myszaty Napisano 11 Listopada 2022 Autor Share Napisano 11 Listopada 2022 Jakość naprawdę - wysoka półka, z 72 które do tej pory sklejaiłem , arma i ibg u mnie top. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 Wszystko pięknie, ale trochę razi sposób wklejenia części nr 30 i 31. Można się było trochę bardziej przyłożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Listopada 2022 Autor Share Napisano 11 Listopada 2022 To są jakieś klapki - prawdopodobnie otwierane/ uchylane. Niekoniecznie tam musi być idealnie. Pamiętaj że te samoloty miały ciężką służbę i wojenne materiały . To nie Embraer dla vipów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 (edytowane) 4 godziny temu, myszaty napisał: To są jakieś klapki - prawdopodobnie otwierane/ uchylane. Niekoniecznie tam musi być idealnie. Pamiętaj że te samoloty miały ciężką służbę i wojenne materiały . To nie Embraer dla vipów. Dwa trzy milimetry ok ale kilka centymetrów to już przesada1mm x 72 Edytowane 11 Listopada 2022 przez Adamo722 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Listopada 2022 Autor Share Napisano 11 Listopada 2022 Oj tam oj tam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 12 Listopada 2022 Share Napisano 12 Listopada 2022 jakbysmy chcieli tak liczyc, to linie podzialu blach mialyby po 3 centymetry wedlug mnie jest OK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 12 Listopada 2022 Share Napisano 12 Listopada 2022 Akurat te klapki nie siadły idealnie i to jest fakt. Inna sprawa czy to przeszkadza autorowi/właścicielowi... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astarott Napisano 12 Listopada 2022 Share Napisano 12 Listopada 2022 Pro tip: Te klapki pasują lepiej jak się je przyklei odwrotnie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Listopada 2022 Share Napisano 12 Listopada 2022 Cytat jakbysmy chcieli tak liczyc, to linie podzialu blach mialyby po 3 centymetry To tak nie działa, W modelarstwie nie ma stałych wartości minimalnych odstępstw od wzorca. Linie przyjmujemy jako element podnoszący realizm prezentacji, ale w ogólnym planie. To, że godzimy się na te 3 cm nie oznacza, że godzimy się na nie zawsze. Te same linie, gdyby rozjechały się na łączeniach o pół grubości, albo nie były proste, tylko pofalowane z amplitudą też nieprzekraczającą pół ich grubości, stanowiłyby powód ciężkiej krytyki wobec producenta. I słusznie, bo byłoby to zakłócenie akceptowalnej harmonii. Nie wielkość fizyczna błędu ma znaczenie, tylko czy ten błąd stanowi zgrzyt w zbożnym celu przekonania patrzącego, że ma do czynienia z pomniejszonym samolotem, a nie plastikowym modelem. Bywa, że celowo robi się większe fizycznie błędy, aby podkreślić wrażenie szczegółowości i precyzji. I odwrotnie, mniejsze mogą nadmiernie rzucać się w oczy. 3 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Listopada 2022 Autor Share Napisano 12 Listopada 2022 5 godzin temu, greatgonzo napisał: Nie wielkość fizyczna błędu ma znaczenie, tylko czy ten błąd stanowi zgrzyt w zbożnym celu przekonania patrzącego, że ma do czynienia z pomniejszonym samolotem, a nie plastikowym modelem. Znaczy się tak...nikt już oprócz Was ( szanownego grona forumowiczów) oraz mnie, gospodyni domowej mówiącej oj tam, oj tam - tego modelu tak dokładnie oglądać nie będzie. Co więcej gdyby nie tak powiększone zdjęcie i zwrócenie uwagi - sam tego nie zauważyłem z lupą na czaszce i też bez niej kompletnie nic nie widać. Sama grubość tego detalu musiałaby mieć w realu ze 60mm Kto w samolotach używa takiej blachy?!? Ale dzięki za zainteresowanie i zwrócenie uwagi - ostatnio mam problem wytrzymać w lupie ze szkłem x 6 dłużej niż kilkanaście minut i to czasem generuje pośpiech = babolki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 12 Listopada 2022 Share Napisano 12 Listopada 2022 1 minutę temu, myszaty napisał: Znaczy się tak...nikt już oprócz Was ( szanownego grona forumowiczów) oraz mnie, gospodyni domowej mówiącej oj tam, oj tam - tego modelu tak dokładnie oglądać nie będzie. Z takimi deklaracjami to mógłbyś się wstrzymać do czasu zakończenia prac. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Listopada 2022 Autor Share Napisano 12 Listopada 2022 8 minut temu, Xmen napisał: Z takimi deklaracjami to mógłbyś się wstrzymać do czasu zakończenia prac. Dlaczego @Xmenie? Model powędruję na półeczkę i będzie cieszył oko przez szybkę z dala od niecierpliwych rączek. Zanim jakiś model zdecyduje się poddać ocenie konkursowej to jeszcze sporo farby narozlewam na biurku . O ile wogóle to się stanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 12 Listopada 2022 Share Napisano 12 Listopada 2022 Teraz, myszaty napisał: Dlaczego @Xmenie? Dlatego drogi panie że jeszcze nie wiesz jaki będzie efekt końcowy. 1 minutę temu, myszaty napisał: Zanim jakiś model zdecyduje się poddać ocenie konkursowej to jeszcze sporo farby narozlewam na biurku . O ile wogóle to się stanie... Do odważnych świat należy. Ja też jakoś specjalnie dobrze nie robię modeli ale od czasu do czasu na jakiś konkurs jadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Listopada 2022 Autor Share Napisano 12 Listopada 2022 4 minuty temu, Xmen napisał: Do odważnych świat należy. Ja też jakoś specjalnie dobrze nie robię modeli ale od czasu do czasu na jakiś konkurs jadę. To jeszcze nie jest ,,ten" model jeżeli kiedyś uczynię ten krok to będzie to coś co oprócz warsztatu będzię musiało mieć dla mnie jakąś wartość dodaną...no tak mam. Przy takich historiach muszę czuć że to jest to. i na pewno będzie to szmatopłat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 12 Listopada 2022 Share Napisano 12 Listopada 2022 53 minuty temu, myszaty napisał: no tak mam. Trochę szkoda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Listopada 2022 Autor Share Napisano 16 Listopada 2022 No dobra, pora wrzucić kilka fotek bo ajrakorba już tuż, tuż.... W sumie teraz gloss i kalki. Trochę ciężko go tak prysnąć by był połysk - ten mat zabija wszystko, jakaś satyna wychodzi ale do gładkiego to daleko. Może proconem - on równo psika na niskim ciśnieniu, może uda się położyć warstwę na ,, mokro" , adler potrzebuje ,, ognia" to i gloss szybko schnie. @abtb - miał Wuj recht... trzeba dociążać - niby stoi na przednim ale wystarczy go lekko tyrpnąć i siada na zad. 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 Ja bym ten preshading na górze jeszcze ciutkę zgasił. Poza tym wygląda bardzo ładnie. A co do glossa, to daj więcej rozcieńczalnika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Listopada 2022 Autor Share Napisano 16 Listopada 2022 Muszę się postarać o lepszą/ mocniejszą lampę - tego preszajsungu tak nie widać w normalnym świetle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 (edytowane) Dobrze wygląda, siuwaksy jeszcze podziałają. I te błyszczące opony po Plaku . Edytowane 16 Listopada 2022 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 Godzinę temu, myszaty napisał: miał Wuj recht... trzeba dociążać Miałem nosa, od samego początku trąciło mi to jakąś słabizną "wagową". W łykend omacam gotowy model to się zorientuję jak jest z tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Listopada 2022 Autor Share Napisano 16 Listopada 2022 Gdybym tam wkleił 3 śruciny olowiane było by gicio. Mam tego ze 5 pudełek...w końcu rybiorz. Choć ostatnio największy sukces to powrót z nad wody bez kataru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 Wklej że dwie sruciny we wnęce przy przednim kółku i tak nie będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 Do kołpaka wsadź jedną kulkę i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 17 Listopada 2022 Share Napisano 17 Listopada 2022 Albo w kole zmien felgę na ołowianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Listopada 2022 Share Napisano 17 Listopada 2022 mozna cale kolo z olowiu odlac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi