zaruk Napisano 1 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2022 Pulpet się przesunął na talerzu, wrrr... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2022 (edytowane) Piotruś się maluje, obecnie podwozie (a właściwie to podwodzie i część nadwodzia). Ukończony górny płat wygląda tak: Wybrałem jaśniejszy ton zieleni aby porobić trochę modulacji i uniknąć nudy widocznej na niektórych modelach pomalowanych na jeden ciemny odcień. Poza tym, po lakierze powinno się nieco ciemniej zrobić. Edytowane 5 Czerwca 2022 przez zaruk 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 5 Czerwca 2022 Share Napisano 5 Czerwca 2022 Ładnie to wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 5 Czerwca 2022 Share Napisano 5 Czerwca 2022 Widać wkład pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winrich Napisano 10 Czerwca 2022 Share Napisano 10 Czerwca 2022 bardzo ładny kawał płata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 15 Czerwca 2022 Share Napisano 15 Czerwca 2022 Bardzo ładnie to wygląda - nie mogę doczekać się całego Pete Będzie cieszył oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2022 3 godziny temu, tenzan napisał: Bardzo ładnie to wygląda - nie mogę doczekać się całego Pete Będzie cieszył oko Zapewniam, że walczę. W ciszy, ale jednak... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2022 Źle położyłem maski i linie celownicze na stateczniku poziomym nie są takie, jak powinny być: Niby niewielka rzecz, a męczy. Przemalować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Czerwca 2022 Share Napisano 24 Czerwca 2022 A co, nie znasz odpowiedzi na to pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2022 Czyli zostawiam (może uda się zeszlifować delikatnie dwie zewnętrzne linie i namalować nowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 25 Czerwca 2022 Share Napisano 25 Czerwca 2022 11 godzin temu, zaruk napisał: Niby niewielka rzecz, a męczy. Przemalować? Jeśli Cię męczy to przemaluj. I tak w końcu to zrobisz, a lepiej teraz niż później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2022 5 minut temu, Roland_Sebastian napisał: Jeśli Cię męczy to przemaluj. I tak w końcu to zrobisz, a lepiej teraz niż później Jasne. Zostawienie to nie było na poważnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 25 Czerwca 2022 Share Napisano 25 Czerwca 2022 5 minut temu, zaruk napisał: Zostawienie to nie było na poważnie. Domyśliłem się, ale czasem taka zewnętrzna motywacja daje dodatkowego kopa do działania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Czerwca 2022 Share Napisano 25 Czerwca 2022 5 godzin temu, zaruk napisał: może uda się zeszlifować delikatnie dwie zewnętrzne linie i namalować nowe Rozżartował nam się autor :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 W dniu 24.06.2022 o 22:26, zaruk napisał: Źle położyłem maski i linie celownicze na stateczniku poziomym nie są takie, jak powinny być: Niby niewielka rzecz, a męczy. Przemalować? To są paski nawigacyjne, stosowane przez IJN . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2022 2 godziny temu, Marek K napisał: To są paski nawigacyjne, stosowane przez IJN . Próbowałem coś na szybko znaleźć, ale bez rezultatu. Napiszesz, proszę, jak to działało? Dotychczas sądziłem, że te linie miały ułatwić celowanie tylnemu strzelcowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 27 Czerwca 2022 Share Napisano 27 Czerwca 2022 Tak na szybko http://www.aviationofjapan.com/2021/10/alex-rodionovs-172-nakajima-b5n1-kate.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 27 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2022 Malunki skończone, jeszcze jakiś mały retusz jak mi się będzie chciało. Tylko trzy zdjęcia, bo bateria w aparacie się wyczerpała. Położę kalkomanie i polakieruję. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Czerwca 2022 Share Napisano 27 Czerwca 2022 No wygląda ładnie. Nie moja japońska bajka, ale podoba się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2022 Linie (nawigacyjne) po ostatecznej ocenie komisji ds. jakości. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Czerwca 2022 Share Napisano 29 Czerwca 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 7 Lipca 2022 Autor Share Napisano 7 Lipca 2022 (edytowane) Mam wątpliwości dotyczące sposobu wykonania świateł pozycyjnych. Po pierwsze nie mam całkowitej pewności, czy całe klosze były malowane, czy też były przezroczyste a kolorowe były żarówki (widziałem tak wykonywane modele, ale nie pamiętam jakich samolotów). Zdjęcia i rysunki, jakie udało mi się znaleźć wskazują na pierwszy wariant: Podobnie sprawa wygląda w zerach: Druga kwestia dotyczy koloru światła prawego. Spotkałem się z opiniami, że było ono niebieskie. Nie mam żadnego potwierdzenia tego poglądu a dodatkowo przeczytałem gdzieś, że w języku japońskim brak jest określenia "zielony" co powoduje na przykład, że drogowa sygnalizacja świetlna ma tam kolor czerwony, żółty i niebieski. Nie wiem ile w tym jest prawdy, może ktoś zgłębiał już ten temat, albo ma materiały rozwiewające wątpliwości? EDIT: żeby było łatwiej, instrukcja Hasegawy każe malować na niebiesko Edytowane 7 Lipca 2022 przez zaruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 7 Lipca 2022 Share Napisano 7 Lipca 2022 Japończycy to chyba mówią na zielone światło sygnalizacyjne: niebieskie (mimo że jest koloru zielonego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 7 Lipca 2022 Autor Share Napisano 7 Lipca 2022 Tak, to samo próbowałem w nieudolny sposób napisać. Mają podobno zielone, ale nazywają niebieski. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 17 Lipca 2022 Autor Share Napisano 17 Lipca 2022 (edytowane) Mój Piotrek już częściowo się wystroił - położył lakier, przykleił czerwone i niebieskie tipsy, a na koniec zrobił sobie kreski. W stronę drag queen jakby trochę... Wash (kreski) może wydawać się trochę za mocny, nieco go rozjaśniałem, ale pójdą na to obicia (głównie brzegów blach) i oleje, co powinno stonować ten efekt. Muszę popracować jeszcze nad nitowaniem - gdzieniegdzie zanika pewnie z powodu nierównomiernego nacisku podczas przesuwania nitowadła. Dzisiejsze zdjęcia: Konieczne okazało się założenie oddzielnego pudełeczka na urwane elementy. Edytowane 17 Lipca 2022 przez zaruk 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi