letalin Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października 22 minuty temu, Xmen napisał: Krzysztof wątpię.Teraz w Polsce wszystko co pochodzi z Rosji/ZSRR jest be. To chyba nie chodzi o to, że sowieckie jest be. Mają Jaka-1 i znają wyniki sprzedaży. Mogą porównać do swoich najmocniejszych "lokomotyw". Nie jest winą AH, że sowieckie nie są zbyt popularne. Po co robić Jaka-9, gdy taki Oscar pojedzie kontenerami do Japonii i pewnie zwróci się momentalnie? Pewnie Ki-44 będzie w ich planach szybciej, niż cokolwiek z czerwoną gwiazdą. Szczególnie gdy Oscar będzie sukcesem na japońskim rynku. Racjonalne i uzasadnione troską o firmę. Każdy z nas by tak robił, nie mając bogatego sponsora. Chociaż losy Wingnut Wings, gdzie był taki sponsor pokazują, że nawet to nie gwarantuje przetrwania. Poza tym Jak-9 to trudny temat. Są cały czas lepsze, z lepszą dokumentacją. Zresztą kto by nie wolał P-38, zamiast Jaka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października Panowie nie mieszajcie wersji ,bo to dwa różne samoloty ,znacznie się różniące od siebie. Fujimi i nieuchwytny Fine Molds to wersja ,,Ki -43 I'' Hasegawa ,SH i ,,straszny'' AML to ,,Ki-43II'' - i tu Arma nie będzie miała żadnej konkurencji ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października 2 minuty temu, zatras napisał: Panowie nie mieszajcie wersji ,bo to dwa różne samoloty ,znacznie się różniące od siebie. Fujimi i nieuchwytny Fine Molds to wersja ,,Ki -43 I'' Hasegawa ,SH i ,,straszny'' AML to ,,Ki-43II'' - i tu Arma nie będzie miała żadnej konkurencji ! A jest gdzieś dostępny ten model FM ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października W Japonii razem z gazetą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października A mnie w działaniach Army podoba się jedna rzecz. Mianowicie to, że mając dokumentację korzystają z niej i po modelach w 72 przychodzi czas na 48! Tak było z P.11, Hurricane i P-39. Teraz czas na Jaka i Hurriego Mk.I! Konkurencja w Japończykach w 48 chyba jednak większa… 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października 28 minut temu, Xmen napisał: Ten Ki-43 Fine Molds był w ogóle dostępny u nas w sprzedaży?Bo chyba przegapiłem Ja nie mam Oscara z FM. Nawet nie wiedziałem, że się 5 lat temu pojawił. Na japońskim rynku FM był pewnie łatwiej dostępny. Domyślam się, że decyzja o wyborze wersji przez AH mogła być motywowana bardziej tamtejszymi warunkami. Polski rynek waży za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października (edytowane) To będzie kolejny poligon doświadczalny, tym razem w 1/72, współpracy z nową narzędziownią, co z tego wyniknie to zobaczymy. Oczywiście będzie to najlepszy model Ki-43II na rynku, ale na wodotryski raczej nie ma co liczyć jeszcze. Będą zapewne jakieś wpadki, a jeśli cena przy tak małym modeliku przekroczy 100 cebulionów to nadal AH będzie przodownikiem w ustalaniu "przyjaznych" cen No i teraz proszę o hejcik, jaki to ze mnie taki a taki.. Edytowane 12 Października przez arhtus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października Hejt -raczej nie . Sam się obawiam jakości tego modelu ,bo to dla mnie bardzo trafny wybór/temat . Jak ,,Zer'' jest na ,,kopy ' tak ,,Hajabusy" w wersji II jak na lekarstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października (edytowane) Jak to nie będzie hejtu, zaraz koledzy uczuleni na mnie się odezwą , oczywiście żeby mi wypomnieć to i owo, ale sami robią to samo tylko od "drugiej" strony.. Edytowane 12 Października przez arhtus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października Hejt, nie. Badanie rynku -tak. Ceny z modelhobby. Hasegawa ok. 60 pln, AML i SH około 70 pln FUJIMI OK. 100 pln Jeśli Arma ma być lepsza ( oby ) od Fujimi tak jak Fujimi jest lepsze od Hasegawy to można sobie z proporcji wyliczyć cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października 1 minutę temu, martinello napisał: Hejt, nie. Badanie rynku -tak. Ceny z modelhobby. Hasegawa ok. 60 pln, AML i SH około 70 pln FUJIMI OK. 100 pln Jeśli Arma ma być lepsza ( oby ) od Fujimi tak jak Fujimi jest lepsze od Hasegawy to można sobie z proporcji policzyć cenę. Ja sobie wyliczyłem ją na 166 pln. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października (edytowane) . Edytowane 12 Października przez arhtus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października Panowie, przy tych dyskusjach i cenie być może zapominacie i jednym - że rynek zachodni lub, w tym przypadku japoński jest dużo bardziej perspektywiczny biznesowo niż polski. Więc cena dla rynku zagranicznego może być wciąż bardzo atrakcyjna, jednocześnie zbyt dużo większy niż w Polsce, a co za tym idzie zysk. Koncentrowanie się tylko na rynku polskim jest samobójstwem biznesowym i wiele firm - nie tylko modelarskich - tak właśnie rozumuje. Liczy się ekspansja na zachód, zdobywanie nowych, dużo bardziej chłonnych i zasobnych w kapitał rynków - i to decyduje o rozwoju firmy. A to że polski rynek będzie narzekał na te 100 zł i czy polscy nabywcy będą chcieli tą stówę po wielu narzekaniach wyskrobać - z czasem i w miarę z ekspansją firmy powoli będzie miało coraz mniejsze znaczenie 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października Tak dokładnie, i po tych wszystkich utyskiwaniach kilku "nienormalnych" krzykaczy na forach, firma AH, która widzi piniądz na zachodzie szuka na gwałt pomysłu jakby tu obniżyć ceny Raczej sami doszli do wniosku, że windowanie tak absurdalnych cen raczej im się nie opłaca... Choć dziwne bo kiedyś jaczek 1 im się opłacał za nieco ponad 40zł, a teraz ten jaczek kosztuje prawie 90.. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października 2 godziny temu, Xmen napisał: Krzysztof wątpię.Teraz w Polsce wszystko co pochodzi z Rosji/ZSRR jest be. Nie wszystko i zależy od człowieka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października (edytowane) 59 minut temu, martinello napisał: Fujimi jest lepsze od Hasegawy Fujimi,w przeciwienstwie do Hasegawy, ma wglebne linie podzialu Kupilem kiedys z piec w Aviation Megastore... Edytowane 12 Października przez BRAVO112 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października 5 minut temu, RogerM napisał: Nie wszystko A co a co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października 35 minut temu, arhtus napisał: Tak dokładnie, i po tych wszystkich utyskiwaniach kilku "nienormalnych" krzykaczy na forach, firma AH, która widzi piniądz na zachodzie szuka na gwałt pomysłu jakby tu obniżyć ceny Raczej sami doszli do wniosku, że windowanie tak absurdalnych cen raczej im się nie opłaca... Choć dziwne bo kiedyś jaczek 1 im się opłacał za nieco ponad 40zł, a teraz ten jaczek kosztuje prawie 90.. To smutne co napisze ale to jest geopolityka.prosta, masz kasę wykupujesz po kolei dostawców i sklepy. I zostajesz sam a wtedy ty dyktujesz zasady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października W jednym z pierwszych numerów Super modelu jest porównanie modeli Ki-43. Bez modeli SH bo jeszcze wtedy ich nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października 5 minut temu, Xmen napisał: A co a co? A to, że nie lubię generalizowania typu "wszystko", "nic", "każdy", "nikt" itp.... I to co najmniej z kilku powodów... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października Mam ki-43 z Hasegawy na półce obok Zero i z zielonymi plamami fajnie się prezentuje. Także nowy model od AH jak najbardziej. Pewnie za 20 lat go skleje jak wygrzebie się z innych Ki i M i D Choć patrząc na wielkość modeli i ilośc detali widocznych z odległości 5 metrów to powoli zastanawiam się nad 48 . W każdym razie ruch z Ki -43 daje nadzieje na Ki -44. Pzdr. Jaro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października 1 godzinę temu, arhtus napisał: Tak dokładnie, i po tych wszystkich utyskiwaniach kilku "nienormalnych" krzykaczy na forach, firma AH, która widzi piniądz na zachodzie szuka na gwałt pomysłu jakby tu obniżyć ceny Raczej sami doszli do wniosku, że windowanie tak absurdalnych cen raczej im się nie opłaca... Choć dziwne bo kiedyś jaczek 1 im się opłacał za nieco ponad 40zł, a teraz ten jaczek kosztuje prawie 90.. Optymalizacja kosztów jest jednym z podstawowych działań i strategii każdej firmy i zawsze to będzie robione. Więc raczej nie robią tego z powodu Twoich wiecznych narzekań kiedyś benzyna była po 4 zł za litr, teraz jest po 6, nie zauważyłeś jak zmieniają się ceny w tym kraju? To szczęśliwy człowiek jesteś ale w takim razie czemu tak narzekasz na ceny AH, skoro onych kosztów życia i prowadzenia działalności nie zauważasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października 2 godziny temu, arhtus napisał: No i teraz proszę o hejcik, jaki to ze mnie taki a taki.. Czyli wypisujesz to wszystko z pobudek masochistycznych. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października (edytowane) No to czemu do diaska AH kombinuje jakby tu obniżyć znacząco ceny? Przecież jakbyś miał rację w tych wywodach, to AH powinna wydać kolejny model na poziomie Hurka za 200 cebulionów i powinna być bajka więc czemu tego nie robi Tak wiem, bo jestem taki i taki... spoko, ale to, jaką strategię przyjmuje teraz sama AH te wasze komentarze sprowadza do... Tyle w temacie pozdro Edytowane 12 Października przez arhtus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października Aichi D3A Val to jest dziura w rynku do spożytkowania. Jak nie Arma to może IBG? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi