zaruk Napisano 1 Czerwca 2022 Autor Napisano 1 Czerwca 2022 Pulpet się przesunął na talerzu, wrrr... 1 Cytuj
zaruk Napisano 5 Czerwca 2022 Autor Napisano 5 Czerwca 2022 (edytowane) Piotruś się maluje, obecnie podwozie (a właściwie to podwodzie i część nadwodzia). Ukończony górny płat wygląda tak: Wybrałem jaśniejszy ton zieleni aby porobić trochę modulacji i uniknąć nudy widocznej na niektórych modelach pomalowanych na jeden ciemny odcień. Poza tym, po lakierze powinno się nieco ciemniej zrobić. Edytowane 5 Czerwca 2022 przez zaruk 7 Cytuj
tenzan Napisano 15 Czerwca 2022 Napisano 15 Czerwca 2022 Bardzo ładnie to wygląda - nie mogę doczekać się całego Pete Będzie cieszył oko Cytuj
zaruk Napisano 15 Czerwca 2022 Autor Napisano 15 Czerwca 2022 3 godziny temu, tenzan napisał: Bardzo ładnie to wygląda - nie mogę doczekać się całego Pete Będzie cieszył oko Zapewniam, że walczę. W ciszy, ale jednak... 1 Cytuj
zaruk Napisano 24 Czerwca 2022 Autor Napisano 24 Czerwca 2022 Źle położyłem maski i linie celownicze na stateczniku poziomym nie są takie, jak powinny być: Niby niewielka rzecz, a męczy. Przemalować? Cytuj
greatgonzo Napisano 24 Czerwca 2022 Napisano 24 Czerwca 2022 A co, nie znasz odpowiedzi na to pytanie? Cytuj
zaruk Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Napisano 25 Czerwca 2022 Czyli zostawiam (może uda się zeszlifować delikatnie dwie zewnętrzne linie i namalować nowe). Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 25 Czerwca 2022 Napisano 25 Czerwca 2022 11 godzin temu, zaruk napisał: Niby niewielka rzecz, a męczy. Przemalować? Jeśli Cię męczy to przemaluj. I tak w końcu to zrobisz, a lepiej teraz niż później Cytuj
zaruk Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Napisano 25 Czerwca 2022 5 minut temu, Roland_Sebastian napisał: Jeśli Cię męczy to przemaluj. I tak w końcu to zrobisz, a lepiej teraz niż później Jasne. Zostawienie to nie było na poważnie. 1 Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 25 Czerwca 2022 Napisano 25 Czerwca 2022 5 minut temu, zaruk napisał: Zostawienie to nie było na poważnie. Domyśliłem się, ale czasem taka zewnętrzna motywacja daje dodatkowego kopa do działania Cytuj
greatgonzo Napisano 25 Czerwca 2022 Napisano 25 Czerwca 2022 5 godzin temu, zaruk napisał: może uda się zeszlifować delikatnie dwie zewnętrzne linie i namalować nowe Rozżartował nam się autor :). Cytuj
Marek K Napisano 26 Czerwca 2022 Napisano 26 Czerwca 2022 W dniu 24.06.2022 o 22:26, zaruk napisał: Źle położyłem maski i linie celownicze na stateczniku poziomym nie są takie, jak powinny być: Niby niewielka rzecz, a męczy. Przemalować? To są paski nawigacyjne, stosowane przez IJN . Cytuj
zaruk Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Napisano 26 Czerwca 2022 2 godziny temu, Marek K napisał: To są paski nawigacyjne, stosowane przez IJN . Próbowałem coś na szybko znaleźć, ale bez rezultatu. Napiszesz, proszę, jak to działało? Dotychczas sądziłem, że te linie miały ułatwić celowanie tylnemu strzelcowi... Cytuj
Marek K Napisano 27 Czerwca 2022 Napisano 27 Czerwca 2022 Tak na szybko http://www.aviationofjapan.com/2021/10/alex-rodionovs-172-nakajima-b5n1-kate.html 2 Cytuj
zaruk Napisano 27 Czerwca 2022 Autor Napisano 27 Czerwca 2022 Malunki skończone, jeszcze jakiś mały retusz jak mi się będzie chciało. Tylko trzy zdjęcia, bo bateria w aparacie się wyczerpała. Położę kalkomanie i polakieruję. 5 Cytuj
barszczo Napisano 27 Czerwca 2022 Napisano 27 Czerwca 2022 No wygląda ładnie. Nie moja japońska bajka, ale podoba się . Cytuj
zaruk Napisano 29 Czerwca 2022 Autor Napisano 29 Czerwca 2022 Linie (nawigacyjne) po ostatecznej ocenie komisji ds. jakości. 5 Cytuj
zaruk Napisano 7 Lipca 2022 Autor Napisano 7 Lipca 2022 (edytowane) Mam wątpliwości dotyczące sposobu wykonania świateł pozycyjnych. Po pierwsze nie mam całkowitej pewności, czy całe klosze były malowane, czy też były przezroczyste a kolorowe były żarówki (widziałem tak wykonywane modele, ale nie pamiętam jakich samolotów). Zdjęcia i rysunki, jakie udało mi się znaleźć wskazują na pierwszy wariant: Podobnie sprawa wygląda w zerach: Druga kwestia dotyczy koloru światła prawego. Spotkałem się z opiniami, że było ono niebieskie. Nie mam żadnego potwierdzenia tego poglądu a dodatkowo przeczytałem gdzieś, że w języku japońskim brak jest określenia "zielony" co powoduje na przykład, że drogowa sygnalizacja świetlna ma tam kolor czerwony, żółty i niebieski. Nie wiem ile w tym jest prawdy, może ktoś zgłębiał już ten temat, albo ma materiały rozwiewające wątpliwości? EDIT: żeby było łatwiej, instrukcja Hasegawy każe malować na niebiesko Edytowane 7 Lipca 2022 przez zaruk Cytuj
lord_karton Napisano 7 Lipca 2022 Napisano 7 Lipca 2022 Japończycy to chyba mówią na zielone światło sygnalizacyjne: niebieskie (mimo że jest koloru zielonego). Cytuj
zaruk Napisano 7 Lipca 2022 Autor Napisano 7 Lipca 2022 Tak, to samo próbowałem w nieudolny sposób napisać. Mają podobno zielone, ale nazywają niebieski. Dzięki za pomoc. Cytuj
zaruk Napisano 17 Lipca 2022 Autor Napisano 17 Lipca 2022 (edytowane) Mój Piotrek już częściowo się wystroił - położył lakier, przykleił czerwone i niebieskie tipsy, a na koniec zrobił sobie kreski. W stronę drag queen jakby trochę... Wash (kreski) może wydawać się trochę za mocny, nieco go rozjaśniałem, ale pójdą na to obicia (głównie brzegów blach) i oleje, co powinno stonować ten efekt. Muszę popracować jeszcze nad nitowaniem - gdzieniegdzie zanika pewnie z powodu nierównomiernego nacisku podczas przesuwania nitowadła. Dzisiejsze zdjęcia: Konieczne okazało się założenie oddzielnego pudełeczka na urwane elementy. Edytowane 17 Lipca 2022 przez zaruk 15 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi