Kon_Bar Napisano 4 Sierpnia 2023 Share Napisano 4 Sierpnia 2023 Kilka miesięcy temu rozpocząłem budowę tego śmigłowca... Dosyć szybko porzuciłem pomysł skończenia go na Babarybę a w międzyczasie dla relaksu powstały dwa "ołówki" W maju projekt utknął na takim , wczesnym etapie Teraz w ramach nowego startu zacząłem od czegoś łatwego - rotora. Jak widać przerobiłem nieco łopaty (w zestawie są równej szerokości)... ... oraz zmniejszyłem znacząco ich ugięcie (dzięki @Woit za motywację ) Szybka przymiarka pokazuje, że chyba pochylenie będzie dobre. Teraz przysiadłem do kokpitu. W zestawie jest dedykowana Anakondzie deska rozdzielcza. Jednak w prototypie powinna być taka kształtem przypominająca tę z Sokoła - użyłem więc części B7, C27 i E98 w miejsce sugerowanych przez producenta H189, H191 i H192. Ciekawe czy dzięki temu łatwiej będzie wpasować deskę do kabiny (są z tym jakieś problemy - przynajmniej wspominał o tym @Mitrandir przy sklejaniu swojej Anakondy). c.d.n. (oby szybciej niż ostatnio ) 13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Sierpnia 2023 Share Napisano 4 Sierpnia 2023 Będzie pomarańczowo - niebieska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 4 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2023 33 minuty temu, Grzes napisał: Będzie pomarańczowo - niebieska? Taaa... Nigdy nie "kochałem" tego malowania, ale jak to w życiu bywa... w końcu wybrałem właśnie to 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Sierpnia 2023 Share Napisano 4 Sierpnia 2023 Dobra! Jest zielone światło dla projektu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 4 Sierpnia 2023 Share Napisano 4 Sierpnia 2023 Kołuj panie ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 4 Sierpnia 2023 Share Napisano 4 Sierpnia 2023 Będę oglądał z zaciekawieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Sierpnia 2023 Share Napisano 4 Sierpnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 4 Sierpnia 2023 Share Napisano 4 Sierpnia 2023 Dobra robota! Ja utknąłem trochę dalej... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 4 Sierpnia 2023 Share Napisano 4 Sierpnia 2023 Będę zaglądał, gdyż też mam go w planach właśnie w tym malowaniu. Powodzenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 4 Sierpnia 2023 Share Napisano 4 Sierpnia 2023 Cześć Dawno tu nie zaglądałem, a tu się dzieje.... Wygląda na to że robimy modele tego samego egzęplaża Anakondy. Super Też łudziłem się że może zdążę na Babarybę ale życie miało swoje plany... tylko "predator" Grzechu uratował sytuację.... 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Sierpnia 2023 Share Napisano 4 Sierpnia 2023 Zasiadam i ja bo się dzieje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 5 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2023 Górny panel wzbogacony o dźwignię i naklejki. Wiem, że nie wszędzie pasują do obiektów 3D, ale przynajmniej przypominają to, co wg. moich informacji było w kokpicie. W rzeczywistości będzie to tak mało widoczny element, że wg. mnie jest OK Główny panel jest wielokolorowy, ale nie udało mi się tego sfotografować moim smartfonem. Jeszcze mokre kaleczki Może po "macie" znikną refleksy i wszystko będzie lepiej widoczne. Dziękuję @Adamsky za wsparcie! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 5 Sierpnia 2023 Share Napisano 5 Sierpnia 2023 No, dobrze że Adam Ci to zrobił... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 5 Sierpnia 2023 Share Napisano 5 Sierpnia 2023 (edytowane) Obawiam się,że odcień "turkusu" tablic nie jest ten.....chyba że taka fotka ci wyszła? ....tu dla przykładu odcień... Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez Sławekb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 5 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2023 29 minut temu, Sławekb napisał: Obawiam się,że odcień "turkusu" tablic nie jest ten.....chyba że taka fotka ci wyszła? ....tu dla przykładu odcień... Proponuję porównywać do kolorów ze zdjęć oryginału a nie blaszek. Ten kolorek to taki standardowy turkus jak z kokpitów np. MiG-ów Czy jednak taki był w 0411? Ja twierdzę, że nie (ale nie mam praw do fotek, które to dowodzą). Zielony „z podsufitki” jest przekłamany, ale ten z panelu głównego wydaj się OK (oczywiście na moim monitorze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 6 Sierpnia 2023 Share Napisano 6 Sierpnia 2023 Ja nie mówię o blaszce....mówię o orginale......foto blaszki dałem jako przykład......bo jest podobna do orginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 6 Sierpnia 2023 Share Napisano 6 Sierpnia 2023 Czyżby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 6 Sierpnia 2023 Share Napisano 6 Sierpnia 2023 Twoje foto Grzesiu jest zrobione w nocy....więc sztuczne światło zmienia trochę odcień....))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 6 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2023 20 minut temu, Sławekb napisał: Twoje foto Grzesiu jest zrobione w nocy....więc sztuczne światło zmienia trochę odcień....))) A może po prostu zauważ, że Twoje zdjęcie to fotka z Sokoła - całkiem możliwe, że po remoncie, więc jak to u nas - przemalowane. Zresztą pozwolę sobie zacytować klasyka - mój model, moje kolory 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Sierpnia 2023 Share Napisano 6 Sierpnia 2023 Nie kłócić się, bo nie m o co Tu fotki tych samych tablic: 1 godzinę temu, Kon_Bar napisał: mój model, moje kolory Słusznie. Popieram! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 6 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2023 Przekonałeś mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 6 Sierpnia 2023 Share Napisano 6 Sierpnia 2023 Prawda.....ja z reguły się nie kłócę , bo rzeczywiście nie ma o co ,a nawet jak jest to raczej odsuwam się na bok i nie uczestniczę w dyskusji.....pomyślałem jedynie ,że jak to warsztat ,to tu wymieniamy się poglądami ,aby autor modelu...jak najlepiej go wykonał.....Udanego modelu. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 7 Sierpnia 2023 Share Napisano 7 Sierpnia 2023 Witam.....a mógłbyś troszkę w zarysie zdradzić jak prostowałeś łopaty?..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 13 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2023 (edytowane) W dniu 7.08.2023 o 10:53, Sławekb napisał: Witam.....a mógłbyś troszkę w zarysie zdradzić jak prostowałeś łopaty?..... W sumie żadna tajemnica - musiałem spróbować "metod podstawowych", bo już miałem cały wirnik złożony i pomalowany. Prostowałem więc łopaty "na zimno" wyginając je pomiędzy trzema palcami (dwa punkty podparcia po stronie "wklęsłej" i jeden - pomiędzy nimi - po stronie wypukłej). Wyczucie (aby nie przełamać) i wielopunktowość to droga do dobrego wyniku. Po powrocie z urlopu znowu siadłem do (tych samych) prac przy Anakondzie. Na dzień dobry przemalowałem panele Teraz pracuję nad siedzeniami - wzorek trochę za rzadki, ale... chyba tak zostawiam. boję się, że gęściej rozmieszczone czarne linie zabiją efekt. Tera muszę podmaskować "poduchy" i spróbować pomalować wszystko na około na bordowo == EDIT == Zapomniałem zapytać - czy ktoś może wie jakiego koloru była przekładnia główna i wewnętrzne powierzchnie w jej przedziale? Edytowane 13 Sierpnia 2023 przez Kon_Bar 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 13 Sierpnia 2023 Share Napisano 13 Sierpnia 2023 Godzinę temu, Kon_Bar napisał: Zapomniałem zapytać - czy ktoś może wie jakiego koloru była przekładnia główna i wewnętrzne powierzchnie w jej przedziale Ja wiem przekładnia główna kolor niebieski, powierzchnie wewnętrzne w kolorze gruntu - beżowy albo coś podobnego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi