak blacha. I to wszystko w 1:1. To kolejny z modelarskich pomysłów, może atrakcyjnych, ale oderwanych od rzeczywistości. Płócienne  poszycie niewątpliwie inaczej kształtuje powierzchnie samolotów niż inne materiały, ale na  innych polach. Poniżej  Sopwith Pup.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fd/PupRoot.JPG

Model wciąż piękny :).

Edytowane przez greatgonzo
  • Like 1

Hej,

Możliwe że w tym momencie uległem modzie. Ale dopiero wgryzam się w temat lotnictwa pierwszo-wojennego i nie mam wyrobionego zdania. Uznałem, że kalki Rodena z lozengą są zbyt kontrastowe, ale mogłem to zmienić psikając cienką warstwę szarego po całości. Wówczas może bardziej przypominałyby kalki z modelu Eduarda w 1:48. Zapewniam, że w Stearmanie nie będzie tego malowania przez "skarpetę" 😀

A co sądzisz o takim efekcie:

tOU0HWu.jpg

Efekt płótna na modelu Lukgraph może jest przerysowany, ale moim zdaniem całkiem interesujący.  Tyle że tutaj poszycie jest na hydroplanie który był wystawiony na morskie warunki pogodowe i to mogło się przyczynić do takiego płowienia.

Pewnie, że interesujący.

Skorzystaj z okazji, żeby obmacać kiedyś pokryty płótnem samolot. Wiem, że ten splot kusi i nawet niektórzy producenci próbują to odwzorować w plastiku. Ale  o realizmie nie ma tu mowy. Płowienia, deformacje powierzchni - tak.  Struktura splotu to rzecz wymyślona przez modelarzy na kanapie.

Tu masz zdjęcia An-2, które zrobiłem sobie kiedyś, świeżo po locie. Dla mnie cenny samolot ze względu na silnik i konstrukcję. Liczne i zróżnicowane ślady eksploatacji na obiekcie technicznie tożsamym z interesującą mnie epoką to niezastąpiony materiał źródłowy, który pozwala bardziej prawidłowo interpretować zdjęcia z epoki i uzupełniać białe plamy. Polecam!

Przy okazji możesz podpatrzeć 'różnice' wyglądu powierzchni między poszyciem płóciennym, a blaszanym.

image.thumb.jpeg.5137b5c90d2fda61ae7038237065d142.jpeg

image.thumb.jpeg.377f2e1ed3f0a3f91c3753997445a295.jpeg

Edytowane przez greatgonzo