rzagorski Napisano 15 Września 2022 Share Napisano 15 Września 2022 Od pewnego czasu poszukuję cichego kompresora. Cichego czyli takiego który nie będzie zagłuszać muzyki w słuchawkach. Do tej pory używałem taniego z allegro bez zbiornika, który chodził cały czas i ciężko było z nim wytrzymać. Jakiś czas temu miałem okazję słuchać jak pracuje https://sklep.modelwork.pl/olejowy/4625-p4625-silentair-pompa-modelarska-72l.html ale niestety wtedy nie miałem budżetu a teraz sklep zamknięty i nie mogę nigdzie znaleźć odpowiednika. Szukałem po różnych forach i YT różnych modeli, ciężko mi się odnieść z głośnością bo ilość db niewiele mi praktycznie mówi. Widziałem modele Sparmax z głośnością ok 55db czy dosyć drogi Harder & Steenbeck który jest poniżej 50db. Możecie polecić jakieś modele albo może ktoś wie gdzie znaleźć pompę SilentAir z linka? Budżet mam dosyć elastyczny ale 3k za IWATA to już za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 15 Września 2022 Share Napisano 15 Września 2022 Na Facebooku szukaj Milan Slezak koleś robi kompresory na bazie agregatów z lodówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 15 Września 2022 Share Napisano 15 Września 2022 Poniżej 45dB to już dość cicho. Ale naprawdę ciche są małe olejowe sprężarki jak Sil Air lub pokrewne: https://elementgames.co.uk/aero-pro-htc-20a-black-compressor?d=22 https://www.silair.it/sil-air-products/sil-air-15 Niedawno był taki używany do kupienia na OLX: One mają głośność poniżej 40db. W zasadzie słychać jedynie brzęczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 15 Września 2022 Share Napisano 15 Września 2022 Taką pompę możesz sobie zrobić. Chyba najtrudniejszą rzeczą będzie pozyskanie fajnego stelażu, bo elementy z którego się składa sie cały kompresor są do kupienia lub pozyskania. Sprężarki lodówkowej nie warto kupować nowej, lepiej kupić używaną lub pozyskać ze szrotu. Ja mam taki sprzęt od dwudziestu lat. W tym roku miałem pierwszą awarię. Zepsuł mi się zawór zwrotny. Wydaje się skomplikowane , ale to jest do zrobienia jeśli masz czas. Kompresor stoi pod stołem i jest tak cichy, że głośniej syczy powietrze wylatujące z aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzagorski Napisano 15 Września 2022 Autor Share Napisano 15 Września 2022 właśnie chciałem uniknąć robienia tego samemu bo też chcę żeby to dobrze wyglądało. Narazie na OLX znalazłem lodówkowca i dogaduję temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Września 2022 Super Moderator Share Napisano 15 Września 2022 Napisz do Pana @Adamek1003 Wykonywał tu na forum kompresory lodówkowce. Sam kupiłem jeden i jestem bardzo zadowolony. Jest tak cichy, że słychać jak mrówka idzie po dywanie, a jak będziesz miał słuchawki na uszach to go nie usłyszysz. Może ma coś na sprzedaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 16 Września 2022 Share Napisano 16 Września 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CiechanBlueAir Napisano 3 Października 2022 Share Napisano 3 Października 2022 Witam .coś niecoś też składam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 4 Października 2022 Share Napisano 4 Października 2022 Kompresory jak kompresory - widać, że zrobione porządnie, ale stylistyka to już zupełny odjazd. Zwłaszcza ten "Jack Daniels" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Października 2022 Share Napisano 4 Października 2022 Odjazd jakich mało... Niektóre modele nie są tak dopieszczone... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateuszk15 Napisano 4 Maja 2023 Share Napisano 4 Maja 2023 Cześć. Ciechanblueair masz jeszcze jakiś na sprzedanie kompresor ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CiechanBlueAir Napisano 4 Maja 2023 Share Napisano 4 Maja 2023 siemasz , miałbym bo w trakcie prawie złożony - lakieruje elementy więc jest możliwość wyboru koloru - taki jak na foto na stole ten pierwszy z lewej co jest czarny - odezwij sie na whatsupie 501 433 033 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoKor Napisano 20 Sierpnia 2023 Share Napisano 20 Sierpnia 2023 Dzień dobry, czy ktoś z tego forum jeszcze takie lodówkowce wykonuje? jaki jest mniej wiecej koszt takiego komrpresora? potrzebuje do aerografu modelarskiego wiec nie jakas duza butla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CiechanBlueAir Napisano 21 Sierpnia 2023 Share Napisano 21 Sierpnia 2023 witam mam akurat coś na stanie ,prosze napisac na msg na fb do mnie Ciechanowicz Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CiechanBlueAir Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca (edytowane) Witam. Dawno mnie tu nie było to aktualizuje moją galerie lodówkowców , które cieszą już oczy nowych Właścicieli Edytowane 26 Czerwca przez CiechanBlueAir 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CiechanBlueAir Napisano 2 Września Share Napisano 2 Września Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CiechanBlueAir Napisano 2 Września Share Napisano 2 Września Aktualizacja lodówkowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 3 Września Share Napisano 3 Września Cichszego nie mam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 4 Września Share Napisano 4 Września Używam butli z CO2 od 20 lat. Nie bardzo wiem po co kupować kompresor. Przecież to zawsze się może zepsuć, czy coś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Września Share Napisano 5 Września W dniu 4.09.2024 o 22:17, Merten napisał: Używam butli z CO2 od 20 lat. Napisz proszę coś więcej. Jaką masz pojemność, pewnie musi być coś w rodzaju reduktora - co stosujesz?, na ile wystarcza Twoja butla i ile kosztuje nabicie? Pytam, bo coraz częściej mam problem z kompresorem i szukam pewniejszego źródła ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Września Share Napisano 5 Września W dniu 3.09.2024 o 16:30, Przemek R napisał: Cichszego nie mam To też ciekawe rozwiązanie. Przerobiłeś automat? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 6 Września Share Napisano 6 Września 8 godzin temu, zaruk napisał: To też ciekawe rozwiązanie. Przerobiłeś automat? Tak , chociaż tyczyło się to tylko zakucia innego gwintu który pasuje do regulatora ciśnienia powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CiechanBlueAir Napisano 8 Września Share Napisano 8 Września W piątek ogólnoświatową premierę miał znakomity film i kontynuacja filmu z mojej młodości którego jestem mega fanem BEETLEJUICE BEETLEJUICE , a 2 dni później premierę ma mój osobisty kompresor do aerografii którego budowałem i malowałem ponad 2 miesiące a ściśle nawiązujący do tegoż filmu - setki godzin wyżeczeń, a jest na pełnej petardzie z podświetleniem zielonym led , wentylatorem chłodzącym agregat i wszędzie malunkami malowanymi aerografem i rzeźbami owadów i pajęczyn oraz laserowo wycinanym logo filmu reszta to dłuuuugie godziny projektowania, pasowania i budowania sprzętu pokazowego dla mnie pozdro Wszystkim , jak Wam się podoba to zostaw komentarz ...na jednym zdjęciu się nie dało pokazać niestety 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 8 Września Share Napisano 8 Września Pełen wypas. I te pajęczynki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sam100 Napisano 9 Września Share Napisano 9 Września Fantastyczne te kompresory. Może kiedyś....jak zdechnie mój obecny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi