Skocz do zawartości

Wink for "herring" with George - F-104D, Revell, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

Tym oto zagadkowym tytułem rozpoczynam kolejną, dwudziestą czwartą już, galerię "śledziową".  Dziś do kawy serwuję wersję F-104D czyli wersję taką bym rzekł bojową ale dwuosobową. Wersja D powstała w oparciu o płatowiec C i (podobno) miała takie same możliwości przenoszenia uzbrojenia. Więc sobie pozwoliłem ją uzbroić w standardowe AIM-9B i pod kadłubem w bombę napalmową BLU -1.  

Parę słów o modelu - oczywiście kłamię bo z Revella się tego zrobić nie da :bleh:  Ale już z dwóch to tak - trzeba mieć wersję TF-104G i F-104C. To wszystko razem pożenić z dodatkami żywicznymi, made hendem i kalkami z wora na kalki i "włala" jak mawiają francuskie projektanty - wersja F-104D gotowa do pokazania. A co z czym i czego to napisałem w warsztacie  (chyba :hmmm:)

Tajemniczy "Wink" czyli oczko to jak wiadomo od liczby 21 - bo tyle egzemplarzy tej wersji wybudowano w Stanach ( z sondą do tankowania chyba trochę mniej). Potem gdzieś to klepali na licencji w Krainie Klonowego Liścia ale jak wiadomo to już nie to :kwasny:

Na koniec SERDECZNE PODZIĘKOWANIA  dla św. Mikołaja z Piły, który to z przysłowiowym "bólem zęba"  (a może i nie) wyciągnął revellowską TF-104G  z magazynku i mnie ją obdarował, oraz DZIĘKUJĘ koledze @rudy0007, który to z narażeniem życia dokonał pozyskania stosownych kalek (pioruny na usterzeniu) metodą "czegoś za coś"

:piwo:

A teraz pora na kilka fotek:

Lockheed F-104D Starfighter, 436 Skrzydło Szkoleniowe USAF, lotnisko George, Kalifornia, 1968

zqCpRVh.jpg

L8Neola.jpg

KZSKZMF.jpg

htlbKnn.jpg

NzWa0pm.jpg

hBkqCB0.jpg

UoFJ1Vc.jpg

MqjK7kn.jpg

q0mq8dT.jpg

mxcJjUU.jpg

cKOyIsc.jpg

aclxo8o.jpg

F7eZotN.jpg

6h1whRf.jpg

xXZ6kc0.jpg

I jeszcze słitfocia z TF-104G

IJxDeDd.jpg

i całe moje dwuosobowe trio na jednej focie:

tPc9oMT.jpg

Do następnego "śledzia" :odlot:

:kawa:

Edytowane przez abtb
  • Like 30

Patrzyłem dotąd na kolejne Twoje „śledzie” z niejakim dystansem,  jednak przy 24 modelu stwierdzam, że jest to JAKIŚ POMYSŁ na efektowną kolekcję.

Podoba się, choć jak to mówią, nie moja bajka.

• Thanks 1

Dziękuję wszystkim za komentarze. Tym bardziej cieszą, że to 24 -ta galeria i nadal się podoba - dzięki raz jeszcze :piwo:

Godzinę temu, barszczo napisał:

To z dwumiejscowych jeszcze F-104B trza wydziergać. 

Można by było. I w sumie co i jak mam już obmyślone.  Jedyny problem to model  -  trza wyrwać z jakiejś czarnej dziury  kolejnego TF -104G Revella bo ma osłonę kabiny w jednym kawałku. A tylko z takiej można uzyskać właściwą osłonę do F-104B

9 godzin temu, abtb napisał:

Na koniec SERDECZNE PODZIĘKOWANIA dla św. Mikołaja z Piły, który to z przysłowiowym "bólem zęba"  (a może i nie) wyciągnął revellowską TF-104G  z magazynku i mnie ją obdarował, oraz DZIĘKUJĘ koledze @rudy0007, który to z narażeniem życia dokonał pozyskania stosownych kalek (pioruny na usterzeniu) metodą "czegoś za coś"

:piwo:

Z tego co wiem to owy święty porobił sobie szczegółowe zdjęcia i od czasu do czasu do nich wraca.  W sumie dawno nie widziałem, żeby ktoś tak długo przesiadywał i gapił się w obrazek :haha:

Rudy0007 mówi, że nie ma problemu. Z wymiany też trochę skorzystał :wink:

1 godzinę temu, abtb napisał:

Jedyny problem to model  -  trza wyrwać z jakiejś czarnej dziury  kolejnego TF -104G Revella

W mojej szufladzie już nic nie znajdziesz, przynajmniej w tej do której mi zaglądałeś :bleh: Cały towar zmienił swoje zakwaterowanie, a plany do niej zostały szczelnie zamknięte w butelce i zakopane pod drzewem, a że mieszkam koło lasu... :haha:

12 godzin temu, rudy0007 napisał:

a że mieszkam koło lasu...

Sądząc po ilości domów jednorodzinnych w okolicy to po tym lesie niewiele zostanie po zimie :wink:

12 godzin temu, rudy0007 napisał:

W mojej szufladzie już nic nie znajdziesz

To zacznę szukać w szafie :haha:

Pomijając śmichy-chichy to obstawiam, że Academy wypuści tą wersję za jakieś 140-160 złociszów.  Do tego inwestycja w stosowne  kalki  które i tak będzie trzeba składać z poszczególnych cyferek, trochę żywicy z Reskita i  made hend  z mosiądzu i da się wystrugać takie coś:

W41fl2d.jpg

jB3sSCB.jpg

QFDyYPs.jpg

Ja bym osobiście "wyheblował" prototyp ze względu na krótki ster , bo seryjne z długim to już jakieś bez uroku  :wink:

4 minuty temu, Staryfajter1954 napisał:

Mam nadzieję zobaczyć jej cześć w Jaworznie.

Będzie wszystkich 15-stu użytkowników więc raczej kolekcja nie "zginie"  w tłumie  :wink:

• Like 1

• 2 months later...