Kon_Bar Napisano 19 Grudnia 2023 Share Napisano 19 Grudnia 2023 (edytowane) O szybowcu: SZD-15 Sroka – polski, jednomiejscowy szybowiec treningowy przeznaczony do treningu średnio zaawansowanych pilotów skonstruowany w Szybowcowym Zakładzie Doświadczalnym w Bielsku-Białej w latach 1955-1956. Był on jednym z projektów zgłoszonych w konkursie Ligi Przyjaciół Żołnierza na nowy szybowiec szkoleniowy. Konstrukcja rywalizowała (i ostatecznie została wybrana) z projektem SZD-16 Gil. W sumie nieposiadająca szczególnych zalet ostatecznie została wyprodukowana w liczbie 2 egzemplarzy prototypowych i 20 egzemplarzy seryjnych. O egzemplarzu: Niestety o tym egzemplarzu wiem niewiele - największą jego zaletą był fakt, że w sieci jest dostępne kilka ujęć tego szybowca z różnych stron, co pozwoliło odtworzyć dosyć wiernie jego malowanie. O modelu: Model powstał na podstawie projektu forumowego kolegi @Vieh_san, który tez wydrukował go na swojej drukarce . Projekt wymagał kilku korekt (wymieniliśmy korespondencję na ten temat z Kolegą) a od siebie tradycyjnie dorobiłem kilka detali (najbardziej widoczne to hamulce na skrzydłach). Musiałem tez opracować swoje kalkomanie pasujące do SP-1720. Osobiście zaliczyłbym swój produkt do kategorii średniaków - nie udało mi się usunąć wszystkich artefaktów 3D a i na etapie wykończenia miałem pewne problemy związane z kruchością żywicy. Nie ukrywam jednak, że ostatecznie oglądam go w otoczeniu innych szybowców z przyjemnością poniższe zdjęcie ma jedynie dowodzić, że kabina jest wypełniona (choć zrobienie zdjęcia wnętrza przerasta możliwości mojego smartfona). Edytowane 19 Grudnia 2023 przez Kon_Bar podmiana zdjęć 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 19 Grudnia 2023 Share Napisano 19 Grudnia 2023 Mnie się podoba, wyszedł bardzo ładnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Grudnia 2023 Share Napisano 19 Grudnia 2023 No i pięknie wyszło! Czekamy na kolejne wypusty kolegi @Vieh_san 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 19 Grudnia 2023 Share Napisano 19 Grudnia 2023 Jak na srokę to za bardzo pomarańczowy. Ale w sumie to ładnie wygląda. Mi się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Grudnia 2023 Share Napisano 19 Grudnia 2023 Super wygląda. No to teraz trzeba Moto-Srokę wystrugać . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Grudnia 2023 Share Napisano 19 Grudnia 2023 @Vieh_san 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 Brawo dla Was obu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 Wykonanie jak zawsze mistrzowskie W dniu 19.12.2023 o 17:57, Grzes napisał: Czekamy na kolejne wypusty kolegi @Vieh_san Dajmy trochę odsapnąć, niech se chop swe projekty podociąga, ale nie da się ukryć że czekamy na kolejne novikny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 Godzinę temu, Artek82 napisał: Dajmy trochę odsapnąć No coś Ty. Niech idzie za ciosem, póki ma wenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 22 Grudnia 2023 Share Napisano 22 Grudnia 2023 Chwilę mnie nie było, a tu proszę jaka miła niespodzianka zobaczyć ten model sklejony przez kogoś i to na takim poziomie Wiem, że ma sporo wad i była to zaledwie baza, więc tym bardziej szacun Ostatnio nie miałem czasu, bo jeszcze dla kolegi sklejam tego MiG'a-23, poza tym trochę zajmowałem się swoimi motocyklami. Natomiast zaraz jak będę miał chwilę czasu to coś postaram się zaprojektować, na boku jeszcze staram się zrobić malucha do druku. Żeby pozbyć się artefaktów druku 3D to najlepiej by było wydrukować te części i przygotować je jako wzór do zrobienia klasycznych odlewów żywicznych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi