abtb Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 (edytowane) Witam Tym o to wielce znaczącym tytułem zaczynam ostatni etap zmagań z materią. A materia nie łatwa, bo nie dość że już nudna, to jeszcze na dokładkę oklepana. Jak tytuł wskazuje będzie to ostatnie spotkanie z tym tematem. I wbrew pozorom nie będzie tu tworzona solidna V8 z Kamaza ani też nie będziemy delektować się jego wspaniałą linią melodyczną: Tak najnormalniej w świecie zrobię sobie ............ostatnie 8 "śledzi" Na początek mały Artbox ogólny: : Hasłem przewodnim pracy będzie: "Pozostali użytkownicy których nie mam" A więc po kolei: 1) Turcja 2) Norwegia 3) Grecja 4) Belgia 5) Dania (tu kiedyś będzie fotka ) O, już jest: 6) Tajwan ( i tu też będzie jakaś fotka z czasem ) I tu też już jest: A jako że przez poprzedni rok byłem niezwykle grzeczny to otrzymałem w prezencie od Mikołaja ( co ciekawe mieszkającego w centralnej Polsce ) taki oto fant: Jako ósmą sztukę zrobię przysłowiową "wiśnię na torcie" - ale o niej pod koniec zmagań. W pracach będę się wspomagał magicznym pudełkiem: którego zawartość jest niezwykła: Na zakończenie chcę uspokoić tych wszystkich którzy tu będą biadolić, że jak to tak - CF/J a mają być G . Wszystko jest pod kontrolą - wszystko co trzeba do zrobienia prawidłowych wersji znajduje się w magicznym pudełku. Prace już ruszyły - "ogony trzech pierwszych "śledzi" są już sklejone w całość i podlegają obróbce - fotorelacja jeszcze w tym miesiącu Robić osiem prawie jednakowych samolotów w jednym warsztacie - trochę głupie Ale - w szaleństwie jest metoda Ps. W związku z tym że w pierwszym rzucie była tzw. "Setka do "śledzia"" to i tym razem przewiduję coś na trawienie - "Gram 15 pod "śledzia"" Edytowane 7 Czerwca 2022 przez abtb 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 NO WRESZCIE BELG . Podglądam rzecz jasna . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Ło panie, ale że idziesz w takiego wintydza jak Matchbox/Revell? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 Teraz, Moses napisał: ale że idziesz w takiego wintydza jak Matchbox/Revell? Andrzej, ja nie wiem co wy w tej stolicy wdychacie, ale coś ci się na skutek działania tej chemii pomyliło. Revell przepakowuje moim zdaniem Monograma, którego to później Hasegawa trochę uszlachetniła i zrobiła bardziej przyjaznego modelarzowi. Elementy w Revellu i w Hasie są praktycznie w 95% jednakowe i pasują do siebie idealnie. Swego czasu w którymś Revellu zastąpiłem wloty powietrza wlotami Hasy i pasowały w 100%. A nawet lepiej, bo mają delikatniejszą fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 18 minut temu, abtb napisał: 1) Turcja 2) Norwegia 3) Grecja 4) Belgia 5) Dania 6) Tajwan A jako że przez poprzedni rok byłem niezwykle grzeczny to otrzymałem w prezencie od Mikołaja ( co ciekawe mieszkającego w centralnej Polsce ) taki oto fant: Jako ósmą sztukę zrobię przysłowiową "wiśnię na torcie" - ale o niej pod koniec zmagań. Cytując klasyka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 19 minut temu, abtb napisał: 24 minuty temu, Moses napisał: Ło panie, ale że idziesz w takiego wintydza jak Matchbox/Revell? To jest model w ładnymi wklęsłymi liniami podziału, żaden staroć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Jak to było ? "Dominator"? Oktawator ? Hurt Import Eksport . A gdzie siódemka w tej ósemce ? Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Wybaczcie, myślałem że ten Revel TF-104 to to samo co to 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 3 minuty temu, Moses napisał: Wybaczcie, myślałem że ten Revel TF-104 to to samo co to To nie u tego 'wykonawcy' 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 6 minut temu, Moses napisał: Wybaczcie, myślałem że ten Revel TF-104 to to samo co to Miałem takiego ! Ale to był fajny model, zresztą jak wszystkie Matchboxy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 21 minut temu, Moses napisał: Ale to już było: A przynajmniej "kalki" 28 minut temu, Hello napisał: A gdzie siódemka w tej ósemce ? Siódemka to ta ładna TF-ka, a ósemka to coś, powiedziałbym, kosmicznego będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Będę śledził wątek Szczególnie jestem ciekaw Starfightera w malowaniu Tajwanu tj. Republiki Chińskiej, bo to kraj bardzo mało ukazywany w modelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Ło matko.Znowu jak człowiek zajrzy na forum to co drugi warsztat będzie autorstwa abtb.Strach się bać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 18 minut temu, Xmen napisał: Ło matko.Znowu jak człowiek zajrzy na forum to co drugi warsztat będzie autorstwa abtb.Strach się bać. Jak włączysz kompa i poczujesz śledzia to wiesz, że Tomek rzeźbi eF Sto4 jak nic nie poczujesz to znaczy, że skończył 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 6 godzin temu, abtb napisał: kosmicznego będzie NASA 1 godzinę temu, Xmen napisał: Ło matko.Znowu jak człowiek zajrzy na forum to co drugi warsztat będzie autorstwa abtb.Strach się bać. A co drugi komentarz Staregofajtera 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 2 minuty temu, Artek82 napisał: A co drugi komentarz Staregofajtera Aż dziwne że kolegi jeszcze tu nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 34 minuty temu, Artek82 napisał: NASA Brawa dla tego pana Tylko mi tu teraz nie wymyślać jakichś dziwolągów okolicznościowych 33 minuty temu, rudy0007 napisał: Aż dziwne że kolegi jeszcze tu nie było A ty myślisz, że TAKI tytuł warsztatu to przypadek? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 2 minuty temu, abtb napisał: Tylko mi tu teraz nie wymyślać jakichś dziwolągów okolicznościowych Ja się na śledziach nie znam więc popcorn i podziwiam 3 minuty temu, abtb napisał: A ty myślisz, że TAKI tytuł warsztatu to przypadek? Spokojnie, regulaminowo po kalamburach trafi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 45 minut temu, rudy0007 napisał: Aż dziwne że kolegi jeszcze tu nie było Za mało vinteage_retro_lowcostowy temat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 4 minuty temu, Artek82 napisał: Spokojnie, regulaminowo po kalamburach trafi To mnie "pocieszyłeś" 1 minutę temu, Moses napisał: Za mało vinteage_retro_lowcostowy temat Dorze, że wciągnąłem na listę wspomnianego przez ciebie zestawu Matchboxa. A korciło mnie strasznie, żeby odrobinkę nim "namieszać" w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 ja tam czekam najbardziej na wikinga - będzie amelinowy czy leśny? powodzenia w budowie takie cuś wrzucam ku inspiracji : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 To dałeś do pieca ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 W dniu 6.01.2022 o 14:22, abtb napisał: Jako ósmą sztukę zrobię przysłowiową "wiśnię na torcie" Coś czuję, że to może być bomba roku. Nawet tych rozmiarów 6 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2022 W dniu 7.01.2022 o 23:11, Grzes napisał: Coś czuję, że to może być bomba roku. Nawet tych rozmiarów No niezłe fantazje erotyczne Ale śmichy chichy zostawiamy z boku i powoli ruszam z robotą Na warsztat trafia pierwsza trojka 1) Turek Zakitowałem dziury po wypychaczach, obrobiłem węzły, belki, skrzydła, wloty, część ogonową, obudowę działka, skleiłem fotel oraz wnętrze kabiny: 2) Norweg Tu na razie jest ściernisko - sklejona tylna część kadłuba gotowa do obróbki: 3) Grek Tu, tak jak i w przypadku Turka, robota odrobinę bardziej pociągnięta do przodu - obrobiona tylna część kadłuba, osłona działka, wloty, skrzydła razem z prowadnicami dla sidewinderów, wnętrze i fotel: Ogólnie plan jest taki, żeby przygotować wnętrza kabin, fotele, wloty, i to wszystko zafukać kolorem za jednym podejściem. Nie będę relacjonował wszystkiego w szczegółach bo to trochę mija się z celem. Relacja "budowlana" będzie raczej skokowa i będę pokazywał jakieś większe postępy prac. Natomiast więcej uwagi poświęcę części "malarskiej" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 Teraz, abtb napisał: No niezłe fantazje erotyczne Ładnie te fantazje wymalowałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi