abtb Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 (edytowane) こんにちは タイトルが示すように、今日は日曜日の朝のコーヒーにもう 29 番目の「ニシン」です。今日は日本語で言うと、三菱 F-104J、通称「三菱鉛筆」、正式には「グローリー」です。これは、自衛隊のニーズに合わせて日本で組み立てられたスターファイターのライセンスバージョンです。 To sobie pożartowaliśmy o poranku a teraz szczegóły: kolejny, 29-ty "śledź" do niedzielnej, porannej kawy. Dziś licencyjny Mitsubishi F-104J popularnie zwany "ołówkiem Mitsubishi" a oficjalnie "Eiko" Pozwoliłem sobie zbudować najbardziej myśliwską wersję ze wszystkich Starfigterów uzbrojoną aż w sześć Sidewinderów. Wg "słów pisanych" tak uzbrojone "śledzie" użytkowane były tylko przez Japonię. Niestety nie udało mi się potwierdzić tej informacji w sposób "fotograficzny" co mi w niczym nie przeszkadza. A teraz bohater odcinka: Mitsubishi F-104J (Lockheed F-104J), 204 Eskadra, 5-te Skrzydło Powietrzne Japońskich Sił Samoobrony, Baza lotnicza Nyutabaru, prefektura Miyazaki, Japonia, 1980r I to jakby tyle na dziś w temacie Można krytykować, sarmacić, paszkwile pisać, ale też można napisać coś pozytywnego Edytowane 10 Grudnia 2023 przez abtb 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 I? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2023 4 minuty temu, barszczo napisał: I? się mi klikło jakoś tak w połowie pisania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 Ładniutki. Te "krzaczki" na hinomaru robią robotę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 OK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 Jest świetny, bardzo się podoba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 (edytowane) Stawiam sakę, super robota!!!! Paskudna w smaku, lepiej smakuje klej WAMOD z pędzelkiem. Edytowane 11 Czerwca przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 (edytowane) Ja napiszę paszkwil. Ja już na to już patrzeć nie mogę. Oczy mnie bolą. Godzina oglądania jednego śledzia x 29 to daje, jeśli się nie pomyliłem, 29 godzin. Po takim maratonie moje stare ślepia maja prawo boleć. Edytowane 10 Grudnia 2023 przez Endrju 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 Nie, no model jest zarąbisty. Odwołuje paszkwila. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 Brawo! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 Kolejny bardzo ładnie wykonany "śledź" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolejny-Wojtek Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 Rasowy myśliwiec. Podoba się. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 10 godzin temu, abtb napisał: こんにちは タイトルが示すように、今日は日曜日の朝のコーヒーにもう 29 番目の「ニシン」です。今日は日本語で言うと、三菱 F-104J、通称「三菱鉛筆」、正式には「グローリー」です。これは、自衛隊のニーズに合わせて日本で組み立てられたスターファイターのライセンスバージョンです。 Już chciałem zgłaszać jakiś atak spamerski, a to tylko śledź po japońsku z Bielska Podlaskiego... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 Im bliżej świąt BN tym śledziki bardziej smakują, ciekawe czy we święta rzucisz jakiś nowy przepis na śledzia. Już chyba wszystkie kraje były to teraz może "śledź po ... marsjańsku" czy coś takiego? Mam Japońca też z Hasy tylko 48 i na razie czeka aż mi pocieknie ślinka. Na razie napawam się widokiem Twoich wyrobów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2023 (edytowane) Dziękuje wszystkim za opinie Pozwolę sobie ustosunkować się do co poniektórych 11 godzin temu, rudy0007 napisał: OK W tym wypadku pozostaje tylko chlapnąć cytatem: "Złote, a skromne" 11 godzin temu, Xmen napisał: Te "krzaczki" na hinomaru robią robotę Trzy dni skrobałem wykałaczką A tak po prawdzie to te "krzaczki" były powodem zastosowania oryginalnej hasegowej kalkomanii - wspominałem o tym w warsztacie. 7 godzin temu, Endrju napisał: Godzina oglądania jednego śledzia x 29 to daje, jeśli się nie pomyliłem, 29 godzin. Trening czyni mistrzem Jeszcze 4 godziny i osiągniesz poziom mistrzowski "33" 1 godzinę temu, Grzes napisał: Już chciałem zgłaszać jakiś atak spamerski, Do wszystkiego co piszę w warsztatach/galeriach należy podchodzić z przymrużeniem oka i nie zachodzi potrzeba zbyt szybkiego informowania stosownych służb. Tym bardziej, że niedawno wymieniłem drzwi i nie zachodzi potrzeba otwierania ich razem z futryną przez ludzi w kominiarkach. 1 godzinę temu, jmx62 napisał: ciekawe czy we święta rzucisz jakiś nowy przepis na śledzia. Zdecydowanie tak! Za tydzień będzie "śledź" berliński: a na święta BN , jak przystało zgodnie z tradycją - "śledź mazowiecki" Informacja: jak ktoś nie dostał "pucharka" to dla tego, że limit dobowy mi się wyczerpał Edytowane 10 Grudnia 2023 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 2 godziny temu, abtb napisał: Za tydzień będzie "śledź" berliński: Kruca bomba, ten "berliński" mocno obładowany. Aż ciągnie brzuchem po pasie. Jaką to nazwę miał w RFN F-104? Coś związanego z wdowami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 Po japońsku Eiko znaczy Chwała i chwała pilotkom, którzy na tych wspaniałych maszynach latali i to całkiem szczęśliwie. jak Japonia straciła tylko 34 maszyny tego typu. Tego gagatka widziałem jak dobrze pamiętam w Jaworznie na festiwalu. Też mam zamiar zrobić jakieś japońskie Eiko ale raczej w malowaniach okazjonalnych bo ja lubię mieć kolorystów i pacyfistycznie w kolekcji. Podoba mi się Twoja pasja tworzenia modeli Starfighterów :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2023 8 godzin temu, Juliusz napisał: Jaką to nazwę miał w RFN F-104? Zwyczajowo prze pilotów był nazywany - z powodu częstego wbijania się w ziemię, - Erdnagel (śledź od namiotu). Stąd nazwa całej mojej kolekcji - "Ławica śledzi" 7 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Tego gagatka widziałem jak dobrze pamiętam w Jaworznie na festiwalu. Raczej nie bo to "świeży" wyrób. W Jaworznie, indywidualnie był wystawiony ten: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 11 Grudnia 2023 Share Napisano 11 Grudnia 2023 No i to rozumiem. Piękny.... ale jeszcze kilka z ''mojego'' linka do zrobienia Ci zostało 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 11 Grudnia 2023 Share Napisano 11 Grudnia 2023 Witwenmacher-wdowiec O tą nazwę mi chodziło, 116 pilotów zginęło. Piękna kolekcja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Grudnia 2023 Share Napisano 11 Grudnia 2023 @abtb jakbyś chciał naszyweczkę ze znakiem japońskiego lotnictwa wojskowego na jakaś wystawkę, czy cóś, to pisz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi