myszaty Napisano 3 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2022 12 minut temu, kopernik napisał: Podpowiedz, jakiego sposobu ( przyrządziku ) użyłeś do ustawienia geometrii skrzydeł względem kadłuba . Bez przyrządu - praktycznie tylko ręcyma i palcyma - siadło nawet równo tylko trzeba było trochę podpiłować kadłub by zagłębić ciut płat. Oczywiście szpachla i wypełnienie na łączenie bo szpary były. Jak na pierwszy raz z wacusiem to już wiem jak ważne jest zdarcie na grubościby otrzymać jako taki przekrój skrzydła. Ja zdarłem za mało i ma grubość betonowej płyty...ale po sklejeniu już nie do poprawki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2022 (edytowane) Powoli do przodu - trochę detali się pojawia, kołpak śmigła na próbę wyciśnięty na pędzlu... Bo orginał z wacusia jak na mój gust za bardzo na szpic. Edytowane 4 Grudnia 2022 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robmario Napisano 4 Grudnia 2022 Share Napisano 4 Grudnia 2022 Kołpak zdecydowanie do poprawki, ma zupełnie niepoprawny kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2022 1 godzinę temu, robmario napisał: Kołpak zdecydowanie do poprawki, ma zupełnie niepoprawny kształt. Wiem, dlatego napisałem że próba. Orginalny też jest do kitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 4 Grudnia 2022 Share Napisano 4 Grudnia 2022 Mam parę modeli już ileś lat temu zrobionych z wstawionymi szkiełkami Roba, jak na razie wszystko ok, żadnych przebarwień 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2022 Praktycznie zbliżamsię do końca zabawy w detale: została antena ,,ramowa" na grzbiecie, dwie anteny pod spodem, łata przy maszcie, linki, znaczniki na lotkach...i kalki. Kurcze całkiem sporo . 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Grudnia 2022 Share Napisano 4 Grudnia 2022 Szacun! Zbieram szczękę z podłogi. Nic a nic nie widać, że to vacu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2022 Bo wacuś się zbytnio nie różni z daleka - tu widać że coś jest nie halo jak się człowiek przyjrzy bliżej grubości skrzydeł, krawędziom spływu czy liniom podziałowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Kiedyś próbowałem jedyny raz coś w tej technologii, przegrałem na starcie. Całość sama w sobie świetnie zrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Brawo, kawał prawdziwego modelarstwa. To teraz Jaka-15 rób . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xatrix_pl Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Prawdziwy modelarz to i z wytłaczanki zbuduje replikę, mega wielki podziw, ze w czasach tamiLEGO, ktoś bierze się za klejenie Vacu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 9 godzin temu, myszaty napisał: Praktycznie zbliżamsię do końca zabawy w detale: została antena ,,ramowa" na grzbiecie, dwie anteny pod spodem, łata przy maszcie, linki, znaczniki na lotkach...i kalki. Wiele z tego już nie ukręcisz... Zestaw ma prawie czterdzieści lat i to widać. Miałem kiedyś w rękach P-39 vacu, chyba tego samego producenta - kiepska technologia, sam model od niej nie odstaje. Już wolałbym chyba Mikromira rzeźbić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 (edytowane) 9 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Też doceniam wysiłek włożony w ten kiepski zestaw. Niestety, nowa osłona vacu jest tutaj za wąska i widać wyraźny schodek między burtami kadłuba a ramą osłony. To nie jest wina modelarza, bo nie da się nic z tym zrobić na aktualnym etapie. Zapewne wygląda to lepiej niż użycie zestawowej osłony, ale dla mnie, jest jednak dużym kompromisem. Ale tak to już jest ze słabymi zestawami. Albo daleko idące ingerencję w zestaw, albo równie daleko idące kompromisy. Edytowane 5 Grudnia 2022 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 (edytowane) 9 godzin temu, myszaty napisał: Kto kiedykolwiek próbował chleba z tego pieca, wie jak dobrze Ci ten wypiek wyszedł Edytowane 5 Grudnia 2022 przez Grzes 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2022 2 godziny temu, HKK napisał: To nie jest wina modelarza, bo nie da się nic z tym zrobić na aktualnym etapie. Dokładnie, ten schodek to wynik tego że owiewkę taurusa montowałem dopiero gdy zestawowa nie dała rady. Ale jest nauka na przyszłość. Sporo się nauczyłem - do Jaka17 podejdziemy bardziej poważnie . Dzięki za dobre słowo. 2 godziny temu, HK1885 napisał: Wiele z tego już nie ukręcisz... Czułem to już od początku, ale bagaż doświadczeń nieoceniony - największą przyjemność mam z samego faktu dłubania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 18 minut temu, myszaty napisał: bagaż doświadczeń nieoceniony Skoro tak, to proponuję połączyć ostatnio nabyte doświadczenia modelarskie i zrobić 2 w 1, czyli Kobrę vacu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 31 minut temu, myszaty napisał: największą przyjemność mam z samego faktu dłubania. I to się liczy. A że zestaw jest jaki jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2022 Ajrakorbe już mam z AH... Jaka 17 będę jeszcze robił - może z nitowaniem jak znajdę schemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Godzinę temu, myszaty napisał: Ajrakorbe już mam z AH... Jaka 17 będę jeszcze robił - może z nitowaniem jak znajdę schemat. Sprawdź skrzynkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Godzinę temu, myszaty napisał: Jaka 17 będę jeszcze robił Jeśli z A-modelu to proszszszę a jeżeli z vacu to nie zazdroszczę. Sam zrobiłem wieki temu i jakoś nie żałuję że wywaliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2022 Z wacu! A jak...w sumie wydałem całe 12zł, szkoda by się zmarnowało... A niedobrzy ludzie mówią że modelarstwo to drogie hobby 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 8 minut temu, myszaty napisał: .w sumie wydałem całe 12zł, Cytując Dyrektora "Polpimu" "To była błędna decyzja gospodarcza" ale ja tam nie będę marudził na co kto wydaje ciężko zarobione pieniądze Swego czasu miałem zrobić polskiego "29" więc może mnie zdopingujesz tym warsztatem. Ale ja to będę robił z mydła a nie z g...a, przepraszam vacu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Z Jakiem 17 od Amodelu to się sam zastanawiam czy nie zrobić warsztatu, ale założenie miałem, żeby tym razem bez stresu sam dla siebie zrobić. Tym bardziej, że składanie go samo w sobie to już niezłe wyzwanie i nie wiem czy podołałbym presji wymagającej widowni. Chociaż jak widać vacu też można ładnie złożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 12 minut temu, Vieh_san napisał: nie wiem czy podołałbym presji wymagającej widowni Chcemy Igrzysk!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Jak-17 z vaku robiłem bardzo dawno temu. To było pierwsze i jak na razie ostatnie podejście do waku. Z dużej odległości nawet przypominało to samolot, gorzej z bliska. Bardzo dobrze wyszedł ten Jak-11. Szacunek, że Ci się chce dłubać takie badziewie jak jest dostępny model wtryskowy, który też wymaga nakładu pracy. Ale zdecydowanie mniejszego. 1 minutę temu, Grzes napisał: Chcemy Igrzysk!!! Widzę, że już zaczęło się przekonywanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi