greatgonzo Napisano 12 Lutego Autor Share Napisano 12 Lutego (edytowane) 4 godziny temu, zaruk napisał: Dzikie światło... Muszę zapamiętać. Lepiej! Jak zapomnisz, możesz się kiedyś niemiło zdziwić. Woit, Baas Ark - o mieszance CA i szpachlówki będzie jeszcze trochę w kolejnych odcinkach. Ale ogólnie jest jak pisze HKK. Generalnie CA jest twardsze od plastiku, co potrafi zrodzić problemy w czasie szlifowania. Miękka szpachlówka byłaby fajna pod papier ścierny, ale tu potrzebna jest masa pozwalająca jakoś trasować linie. Wychodzę od proporcji 1:1. Można je regulować w zależności od oczekiwań względem zastygniętej masy. Proporcje nie muszą być aptekarsko odmierzone, na oko wystarczy. Łatwość obróbki jest proporcjonalna do składu mieszanki, zgodnie z intuicją. Ale matematycznego modelu z wykresem nie robiłem ;). Rynienka to co innego niż symetryczny profil zamknięty. Gdy ją zakleić paskiem plastiku, tworząc czwartą ścianę - może okazać się, że kąty gotowca będą różnić się od tych powstałych w miejscu klejenia. No i jest jeszcze kwestia wymiarów. I frajdy . Myślę, że gdy dojdą płaskie deflektory zamiast zestawowych piramidek, to wyloty rzeczywiście mogą wyglądać atrakcyjnie. Kiedyś. Ale za dobre słowo wielkie dzięki. Edytowane 12 Lutego przez greatgonzo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego 8 godzin temu, greatgonzo napisał: Lepiej! Jak zapomnisz, możesz się kiedyś niemiło zdziwić. Nie zapomnę, zresztą niedawno zapobiegałem wystąpieniu tego problemu (będzie w relacji). Stąd moja uciecha z tego przydatnego i obrazowego terminu. Zamierzam wykorzystywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Lutego Autor Share Napisano 13 Lutego Za skromną opłatą - nie widzę problemu ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego 21 minut temu, greatgonzo napisał: Za skromną opłatą - nie widzę problemu ;). Łan dolar maj frend? (jak w Egipcie, przekleństwo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Lutego Autor Share Napisano 13 Lutego One dollar makes friend :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 2 Marca Autor Share Napisano 2 Marca (edytowane) Paletka do testowania rzeźbienia linii podziałowych w materiałach wypełniających szczelinę. Jest tu szpachlówka płynna Gunze mieszana z CA, pręcik z rozciągniętej ramki, trójkątna w przekroju sztanga z hipsu i masa z kleju Revella mieszanego z wiórami z ramki wypraski. Sprawdzaniu podlegały różne rzeczy i wygląd paletki nie był w żadnym razie celem. Ale jej istnienie uznano za warte pokazania: Różnice nie są wielkie. Do modelu trafi sztanga z hipsu, 4 Potem zwykłe szlifowanie. Z małym utrudnieniem w miejscu, gdzie na wyprasce odtworzone jest przestrzennie oprofilowanie skrzydło - gondola. Tu trzeba się postarać, by tego nie zatrzeć. Przy okazji okazało się, że z tyłu wnęki linia cięcia rozmija się z linią podziałową. To, oczywiście korzystna sytuacja, ale Gonzo to przegapił (bo nie ja przecież) i w tym miejscu też wykonał krawędziowanie łączenia. Tu rowek wypełni mieszanka szpachlówki i CA. Nakładana partiami, bo jak widać na próbkach, nakładanie na raz kończy się spektakularnym spękaniem. Szlifowanie i poprawki jeszcze potrwają. W międzyczasie warto zająć się innymi miejscami w gondoli, gdzie konieczne będą agresywne fizycznie działania. Tu zajmujemy się kawałkiem wręgi z tyłu wnęki podwozia. Trzeba wyciąć kawałek wypraski, by stworzyć przestrzeń do montażu elementu. Edytowane 4 Marca przez greatgonzo 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca Dowód może i pocięty, ale PESEL chyba dalej aktualny? Przydało by się zamazać go bo to jednak dana wrażliwa jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Marca Autor Share Napisano 4 Marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Marca Autor Share Napisano 25 Marca (edytowane) Nieco nachalnie zaafiszuję się i tu. Ktoś w ogóle planuje być, czy temat zbyt wydumany? W Olsztynie będę podpisany na koszulce, także jeśli ktoś chciałby wytłumaczyć mi, jakim to jestem burakiem - zapraszam :). Edytowane 25 Marca przez greatgonzo 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca (edytowane) 38 minut temu, greatgonzo napisał: Ktoś w ogóle planuje być Planuję być 38 minut temu, greatgonzo napisał: W Olsztynie będę podpisany na koszulce, także jeśli ktoś chciałby wytłumaczyć mi, jakim to jestem burakiem - zapraszam :). Trochę prowokujesz niezręczną sytuację Edytowane 25 Marca przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Marca Autor Share Napisano 25 Marca Tobie niezręcznie innemu radość. Empatycznym być należy. Ale na objawy uwielbienia też jestem otwarty. