Skocz do zawartości

Frajdolarzerka

greatgonzo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, zaruk napisał:

Dzikie światło... Muszę zapamiętać.

Lepiej! Jak zapomnisz, możesz się kiedyś niemiło zdziwić.

Woit, Baas Ark - o mieszance CA i szpachlówki będzie jeszcze trochę w kolejnych odcinkach. Ale ogólnie jest jak pisze HKK. Generalnie CA jest twardsze od plastiku, co potrafi zrodzić problemy w czasie szlifowania. Miękka szpachlówka byłaby fajna pod papier ścierny, ale tu potrzebna jest masa pozwalająca jakoś trasować linie. Wychodzę od proporcji 1:1. Można je regulować w zależności od oczekiwań względem zastygniętej masy. Proporcje nie muszą być aptekarsko odmierzone, na oko wystarczy. Łatwość obróbki jest proporcjonalna do składu mieszanki, zgodnie z intuicją. Ale matematycznego modelu z wykresem nie robiłem ;).

Rynienka to co innego niż symetryczny profil zamknięty. Gdy ją zakleić paskiem plastiku, tworząc czwartą ścianę -  może okazać się, że kąty gotowca będą różnić się od tych powstałych w miejscu klejenia. No i jest jeszcze kwestia wymiarów. I frajdy :).

Myślę, że gdy dojdą płaskie deflektory zamiast zestawowych piramidek, to wyloty rzeczywiście mogą wyglądać atrakcyjnie.

Kiedyś.

Ale za dobre słowo wielkie dzięki.

Edytowane przez greatgonzo
  • Like 3

8 godzin temu, greatgonzo napisał:

Lepiej! Jak zapomnisz, możesz się kiedyś niemiło zdziwić.

Nie zapomnę, zresztą niedawno zapobiegałem wystąpieniu tego problemu (będzie w relacji).

Stąd moja uciecha z tego przydatnego i obrazowego terminu. Zamierzam wykorzystywać.

21 minut temu, greatgonzo napisał:

Za skromną opłatą - nie widzę problemu ;).

Łan dolar maj frend? (jak w Egipcie, przekleństwo)

• 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

Paletka do testowania rzeźbienia linii podziałowych w materiałach wypełniających szczelinę. Jest tu szpachlówka płynna Gunze mieszana z CA, pręcik z rozciągniętej ramki, trójkątna w przekroju sztanga z hipsu i masa z kleju Revella mieszanego z wiórami z ramki wypraski. Sprawdzaniu podlegały różne rzeczy i wygląd paletki nie był w żadnym razie celem. Ale jej istnienie uznano za warte pokazania:

1.thumb.JPG.b313d7338dfcd7b8c1d68305e370e442.JPG

2.JPG

3.JPG

Różnice nie są wielkie. Do modelu trafi sztanga z hipsu,

44.JPG

5.JPG

6.JPG

Potem zwykłe szlifowanie. Z małym utrudnieniem w miejscu, gdzie na wyprasce odtworzone jest przestrzennie oprofilowanie skrzydło - gondola. Tu trzeba się postarać, by tego nie zatrzeć.

7.JPG

Przy okazji okazało się, że z tyłu wnęki linia cięcia rozmija się z linią podziałową. To, oczywiście korzystna sytuacja, ale Gonzo to przegapił (bo nie ja przecież) i w tym miejscu też wykonał krawędziowanie łączenia. Tu rowek wypełni mieszanka szpachlówki i CA. Nakładana partiami, bo jak widać na próbkach, nakładanie na raz kończy się spektakularnym spękaniem.

Szlifowanie i poprawki jeszcze potrwają. W międzyczasie warto zająć się innymi miejscami w gondoli, gdzie konieczne będą agresywne fizycznie działania.

Tu zajmujemy się kawałkiem wręgi z tyłu wnęki podwozia. Trzeba wyciąć kawałek wypraski, by stworzyć przestrzeń do montażu elementu.

8.JPG

9.JPG

• Like 6

Dowód może i pocięty, ale PESEL chyba dalej aktualny? Przydało by się zamazać go bo to jednak dana wrażliwa jest. 

• 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

Nieco nachalnie zaafiszuję się i tu.

1.jpg

Ktoś w ogóle planuje być, czy temat zbyt wydumany?

W Olsztynie będę podpisany na koszulce, także  jeśli ktoś chciałby wytłumaczyć mi, jakim to jestem burakiem - zapraszam :).

• Like 2
  • Haha 1

Napisano (edytowane)
38 minut temu, greatgonzo napisał:

Ktoś w ogóle planuje być

Planuję być :wink:

38 minut temu, greatgonzo napisał:

W Olsztynie będę podpisany na koszulce, także  jeśli ktoś chciałby wytłumaczyć mi, jakim to jestem burakiem - zapraszam :).

Trochę prowokujesz niezręczną sytuację:haha:

Edytowane przez abtb
  • Haha 1

6 godzin temu, greatgonzo napisał:

Nieco nachalnie zaafiszuję się i tu.

1.jpg

Kusisz... A temat bardzo ciekawy.

8 godzin temu, greatgonzo napisał:

jeśli ktoś chciałby wytłumaczyć mi, jakim to jestem burakiem - zapraszam

7 godzin temu, abtb napisał:

Trochę prowokujesz

Jak masz min 195 cm wzrostu i 120 kg wagi  możesz próbować. :mrgreen:

• Like 1

26 minut temu, marek d napisał:

Historia lubi się powtarzać, więc oby tylko na spotkanie z Goliatem nie stawił się Dawid.

37 minut temu, marek d napisał:

Waga by się zgadzała a te parę centymetrów różnicy wzrostu nadrobi się techniką.:haha:

2 godziny temu, marek d napisał:

Jak masz min 195 cm wzrostu i 120 kg wagi  możesz próbować.

Jak mawiał pewien człowiek:

Nie strasz, nie strasz :haha:

Godzinę temu, Xmen napisał:

Waga by się zgadzała a te parę centymetrów różnicy wzrostu nadrobi się techniką.

Dokładnie tak :super:

Ale w sumie ja tam jadę na konkurs modelarski i wykład o malunkach a nie na turniej pięściarski :mrgreen:

Mam nadzieję, że Gnonzo zostanie na integrację i będzie można kufelek zupy chmielowej wspólnie obalić :piwo:

Z chęcią bym się pojawił, i nawet planowałem, ale niestety zaplanowano mi ten okres troszku inaczej. 

2 godziny temu, abtb napisał:

Ale w sumie ja tam jadę na konkurs modelarski i wykład o malunkach a nie na turniej pięściarski 

To może wsiądę na rower i Ci maski przywiozę 😉

• Like 1

8 godzin temu, Soris napisał:

o może wsiądę na rower i Ci maski przywiozę

No niezły dystans do pokonania. Jak to mówią: musisz mieć maszynkę do krojenia wiatru. :cool:

Napisano (edytowane)
8 godzin temu, Soris napisał:

i Ci maski przywiozę

To całkiem dobry pomysł - uroczyste przekazanie masek do wykonania kolejnych dwóch 104-ek na tle "Ławicy śledzi" :brawo:

I nic więcej już nie piszę - w końcu tu człowiek Lajtinga lepi :wink:

Edytowane przez abtb

• 2 weeks later...
W dniu 25.03.2025 o 10:28, greatgonzo napisał:

Wygląda na to, że będę. Bo jeśli bilet na pociąg kupiłem, to jak inaczej?

• Like 1

34 minuty temu, greatgonzo napisał:

Szanowny w temacie buraka, rozumiem?

Nie może być inaczej. Taka okazja...