Roland_Sebastian Napisano 25 Lutego 2023 Share Napisano 25 Lutego 2023 Dzisiaj, znowu z drobnym poślizgiem, prezentuję wam kolejny ukończony model. Jest to w pewnym stopniu model przełomowy dla mnie, ponieważ po raz pierwszy zdecydowałem się na malowanie tak skomplikowanego kamuflażu. Sam model bardzo przyjemny w budowie, obyło się bez większych niespodzianek. Opis budowy dostępny jest na blogu pod poniższym linkiem: https://zap-modelarstworedukcyjne.blogspot.com/2023/02/messerschmitt-bf-109e-3-172-special.html 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Lutego 2023 Share Napisano 25 Lutego 2023 Nie do wiary że to 72 bardzo podoba mi się biała osłona silnika, fantastycznie to wygląda. Pobrudzony w sam raz, kamuflaż bajka w tej skali. Gratulacje pięknego modelu! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Lutego 2023 Share Napisano 25 Lutego 2023 Podoba się, malowanie super . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 25 Lutego 2023 Share Napisano 25 Lutego 2023 Całkiem ładna bestyjka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 25 Lutego 2023 Share Napisano 25 Lutego 2023 (edytowane) Ładny Bf, szkoda tylko, że poza ostatnimi trzema, zdjęcia są troszkę mało ostre. Ale model fajny. Edytowane 25 Lutego 2023 przez Luljan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 Bardzo ładny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 Bardzo ładny, jedynie do czego można się przyczepić to do innych plamek na bokach kadłuba. https://www.asisbiz.com/il2/Bf-109E/JG52-I/pages/Messerschmitt-Bf-109E3-3.JG52-Yellow-15-Kurt-Wolff-crash-landed-France-30th-Aug-1940-03.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 Świetnie pomalowany, bardzo gustowny model. Kwestii zgodności plam kamuflażu z oryginałem nie podejmuję, ja bym pewnie w połowie tak dobrze nie poradził sobie z malowaniem, jak Ty. Zastanawiam się, czy nie uzyskałbyś lepszych zdjęć na innym tle? Może brąz, wtedy można mocniej podświetlić model i uzyskać ładny kontrast z ciemnym tłem. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 Na Fejsie u Cukiera już Ci napisałem - maleństwo, ale świetnie pomalowane. Te esy-floresy i wężyki z ciemno-zielonego na tak małym modelu robią robotę! Gratuluję. I czekam na kolejne produkcje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 10 godzin temu, Marek K napisał: Bardzo ładny, jedynie do czego można się przyczepić to do innych plamek na bokach kadłuba. Wiem, znam to zdjęcie, jednak póki co wyzwaniem było w ogóle namalować plamki. 9 godzin temu, zaruk napisał: Zastanawiam się, czy nie uzyskałbyś lepszych zdjęć na innym tle? Może brąz, wtedy można mocniej podświetlić model i uzyskać ładny kontrast z ciemnym tłem. Brązowego nie mam, ale mogę zrobić kilka zdjęć na czarnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 Bardzo ładny model. Jak pokażesz go we Wrocku to sobie obejrzę w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 4 godziny temu, Endrju napisał: Jak pokażesz go we Wrocku Jest duża szansa, że będzie tam do obejrzenia. Kilka zdjęć na szybko na czarnym tle: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 39 minut temu, Roland_Sebastian napisał: Jest duża szansa, że będzie tam do obejrzenia No i fajnie.Będzie można obejrzeć na żywo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 (edytowane) Na ciemnym tle lepiej ja mam jeszcze sugestię żebyś robił nieco szersze kadry niż takie które się kończą zaraz za samolotem, odbiór modelu jest wtedy zupełnie inny P.S. u kolegi @hellvis w galerii obok (P-47) to dobrze widać, mam nadzieję że się nie pogniewa za pożyczenie: Edytowane 27 Lutego 2023 przez jachud3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 O, proszę - kwintesencja internetowej prezentacji. Zdjęcie lepiej pokazujące model przegrywa z fotką, jako taką może i lepszą, ale nie dostającą w kwestii przedstawienia pracy modelarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejo Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 Fantastyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 Jednym przeszkadzają za ciasne kadry innym zbyt małe przybliżenia. Ciężko każdemu dogodzić, zdjęcia robiię tak, żeby jak największa część kadru była zajęta przez prezentowany obiekt. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 39 minut temu, greatgonzo napisał: Zdjęcie lepiej pokazujące model przegrywa z fotką, jako taką może i lepszą, ale nie dostającą w kwestii przedstawienia pracy modelarza. Nikt nie broni robić takich i takich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 Salomon! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 2 godziny temu, greatgonzo napisał: O, proszę - kwintesencja internetowej prezentacji. Zdjęcie lepiej pokazujące model przegrywa z fotką, jako taką może i lepszą, ale nie dostającą w kwestii przedstawienia pracy modelarza 1 godzinę temu, jachud3 napisał: Nikt nie broni robić takich i takich Panowie! "Sprzedawanie" modeli w internetach to jest show. I zdjęcia dokumentujące większy / mniejszy wkład pracy to jest kwestia drugo- albo trzecioplanowa (chyba, że są elementem scenariusza). Show ma własną dynamikę, musi odwoływać się do emocji, a zdjęcia mają być przede wszystkim estetyczne, ładnie podane. W obszarze technicznym (jakość fotki) jak i kompozycji kadru. I to czy ktoś zrobił model prosto z pudła czy napchał żywic czy coś skreczował tygodniami w pocie czoła ma niewielkie znaczenie. Model ma być ładny, zdjęcia mają być ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 (edytowane) Super malowanie i brudzenie! Plamki kozak. Też dłubałem meśka w tym malowaniu. Z tego co znalazłem w kilku miejscach na necie ramy oszklenia były w ciemniejszym kolorze niż góra samolotu- prawdopodobnie RLM70- podobno oszklenie było wymieniane, ale ile w tym prawdy nie wiem. Pewnie coś w tym jest bo wiele plansz barwnych jest tak przedstawianych. Granica kolorów między górą a dołem nie znajdowała się na krawędzi natarcia skrzydła tylko przechodziła ciut na górę, ale to szczegół. Lustereczka też jak ja zapomniałeś Gratulacje, świetna miniatura! Edytowane 27 Lutego 2023 przez panDespota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 Wszystkie uwagi w punkt. 1 godzinę temu, panDespota napisał: Z tego co znalazłem w kilku miejscach na necie ramy oszklenia były w ciemniejszym kolorze niż góra samolotu- Dobrze wiedzieć. 1 godzinę temu, panDespota napisał: Granica kolorów między górą a dołem nie znajdowała się na krawędzi natarcia skrzydła tylko przechodziła ciut na górę, ale to szczegół. Niestety zauważyłem jak już miałem pomalowany kamuflaż i nie chciało mi się tego robić od nowa. 1 godzinę temu, panDespota napisał: Lustereczka też jak ja zapomniałeś A to tam było jakieś lusterko? Dobra, teraz widzę na zdjęciu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 9 godzin temu, Roland_Sebastian napisał: Niestety zauważyłem jak już miałem pomalowany kamuflaż i nie chciało mi się tego robić od nowa. Jak robiłem swojego miałem podobnie. Tylko z linią kolorów na grzbiecie. Zrobiłem za nisko i też mi się nie chciało poprawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi