Matys Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Postanowiłem pochwalić się niedawno skończoną kolekcją modeli w barwach krajów Azji Południowo-Wschodniej. Modele powstawały przez lata więc poziom może być nierówny - jedne będą lepsze inne gorsze, ale tu bardziej chodzi o zaprezentowanie kolekcji maszyn w barwach, które raczej nieczęsto widuje się na forach (może z wyjątkiem Wietnamu ). Wszystkie malowane pędzlem. Kolejność geograficzna 1. Mjanma - Q-5C, Trumpeter. 2. Tajlandia - AV-8S Matador, Airfix 3. Laos - Jak-130, Zvezda 4. Kambodża - MiG-17, Airfix 5. Wietnam - MiG-19, KP 6. Filipiny - F-8H Crusader, Academy 7. Malezja - Su-30MKM, Zvezda 8. Singapur - F-16D+, Kinetic 9. Indonezja - Su-30MK2, Trumpeter I to wszystko razem na jednej wspólnej focie: PS. Wiem, że brakuje mi Brunei, ale jak ktoś mi ogarnie pomysł na model, referencje do niego, zestaw i kalki to stawiam piwo i biorę się do roboty - kraj chyba nie do ogarnięcia w temacie. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Bardzo ciekawa kolekcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Cześć! Też uważam, że to ciekawy zbiór - taki dobór tematu jak Twój pozwala zebrać naprawdę różnorodne modele razem! Pozdrawiam i życzę dalszego rozwoju kolekcji! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Fajna kolekcja, ciekawa tematycznie z ktorej najbardziej podobają mi się Q-5, AV-8S i F-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Przykładam się do pozytywnych opinii. Brawo za tak orientalną kolekcję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Oryginalny zestaw. Ale znaki Kambodży na skrzydłach zdecydowanie nie tak... 4 godziny temu, Matys napisał: Tylko tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Ciekawa egzotyczna kolekcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Tematycznie bomba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 (edytowane) Godzinę temu, Grzes napisał: Oryginalny zestaw. Ale znaki Kambodży na skrzydłach zdecydowanie nie tak... Tylko tak: No trochę musztarda po obiedzie Generalnie jak go robiłem to nie mogłem znaleźć żadnych zdjęć poza pokazującymi samolot w z profilu więc zaufałem instrukcji PrintScale. Wiem, że oni lubią walnąć jakieś byki w instrukcjach, ale akurat tutaj im zaufałem. Edytowane 16 Stycznia 2022 przez Matys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Z naszego podwórka, to kalki do tych maszyn robi Saggitarius: http://www.sagittarius3d.pl/?56,mig-17f-kalka-1-72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 18 Stycznia 2022 Share Napisano 18 Stycznia 2022 W dniu 16.01.2022 o 12:48, Matys napisał: Wiem, że brakuje mi Brunei, ale jak ktoś mi ogarnie pomysł na model, referencje do niego, zestaw i kalki to stawiam piwo i biorę się do roboty - kraj chyba nie do ogarnięcia w temacie. Fajna kolekcja Co do Brunei - tamtejsze siły powietrzne są skromne, ale np. taki S-70i BlackHawk (notabene złożony w Mielcu) mógłby być do ogarnięcia. Historycznie to śmigłowce Westland Whirlwind tam latały. Odrzutowców bojowych nie było, a śmigłowce - transport i lekkie szkolne. Taki Pilatus PC-7 na przykład... W każdym razie zobaczyć latadło w barwach Brunei byłoby ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 19 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2022 13 godzin temu, tenzan napisał: Fajna kolekcja Co do Brunei - tamtejsze siły powietrzne są skromne, ale np. taki S-70i BlackHawk (notabene złożony w Mielcu) mógłby być do ogarnięcia. Historycznie to śmigłowce Westland Whirlwind tam latały. Odrzutowców bojowych nie było, a śmigłowce - transport i lekkie szkolne. Taki Pilatus PC-7 na przykład... W każdym razie zobaczyć latadło w barwach Brunei byłoby ciekawe O S-70i nawet widziałem, ale wybranie odpowiedniego modelu i ilość własnoręcznych przeróbek jakich by wymagał to nie jest łatwa sprawa. Do tego znaleźć jakieś dobre referencje do malowania i żeby wykombinować kalki to też nie jest coś oczywistego, bo w sieci są bardzo nieliczne fotki w kiepskiej rozdzielczości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 19 Stycznia 2022 Share Napisano 19 Stycznia 2022 Bardzo ładna i ciekawa tematycznie kolekcja Malowanie pędzlem ci wychodzi, szczególnie podoba mi się Su-30 z Indonezji i filipiński Crusader. Mój wietnamski Su-30MKK wpisuje się w klimat Pytanie mam do metalizerów. Też z pędzla? Mnie to nie wychodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 19 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2022 8 minut temu, burzatg napisał: Bardzo ładna i ciekawa tematycznie kolekcja Malowanie pędzlem ci wychodzi, szczególnie podoba mi się Su-30 z Indonezji i filipiński Crusader. Mój wietnamski Su-30MKK wpisuje się w klimat Pytanie mam do metalizerów. Też z pędzla? Mnie to nie wychodziło. Tak, metaliki też z pędzla - bardzo polecam pod to farby od Ammo. To chyba jedyne metaliki, które dają ładny efekt przy malowaniu pędzlem. Co jest szczególnie ciekawe, bo ich standardowe farby moim zdaniem się do niczego nie nadają 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 19 Stycznia 2022 Share Napisano 19 Stycznia 2022 Ładne. Daj jeszcze zdjęcie z boku w jednej linii. Brakuje jeszcze choćby F-15 SG z Singapuru... Korea juz sie nie miesci w obrębie zainteresowań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 19 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2022 16 minut temu, Maxy napisał: Ładne. Daj jeszcze zdjęcie z boku w jednej linii. Brakuje jeszcze choćby F-15 SG z Singapuru... Korea juz sie nie miesci w obrębie zainteresowań? Nie bardzo mam warunki na takie zdjęcie, które zresztą musiałoby być zrobione z dość daleka żeby je wszystkie złapać. Do tego różnica w rozmiarze niektórych maszyn utrudniłaby złapanie sensownie ostrości. Nic nie brakuje (no poza wspomnianym Brunei) - jest po jednej maszynie z każdego kraju ASEAN - Singapur jest reprezentowany przez F-16D. Korea się mieści w obszarze zainteresowań, ale nie w galerii, bo z tego co wiem nie leży w Azji Południowo-Wschodniej Na półce natomiast mam F-15K, a z północnej MiGa-15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Tak po prawdzie, do krajów Azji Południowo-Wschodniej zalicza się też Timor Wschodni, ale jego siły powietrzne to raczej powietrze, niż jakaś siła. Niby mają Mi-17 pozyskać, ale... Edytowane 21 Stycznia 2022 przez tenzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi