tom_tom_bb Napisano 17 Czerwca 2023 Share Napisano 17 Czerwca 2023 18 hours ago, wuwumaster said: uszkodzenie żłobkowana na górze płata też z tego co wiem było od zawsze Jak mi się będzie chciało, to odgrzebie stare pudła w piwnicy i znajdę "białego kruka" P.11c z ZPW bez wypłaszczeń na skrzydłach. Mam jednego. To była jakaś wczesna seria próbna. Można było poznać po tym, że w woreczkach płat był wrzucony osobno (był odpadnięty od ramek). Ale nie mam pojęcia gdzie go mam zakopanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 18 Czerwca 2023 Share Napisano 18 Czerwca 2023 to poszukam i ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 18 Czerwca 2023 Share Napisano 18 Czerwca 2023 Poszukajcie panowie, pokażcie, bo zapewne nieliczni na tym świecie widzieli nieuszkodzony płat 11stki z PZW, sam jestem ogromnie ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 W dniu 17.06.2023 o 12:49, tom_tom_bb napisał: znajdę "białego kruka" P.11c z ZPW bez wypłaszczeń na skrzydłach. Mam jednego. też mam takowego jedynego z całym żłobkowaniem płata. Co ciekawe z Mistercrafta Kupiłem od "sąsiada" 5 lat temu, a kupiłem bo zobaczyłem pierwszy raz płat bez wypłaszczeń na skrzydłach. Przesunięcie formy na jednej z lotek jest nadal, czyli jakby ktoś coś naprawił w formie Od kiedy pamiętam zawsze trafiały mi się zanikowe egzemplarze. Raz kiedyś kolega na ZPT sklejał takiego P-11c który miał cały płat żłobkowany, ale to był bodaj 1989 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetinz Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 Mój zabytek nie ma ładnego płata, na zdjęciach porównanie z Mistercraftem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 a jak wyglada prawa gora tego jasniejszego skrzydla, bo to wlasnie tam jest uszkodzona forma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 Oooo, widzę że z ciekawości muszę spróbować wykopać mojego PZW i sprawdzić jakie jest skrzydełko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetinz Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) 41 minut temu, BRAVO112 napisał: a jak wyglada prawa gora tego jasniejszego skrzydla, bo to wlasnie tam jest uszkodzona forma Najpierw sklejony Mistercraft a następnie zabytek. Edytowane 19 Czerwca 2023 przez pezetinz Brak treści postu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom_tom_bb Napisano 20 Czerwca 2023 Share Napisano 20 Czerwca 2023 (edytowane) ponieważ temat dosyć ciekawy, pozwoliłem sobie nagrać krótki filmik. na początku jest pokazany model z początku lat 90, na płacie którego widać już duże wypłaszczenia, zarówno na górnej, jak i na dolnej powierzchni. Później wyjmuję skrzydło z zestawu z samego początku produkcji (ok. 1988 r.), (prawdopodobnie jeszcze próbne wtryski), na którym jest pięknie odwzorowana blacha rowkowana na całym płacie (niestety na filmie nie widać dokładnie drobnych rowków, pojawia się refleks świetlny, ale tam naprawdę nie ma żadnego wypłaszczenia). Co do współczesnych zestawów Mistercrafta, słyszałem, że zregenerowano formę (tą jak i kilka innych). W ogóle mister Craft przejmuje temat, ZTS Plastyk definitywnie kończy swoją działalność... Edytowane 20 Czerwca 2023 przez tom_tom_bb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom_tom_bb Napisano 20 Czerwca 2023 Share Napisano 20 Czerwca 2023 (edytowane) na zbliżeniach lepiej widać doskonałą powierzchnię płata (1 i 2 zdjęcie), dokładnie w miejscach gdzie później pojawiły się wypłaszczenia (3 zdjęcie) Edytowane 20 Czerwca 2023 przez tom_tom_bb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom_tom_bb Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 On 6/18/2023 at 9:56 PM, wuwumaster said: Poszukajcie panowie, pokażcie, bo zapewne nieliczni na tym świecie widzieli nieuszkodzony płat 11stki z PZW, sam jestem ogromnie ciekaw znalezione, masz powyżej foty i film. btw, pewnie gdyby było zainteresowanie, wykonałbym formę i skopiowałbym taki dziewiczy płat. jednak to już chyba tak niszowy temat, że nie ma sensu... szczególnie, że dzisiaj gdy ktoś chce wybudować P.11, ma do dyspozycji piękne modele wydane przez IBG i Arma Hobby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 10 godzin temu, tom_tom_bb napisał: W ogóle mister Craft przejmuje temat, ZTS Plastyk definitywnie kończy swoją działalność... Pewne info? Czyli Mistercraft przejmie nie sprzedane zestawy, które zalegają nadal w magazynie ZTSu? Kończy się pewna epoka modelarstwa w Polsce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom_tom_bb Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 10 minutes ago, Kolekcjoner WP said: Pewne info ? Tak, pewne, informacja z pierwszej ręki (wcześniej dowiedziałem się o tym w kilku sklepach modelarskich, ostatecznie potwierdziłem u źródła, podczas rozmowy telefonicznej). Jeszcze produkują, ale to już ostatnie tygodnie / miesiące. Formy są już przekazane innej firmie (zapewne chodzi o Mistercrafta), więcej szczegółów nie znam niestety. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom_tom_bb Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 On 6/19/2023 at 8:13 AM, Artek82 said: też mam takowego jedynego z całym żłobkowaniem płata. Co ciekawe z Mistercrafta (...) Raz kiedyś kolega na ZPT sklejał takiego P-11c który miał cały płat żłobkowany, ale to był bodaj 1989 rok. Tak jak napisałem w poprzednim poście, tylko egzemplarze z pierwszych wypustów miały oryginalne, nienaruszone żłobkowanie. Dowiedziałem się kiedyś od modelarza z Siedlec, że to była jakaś seria próbna, która wyszła i została skierowana do sprzedaży, a zaraz potem coś się stało i uszkodzili formę, i tak to klepali przez 30 lat. Natomiast w ostatnim czasie ktoś musiał zregenerować formę, bo rzeczywiście niektóre nowsze wypusty były lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 51 minut temu, tom_tom_bb napisał: Tak, pewne, informacja z pierwszej ręki (wcześniej dowiedziałem się o tym w kilku sklepach modelarskich, ostatecznie potwierdziłem u źródła, podczas rozmowy telefonicznej). Jeszcze produkują, ale to już ostatnie tygodnie / miesiące. Formy są już przekazane innej firmie (zapewne chodzi o Mistercrafta), więcej szczegółów nie znam niestety. Na prawdę szkoda, że już kończą działalność... Od ich modeli zacząłem swoją przygodę z modelarstwem... Ale tyle dobrze, że formy ktoś przejął. Wydaje mi się, że to był Big Model, bo w ich ofercie pojawił się P.11C z Ruchu, którego formu miał ZTS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 (edytowane) Patrzcie co znalazłem: Ktoś wie może czego to przepak? W 2005 był na stronie ZTSu (link) http://web.archive.org/web/20050409104750/http://www.modelarstwo.net.pl/smiglowce1.html Edytowane 21 Czerwca 2023 przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 Kiedyś wygrzebałem takiego u znajomego w garażu w złomowisku. Rety przy okazji jeszcze pół reklamówki innych destruktów. Ten śmiglak akurat był w woreczku, niestety bez kilku drobnych pierdółek (jakieś antenki itp) i kalkomanii. Instrukcja była, nie pamietam dokładnie jak wyglądała ale coś mi się kojarzy że "zalatała" Monogramem. Ale to tylko takie moje majaczenie z otchłani czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 32 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: Patrzcie co znalazłem: Ktoś wie może czego to przepak? W 2005 był na stronie ZTSu (link) http://web.archive.org/web/20050409104750/http://www.modelarstwo.net.pl/smiglowce1.html https://www.scalemates.com/kits/starfix-900-01-bell-uh-1b-rescue-chopper--1031303 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 6 minut temu, Wymysl napisał: https://www.scalemates.com/kits/starfix-900-01-bell-uh-1b-rescue-chopper--1031303 Dzięki za info. Dodałem go właśnie do bazy Scalemates.com https://www.scalemates.com/kits/zts-plastyk-nn-bell-uh-1b-rescue-copper--1490888 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 12 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Dzięki za info. Dodałem go właśnie do bazy Scalemates.com https://www.scalemates.com/kits/zts-plastyk-nn-bell-uh-1b-rescue-copper--1490888 Jakbyś to jeszcze zrobił bez błędu to by było ho ho że hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom_tom_bb Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 1 hour ago, Kolekcjoner WP said: tyle dobrze, że formy ktoś przejął. Wydaje mi się, że to był Big Model, bo w ich ofercie pojawił się P.11C z Ruchu, którego formu miał ZTS napisałem na priv, bo błąd jest również na Scalemates. Modele P.11 ze starych form Ruchu (które teraz pakuje Big Model, bardzo marne) a modele z form używanych przez PZW (które pakuje Mistercraft) to dwa różne modele. Nie wiem jak to zmienić na Scalemates. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 20 minut temu, _OldMan_ napisał: Jakbyś to jeszcze zrobił bez błędu to by było ho ho że hej. Co w takim razie źle jest z tym wpisem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Wydaje mi się, że to był Big Model, bo w ich ofercie pojawił się P.11C z Ruchu, którego formu miał ZTS A także: Iskra, Hunter, Su-22, Javelin, Karaś Ruchu, MiG-15 Ruchu, MiG-17PF, MiG-19, MiG-21, Czapla, Mustang, śmigłowce Mi-2, Cobra i Lynx, Thunderjet, FW-190 A i D, Bf-109, Ił-2m3. Zabrakło RWD-5, 6 i 8, Jaka-1m i Łosia w ofercie BigModel. Edytowane 21 Czerwca 2023 przez Artek82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 18 minut temu, Artek82 napisał: A także: Iskra, Hunter, Su-22, Javelin, Karaś Ruchu, MiG-15 Ruchu, MiG-17PF, MiG-19, MiG-21, Czapla, Mustang, śmigłowce Mi-2, Cobra i Lynx, Thunderjet, FW-190 A i D, Bf-109, Ił-2m3. Zabrakło RWD-5, 6 i 8, Jaka-1m i Łosia w ofercie BigModel. RWD-5, 6, 8, Jaka-1 i Łosia przejął już wcześniej Mistercraft. Nawet na ich stronie od chyba dwóch lat wisi boxart RWD-6, ale nadal go nie wypuścili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 1 godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał: Co w takim razie źle jest z tym wpisem? Przeliteruj to co jest napisane na pudełku, a to co ty napisałeś w tytule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi