arhtus Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 1 minutę temu, Luljan napisał: No a jak? Już ruszyły argumenty księżycowe, Edkowy dumping, maszyny za darmo tylko doradztwo speców od Hurka i magiczne kwity zniknęły z agendy. Jaka żałość. Bo ktoś ośmielił się stwierdzić, że jest drogo. Hahahaha, serduszka sobie rozdają uprawiając zbiorowe lizanie po jajkach. Brrryy, to ja już wole być upierdliwy . Choć tak jak napisałem wcześniej, mimo wszystko lubię tą AH (na swój sposób ) to cały czas nie rozumiem tego usprawiedliwiania cen, gdy wszystko świadczy co innego, a i tak wyciągane są argumenty z kosmosu, żeby tylko jakoś usprawiedliwić i dać sobie serduszko Swoją drogą to bardzo rzeczowy komentarz Luljan jest, serduszka niestety nie będzie, musisz mi wybaczyć ale.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 Przeczytaj człowieku post Letalina raz jeszcze, tylko uważnie i cały. Tak żebyś w końcu zakumał. Tam jest ja wół napisane, że mają maszynę z dotacji i dlatego mogą robić sami formy na którą to maszynę Arma nigdy nie uzbiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 26 minut temu, merlin_70 napisał: ale jak ktoś pewne rzeczy dotyka to wypadałoby pociągnąć temat do końca. Eduard ma siedzibę w regionie gdzie akurat taka pomoc podnosząca konkurencyjność była możliwa. Muzikant już nie dostał. Patrząc na to, że obie firmy działają globalnie, to jest to dość zabawny przykład logiki EU. 5 minut temu, arhtus napisał: "Usprawiedliwiacze" cen AH wyciągają jakieś moim zdaniem głupie argumenty, więc jak do tego podejść mają ci co narzekają na ceny ? Co jest głupiego w stwierdzeniu faktu, że Eduard ma fabrykę, a AH nie ma? Tak jak TM48 napisał, nie sądzę, nie sugeruję nieprawidłowości, ale stwierdzam fakt. Dorobili się i korzystają. Nadal nawet nie piszę nic o tym dlaczego modele AH są drogie, a tylko o tym dlaczego Eduarda tańsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 1 minute ago, letalin said: Nadal nawet nie piszę nic o tym dlaczego modele AH są drogie, a tylko o tym dlaczego Eduarda tańsze. G prawda, właśnie, że piszesz. Dokładnie to piszesz używając stwierdzenia, że jest to powód dlaczego modele Army są droższe i nie będą tańsze, nie ściemniaj stary . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 2 minuty temu, letalin napisał: Eduard ma siedzibę w regionie gdzie akurat taka pomoc podnosząca konkurencyjność była możliwa. Muzikant już nie dostał. Patrząc na to, że obie firmy działają globalnie, to jest to dość zabawny przykład logiki EU. Co jest głupiego w stwierdzeniu faktu, że Eduard ma fabrykę, a AH nie ma? Tak jak TM48 napisał, nie sądzę, nie sugeruję nieprawidłowości, ale stwierdzam fakt. Dorobili się i korzystają. Nadal nawet nie piszę nic o tym dlaczego modele AH są drogie, a tylko o tym dlaczego Eduarda tańsze. No bo usprawiedliwiacie w ten sposób całą politykę cenową AH, więc dlaczego tak podnieśli cenę Jaczka, Iskry, Hurricane'a I, PZL itd.. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 4 minuty temu, Luljan napisał: Tam jest ja wół napisane, że mają maszynę z dotacji i dlatego mogą robić sami formy na którą to maszynę Arma nigdy nie uzbiera. Rozmowa ze ślepym o kolorach jest łatwiejsza. Mają maszynę i dlatego mogą sami robić. Tamiya też ma maszyny (nie z dotacji) i sama robi. AH nie ma maszyn i sama nie robi. Na tym się skup, resztę pomiń bo nie przetwarzasz tego jak jest za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 3 minuty temu, arhtus napisał: więc dlaczego tak podnieśli cenę Jaczka, Iskry, Hurricane'a I, PZL itd.. A dlaczego masło podrożało skoro krowa nadal nie bierze pieniędzy za mleko? 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 1 minutę temu, Luljan napisał: G prawda, właśnie, że piszesz. Dokładnie to piszesz używając stwierdzenia, że jest to powód dlaczego modele Army są droższe i nie będą tańsze, nie ściemniaj stary . Oczywiste jest też, że zakładam to, że kalkulacja cen w obu firmach zakłada konieczność pokrywania kosztów stałych i zysk na poziomie umożliwiającym inwestowanie. Wskazałem na jeden czynnik wpływający na ceny. Ile jest innych powodów? Tego nie wiem, ale pewnie są. Z finansów jestem kiepski, żona mi prowadzi rachunki. Tak więc wybacz może zbyt proste podejście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 Informacja dla wszystkich zazdroszczących Eduardowi maszyn z dotacji. Te maszyny same z siebie nie produkują form. Trzeba im zapewnić miejsce do pracy, energie, serwis, różnego rodzaju płyny "ustrojowe", materiał do produkcji form, operatorów do obsługi i projektantów. Nie wiem, czy nie taniej jest jednak zlecić produkcję form, a fakturę za usługę odliczyć od kosztów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 5 minutes ago, TM48 said: Rozmowa ze ślepym o kolorach jest łatwiejsza. No dokładnie. Jak idziesz buty kupić to tez roztrząsasz, czy wszystko robią sami czy zamawiają? Lub czym kto i za ile doi krowę na masło, które tak przemawia do twojej wyobraźni? Skup się na cenie, resztę pomiń bo nie ogarniasz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 Temat wysokich cen AH jest wałkowany od 2 minuty temu, TM48 napisał: A dlaczego masło podrożało skoro krowa nadal nie bierze pieniędzy za mleko? No padają argumenty, że to dzięki tanim maszynom Eduard jest tak tani, ale AH podniosła ceny produktów wydanych wcześniej nieproporcjonalnie do innych producentów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 Teraz, Luljan napisał: No dokładnie. Jak idziesz buty kupić to tez roztrząsasz, czy wszystko robią sami czy zamawiają? W życiu. Patrzę na jakość, wzór i cenę. Jak mi coś nie pasuje to odkładam na półkę i wychodzę. I wyobraź sobie jestem taki dziwny, że nie roztrząsam tego później tygodniami dlaczego były dla mnie za drogie i nie proszę nikogo żeby usprawiedliwił ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 9 minut temu, TM48 napisał: A dlaczego masło podrożało skoro krowa nadal nie bierze pieniędzy za mleko? Generalnie to masło już staniało do poziomu przed całym tym zamieszaniem, paliwo też staniało nawet, a ile będzie kosztował nowy model AH w 72? 130zł, 140zł, w skali 1/48 to obstawiam już bliżej 230zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 3 minutes ago, TM48 said: nie proszę nikogo żeby usprawiedliwił ceny. I nie zdarzyło Ci się nigdy stwierdzić, fajne ale trochę drogie, nic, kupię jak stanieją albo inne? Naprawdę? Uspokajam, nic w tym złego, wielu ludzi tak robi. To rzeczywiście jesteś dziwny, pomysł nad tym :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 1 minutę temu, Luljan napisał: I nie zdarzyło Ci się nigdy stwierdzić, fajne ale trochę drogie, nic, kupię jak stanieją albo inne? Naprawdę? Uspokajam, nic w tym złego, wielu ludzi tak robi. To rzeczywiście jesteś dziwny, pomysł nad tym :). Oczywiście, że tak. Przykładowy dialog. - fajne, ale tyle nie dam. - a moim zdaniem warte są tej ceny bo są dobrej jakości. - nie jednak odpuszczę, poszukam tańszych. Kurtyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 Było o cenach :jabłek, zegarków, obrabiarek,masła, paliwa i butów. Obstawiamy co będzie następne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 Luljan, arhtus - jest bardzo dobra podstępna metoda, aby mieć zestawy Army dokuczając przy tym ich sytuacji finansowej. Należy budować dobre modele. Po tak nikczemnym czynie model należy pokazać na jakimś konkursie. Następnie - w pełnej świadomości niegodziwości - odebrać nagrodę w postaci zestawu Army... Wyobrażacie sobie, jacy oni są wtedy wkurzeni... 6 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 (edytowane) 29 minut temu, TM48 napisał: A dlaczego masło podrożało skoro krowa nadal nie bierze pieniędzy za mleko? Może dlatego ze krowa za mleko dostaje mniej niż miesiąc temu, za to pośrednicy mogą wziąść mleko ode krowy lub nie. I tu jest szkopuł. W moim zawodzie 180 płn to mniej niż godzina mojej pracy, a jednak to dużo jak na model Edytowane 7 Czerwca 2023 przez em Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 Sławek Neumann na Twitterze „Za Gomułki ceny żywności rosły .mp4 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 2 minuty temu, Mikolaj75 napisał: Luljan, arhtus - jest bardzo dobra podstępna metoda, aby mieć zestawy Army dokuczając przy tym ich sytuacji finansowej. Należy budować dobre modele. Po tak nikczemnym czynie model należy pokazać na jakimś konkursie. Następnie - w pełnej świadomości niegodziwości - odebrać nagrodę w postaci zestawu Army... Wyobrażacie sobie, jacy oni są wtedy wkurzeni... A skąd wiesz jaki model zbudować, żeby dostać model Army ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 1 minutę temu, _OldMan_ napisał: A skąd wiesz jaki model zbudować, żeby dostać model Army ? No przecież napisałem - dobry. 1 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 2 minutes ago, Mikolaj75 said: Luljan, arhtus - jest bardzo dobra podstępna metoda, aby mieć zestawy Army dokuczając przy tym ich sytuacji finansowej. No proszę kto tutaj zawitał. Mistrz, serio, szacun. Jest pewien problem. Po pierwsze nic do firmy Arma osobiście nie nam, ani dobrego ani złego, nie znam ludzi a modele mam dwa i za nie zapłaciłem. Po drugie, kompletnie mnie nie interesują bazarowe medale i pucharki z konkursów. Dzięki za radę ale nie, bardziej bym wolał żeby zaszli z obłoków do cen Edka. Tylko tyle, wtedy potrafię być bardzo hojny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 7 minut temu, em napisał: W moim zawodzie 180 płn to mniej niż godzina mojej pracy, a jednak to dużo jak na model Dlatego nikt nie tłumaczy, że to jest tanio, tylko jakie mogą być przyczyny, że jest drogo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 Chcecie kupić nowy samochód z pewnego segmentu . Porównywalne samochody w podobnym standardzie . Jeden kosztuje 120 tysięcy , drugi prawie 200 tysięcy. Mówicie o tym swojej partnerce i mimo tego , że x czasu WAM życzliwi ludzie mówią , że ta fura za 200 tysięcy jest relatywnie droga, a wy z pełnym przekonaniem przekonujecie ją , że : - ten samochód za 120 jest robiony przez firmę co z pomocy publicznej korzysta i dlatego tylko tyle kosztuje , -ten za 200 tyle kosztuje bo obcowanie z nim to doznanie o zupełnie innym charakterze warte tych 80 tysi . Bo jego projektowali pasjonaci samochodów - firma jest polska i dlatego ten samochód jest 40 % droższy . Co więcej droższy nie tylko od czeskiej Skody , ale i japońskiej Toyoty . Pytanie : jak szybko : - w twoją stronę poleci talerz , tłuczek do mięsa , lub inny obiekt rzucony przez partnerkę ? ewentualnie jak szybko wasza partnerka oceni waszą logikę wykonując ruchy dłonią wokół głowy wskazując na pewne kwestie ujmijmy to delikatnie odchylenia od normy. I myślę to pytanie mój kolega Luljan od x czasu próbuje wam zadać , ale nie wie jak i cały czas nie rozumie , że cześć tego nie łapie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi