Skaidrus Napisano 26 Sierpnia 2022 Share Napisano 26 Sierpnia 2022 (edytowane) Witam Po kilku pojazdach i samolotach postanowiłem posmakować budowy okrętu. Na warsztat wziąłem krążownik liniowy Kaiserlische Marine wsławiony udziałem w wielu operacjach WWI. To trochę wybór sentymentalny – pamiętam jak (dawno temu) z wypiekami na twarzy czytałem opis „Bitwę Jutlandzką 1916” Flisowskiego. Zależało mi na sieciach, więc kupiłem zestaw Infini Model, który zawiera również wszystkie potrzebne elementy toczone, drewniany pokład, łańcuch oraz 6 dużych arkuszy blachy. Hobby Boss stanął na wysokości zadania i model sam w sobie zawiera wszystkie potrzebne blaszki, więc jeśli ktoś nie potrzebuje systemu sieci anty-torpedowych, to zestaw Infini może okazać się przysłowiową parą w gwizdek. Faktem jest, że koreańskie blach są bardziej finezyjne niż te zestawowe, ale potencjalny nabywca musi rozważyć czy jego portfel uniesie zestaw blach o wartości 2 modeli. Budowa przebiegała bez problemów – sam plastik zajął mi ok. 20% czasu budowy, reszta to blachy. Dodałem imitację płyt pancernych i stopery łańcuchów kotwicznych. Ostatecznie zamontowałem sieci „w spoczynku”, bo uznałem, że rozłożone będą dziwnie wyglądać na modelu pozbawionym wody. Generalnie widać jego brak mojego doświadczenia w szeroko rozumianym szkutnictwie, ale popełnione błędy i gafy pomogą podnieść poziom kolejnych pływadeł. Szczególnie wycisk dało mi olinowanie i ogólnie konieczności pracy na innym poziomie detalizacji niż ma to miejsce w 1:35 czy 1:48. Malowanie wykonałem Hatakami C (szarości) i AK RC (poniżej linii wodnej). Brudzenie to głównie olejne washe Modellers World oraz emaliowe AK i Ammo. Model gorąco polecam wszystkim miłośnikom okrętów z tego okresu. Edytowane 26 Sierpnia 2022 przez Skaidrus korekta składni 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 26 Sierpnia 2022 Share Napisano 26 Sierpnia 2022 Jak dla mnie rewelacja! Przyczepiłbym się tylko do jednego, a mianowicie do tej pancernik i samolotów Mam nadzieję, że nie jest to Twój ostatni okręt i pozostaniesz na dłużej w tym dziale, bo naprawdę jest na co popatrzeć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 26 Sierpnia 2022 Share Napisano 26 Sierpnia 2022 Bardzo mi się podoba, brawo. Do pokoju stołowego z nim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 26 Sierpnia 2022 Share Napisano 26 Sierpnia 2022 TAK, zgadzam się z Mariuszem, może troche zbyt po pancerniacku podszedłeś do obić na pancerzu, ale to detal. U mnie masz WIELKIEGO PLUSA dodatniego za to że śruby założyłeś jak trzeba, a musisz wiedzieć że wielu tzw okrętowców nie potrafi załapać jak to działa Mam ten model w szafie, ostatecznie zniechęciły mnie do niego dwie rzeczy: fakt że mimo wszystko jest dość "pusty" i cena zestawu Infini. Przy czym gdyby nie pkt 1, ten drugi nie miałby znaczenia. Również gorąco zachęcam Cie do kontynuowania przygody z PRAWDZIWYM MODELARSTWEM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 26 Sierpnia 2022 Share Napisano 26 Sierpnia 2022 Kawał fajnego modelu i może lekkie niedociągnięcia są ale nie wpływa to wcale na odbiór i naprawdę widać ile pracy kosztował. Gratki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Sierpnia 2022 Share Napisano 26 Sierpnia 2022 piękny ! bardzo mi się bandera podoba - to sama kalka czy jakiś własny wydruk? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 26 Sierpnia 2022 Share Napisano 26 Sierpnia 2022 Gratuluję wspaniałego modelu. Mam nadzieję, że to nie ostatni bo jest na co popatrzeć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 27 Sierpnia 2022 Share Napisano 27 Sierpnia 2022 Jeśli to pierwszy model okrętu, to daj boże każdemu takiego debiutu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 27 Sierpnia 2022 Share Napisano 27 Sierpnia 2022 Bardzo, bardzo mi się to podoba! Gratulacjeza wykonanie takiego modelu i dawaj dalej!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 27 Sierpnia 2022 Share Napisano 27 Sierpnia 2022 Mistrzostwo....Gratuluję ....wygląda zacnie ...Brawo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 28 Sierpnia 2022 Share Napisano 28 Sierpnia 2022 Bardzo fajny ,czysto leżą relingi, fajne zacieki na burtach , olinowanie wygląda bdb, rzuć pancerkę, bierz się za takie cuda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skaidrus Napisano 29 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2022 Dziękuję wszystkim za opinie o modelu Z pewnością będę częściej pojawiał się w tym dziale, bo skleić choć część modeli okrętów i dodatków do nich, które równie konsekwentnie jak bezrefleksyjnie kupuję ostatnim czasie. Dla higieny psychicznej teraz na tapecie mam Hummela w 1:35. Potem może Kaga+zestaw Tetry, ewentualnie Mogami lub Mikuma z LR. W dniu 26.08.2022 o 16:49, Szydercza Gała napisał: TAK, zgadzam się z Mariuszem, może troche zbyt po pancerniacku podszedłeś do obić na pancerzu, ale to detal. U mnie masz WIELKIEGO PLUSA dodatniego za to że śruby założyłeś jak trzeba, a musisz wiedzieć że wielu tzw okrętowców nie potrafi załapać jak to działa Mam ten model w szafie, ostatecznie zniechęciły mnie do niego dwie rzeczy: fakt że mimo wszystko jest dość "pusty" i cena zestawu Infini. Przy czym gdyby nie pkt 1, ten drugi nie miałby znaczenia. Również gorąco zachęcam Cie do kontynuowania przygody z PRAWDZIWYM MODELARSTWEM Z ręką na sercu - na tym modelu nie robiłem żadnych obić. Zakładam, że któryś z washy dał taki efekt na zdjęciu. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 29 Sierpnia 2022 Share Napisano 29 Sierpnia 2022 Kaga z Tetrą to jest coś..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 REWELACYJNIE! Opad szczeny! Chodzi za mną ten model jak przysłowiowy "smród po gaciach", ale co z tego, jak czasu brak... A tak, przynajmniej popatrzeć można 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 Rany Julek... Imponujące i majestatyczne. Uciekam z tej galerii bo mi jeszcze coś głupiego strzeli do głowy i popłynę... Dosłownie i w przenośni I na dodatek to pierwszy okręt... Za dużo tych wielokropków ale nie będę opadu szczęki wyrażał emotikonem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 6 Września 2022 Share Napisano 6 Września 2022 Świetny model. Gratulacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 6 Września 2022 Share Napisano 6 Września 2022 Piękny model ,gratuluje węglowego cuda . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 4 Października 2022 Share Napisano 4 Października 2022 kawał dobrej roboty modelarskiej, gratulacje ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 Świetny model i piękne wykonanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi