myszaty Napisano 2 Marca 2023 Share Napisano 2 Marca 2023 Witojta kiedyś w latach 90 był taki klej w typowych tubkach, bezbarwny ( transparentny), szybkoschnący - używałem go do kartonu, zapach miał rozpuszczalnikowy ( coś jak kleje do plastiku), dobrze kleił na styk, trochę nitkował. Może ktoś pamięta co to było i co mogło by być teraz zamiennikiem. Najbardziej zależy mi na tym by był szybkoschnący. Na 100% nie był na wodzie jak BCG czy wikole... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 2 Marca 2023 Share Napisano 2 Marca 2023 Pamiętam klej uniwersalny "Hermol". a zamiennik, może taki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 2 Marca 2023 Share Napisano 2 Marca 2023 Za młodego kupowałem od Rusków na giełdzie klej Moment. Może to było to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 2 Marca 2023 Autor Share Napisano 2 Marca 2023 Dzięki - zamówię ten amazingartowy hermol zobaczę jak to działa. Ale to chyba był podobny klajstet. Na 100% był polski. Opakowanie było biało - czerwone?!? Ale to może nawet ok. 85r. Skleiłem tym P11 z MM i Pioruna, To był jedyny klej jaki dawał radę z papierem, przy moich wtedy umiejętnościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 2 Marca 2023 Share Napisano 2 Marca 2023 Kojarzę taki klej, zapach miał przyjemny, chemiczny, ale niestety nie potrafię teraz przyporządkować produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Marca 2023 Share Napisano 2 Marca 2023 Godzinę temu, myszaty napisał: Ale to chyba był podobny klajstet. Na 100% był polski. Zdecydowanie był to Hermol. Skleiłem nim wszystkie swoje "kartony" - a było tego nie w kij dmuchał Także Rochu - bierz śmiało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Marca 2023 Share Napisano 2 Marca 2023 2 godziny temu, krn78 napisał: Za młodego kupowałem od Rusków na giełdzie klej Moment. To był odpowiednik naszego Butaprenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 2 Marca 2023 Autor Share Napisano 2 Marca 2023 1 godzinę temu, giberes napisał: Kojarzę taki klej, zapach miał przyjemny, chemiczny Dokładnie - nie rzucało ludźmi na zpt jak kleiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muśtax Napisano 2 Marca 2023 Share Napisano 2 Marca 2023 Klej bezbarwny, ciągnący, zapach przeniósł mnie w lata dzieciństwa :), konsystencją przypomina Contacte Revella, papier klei dobrze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 2 Marca 2023 Share Napisano 2 Marca 2023 Dawno, dawno temu, zaraz po zniknięciu Hermolu z rynku, zaprzyjaźniony pan ze sklepu chemicznego puścił farby, że ktoś się upominał o prawa autorskie do nazwy i aby uniknąć kłopotów, zrezygnowano z nazwy, ale, wg tego sprzedawcy, to poniżej to ponoć Hermol. Śmierdzi prawie identycznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 2 Marca 2023 Autor Share Napisano 2 Marca 2023 Nakupim i będziem testować a potem dobijem się butaprenem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 2 Marca 2023 Share Napisano 2 Marca 2023 29 minut temu, myszaty napisał: Nakupim i będziem testować a potem dobijem się butaprenem... Yes, yes, yes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetinz Napisano 2 Marca 2023 Share Napisano 2 Marca 2023 W ofercie Wamodu jest również klej o nazwie Hemol, dość szybko schnie, czasem nawet za szybko - właśnie używam go do modeli kartonowych (ale jako uzupełnienie - główny klej to niezmiennie Butapren OBT III). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 3 Marca 2023 Share Napisano 3 Marca 2023 W dniu 2.03.2023 o 06:42, myszaty napisał: Witojta kiedyś w latach 90 był taki klej w typowych tubkach, bezbarwny ( transparentny), szybkoschnący Owszem, oprócz Hermolu był bardzo podobny klej Uniwersal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Marca 2023 Autor Share Napisano 3 Marca 2023 O to może być to kolory w tamtych czasach to nie był problem... Ale już wiem że to był klej typu polimerowego - kupiłem w leruju i pachnie podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 7 Marca 2023 Autor Share Napisano 7 Marca 2023 Zdecydowanie to był Hermol tylko pod inną nazwą. Teraz to klej polimerowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Maja 2023 Share Napisano 12 Maja 2023 Mam taki kłopot: pękła mi oprawka od okularów przeciwsłonecznych znanej firmy i chcę je reaktywować, bo mi po prostu szkoda kasy na nowe. Nie wiem, z jakiego tworzywa jest oprawka, podobnie jak nieznany mi jest rodzaj plastiku, z którego wykonana jest soczewka. Próbowałem Contacta Revela i Humbrola do szybek i Extra Thin. Z CA boję się eksperymentować, z uwagi na możliwe opary i zmatowienie szkieł. Mam pomysł, żeby skleić cały obwód ramki wokół soczewki, żeby wzmocnić całość. Możecie coś polecić do sklejenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 12 Maja 2023 Share Napisano 12 Maja 2023 @LipsteinMożesz spróbować Bondic, tyle że to dość droga zabawa, a co do białego nalotu z CA to ja z powodzeniem usuwałem to IPA, przynajmniej z przezroczystego polistyrenu. Potem lekka polerka szmatką i nie ma śladu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 12 Maja 2023 Share Napisano 12 Maja 2023 Albo kleje dwuskładnikowe żywice epoksydowe.Nie wiem jak z oprawką ale cyjano słabo może skleić te oprawki.Może i kwestia kleju jego jakości.Być może Lepiej tu sprawdzą się właśnie dwuskładnikowe na bazie żywicy.Elastyczne niż cyjanoakrylowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 12 Maja 2023 Share Napisano 12 Maja 2023 Tworzywowe oprawki zazwyczaj wykonane są z acetatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Maja 2023 Share Napisano 12 Maja 2023 Dragon Klej uniwersalny polimerowy 50 ml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Maja 2023 Share Napisano 12 Maja 2023 (edytowane) dam szanse Dragonowi, rodzima firma, Radziu, dzięki Edytowane 12 Maja 2023 przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Maja 2023 Share Napisano 15 Maja 2023 Acetat podobno klei się acetonem, najpierw z tym spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi