myszaty Napisano 11 Marca 2023 Share Napisano 11 Marca 2023 Fotel petarda! Wyszedł super. Teraz z kabiny zrobiła się studnia - trza by czymś wypełnić co nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 11 Marca 2023 Autor Share Napisano 11 Marca 2023 11 minut temu, myszaty napisał: Fotel petarda! Wyszedł super. Teraz z kabiny zrobiła się studnia - trza by czymś wypełnić co nie?? To teraz, żeby się nie okazało, że to jest studnia bez dna xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 11 Marca 2023 Share Napisano 11 Marca 2023 przede wszystki pomysl o tym, co bedzie widac w gotowym modelu chyba, ze pokazesz tez zdjecia z warsztatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 12 Marca 2023 Autor Share Napisano 12 Marca 2023 Jest i ostateczna wersja pogrubiłem ścianki, troszkę uwydatniłem nity i łby od śrub, poszerzyłem zagłówek. Myślę, że jak pomaluję to jeszcze niektóre detale wyjdą. Te schodki na płaskich powierzchniach mógłbym zniwelować jakbym włączył antyaliasing w ustawieniach druku, ale straciłbym na ostrości detali wtedy. Tak to wygląda. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 Schodki można też wyeliminować eksperymentując z orientacją wydruku przykładowo ja bym spróbował drukować fotel poziomo lub pod mocnym skosem, wtedy warstwy będą łatwiejsze do usunięcia jedynie z bocznych krawędzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 13 Marca 2023 Autor Share Napisano 13 Marca 2023 2 godziny temu, jachud3 napisał: Schodki można też wyeliminować eksperymentując z orientacją wydruku przykładowo ja bym spróbował drukować fotel poziomo lub pod mocnym skosem, wtedy warstwy będą łatwiejsze do usunięcia jedynie z bocznych krawędzi Tak i na to jest nawet wzór dokładny i przy tej warstwie grubości 0,01mm to wychodzi jakieś 45st. Ale jak mam więcej niż jedną powierzchnię to tak naprawdę tylko w niej się to zniweluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 3 hours ago, Vieh_san said: Ale jak mam więcej niż jedną powierzchnię to tak naprawdę tylko w niej się to zniweluje. No tak, ale z boku będzie mniej widać i łatwiej wygładzić. A siedzisko z tymi schodkami to tak średnio wyglada, przecież masz sprzęt to tym bardziej ja bym zawalczył. Oczywiście to jest wszystko małe ale losz Ci tam osiądzie i nie będziesz chyba zachwycony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 13 Marca 2023 Autor Share Napisano 13 Marca 2023 Właśnie poprawiam i zobaczymy jak to będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 jest jakis srodek chemiczny, ktory "obrabia" zywice. To znaczy mozna jakos zniwelowac te schodki - oczywiscje - ostroznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 Przy żywicy się nie spotkałem, natomiast taki trik działał przy użyciu acetonu na wydruki z ABSu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 13 Marca 2023 Autor Share Napisano 13 Marca 2023 Jeszcze zostały jakieś 3h do wydrukowania już myślę, że ostatecznie ostatecznego modelu xD Według wzoru "arctan(0.01/0.035) in degrees" wpisanego w googlu, kąt pod którym powinna się znaleźć ścianka żeby zniwelować schodki to 15,94st. Pochyliłem zatem fotel o ten kąt w osi X i Y, dodałem jeszcze antyaliasing na poziomie 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 13 Marca 2023 Autor Share Napisano 13 Marca 2023 Jest i jestem zadowolony. Na tyle na ile mogłem wyeliminowałem schodki, a i jakiś detal został. Jeszcze będą pasy dorobione oczywiście. Przepraszam za niezbyt dobre zdjęcia, głównie jeśli chodzi o ostrość. Na ekranie telefonu ciężko dobrze złapać. Nie mam zapałki, więc zapalniczka do porównania. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 A jeszcze dopytam, ale ty generalnie znałeś blendera wcześniej i tylko wtyczka CAD jest nowa? A fotel jest spoko, tym bardziej, że to jest malutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 14 Marca 2023 Autor Share Napisano 14 Marca 2023 41 minut temu, Luljan napisał: A jeszcze dopytam, ale ty generalnie znałeś blendera wcześniej i tylko wtyczka CAD jest nowa? A fotel jest spoko, tym bardziej, że to jest malutkie. Powiem tak: blendera to znałem od lekko ponad 10 lat, ale to na poziomie stworzenia tych podstawowych brył, jak kula, czy prostopadłościan, bo chciałem sobie sam dodać swój dom do Microsoft Flight Simulator X. Raczej każde podejście było krótkie, przez te ponad 10 lat miałem do niego mniej podejść niż palcy na jednej dłoni i za każdym razem wersja się tak zmieniała, że i tak nic nie rozumiałem. Na moich pierwszych studiach (też 10 lat temu) miałem zajęcia z robienia rysunków przy użyciu AutoCAD, ale to tylko tam i bez większych szaleństw. Tylko tyle się dowiedziałem co to jest i do czego może służyć. Tam też miałem do czynienia z grafiką komputerową rastrową i wektorową w corelu, a to już mi bardziej pasowało jako, że lubiłem rysować. Dzięki temu się trochę otrzaskałem z pewnymi rzeczami, jak chociażby sobie zorganizować pracę w takim programie i jak się po nim poruszać, bo często w miarę są podobne niektóre elementy tych programów. Jak sobie kupiłem w listopadzie drukarkę 3d to trochę się zainteresowałem rzeźbieniem w blenderze (nic jeszcze do końca nie wyrzeźbiłem xD), ale to tak naprawdę tylko nauczyło mnie swobodnego poruszania w programie, tzn. Obracania kamery, przesuwania jej, tak samo jak manipulacja pozycją, rozmiarem, czy skalą obiektów. Rzeźbienie za bardzo się nie przydaje przy elementach do modeli, chyba że kształt byłby na tyle skomplikowany, a wymiary na tyle nie istotne, że łatwiej by to było wyrzeźbić. Może jakieś zawinięte szmaty na czołg, albo coś podobnego. Wcześniej miałem podejście do FreeCAD, ale jest dość skomplikowany jak dla mnie i wszystko jest robione parametrowo. W Blenderze parametrowo tylko narysowałem tylną płytę, siedzisko pod tyłkiem i boczne ścianki. Reszta to podstawowe bryły porościągane co najwyżej i z wygładzonymi krawędziami poustawiane tak, żeby się stykały. Wiedząc, że to będzie malutkie nie starałem się robić wszystkiego 1:1 bo i tak to się po drodze by zgubiło. Podsumowując: znałem Blendera, ale szczytowym osiągnięciem był 11 piętrowy blok- klocek z teksturą xD wiedziałem na czym polega CAD. Reszta to eksperymenty, oglądanie i czytanie tutoriali. Najlepszym sposobem jest zrobienie czegoś. Najpierw pobawić się z tym podstawowym prostopadłościanem i zobaczyć co z nim można zrobić, potem z innymi bryłami, potem poeksperymentować z modyfikatorami. Tak się człowiek dowie co może z tego zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 14 Marca 2023 Share Napisano 14 Marca 2023 (edytowane) Dzięki. No ja też już podejść miałem i do free cada, blendera, rhino i bóg wie czego jeszcze. Drukarkę bym kupił, ale powiedziałem sobie, że dopiero jak się nauczę modelować . Widzę, że muszę się bardziej zmobilizować. Edytowane 14 Marca 2023 przez Luljan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 14 Marca 2023 Share Napisano 14 Marca 2023 16 hours ago, Vieh_san said: Na tyle na ile mogłem wyeliminowałem schodki, a i jakiś detal został. Jeszcze będą pasy dorobione oczywiście. Absolutnie niesamowity wynik! Co więcej, zagłówek i pasy będą najbardziej widoczne. Czytam z przyjemnością, choć dla mnie to wciąż wynik nieosiągalny. On 3/10/2023 at 3:16 PM, Vieh_san said: zarobię na fotelu i kupię dom w Miami Nie śledziłem ostatnio rynku nieruchomości w Miami, ale myślę, że zakup domu będzie wymagał sprzedaży kilku fotelej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 15 Marca 2023 Autor Share Napisano 15 Marca 2023 W dniu 14.03.2023 o 16:28, JollyMonk napisał: Nie śledziłem ostatnio rynku nieruchomości w Miami, ale myślę, że zakup domu będzie wymagał sprzedaży kilku fotelej. XD hahahah no trochę niedoszacowałem Trochę pokleiłem dzisiaj. Teraz już wygląda jak samolot ;D 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Marca 2023 Share Napisano 15 Marca 2023 No proszę. I już w całości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 15 Marca 2023 Autor Share Napisano 15 Marca 2023 35 minut temu, barszczo napisał: No proszę. I już w całości . Nie było za bardzo czego po drodze pokazywać, a sklejanie połówek skrzydeł nie jest super interesujące. Warte wspomnienia jest to, że ładnie wszystko pasowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 jeszcze mam pytanie do fotela skad te " rogi" ??? Nie widzialem na zadnym zdjeciu Arma do swojej Iskry tez takie cos wpakowala ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 Jestem pod wrażeniem Twojego fotela (z rogami, czy bez - nieistotne). Coraz bardziej przekonuję się, że drukarka bardzo ułatwia tu wiele rzeczy. Poza kosztami, barierą jest jednak dla mnie obsługa programów do projektowania. Czy możesz wskazać kilka tutoriali bądź artykułów, na których się uczyłeś? Może okażą się pomocne. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 56 minut temu, BRAVO112 napisał: jeszcze mam pytanie do fotela skad te " rogi" ??? Nie widzialem na zadnym zdjeciu Arma do swojej Iskry tez takie cos wpakowala ... To sen projektanta. W Iskrze Army rogów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 Te rogi w zestawowymi fotelu to moim zdaniem jakąś błędną interpretacja otwartych osłon przy zagłówku. To co jest na wys ramion w fotelu Iskry to takie plecy ze sklejki poszerzone w tym miejscu, taka modyfikacja względem fotela KK-1 z MiGa-15 na którym bazowano , warto zauważyć że fotel KK-2 w MiGu-17 też ma taką modernizację na wysokości ramion pilota. (Rogi w fotelu Army to mogą też być prowadnice fotela, które faktycznie wystają ponad ramiona ) Pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 3 godziny temu, Wymysl napisał: W Iskrze Army rogów nie ma. jestes pewien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 3 minuty temu, BRAVO112 napisał: jestes pewien? Tak, jestem pewien, że są. Właśnie wyciągnąłem swoje z pudełka i też mają Przepraszam za zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi