Grzes Napisano 29 Maja 2022 Napisano 29 Maja 2022 (edytowane) Wiadomość przed chwili - oddajemy upaińcom 18 Krabów. Cytat Polska miała przekazać Ukrainie 18 armatohaubic Krab, dzięki czemu państwo to posiada łącznie 24 „zachodnie systemy samobieżne" - dowiedziało się Polskie Radio 24 od „rozmówce z kręgów rządowych". Obok polskich wozów używane jest też sześć francuskich 155 mm haubic kołowych Caesar. https://defence24.pl/geopolityka/polskie-kraby-przekazano-ukrainie I żeby nie było - nie mamy tych armatohaubic setki, czy tysiące. Mamy ich w jednostkach zaledwie 80, z zamówionych 122... Edytowane 22 Czerwca 2023 przez Grzes
n_lukasz Napisano 29 Maja 2022 Napisano 29 Maja 2022 Przynajmniej zostaną sprawdzone w boju i będzie wiadomo co można jeszcze poprawić. 3
mandrivecs Napisano 31 Maja 2022 Napisano 31 Maja 2022 8 godzin temu, bulik58 napisał: Nie baczac na to ile mamy potrafimy sie podzielic w przeciwienstwie do innych ktorzy duzu gadaja i nie wiele lub wcale nic nie robia bo tak gleboko weszli w tylek rosjanom ze boja sie nos z tamtad wystawic. Bo tamci, którzy dużo gadają to nawet jeśli Putin zajmie 30 proc. terytorium Ukrainy, to w najgorszym przypadku do ich terytorium jeszcze pozostanie mu brakujące 70 proc. i cała Polska (NATO). W najlepszym jeszcze Niemcy, zanim dotrze do Francji. Najbardziej pomagają Ci, którzy są najbliżej i po ew. kapitulacji Ukrainy będą w bezpośrednim zagrożeniu, czyli Polska, kraje bałtyckie, Czechy i Słowacja. Inna kwestią jest to, że Bundeswehre jest coraz częściej wymieniana jako najsłabiej wyposażona armia NATO. 2
Kolekcjoner WP Napisano 1 Czerwca 2022 Napisano 1 Czerwca 2022 Ukraina właśnie zapłaciła 3 mld zł za Kraby i tym samym stała się pierwszym klientem eksportowym. https://defence24.pl/przemysl/polska-sprzedala-kraby-ukrainie-rekordowy-kontrakt?fbclid=IwAR3j0jJ0Yfpi1PGjwvwlVJe521KvwMZu4LbtT8Y97CGzSj5gyZK2bveZJ8g 3
merlin_70 Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 Tap - chan poczytaj info na stronie defence24.pl , a potem komentuj. Dla tych co nie rozumieją problemu przetłumaczę jak ja to rozumiem . To nie jest teraz tak , ze oni są na wojnie , a my nie . My już w tej wojnie uczestniczymy . Przyjmujemy uchodźców , pomagamy materiałowo , jesteśmy bazą przerzutową . Uczestniczymy w wojnie z naszym potencjalnym przeciwnikiem w najlepszy dla nas możliwy sposób , bo walczymy pieniędzmi , i nie na swoim terenie ( barka zniszczeń ) i bez straty ludzi. I każdy zniszczony tam rosyjski czołg to jeden mniej do zniszczenia dla nas. Osłabiona Rosja to kupiony dla nas czas na modernizację , zakupy sprzętu. To nie jest tak , że Rosja naje się Ukrainą i do nas nie przyjdzie. Spokojnie to już było 5 1
M.A.V. Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 10 minut temu, Maxy napisał: Włoskie Cezary Rosjanie już zniszczyli. nie bardzo wiem o co chodzi, ale jeśli o te kołowe samobieżne haubice 155mm to nigdy nie były użytkowane przez wojsko włoskie
Uapa Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 17 minutes ago, Maxy said: Włoskie Cezary Rosjanie już zniszczyli. Nie, nie samochody tylko rowery i nie rozdają tylko kradną i nie w Moskwie a w Pitrze... CAESAR - to francuska samobieżna haubicoarmata. Włosi przekazali jakąś liczbę FH70. RUS MoD twierdzi, że część została zniszczona (wrzucili nawet filmik z drona). Ale czy na pewno to nie wiadomo.
Uapa Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 44 minutes ago, Tap-chan said: Ni Nie wiem co jest źródłem ale wygląda na Telegram. I POL "nie da 54" tylko UKR kupuje od POL. I nawet jeżeli przekazane zostanę egzemplarze będące obecnie na stanie SZ RP to nie oznacza to końca artylerii w RP. Źródło wieje onucą.
AchtungCancer Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 6 minut temu, merlin_70 napisał: Tap - chan poczytaj info na stronie defence24.pl , a potem komentuj. Akurat tutaj to ma pewnie rację. Jeżeli kontrakt na 54 jednostki ma zostać wykonany w przeciągu roku a dotąd rocznie oddawano 8-16 sztuk, to nie ma siły i większość z nich będzie musiała pochodzić z naszej armii. Zgadzałoby się to z sugerowanym przez Błaszczaka zamówieniem specjalnej partii gotowych podwozi w Korei, żeby przyspieszyć produkcję, w tym przypadku załatanie dziury po kontrakcie dla Ukrainy bo nie da się ich ściągnąć w odpowiedniej ilości na potrzeby kontraktu ukraińskiego. I skoro Słowacy mogli oddać całą obronę p-lot i połowę posiadanych Zuzan 2, to nie rozumiem czemu miałoby być niewyobrażalne, że także my oddamy znaczną część swoich "zapasów".
M.A.V. Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 Ja tylko dodam że oczywiście za wszystko i tak ostatecznie zapłacą amerykańcy - ale to już nie nasze zmartwienie Osobiście się cieszę bo to jednak zawsze "oficjalny kontrakt", a więc może i nowi kupcy się znajdą - bo w czym my gorsi od Czechów którzy niezłą kasę trzepią na uzbrojeniu i rozwijają własny przemysł. Tak samo cieszy mnie sukces Piorunów, bo skoro tak je chwalą podczas działań bojowych to znaczy że to dobra broń i należy w nią inwestować. 1
merlin_70 Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 Tu decyduje ekonomia . Nie ma po stronie państw NATO za dużo fabryk , które produkują amunicję postsowieckich kalibrów ( 122 i 152 ) ,a fabryki produkujących 155 jest więcej i zapasów tej amunicji też. Dlatego Ukraina jest powoli przestawiana na kaliber NATO, Co więcej dostali też amunicję precyzyjną - Wolski w podcaście wskazywał , że do rozbijania rosyjskich przepraw prawdopodobnie użyto tez amunicji precyzyjnej ( brak lejów po ostrzale wskazujących na masowe użycie artylerii - czyli użyto precyzyjnej ) . Żeby ją wystrzelić trzeba mieć z czego M777 to artyleria ciągniona o pewnych ograniczeniach . Potrzebna jest więc nowoczesna artyleria samobieżna jak nasz Krab , na PzH 2000 nie ma co liczyć bo Niemcy to wiadomo kogo wspierają. W związku z tym zapadła decyzja i myślę, że za aprobatą USA , który bardzo możliwe , że za te haubice zapłaci . A marketingowo to HSW tylko zyska. Co do braku artylerii u nas no fakt zostanie czasowo zmniejszona , ale większa produkcja to koszt jednostkowy spadnie i zapasy się odbuduje. Wojnę wygrywa się ekonomią , Jak się u nas coś zacznie to myślę , że NATO będzie zagrożenie lotnictwem zwalczać.. Przypominam , że na Ukrainę poszło już tyle broni od nas , że jakby Rosja szukała pretekstu do konfliktu zbrojnego to ma go już od pierwszego dnia i jakoś wojny z NATO nie chce zaczynać.
socjo1 Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 10 godzin temu, merlin_70 napisał: Tap - chan poczytaj info na stronie defence24.pl , a potem komentuj. Próżne Twoje nadzieje, Merlinie i szkoda czasu z takimi odezwami do kolegi Tapaczana, naprawdę. Niejeden już próbował i wszystko krew w piach. Kolega Tap - chan ochoczo wyma:bip:e sztandarem czerwonej rewolucji a i kolor postaci na jego awatarze bardzo dobrze oddaje kolor jego przekonań. Równie dobrze możesz dyskutować z politycznym komisarem. Pozdrawiam, Michał. 1 2
M.A.V. Napisano 20 Czerwca 2022 Napisano 20 Czerwca 2022 ciekawy filmik - dla modelarzy gratka bo sporo wnętrza widać :
M.A.V. Napisano 18 Lipca 2022 Napisano 18 Lipca 2022 prędzej czy później można się było tego spodziewać - pierwszy oficjalnie zniszczony, załoga przeżyła 1
n_lukasz Napisano 18 Lipca 2022 Napisano 18 Lipca 2022 W końcu musiało się to stać. Mam nadzieję, że chociaż zdążył na psuć krwi rosjanom. Ukraińcy twierdzą, że został uszkodzony na minie a następnie sami go zniszczyli.
mandrivecs Napisano 18 Lipca 2022 Napisano 18 Lipca 2022 24 minuty temu, n_lukasz napisał: W końcu musiało się to stać. Mam nadzieję, że chociaż zdążył na psuć krwi rosjanom. Ukraińcy twierdzą, że został uszkodzony na minie a następnie sami go zniszczyli. To trzeba go było kurna scholować... Jakoś im nie wierzę, większe graty ściągają do naprawy. Nie chcą potwierdzić, że oberwał z drona albo śmigłowca. Wierzą spadła, więc ruscy trafili w punkt. 4
Tap-chan Napisano 18 Lipca 2022 Napisano 18 Lipca 2022 Też mi się wydaje, że zniszczony ogniem kontrbateryjnym. No chyba, że stwierdzili "łatwo przyszło - łatwo poszło" ale to by było mocno lekkomyślne z ich strony. Inna sprawa, że artyleria nie walczy w pierwszej linii, więc Ukraińcy pchają sprzęt w zaminowane przez siebie tereny.
M.A.V. Napisano 18 Lipca 2022 Napisano 18 Lipca 2022 podobno został zniszczony z powietrza przez samolot (ale to niepotwierdzona informacja)
merlin_70 Napisano 18 Lipca 2022 Napisano 18 Lipca 2022 Na wojnie jak na wojnie straty będą po obu stronach. Nic nie jest niezniszczalne .za x czasu się dowiemy co się stało. Co do lotnictwa to przypominam , że lotnictwo rosyjski wykonuje około 10 razy więcej lotów bojowych niż ukraińskie. Przy porównywalnych stratach
Rekomendowane odpowiedzi