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca 6 godzin temu, greatgonzo napisał: Nieco nachalnie zaafiszuję się i tu. Ktoś w ogóle planuje być, czy temat zbyt wydumany? W Olsztynie będę podpisany na koszulce, także jeśli ktoś chciałby wytłumaczyć mi, jakim to jestem burakiem - zapraszam :). Kusisz... A temat bardzo ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca 8 godzin temu, greatgonzo napisał: jeśli ktoś chciałby wytłumaczyć mi, jakim to jestem burakiem - zapraszam 7 godzin temu, abtb napisał: Trochę prowokujesz Jak masz min 195 cm wzrostu i 120 kg wagi możesz próbować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca 26 minut temu, marek d napisał: Jak masz min 195 cm wzrostu i 120 kg wagi możesz próbować. Historia lubi się powtarzać, więc oby tylko na spotkanie z Goliatem nie stawił się Dawid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca 37 minut temu, marek d napisał: Jak masz min 195 cm wzrostu i 120 kg wagi możesz próbować. Waga by się zgadzała a te parę centymetrów różnicy wzrostu nadrobi się techniką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca 2 godziny temu, marek d napisał: Jak masz min 195 cm wzrostu i 120 kg wagi możesz próbować. Jak mawiał pewien człowiek: Nie strasz, nie strasz Godzinę temu, Xmen napisał: Waga by się zgadzała a te parę centymetrów różnicy wzrostu nadrobi się techniką. Dokładnie tak Ale w sumie ja tam jadę na konkurs modelarski i wykład o malunkach a nie na turniej pięściarski Mam nadzieję, że Gnonzo zostanie na integrację i będzie można kufelek zupy chmielowej wspólnie obalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca Z chęcią bym się pojawił, i nawet planowałem, ale niestety zaplanowano mi ten okres troszku inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Marca Autor Share Napisano 25 Marca Szkoda. 1 godzinę temu, abtb napisał: Mam nadzieję, że Gnonzo zostanie na integrację Spróbuj mnie powstrzymać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca 2 godziny temu, abtb napisał: Ale w sumie ja tam jadę na konkurs modelarski i wykład o malunkach a nie na turniej pięściarski To może wsiądę na rower i Ci maski przywiozę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca 8 godzin temu, Soris napisał: o może wsiądę na rower i Ci maski przywiozę No niezły dystans do pokonania. Jak to mówią: musisz mieć maszynkę do krojenia wiatru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca (edytowane) 8 godzin temu, Soris napisał: i Ci maski przywiozę To całkiem dobry pomysł - uroczyste przekazanie masek do wykonania kolejnych dwóch 104-ek na tle "Ławicy śledzi" I nic więcej już nie piszę - w końcu tu człowiek Lajtinga lepi Edytowane 26 Marca przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 26 Marca Autor Share Napisano 26 Marca Może być o slidzikach. Przynajmniej rozmowa się klei :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia W dniu 25.03.2025 o 10:28, greatgonzo napisał: Ktoś w ogóle planuje być, czy temat zbyt wydumany? Wygląda na to, że będę. Bo jeśli bilet na pociąg kupiłem, to jak inaczej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 3 Kwietnia Autor Share Napisano 3 Kwietnia Zależy dokąd bilet. Szanowny w temacie buraka, rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia 34 minuty temu, greatgonzo napisał: Szanowny w temacie buraka, rozumiem? Nie może być inaczej. Taka okazja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi