Skocz do zawartości

M1A2 Abrams SEPV2 "Dammit Sir" - Dragon 1/35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ale pasta koki chyba niebieska? Bo ktoś też kiedyś polecał, kupiłem czerwoną i okazało się że jest do kitu. 

Napisano
W dniu 8.07.2023 o 16:55, halset napisał:

Ale pasta koki chyba niebieska? Bo ktoś też kiedyś polecał, kupiłem czerwoną i okazało się że jest do kitu. 

Przepraszam skłamałem. Nie koki a taką oto poniżej.

5 godzin temu, KrzychuP napisał:

Czego użyłeś do zrobienia antyslipa?

Tamiya basic putty rozcieńczona klejem mr. cement S i nakładana pędzlem o sztywnym włosiu.20230710_170206.thumb.jpg.1e07a79e041f509c63deb06841ad5529.jpg

• Thanks 1
Napisano

Akurat przy tej paście żadnej, bo dość dobrze się rozchodzi bez pomocy kalafonii. Tylko trzeba temperaturę trzymać ok. 370 stopni, to wtedy nie ma problemów.

Nakładam ją szpilką tam gdzie chce przylutować.

• Like 1
Napisano

Kolejna porcja fotek

Wieża uzbrojona we wszystkie kosze. Ostatni niby w teorii łatwy okazał się najmocniejszym wyzwaniem. Przy nim najlepiej sprawdził się topnik Abera.

Niestety nie ustrzegłem się błędu, skutkiem czego tylni kosz jest lekko wychylony w górę. Cóż można to uznać za uszkodzenie eksploatacyjne.

Póki co realizuję zagadnienie systemu CROWS i M2HB.

20230713_193906.jpg

20230713_193916.jpg

20230713_193921.jpg

20230713_193938.jpg

20230713_194008.jpg

20230713_194032.jpg

• Like 12
Napisano
W dniu 7.07.2023 o 23:57, MarcinWSS napisał:

Ta pasta (Koki) daje fenomenalne rezultaty..

A9F342BF-5F86-457F-A062-B79FF2E712F7.jpeg

Można też topnik rozpuścić w dykcie, tym smarować blachy i lutować. Pięknie się cyna rozlewa a temat kosztuje grosze.

Napisano

Abrams ukończony (mniej więcej 😝)

Parę smaczków pozostało do dorobienia, brakujące spawy, kabelki, co nieco poprawić.

Jednakże nadszedł czas na chwilę zastopować pracę i przenieść się na inny projekt.

Crows został zastąpiony żywicznym z defmodelu, gdyż zestawowy był lipny.

20230720_153409.jpg

20230720_153424.jpg

20230720_153433.jpg

20230720_153450.jpg

20230720_153501.jpg

20230720_153508.jpg

• Like 6
Napisano
5 godzin temu, Kapitan_Kurt napisał:

Jednakże nadszedł czas na chwilę zastopować pracę i przenieść się na inny projekt.

Co zastopować ? Jak zastopować ? Publiczność czeka z oklaskami !!  Abramsa kończyć proszę !! :-)

Napisano
8 minut temu, Paweł Czarnocki napisał:

Co zastopować ? Jak zastopować ? Publiczność czeka z oklaskami !!  Abramsa kończyć proszę !! 🙂

Sorry no, ale petek ma priorytet 😁

• 1 year later...
Napisano
11 godzin temu, patrykd napisał:

Jaki to producent i model blaszek. 

Wszystko to Voyager

PE35746 - blaszki stricte do tego konkretnego modelu.

PEA258 - kosze wieżowe 

• Thanks 1
Napisano

No wreszcie, nareszcie! Nie spodziewałem się, że w kolorze będzie widać całą tą misterną robotę włożoną w blachodrutowanie kosza a teraz widzę, że to robi wręcz ogromną różnicę w stosunku do plastikowych części. A co do tego mid-shadingu to jakiś Twój autorski wynalazek czy gdzieś podpatrzone, bo nigdy nie widziałem/słyszałem o tym. W sumie nie wiem co tam dalej będziesz z tym działał ale jakieś takie przeczucie mam, że wyjdzie jak zawsze :) bo jak na razie to bardzo pierwszorzędnie+.

• Like 1
Napisano
3 godziny temu, TAW napisał:

No wreszcie, nareszcie! Nie spodziewałem się, że w kolorze będzie widać całą tą misterną robotę włożoną w blachodrutowanie kosza a teraz widzę, że to robi wręcz ogromną różnicę w stosunku do plastikowych części. A co do tego mid-shadingu to jakiś Twój autorski wynalazek czy gdzieś podpatrzone, bo nigdy nie widziałem/słyszałem o tym. W sumie nie wiem co tam dalej będziesz z tym działał ale jakieś takie przeczucie mam, że wyjdzie jak zawsze :) bo jak na razie to bardzo pierwszorzędnie+.

Wszystko co robie nauczyłem się z kanału NIGHTSHIFT

Napisano

Piękna praca zarówno blaszkowanie jak i teraz malunki .  Ten kanał ma wielu fanów i jest bardzo przydatny .

• 1 year later...
Napisano

Dobry wieczór, po długiej nieobecności zaś powracam do tego wątku bogatszy o nowe doświadczenia. Wracam aby skończyć to co zacząłem bagatela prawie 10 lat temu. 

Dobra koniec pitolenia. Mając trochę weny i wolnego czasu stwierdziłem, że trzeba coś ulepić dla siebie, tym razem. A wiedząc, że w gablocie jest trochę nieskończonych tematów, zaś wyciągnąłem Abramsa. 
Model w sumie był już pomalowany i w ogóle, jednak bogatszy o doświadczenie z ostatniego modelu stwierdziłem, że od nowa.

I tak Abrams został przemalowany na żółto, potraktowany lakierem do włosów i ubogacony o różnego koloru plamy, następnie przetarte tu i ówdzie pędzlem, a zresztą zobaczcie sami :) 

Plan jest taki, żeby model był gotowy na Babarybę, bo jest czas i możliwości tyż. 😀

IMG_4472.jpeg

IMG_4473.jpeg

IMG_4474.jpeg

IMG_4475.jpeg

IMG_4476.jpeg

IMG_4477.jpeg

IMG_4479.jpeg

IMG_4481.jpeg

IMG_4482.jpeg

IMG_4485.jpeg

• Like 13