rymulus Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 W dniu 27.11.2024 o 00:04, Albatros napisał: Sam szukam możliwie najcieńszego drutu cynowego (ewentualnie ołowianego) - do łatwego układania, ale na razie max co znalazłem to 0,25 mm. Najcieńszy miedziany drut jaki znalazłem ma poniżej 0,1 mm ale ile dokładnie to nie wiem bo suwmiarka tego już nie obsługuje. Można je znaleźć w kablach najtańszych słuchawek. Często dodatkowym elementem tam występującym są włókna wzmacniające całość, jeszcze cieńsze niż drut i bardzo mocne. W dniu 26.11.2024 o 19:39, Marcin Witkowski napisał: Pedały orczyka pilota zrobiłem z trasowanych płytek styrenu. Niestety nie mają tego pięknego napisu Grumman, ale pocieszam się tym, że spod zamkniętej owiewki i tak nie będzie ich właściwie widać Pedały bez napisu Grumman nie przejdą nawet w ćwierćgwizdkowym modelu. Proszę je usunąć i zrobić nowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 1 godzinę temu, rymulus napisał: Najcieńszy miedziany drut jaki znalazłem ma poniżej 0,1 mm ale ile dokładnie to nie wiem bo suwmiarka tego już nie obsługuje. Można je znaleźć w kablach najtańszych słuchawek. Często dodatkowym elementem tam występującym są włókna wzmacniające całość, jeszcze cieńsze niż drut i bardzo mocne. Pedały bez napisu Grumman nie przejdą nawet w ćwierćgwizdkowym modelu. Proszę je usunąć i zrobić nowe. Tak tak, najcieńszy miedziany tak, natomiast ja szukam cynowego. Cynowe układają się o wiele łatwiej i lepiej, miedziane są mniej plastyczne i bardziej sprężyste, dużo trudniej się je wygina do pożądanego kształtu… cienkie miedziane mam, ale chodzi właśnie o cynowy… ostatecznie może spróbuję ołowiane, bo są chyba też cieńsze niż 0.25 mm… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 Cześć! To może ja się włączę do dyskusji w sprawie drutu - do kupienia są druty lutownicze. Klasyczny stop lutowniczy to 60% cyny i 40% ołowiu i taki stop ma niższą temperaturę topnienia niż czysta cyna i czysty ołów też. Nie jestem pewien, czy jesteś w stanie kupić czysty ołów w postaci cienkiego drutu, nie znam też zastosowania dla takiego materiału. Wiem, że można kupić ołowiane ciężarki (np. dla wędkarzy) albo śrut do sporządzania amunicji, ale podobno jest to materiał odzyskany ze starych akumulatorów i ma sporo różnych domieszek chemicznych. Drut lutowniczy można łatwo kupić na TME: https://www.tme.eu/pl/katalog/spoiwa-lutownicze_112707/?params=142:1465264,1465320,1465298,1465268&queryPhrase=drut lutowniczy Najcieńszy jaki mają to 0,25mm. Poniżej tej wartości podejrzewam, że może już być problem ze zrywaniem się takiego drutu. Poza tym taki drut jeszcze zwykle w środku ma rdzeń z topnika, także samego metalu jest tam relatywnie niewiele... Jeszcze jeden trik, który można by polecić to zastosowanie drutu miedzianego (może być wtedy o wiele cieńszy niż 0,25) ale wyżarzonego - czyli drut się podgrzewa, np. zapalniczką a potem pozwala mu się ostygnąć. Poddana takiemu traktowaniu miedź (ale też np. mosiądz) staje się bardziej miękka i mniej sprężysta. Dla modelarza to oznacza, że drut będzie się lepiej układał. Mam nadzieję, że to pomoże, życzę powodzenia w dalszych pracach nad Tomcatem i pozdrawiam serdecznie Paweł 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 5 minut temu, pmroczko napisał: Cześć! To może ja się włączę do dyskusji w sprawie drutu - do kupienia są druty lutownicze. Klasyczny stop lutowniczy to 60% cyny i 40% ołowiu i taki stop ma niższą temperaturę topnienia niż czysta cyna i czysty ołów też. Nie jestem pewien, czy jesteś w stanie kupić czysty ołów w postaci cienkiego drutu, nie znam też zastosowania dla takiego materiału. Wiem, że można kupić ołowiane ciężarki (np. dla wędkarzy) albo śrut do sporządzania amunicji, ale podobno jest to materiał odzyskany ze starych akumulatorów i ma sporo różnych domieszek chemicznych. Drut lutowniczy można łatwo kupić na TME: https://www.tme.eu/pl/katalog/spoiwa-lutownicze_112707/?params=142:1465264,1465320,1465298,1465268&queryPhrase=drut lutowniczy Najcieńszy jaki mają to 0,25mm. Poniżej tej wartości podejrzewam, że może już być problem ze zrywaniem się takiego drutu. Poza tym taki drut jeszcze zwykle w środku ma rdzeń z topnika, także samego metalu jest tam relatywnie niewiele... Jeszcze jeden trik, który można by polecić to zastosowanie drutu miedzianego (może być wtedy o wiele cieńszy niż 0,25) ale wyżarzonego - czyli drut się podgrzewa, np. zapalniczką a potem pozwala mu się ostygnąć. Poddana takiemu traktowaniu miedź (ale też np. mosiądz) staje się bardziej miękka i mniej sprężysta. Dla modelarza to oznacza, że drut będzie się lepiej układał. Mam nadzieję, że to pomoże, życzę powodzenia w dalszych pracach nad Tomcatem i pozdrawiam serdecznie Paweł W sumie faktycznie, jakiś kompletnie sobie nie skojarzyłem, zwykle wyżarzam blaszki PE jeżeli mam je powyginać, a przecież drut też można będzie próbowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 16 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2024 Z miedzianymi drucikami nie ma aż takich trudności jak mogłoby się wydawać. Inna sprawa, że im cieńsze, tym silą rzeczy łatwiej się wyginają. A cyny poniżej 0,2 się nie znajdzie. Jeszcze jest jeden aspekt, że cyna jest ze swej natury miękka i wyginanie jej pęsetami może sprawiać, że się zniekształca w przekroju i rwie, co było wspomniane. Ja dopasowuję to co potrzebuję w zależności od miejsca. W jednym z poprzednich postów pokazałem przewody na ramie wiatrochronu i to były miedziane, ale bielone druciki. Nie było problemu. Do cockpitu, na tylną ściankę za fotelem pilota takiego pająka uplotłem. To jest miedź o grubości 0,15 czy 0,2 jakoś. Nie grzałem tych drucików. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 Ja nie mam pytań... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 Prosty, a więc możliwie szybki w budowie ... taaa zwłaszcza u ciebie . Miło znów cieszyć oczy detalem w twoim wykonaniu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 16 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2024 Pociągnę temat, bo jak mowa o drucikach, to mam jeszcze coś, co jakoś mi umknęło, by pokazać. Jako, że owiewka będzie w modelu zamknięta, to chcę dać asumpt by chętniej się przez nią próbować dopatrzeć tego i owego. Wabikiem będą min. zostawione przez RIO Ray-Bany, model Aviator, szkła w butelkowej zieleni i złotej oprawce, hahaha Wrzucam zdjęcie jako asumpt do dyskusji o drucikach, bo na te okulary nie znalazłem od razu odpowiedniego. I nie tyle chodzi o grubość, co także o kolor. Nawet bardzo cienki po ukształtowaniu w oprawki i pomalowaniu już mi się przestawał podobać. Więc rozszyłem gęstą siatkę mosiężną i pozyskałem z niej ultra cienki drucik już w kolorze złotym. Więc detalu nie musiałem malować. Nieco w powiększeniu widać, że drucik nie jest idealnie prosty, a spiralny, ale nie da się tego dostrzec gołym okiem. Okularki mają niecałe 2,5mm. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 No i pozamiatane , pozostaje prosto z pudła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 Łomatko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 (edytowane) 3 godziny temu, pmroczko napisał: Nie jestem pewien, czy jesteś w stanie kupić czysty ołów w postaci cienkiego drutu, nie znam też zastosowania dla takiego materiału. FMFly Drut ołowiany - Materiały - nici, druty, lamety - FISHING-MART Używam. Polecam. Niestety najcieńsze to 0.2 mm Edytowane 16 Grudnia 2024 przez pulemiot 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 16 Grudnia 2024 Share Napisano 16 Grudnia 2024 10 minut temu, pulemiot napisał: https://www.flyartfishing.pl/materialy-muchowe/3611/drut-ołowiany Używam. Polecam. Niestety najcieńsze to 0.2 mm Tak, znam te druciki do much i już sięgnąć nimi zastanawiałem, chyba się skuszę… zwłaszcza że mają też płaskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 30 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2024 Jakiś czas temu popełniłem takie "dupsiki", które w modelach F-14, jak śledzę od dekad, są w zasadzie kompletnie pomijane. A bo to się na koniec lepi, jest zamocowane na samym końcu, pod spodem. Małe, brzydkie, i w ogóle po co to komu Tymczasem to elementy mega charakterystyczne dla F-14, bo jako jeden z niewielu samolotów ma uchwyty do wodzidła umożliwiające holowanie go tyłem. Są one opuszczane po wyjęciu zawleczki i w takiej właśnie opcji będą w moim modelu. Posklejałem do kupy kilkanaście plastikowych kawałeczków i pewnie całość trafi na swoje miejsce po malowaniu. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 30 Grudnia 2024 Share Napisano 30 Grudnia 2024 Piękne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi