abtb Napisano 1 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2022 (edytowane) Jak mawiał Jagiełło - "Poczynajcie..............." No to poczynam Co prawda miało być "na kilka ostatnich dni roku" ale ostatnie wydarzenia na forum trochę warsztat przyśpieszyły - niejaki kolega @kapsel poskarżył się na samotność w swoim warsztacie (czy inny brak zainteresowania) , a jak wiadomo, kolegi nie można zostawić na lodzie . W związku z tym, żeby było mu lżej to i ja ruszam z warsztatem do którego nawet pies z kulawą nogą nie zajrzy Na początek zacytuję sam siebie: W dniu 29.11.2022 o 08:50, abtb napisał: poczmistrz powinien przynieść "nowość" z Academy No i przyniósł: A w środku chaust koreańskiego powietrza zapakowany w szczelną folię: Do tego kalki i kawałek instrukcji Rzut lewym okiem na kalki daje wrażenie, że coś tu nie hallo . Mam dziwne przeczucie (ale oczywiście mogę się mylić) że coś się "skośnym" źle zwymiarowały amerykańskie znaki. Otóż w malowaniu "srebrnym" znaki są w dwóch wymiarach - dużym na skrzydła i ciut mniejszym na wloty, a w kamo SEA (czy jakoś tak ) wszystkie znaki są małe i jednakowe. Jak widać - jest lipa bo nie ma "mniejszych" znaków na wloty do malowania srebrnego. Mi to osobiście nie przeszkadza bo może coś da się znaleźć w magicznym pudełku, ale co poniektórzy mogą na taką sytuację odrobinę ""sapać" Przejdźmy do plastiku. Tu pozwoliłem sobie wypakować wypraski z TF-104G Revella (z prawej) i położyć obok wyprasek Academy (z lewej) Może co po niektórzy jeszcze się łudzili, że w końcu coś nowego, a może jednak. A tu niestety NIE. Można by nawet napisać, że zostaliśmy zrobieni w makumbę (i tak zostaliśmy zrobieni) Wypraski są dokładnie te same (a raczej formy) i zaletą Academy jest tylko to, że dostajemy wszystko a nie tak jak u Revella konkrety na jedną wersję. Tyle tytułem wstępu. A teraz "zaopatrzenie magazynowe": Do tego co tu widać brakuje mi tylko dwóch rurek Pitota. Reszta jest: koła z Reskita, maski i trzy rurki. Z tego co widać na zdjęciu powstaną: - YF-104 - F-104B - F-104J - F-104G - F-104S ASA-M Resztę się jeszcze dokupi Żeby się nie ..ebnąć przy budowie, modele będą powstawały pojedynczo od początku do końca (albo prawie końca). Relacje takie raczej wyrywkowe bo nie ma sensu po raz enty pokazywać w kółko tego samego. Na dziś tyle. Jutro pierwsze ciachy, lepienie i malunki. Edytowane 6 Grudnia 2022 przez abtb 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 1 Grudnia 2022 Share Napisano 1 Grudnia 2022 9 minut temu, abtb napisał: W związku z tym, żeby było mu lżej to i ja ruszam z warsztatem do którego nawet pies z kulawą nogą nie zajrzy Nie wiem skąd u kolegów @kapsel i @abtb taki pesymizm. Cały czas wątki są pod czujną obserwacją.To się Pegas nazywa czy jakoś tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 1 Grudnia 2022 Share Napisano 1 Grudnia 2022 Będę bacznie obserwować i wątek odwiedzać, także życzę powodzenia i radochy z budowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 1 Grudnia 2022 Share Napisano 1 Grudnia 2022 W dniu 29.11.2022 o 08:50, abtb napisał: Jutro poczmistrz powinien przynieść "nowość" z Academy Czyli 27-letni klasyk Revella w azjatyckim pudełku. 7 godzin temu, abtb napisał: Jutro pierwsze ciachy, lepienie i malunki. No dobrze, ciekaw jestem co Ci z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 2 Grudnia 2022 Share Napisano 2 Grudnia 2022 Nie żebym był znudzony tym tematem.... ale fajnie że choć jeden będzie w super malowaniu 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2022 (edytowane) W dniu 2.12.2022 o 12:11, zegeye napisał: fajnie że choć jeden będzie w super malowaniu W sumie to ja nie wiem jak do "tego" stwierdzenia podejść Bo zasadniczo to będzie czwarty "śledź" w super malowaniu, który dołączy do trzech wcześniejszych "śledzi" w super malowaniu: Edytowane 6 Grudnia 2022 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 2 Grudnia 2022 Share Napisano 2 Grudnia 2022 Godzinę temu, abtb napisał: to będzie czwarty "śledź" w super malowaniu A japońskie Starfightery latały też w "morskim" kamuflażu? Coś jak ten Phantom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2022 (edytowane) W dniu 2.12.2022 o 14:10, HK1885 napisał: A japońskie Starfightery latały też w "morskim" kamuflażu? Ależ skąd. To są plotki. W dodatku nie potwierdzone żadnymi twardymi dowodami Edytowane 6 Grudnia 2022 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 2 Grudnia 2022 Share Napisano 2 Grudnia 2022 (edytowane) Pomyliłem wątki. Ale śledzie Wuja zawsze smaczne. Edytowane 2 Grudnia 2022 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2022 (edytowane) W dniu 2.12.2022 o 18:31, myszaty napisał: Pomyliłem wątki. Aha, akurat Nie wstydź się Rochu, zaglądaj śmiało A tymczsem: - pierwsze ciachy, i wyciachy - pierwszy kit: - całościowo na dziś Edytowane 6 Grudnia 2022 przez abtb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 2 Grudnia 2022 Share Napisano 2 Grudnia 2022 abtb szatkuje, jakbym nie zobaczył, to bym nie uwierzył , będzie krajanka śledziowa w sosie nietypowym . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Tak przy okazji warsztatu - czy to nie Twoje Starfajtery w Tarnobrzegu? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2022 W dniu 2.12.2022 o 22:50, giberes napisał: abtb szatkuje, Jak kapustę na bigos 31 minut temu, HK1885 napisał: czy to nie Twoje Starfajtery w Tarnobrzegu? Tak, moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 24 sztuki?!? Łał, w 1/3 dystansu bym zasnął ze skalpelem wbitym w czoło Nerwów trza nie mieć, albo znajomego lekarza.... Szacun! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2022 1 minutę temu, myszaty napisał: 24 sztuki?!? Tak I nie jest to moje ostatnie słowo w temacie 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Fajna kolekcja, 24 sztuki robią wrażenie, pozytywne. Zamierzasz tych F-104 zrobić kilka dywizjonów? Czy w barwach wszystkich użytkowników plus okolicznościowe? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2022 W barwach wszystkich użytkowników już mam (to raptem tylko 15 -tu). Malowań okolicznościowych unikam, bo mi w ogóle nie podchodzą. A robię.....hmm chyba to jeszcze siłą rozpędu po pierwszych 20-stu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Wspaniała kolekcja ! Pomimo dyskusyjnego znaczenia dla awiacji to jednak Gwiazdobój ! Mroczny kult pięknej maszyny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 2 godziny temu, HK1885 napisał: Tak przy okazji warsztatu - czy to nie Twoje Starfajtery w Tarnobrzegu? Przerażające .... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Jezuuuuuu technik inżynier i tak krzywo je poukładał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2022 Godzinę temu, rudy0007 napisał: tak krzywo je poukładał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 2 godziny temu, abtb napisał: Gdybym tam był i to widział to poczułbym się co najmniej urażony A na facebookach takie rzeczy, poszło w świat najwyraźniej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2022 3 minuty temu, rudy0007 napisał: poszło w świat najwyraźniej: Eee, na razie nie biorę do głowy. Jak zrobię wszystkie 48 sztuk to ustawię równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 7 Grudnia 2022 Share Napisano 7 Grudnia 2022 W dniu 5.12.2022 o 14:44, abtb napisał: Tak I nie jest to moje ostatnie słowo w temacie Ja proponuje 104 szt 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 7 Grudnia 2022 Share Napisano 7 Grudnia 2022 W dniu 2.12.2022 o 13:08, abtb napisał: W sumie to ja nie wiem jak do "tego" stwierdzenia podejść Chodziło mi o tą nową transzę a nie o wszystkie.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi