BB84 Napisano 14 Lutego Autor Share Napisano 14 Lutego Powolutku. Wieża wstępnie zczipowana. Pewnie miejscami dołożę, bo trochę monotonnie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego (edytowane) Mam ambiwalentne uczucia co do krawędzi. Z jednej strony świetne rozwiązanie, że farba jest zdarta do gołego metalu, z drugiej - imho metal powinien korodować, co powinno być widoczne. Jako przykład podam szyny kolejowe. Tam, gdzie jest duży ruch i rdza jest na bieżąco ścierana - tam jest metalicznie, ale na bocznych torach lub tam gdzie nie są używane, jest wyraźna rdza. Edit: to jedyna moja przyczepka, poza tym jednym punktem uważam, że malowanie jest świetne. Edytowane 14 Lutego przez krn78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 14 Lutego Autor Share Napisano 14 Lutego 12 minut temu, krn78 napisał: Mam ambiwalentne uczucia co do krawędzi. Z jednej strony świetne rozwiązanie, że farba jest zdarta do gołego metalu, z drugiej - imho metal powinien korodować, co powinno być widoczne. Jako przykład podam szyny kolejowe. Tam, gdzie jest duży ruch i rdza jest na bieżąco ścierana - tam jest metalicznie, ale na bocznych torach lub tam gdzie nie są używane, jest wyraźna rdza. Edit: to jedyna moja przyczepka, poza tym jednym punktem uważam, że malowanie jest świetne. To właśnie stara, skorodowana, goła stał, umbra, którą przejadę washem z red oxide. Krawędzie to naturalne miejsce dla czipingu. Może przejadę też spawy ołówkiem lub akrylem gun metal, podobno nie korodują nawet po latach, chociaż nie wiem jak z ruskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego Malowanie też mi się podoba. Co do korozji to nie bierze się ona z powietrza. Jeśli będzie środek lata, suchy step i temperatury wysokie to korozja będzie postępować bardzo wolno i nie będzie jej praktycznie widać. Jak będzie mokro i wilgotno to korozja będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Dla mnie wykonanie malowania i reszta zabiegów na wieży jak z podręcznika. Naprawdę fajnie wymalowane. Jakimi farbami i jakimi kolorami robisz imitację obić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 15 Lutego Autor Share Napisano 15 Lutego 1 godzinę temu, Lipstein napisał: Dla mnie wykonanie malowania i reszta zabiegów na wieży jak z podręcznika. Naprawdę fajnie wymalowane. Jakimi farbami i jakimi kolorami robisz imitację obić? Olejami van gogh. Wrzuciłem fotę w temacie. Najlepiej nakłada mi się je bez rozcieńczania. Zaleta taka, że można poprawiać do woli, wada, że schną do 48h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Malowanie świetne. Pomyśl o obciach na szczeblach drabinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Zastanawiam sie czy wnetrze wlazłów u ruskich bylo w kolorze wnętrza czy bazowego jak na pancerzu. U niemcow malowano je w kolorze bazowym pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 16 Lutego Autor Share Napisano 16 Lutego 2 godziny temu, patrykd napisał: Zastanawiam sie czy wnetrze wlazłów u ruskich bylo w kolorze wnętrza czy bazowego jak na pancerzu. U niemcow malowano je w kolorze bazowym pojazdu. Wszędzie widziałem na biało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego W dniu 14.02.2024 o 23:00, Endrju napisał: Jak będzie mokro i wilgotno to korozja będzie. Zgadzam się. W innych elementach wieży korozją jednak jest widoczna. BB84, dzięki za wyjaśnienie. Będę obserwował postępy Twojej pracy, bo jest na co patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 17 Lutego Autor Share Napisano 17 Lutego 2 godziny temu, krn78 napisał: Zgadzam się. W innych elementach wieży korozją jednak jest widoczna. BB84, dzięki za wyjaśnienie. Będę obserwował postępy Twojej pracy, bo jest na co patrzeć. Dzięki za miłe słowa, choć to moje pierwsze malowanie, a temat powstał w celu oberwania po łapach za błędy i niedociągnięcia. Z wanną jadę nieco śmielej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Coraz bardziej mi imponuje to Twoje pierwsze malowanie Cierpliwości i umiaru nie brakuje - widać już, ze będzie bardzo dobry model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Najtrudniejsze przed nim. BRUDZENIE. Niejwdnokrotnie widzialem modele nim popsute. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Pojazd długo stojący nie wymaga mocnego brudzenia, jest zmyty niejednym deszczem więc mocnego błota raczej nie wypada dawać. Trochę utkniętego brudu po zakamarkach i zacieki wystarczą. Z dodatkowych efektów poszedłbym w gałązki i liście. Żadnej większej poważnej miny się nie spodziewam tym bardziej, że jak do tej pory wszystkie efekty bardzo ładnie umiarkowane. No, może poza pomarańczowymi gąsienicami co może i jest ok merytorycznie, ale czy będzie to się dobrze komponować z resztą. Jakby była trochę ciemniejsza ta rdza to lepiej by trafiała w moje gusta. Ale wiadomo jak to jest z tymi gustami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego (edytowane) Może nie 10 a 65 lat ale może coś wypatrzysz na filmiku: Edytowane 17 Lutego przez Tap-chan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 17 Lutego Autor Share Napisano 17 Lutego 24 minuty temu, TAW napisał: Pojazd długo stojący nie wymaga mocnego brudzenia, jest zmyty niejednym deszczem więc mocnego błota raczej nie wypada dawać. Trochę utkniętego brudu po zakamarkach i zacieki wystarczą. Z dodatkowych efektów poszedłbym w gałązki i liście. Żadnej większej poważnej miny się nie spodziewam tym bardziej, że jak do tej pory wszystkie efekty bardzo ładnie umiarkowane. No, może poza pomarańczowymi gąsienicami co może i jest ok merytorycznie, ale czy będzie to się dobrze komponować z resztą. Jakby była trochę ciemniejsza ta rdza to lepiej by trafiała w moje gusta. Ale wiadomo jak to jest z tymi gustami... Gąski są już w kolorze umbra/sienna. Rzeczywiście pomarańcz wyglądała zbyt świeżo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 18 Lutego Autor Share Napisano 18 Lutego 13 godzin temu, Tap-chan napisał: Może nie 10 a 65 lat ale może coś wypatrzysz na filmiku: SU-152 chodzi mi po głowie jako następny projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego Dobrze idzie. Zieleń rozjaśniałeś bardziej żółtym mgiełgą lub buff xf tamka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 18 Lutego Autor Share Napisano 18 Lutego 20 minut temu, MayonesEXG7 napisał: Dobrze idzie. Zieleń rozjaśniałeś bardziej żółtym mgiełgą lub buff xf tamka? Żółty + biały pół na pół mniej więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 19 Lutego Autor Share Napisano 19 Lutego Przymiarka kolorystyczna kółek i gąsek. Boki wanny wybrudzę washem i zaciekami z umbry i sienny. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 21 Lutego Autor Share Napisano 21 Lutego Jadę z rdzą. Chyba wystarczy w tych ilościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego (edytowane) A po co Ci rdza w takich ilościach? Wóz stał 5 lat pod chmurką? Edytowane 21 Lutego przez rhinoceros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 21 Lutego Autor Share Napisano 21 Lutego 13 minut temu, rhinoceros napisał: A po co Ci rdza w takich ilościach? Wóz stał 5 lat pod chmurką? Tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 21 Lutego Autor Share Napisano 21 Lutego (edytowane) Godzinę temu, rhinoceros napisał: A po co Ci rdza w takich ilościach? Wóz stał 5 lat pod chmurką? Tak. Prawa posmarowana vs lewa tylko uchwyty. Edytowane 21 Lutego przez BB84 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 21 Lutego Autor Share Napisano 21 Lutego Wieża ogarnięta. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi