jarslaw1978 Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 (edytowane) Przedstawiam ukończony model F-15E Strike Eagle 1/72 stare wypraski Academy. Dodatki do modelu to: blaszki Parta - kokpit oraz zewnętrze, dysze Aires, uzbrojenie Eduarda, drabinka LP, kalkomania Twobobs oraz trochę własnych waloryzacji. Jest to mój pierwszy wykonany model nie licząc kilku sklejonych i pomazianych pędzlem modeli jeszcze w szkole 30 lat temu. Budowa zajęła mi ponad rok i w jej trakcie ciągle zmieniałem koncepcję. Najpierw chciałem go tylko skleić i pomalować pędzlem, ale naoglądałem się różnych galerii i warsztatów na forach czy FB i się zaczęło. Kupiłem aerograf, kompresor zacząłem dokupować dodatki bo model jest już leciwy i raczej słabo w niektórych miejscach zdetalowany, Poprawek było co niemiara, coś co podobało mi się na początku pracy z modelem po jakimś czasie przestawało mi się podobać i zacząłem to poprawiać. No i tak w kółko. Z własnych waloryzacji to część linii podziału została pogłębiona a część zaszpachlowana i wyryta w mniej lub bardziej poprawnych miejscach (niestety ten model to raczej wersja wcześniejsza a nie F-15E). Dodałem nitowanie, zwaloryzowałem wnęki podwozia, ramę owiewki oraz wnękę hamulca aerodynamicznego. Model pomalowany głównie lakierami Gunze oraz Tamiya, metalizery SM Gunze oraz AK Extreme. No i wszystko wyszło tak jak poniżej. Edytowane 31 Października 2022 przez jarslaw1978 41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 Pięknie wyszło. Jeszcze jakby coś było widać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarslaw1978 Napisano 31 Października 2022 Autor Share Napisano 31 Października 2022 Już poprawiłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 Brawo, świetna robota . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek261 Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 Podoba się. Szacun, że po takiej przerwie od razu piękny model - malowanie i wklejenie różnych "drobiazgów". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 Bardzo ładny!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 Super wyszło gdybyś nie powiedział nie uwierzyłbym że to Academy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 Gdybym nie przeczytał opisu, to pierwsza moja myśl, że to jednak nowa Academy. Bardzo fajnie zrobiony model, widać poświęcony mu czas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osmial Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 Wyszło świetnie. Naprawdę super jak na 1:72, academy i pierwszy model. Rok robienia jednego modelu... cierpliwy z Ciebie zawodnik:) Jeśli chodzi o malowanie dysz i odbarwienia na dole silników, mógłbyś napisać coś więcej jak robiłeś/jakie farbki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarslaw1978 Napisano 1 Listopada 2022 Autor Share Napisano 1 Listopada 2022 Dziękuję bardzo za opinie. Co do malowania dysz to na zewnątrz zostały potraktowane mieszanką AK Extreme Jet Exhaust i Burnt Metal następnie w niektórych miejscach przecierałem cieniami tamki burnt blue i burnt red. Później srebrną emalią przetarłem je suchym pędzlem i stonowałem wszystko lakierem matowym. Wnętrze dysz pomalowałem białym z lekkim dodatkiem żółtego i nie pamiętam jeszcze co użyłem tak aby powstał jasno kremowy odcień. Ciemne osmolenia to roztarta farba olejna, choć to moim zdaniem wyszło zbyt regularnie. W głębi przecierałem jeszcze cieniem tamki soot. Osłony silników zostały najpierw pomalowane supermetalikiem Gunze super fine silver, później trochę cieniowałem wzdłuż linii podziału SM titanium. Następnie z zamaskowaniem cienkimi paseczkami poszła mieszanka SM 201 z brązem, miejscowo SM201 z niebieskim. Na końcu starałem się trochę pocieniować AK extreme smoke metallic. Nie wiem czy czegoś nie pominąłem bo było przy tym dużo eksperymentów i improwizacji. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 Bardzo ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 Jaki to numer katalogowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarslaw1978 Napisano 1 Listopada 2022 Autor Share Napisano 1 Listopada 2022 Godzinę temu, Mates napisał: Jaki to numer katalogowy? Academy 12478. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osmial Napisano 2 Listopada 2022 Share Napisano 2 Listopada 2022 21 godzin temu, jarslaw1978 napisał: Co do malowania [ciach] Bardzo dziękuję za szczegółowy opis. Za jakiś czas biorę na warsztat moją pierwszą suszarkę F-15C i na pewno się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 2 Listopada 2022 Share Napisano 2 Listopada 2022 Piękny jest, gratulacje ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 2 Listopada 2022 Share Napisano 2 Listopada 2022 Robi wrażenie. Gdyby nie opis dałbym mu 1/48. Świetny model tego nudnego skądinąd samolotu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 4 Listopada 2022 Share Napisano 4 Listopada 2022 Ma moc. Też robiłem ten zestaw ale nie wyszło tak zacnie, pierwsze kroki z aerografem wtedy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarslaw1978 Napisano 4 Listopada 2022 Autor Share Napisano 4 Listopada 2022 1 godzinę temu, Leszek.Sz. napisał: Ma moc. Też robiłem ten zestaw ale nie wyszło tak zacnie, pierwsze kroki z aerografem wtedy. Dzięki. Podglądałem trochę twój warsztat, bo też blaszek parta używałeś w kokpicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 5 Listopada 2022 Share Napisano 5 Listopada 2022 Stary ale jary Strike Eagle. Bardzo ładnie wyszedł. Mój czeka na swoją kolej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 5 Listopada 2022 Share Napisano 5 Listopada 2022 Dobry model, dobrze wykonany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 10 Grudnia 2022 Share Napisano 10 Grudnia 2022 Piękny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 Przegapilem ! Bardzo zacny Strike Eagle ! Gratuluje !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi