sianko Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Dzień dobry W Nowym Roku modelarskim, postanowiłem zaprezentować model Halberstadta C.V w polskich barwach z 2 Esk. Wlkp. Co do budowy nie będę się rozpisywał, gdyż z żywicą zawsze wychodzą mi jakieś problemy, więc nie będę przynudzał. Do malowania użyłem farbek Valleyo/ AK a lozenga, to produkt HGW. Miłego oglądania 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Bardzo ładny szmatopłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 28 minut temu, sianko napisał: Co do budowy (...) nie będę przynudzał. Ja chętnie wysłucham przynudzania o robieniu odciągów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Jak zwykle w Twoim wykonaniu świetne ślady zużycia i brudzenie. Całość pięknie się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Super! Podoba mi się pomysł na paski lozenge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Mnie również się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Ładny model. Podoba się. Czy ten kamuflaż w ciapki to jest malowany czy to może taka duża kalkomania? Pytam bo nigdy nie interesowałem się tym okresem lotnictwa pod kątem wykonania modelu i nie mam pojęcia jak się takie cuda robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 On jest PIĘKNY! CUDOWNY i WSPANIAŁY. ( jak każdy szmaciak ) Stripsy na lozendze robiłeś sam czy były w zestawie HGW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Bardzo ładny "szmciak z lineczkami" Jednego lajka dostałeś pod postem, drugiego tutaj, od rodowitego wielkopolanina z barwy 2 Esk. Wielkopolskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 świetny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 1 godzinę temu, Endrju napisał: Czy ten kamuflaż w ciapki to jest malowany czy to może taka duża kalkomania? Kalkomania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Kolejny atrakcyjny model z Twojej wyspecjalizowanej hali produkcyjnej. Podziwiam umiejętność połączenia detalu, koloru i geometrii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Piękna robota! Przyznam, że przy odciągach opadła mi szczęka - nie daj się prosić i napisz o nich coś więcej (materiał, technika,...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Bardzo ładne wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Jednak szmatopłaty mają w sobie to coś Gratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzzard Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 Dołączam do zachwytów kolegów, ŚLICZNY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2023 Dziękuję za dobre słowo, a i z krytyką też się zapoznam W dniu 6.01.2023 o 17:12, myszaty napisał: On jest PIĘKNY! CUDOWNY i WSPANIAŁY. ( jak każdy szmaciak ) Stripsy na lozendze robiłeś sam czy były w zestawie HGW? Stripsy w zasadzie same wyszły, bo kalkomania jest transparentna, czyli jak coś pod spodem "wyrzeźbię", to coś tam na wierzchu będzie widać. W dniu 6.01.2023 o 21:05, Kon_Bar napisał: Piękna robota! Przyznam, że przy odciągach opadła mi szczęka - nie daj się prosić i napisz o nich coś więcej (materiał, technika,...). Naciągi od lat robię z żyłki, którą przez jeden płat przeciągam( trzeba sobie ponawiercać otworków) i zaklejam klejem CA. Na końcu te miejsca szlifuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 8 Stycznia 2023 Share Napisano 8 Stycznia 2023 41 minut temu, sianko napisał: Naciągi od lat robię z żyłki, którą przez jeden płat przeciągam( trzeba sobie ponawiercać otworków) i zaklejam klejem CA. Na końcu te miejsca szlifuję. Czy dobrze rozumiem, że zakładasz naciągi przed malowaniem? Czy dopiero po nim, a miejsca po szlifowaniu malujesz raz jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 8 Stycznia 2023 Share Napisano 8 Stycznia 2023 No i co z zakończeniami imitującymi śruby - tylko nie mów, że to jakieś rurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2023 4 minuty temu, zaruk napisał: Czy dobrze rozumiem, że zakładasz naciągi przed malowaniem? Czy dopiero po nim, a miejsca po szlifowaniu malujesz raz jeszcze? Naciągi zaczynam od dolnego płata, którego górna powierzchnia jest zazwyczaj pomalowana. Po przyklejeniu górnego płata, przeciągam przez niego naciągi przy okazji korygując geometrię płatów ( jeśli jest taka potrzeba) , zaklejam, szlifuję, poleruję, maskuję obrzeże płatów, kładę podkład i na końcu malowanko. Mam nadzieję, że trochę rozjaśnipem moje kombinacje. Ale żeby iść z duchem czasu próbowałem z linką termokurczliwą- w cholerę z tym, zostaję przy żyłce, albo cienkim splocie wędkarskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2023 1 minutę temu, Kon_Bar napisał: No i co z zakończeniami imitującymi śruby - tylko nie mów, że to jakieś rurki Chciałbym, ale takich maleństw nie umiem robić, dlatego korzystam z blaszki Parta - controls coś tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 8 Stycznia 2023 Share Napisano 8 Stycznia 2023 3 minuty temu, sianko napisał: próbowałem z linką termokurczliwą- w cholerę z tym, zostaję przy żyłce, albo cienkim splocie wędkarskim Ciekawe. Ja nigdy nie używałem niczego innego niż linki Uschi. Ale jak widać można (i można było przed erą gumowych linek). W Camelu będę próbował wykorzystać nitkę od pończochy. Jest grubsza,bo gumki wydają mi się za cienkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi