kowal76 Napisano 13 Maja 2022 Autor Share Napisano 13 Maja 2022 (edytowane) 7 godzin temu, pmroczko napisał: To może ja sie przyłączę do dyskusji - taką fotę wygooglowałem: 6 godzin temu, smialus napisał: Na tym widać czerwoną krawędź na tym też widać. Jak widać bywa różnie, ale najważniejsze jest to, że w rzeczywistości krawędź tej pokrywy wygląda inaczej niż w modelu i jak sie to sfotografuje pod takim kątem, że większość zewnętrznej powierzchni jest widoczna, to wtedy tego czerwonego nie ma prawa być widać. Ja bym jednak te krawędzie na czerwono pomalował - po pierwsze dobrze to wygląda, po drugie jest zgodne z regulaminem i po trzecie na relatywnie nowym samolocie jest dobra szansa, że tak właśnie było. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Ja tam nic nie widzę ;). Może jakiś światłocień tylko. Edytowane 13 Maja 2022 przez kowal76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Maja 2022 Autor Share Napisano 13 Maja 2022 Tymczssem zamknąłem kadłub i ukończyłem uzbrojenie w postaci rakiet. Na kadłub raczej szpachli nie przewiduję, a jak już , to w minimalnej ilości. Jutro natomiast jadę po raz pierwszy na wystawę modelarską i to do Bytomia :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 13 Maja 2022 Share Napisano 13 Maja 2022 (edytowane) 11 godzin temu, em napisał: Weż pod uwage równiez to że czerwony na obwodzie ,słuzył wyróżnieniu samej osłony , aby obsługa naziemna nie zrobiła sobie o nią kuku. Malowanie mogło być jej inicjatywą, stąd są lub nie. Rany od anten i osłon nie dość że bolesne to jeszcze są trudno gojace. Poza tem, czerwony to farba anty korozyjna i na samolotach marynarki była stosowana pod słotami , hamulcami aero lukami po ich wewnetrzne powierzchni. Z tą ''antykorozyjnością ...'' to nadinterpretacja. Farba insignia red miała ostrzegać przed niebezpieczeństwem - pokrywy podwozia,otwarte luki, ruchome elementy płatowca / sloty , klapy dodatkowych wlotów powietrza ,itp/. Co do zabezpieczeń na tłoczyskach siłowników - były również na podwoziu głównym... Edytowane 13 Maja 2022 przez mcrec1962 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 13 Maja 2022 Share Napisano 13 Maja 2022 1 godzinę temu, kowal76 napisał: Tymczssem zamknąłem kadłub i ukończyłem uzbrojenie w postaci rakiet. Na kadłub raczej szpachli nie przewiduję, a jak już , to w minimalnej ilości. Jutro natomiast jadę po raz pierwszy na wystawę modelarską i to do Bytomia :). Ale do Bytomia to się jeździ z ukończonymi modelami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 14 Maja 2022 Autor Share Napisano 14 Maja 2022 9 godzin temu, _OldMan_ napisał: Ale do Bytomia to się jeździ z ukończonymi modelami. Ja jadę w celach turystycznych, a moje modele na wystawy i konkursy raczej się nie nadają :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 Pozwolę sobie dodać swoje trzy grosze do dyskusji. Nie znam sprzętu amerykańskiego. Znam sprzęt radziecki. Podejrzewam że może być analogia. Siłowniki hydrauliczne służące do wypuszczania podwozia są wyposażone w tzw. zamki hydrauliczne. Bez wchodzenia w szczegóły techniczne jest to element mechaniczny który pod wpływem podania ciśnienia hydrauliki na otwieranie podwozia gdy goleń osiągnie właściwą pozycję blokuje goleń w położeniu otwartym i w momencie gdy ciśnienie hydrauliczne w siłowniku zaniknie goleń sama się nie złoży. Żeby odblokować zamek trzeba podać ciśnienie na chowanie goleni. Wtedy zamek hydrauliczny odblokowuje się. Wspomniane czerwone elementy z chorągiewkami RBS (Remove Before Flight), które u nas powinny były się nazywać UPS (Usuń Przed Startem) to elementy zabezpieczające przed przypadkowym złożeniem się podwozia przez personel obsługi lub w wyniku zwarcia w instalacji elektrycznej. Podwozie samo nie ma możliwości złożenia się. Elementy te usuwa się w trakcie tzw obsługi startowej podczas przygotowania do wylotu. Napis "Remove Before Flight" może niektórym sugerować że usuwa się to bezpośrednio przed lotem. W praktyce usuwa się je dużo wcześniej. Dodatkowo na tzw. parach dyżurnych czyli samolotach w najwyższym stopniu gotowości do startu praktycznie wszystkie zabezpieczenia były zdjęte. Tak było na sprzęcie radzieckim. Jak wspomniałem może być duża analogia. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 Kadłub w jest w trakcie obróbki. W kilku miejscach trzeba było użyć CA, w celu zaszpachlowania niewielkich ubytków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 18 Maja 2022 Autor Share Napisano 18 Maja 2022 Skrzydła i stateczniki poziome doklejone. Od siebie dodałem światło na krawędzi statecznika oraz antenkę na kadłubie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 21 Maja 2022 Autor Share Napisano 21 Maja 2022 Co do czerwonych krawędzi osłon podwozia, to jeszcze takie zdjęcie znalazłem. Niby nr się zgadza, ale lotniskowiec inny ?. Czerwonego nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 21 Maja 2022 Autor Share Napisano 21 Maja 2022 (edytowane) Fotele zestawowe z dodanymi pasam Edka w postaci blaszek. Wcześniej kupiłem pasy superfabric, ale nie potrafiłem ich położyć bez ich porwania. Strasznie delikatne są. Edit : Te pasy z przodu foteli już poprawiłem ponieważ błędnie je dokleiłem. Edytowane 21 Maja 2022 przez kowal76 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 22 Maja 2022 Autor Share Napisano 22 Maja 2022 Kokpit uważam za skończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 22 Maja 2022 Autor Share Napisano 22 Maja 2022 Środkowa część owiewki pomalowana clear blue. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 22 Maja 2022 Share Napisano 22 Maja 2022 chyba za mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 22 Maja 2022 Share Napisano 22 Maja 2022 Kowal76@ najbliżej tego koloru były szyby do akwariów zza komuny zielonkawe.Wtedy szyba ogrzewana w samolocie była ze szkła , a nie jak dzisiaj kilka warstw w tym jedna tylko ze szkła reszta jakie plastiki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 22 Maja 2022 Autor Share Napisano 22 Maja 2022 Tak to wygląda po polerce i jest moim zdaniem ok. Sugerowałem się instrukcją ponieważ generalnie robię prosto z pudła. Na niektórych fotkach faktycznie kolor wpada w zielonkawy, a na niektórych bardziej niebieski lub wcale nie ma. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 22 Maja 2022 Share Napisano 22 Maja 2022 intensywność jest ok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 23 Maja 2022 Autor Share Napisano 23 Maja 2022 Może przemalować na clear green ? Co o tym myślicie ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 23 Maja 2022 Super Moderator Share Napisano 23 Maja 2022 Tak jak napisałeś, to bardziej jest odcień niebieskiego koloru. Jakiego green cleara uzywasz? Tamiya? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 23 Maja 2022 Autor Share Napisano 23 Maja 2022 22 minuty temu, jawkers napisał: Tak jak napisałeś, to bardziej jest odcień niebieskiego koloru. Jakiego green cleara uzywasz? Tamiya? Nie, Gunze używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 23 Maja 2022 Super Moderator Share Napisano 23 Maja 2022 Tamiya można rozcieńczyć spirytusem i po natryśnięciu da delikatny odcień zielonego oraz podczas pomyłki można ją zetrzeć spirytusem. Gunze jak chciałem rozcieńczyć spirytusem to mi się zważyła jak dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 23 Maja 2022 Autor Share Napisano 23 Maja 2022 15 minut temu, jawkers napisał: Tamiya można rozcieńczyć spirytusem i po natryśnięciu da delikatny odcień zielonego oraz podczas pomyłki można ją zetrzeć spirytusem. Gunze jak chciałem rozcieńczyć spirytusem to mi się zważyła jak dobrze pamiętam. Zawsze mogę zmyć wamodem Gunziaka i dać zieleń jak co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 23 Maja 2022 Share Napisano 23 Maja 2022 2 godziny temu, kowal76 napisał: Zawsze mogę zmyć wamodem Gunziaka i dać zieleń jak co. Zmywacz wamodu zmatowi ci osłonę i będzie nieprzezroczysta, odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 23 Maja 2022 Super Moderator Share Napisano 23 Maja 2022 29 minut temu, Matys napisał: Zmywacz wamodu zmatowi ci osłonę i będzie nieprzezroczysta, odradzam. Właśnie do tego to napisałem. Tamiya jest delikatna i jak trzeba będzie zmyć, to spirytus nie zaszkodzi elementom przeźroczystym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 23 Maja 2022 Autor Share Napisano 23 Maja 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Matys napisał: Zmywacz wamodu zmatowi ci osłonę i będzie nieprzezroczysta, odradzam. Nie raz zmywałem i nic nie zmatowił nigdy. Edytowane 23 Maja 2022 przez kowal76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 23 Maja 2022 Super Moderator Share Napisano 23 Maja 2022 To pryskaj zielonym, zobaczymy jak to wyjdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi