rzagorski Posted September 15, 2022 Share Posted September 15, 2022 Od pewnego czasu poszukuję cichego kompresora. Cichego czyli takiego który nie będzie zagłuszać muzyki w słuchawkach. Do tej pory używałem taniego z allegro bez zbiornika, który chodził cały czas i ciężko było z nim wytrzymać. Jakiś czas temu miałem okazję słuchać jak pracuje https://sklep.modelwork.pl/olejowy/4625-p4625-silentair-pompa-modelarska-72l.html ale niestety wtedy nie miałem budżetu a teraz sklep zamknięty i nie mogę nigdzie znaleźć odpowiednika. Szukałem po różnych forach i YT różnych modeli, ciężko mi się odnieść z głośnością bo ilość db niewiele mi praktycznie mówi. Widziałem modele Sparmax z głośnością ok 55db czy dosyć drogi Harder & Steenbeck który jest poniżej 50db. Możecie polecić jakieś modele albo może ktoś wie gdzie znaleźć pompę SilentAir z linka? Budżet mam dosyć elastyczny ale 3k za IWATA to już za dużo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smokepsv Posted September 15, 2022 Share Posted September 15, 2022 Na Facebooku szukaj Milan Slezak koleś robi kompresory na bazie agregatów z lodówek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HKK Posted September 15, 2022 Share Posted September 15, 2022 Poniżej 45dB to już dość cicho. Ale naprawdę ciche są małe olejowe sprężarki jak Sil Air lub pokrewne: https://elementgames.co.uk/aero-pro-htc-20a-black-compressor?d=22 https://www.silair.it/sil-air-products/sil-air-15 Niedawno był taki używany do kupienia na OLX: One mają głośność poniżej 40db. W zasadzie słychać jedynie brzęczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marskan Posted September 15, 2022 Share Posted September 15, 2022 Taką pompę możesz sobie zrobić. Chyba najtrudniejszą rzeczą będzie pozyskanie fajnego stelażu, bo elementy z którego się składa sie cały kompresor są do kupienia lub pozyskania. Sprężarki lodówkowej nie warto kupować nowej, lepiej kupić używaną lub pozyskać ze szrotu. Ja mam taki sprzęt od dwudziestu lat. W tym roku miałem pierwszą awarię. Zepsuł mi się zawór zwrotny. Wydaje się skomplikowane , ale to jest do zrobienia jeśli masz czas. Kompresor stoi pod stołem i jest tak cichy, że głośniej syczy powietrze wylatujące z aerografu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzagorski Posted September 15, 2022 Author Share Posted September 15, 2022 właśnie chciałem uniknąć robienia tego samemu bo też chcę żeby to dobrze wyglądało. Narazie na OLX znalazłem lodówkowca i dogaduję temat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted September 15, 2022 Super Moderator Share Posted September 15, 2022 Napisz do Pana @Adamek1003 Wykonywał tu na forum kompresory lodówkowce. Sam kupiłem jeden i jestem bardzo zadowolony. Jest tak cichy, że słychać jak mrówka idzie po dywanie, a jak będziesz miał słuchawki na uszach to go nie usłyszysz. Może ma coś na sprzedaż. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
push-up78 Posted September 16, 2022 Share Posted September 16, 2022 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CiechanBlueAir Posted October 3, 2022 Share Posted October 3, 2022 Witam .coś niecoś też składam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marskan Posted October 4, 2022 Share Posted October 4, 2022 Kompresory jak kompresory - widać, że zrobione porządnie, ale stylistyka to już zupełny odjazd. Zwłaszcza ten "Jack Daniels" 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted October 4, 2022 Share Posted October 4, 2022 Odjazd jakich mało... Niektóre modele nie są tak dopieszczone... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszk15 Posted May 4, 2023 Share Posted May 4, 2023 Cześć. Ciechanblueair masz jeszcze jakiś na sprzedanie kompresor ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CiechanBlueAir Posted May 4, 2023 Share Posted May 4, 2023 siemasz , miałbym bo w trakcie prawie złożony - lakieruje elementy więc jest możliwość wyboru koloru - taki jak na foto na stole ten pierwszy z lewej co jest czarny - odezwij sie na whatsupie 501 433 033 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KoKor Posted August 20, 2023 Share Posted August 20, 2023 Dzień dobry, czy ktoś z tego forum jeszcze takie lodówkowce wykonuje? jaki jest mniej wiecej koszt takiego komrpresora? potrzebuje do aerografu modelarskiego wiec nie jakas duza butla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CiechanBlueAir Posted August 21, 2023 Share Posted August 21, 2023 witam mam akurat coś na stanie ,prosze napisac na msg na fb do mnie Ciechanowicz Kamil Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CiechanBlueAir Posted June 26 Share Posted June 26 (edited) Witam. Dawno mnie tu nie było to aktualizuje moją galerie lodówkowców , które cieszą już oczy nowych Właścicieli Edited June 26 by CiechanBlueAir 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CiechanBlueAir Posted September 2 Share Posted September 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CiechanBlueAir Posted September 2 Share Posted September 2 Aktualizacja lodówkowców Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek R Posted September 3 Share Posted September 3 Cichszego nie mam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merten Posted September 4 Share Posted September 4 Używam butli z CO2 od 20 lat. Nie bardzo wiem po co kupować kompresor. Przecież to zawsze się może zepsuć, czy coś. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaruk Posted September 5 Share Posted September 5 W dniu 4.09.2024 o 22:17, Merten napisał: Używam butli z CO2 od 20 lat. Napisz proszę coś więcej. Jaką masz pojemność, pewnie musi być coś w rodzaju reduktora - co stosujesz?, na ile wystarcza Twoja butla i ile kosztuje nabicie? Pytam, bo coraz częściej mam problem z kompresorem i szukam pewniejszego źródła ciśnienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaruk Posted September 5 Share Posted September 5 W dniu 3.09.2024 o 16:30, Przemek R napisał: Cichszego nie mam To też ciekawe rozwiązanie. Przerobiłeś automat? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek R Posted September 6 Share Posted September 6 8 godzin temu, zaruk napisał: To też ciekawe rozwiązanie. Przerobiłeś automat? Tak , chociaż tyczyło się to tylko zakucia innego gwintu który pasuje do regulatora ciśnienia powietrza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CiechanBlueAir Posted September 8 Share Posted September 8 W piątek ogólnoświatową premierę miał znakomity film i kontynuacja filmu z mojej młodości którego jestem mega fanem BEETLEJUICE BEETLEJUICE , a 2 dni później premierę ma mój osobisty kompresor do aerografii którego budowałem i malowałem ponad 2 miesiące a ściśle nawiązujący do tegoż filmu - setki godzin wyżeczeń, a jest na pełnej petardzie z podświetleniem zielonym led , wentylatorem chłodzącym agregat i wszędzie malunkami malowanymi aerografem i rzeźbami owadów i pajęczyn oraz laserowo wycinanym logo filmu reszta to dłuuuugie godziny projektowania, pasowania i budowania sprzętu pokazowego dla mnie pozdro Wszystkim , jak Wam się podoba to zostaw komentarz ...na jednym zdjęciu się nie dało pokazać niestety 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woit Posted September 8 Share Posted September 8 Pełen wypas. I te pajęczynki... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sam100 Posted Monday at 05:42 AM Share Posted Monday at 05:42 AM Fantastyczne te kompresory. Może kiedyś....jak zdechnie mój obecny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts