Kon_Bar Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego MiG-21PFM o numerze bocznym 7903 to jeden z dwunastu dostarczonych do Polski MiG-ów w wariancie 94N (nosiciel broni jądrowej). Większość czasu wszystkie maszyny w tej wersji przesłużyły w 2. PLM w Goleniowie. Po remontach w połowie lat 80-tych utraciły funkcje nosicieli broni specjalnej. Tu prezentuję go we wcześniejszym okresie - z szarym kokpitem i podwieszoną bombą IAB-500 (bomby te podobno były dostępne tylko w czasie ćwiczeń w jednostkach radzieckich położonych na terenie Polski). Dwa zdania o IAB-500 - była to bomba pozoracyjna. Wypełniona prawie ćwiercią tony płynnego paliwa wybuchała tworząc przez 3-4 sekundy kulę ognia o średnicy około 100-120 metrów a następnie obłok dymu wysoki nawet na 1 kilometr. Budowa jest opisana w wątku "To nie moja bajka czyli bałałajka (a może i dwanaście)..." (strony 7-8). Zdjęcia mogą być nieco za ciemne, ale w przypadku normalnego oświetlenia / ustawień aparatu refleksy powodowały, że model był średnio wyraźny Zdjęcia można "rozklikać" ponieważ są w formacie 1500x700 px a forum konwertuje je do szerokości 1200px. Tradycyjnie życzę miłego oglądania i zachęcam o komentowania c I na koniec fotka rodzinna 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego Świetny jest z tą pigułą . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego No i zaczyna się pięknie rodzinka rozrastać Podoba mi się, bo wiadomo - szachownice. 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego No i gut Bardzo ciekawie wygląda z tą "atomówką" I pasuje do "konkurencji" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego (edytowane) Piękny ołówek. Z tym uzbrojeniem na prawdę ciekawie wygląda. Swego czasu podczepilem IAB-500 pod swojsą Su 7 BKŁ. Moja jest szara. Co do samego procesu budowy to mam dwa pytania. Jakiej firmy amelinium psikałeś na model?. Widziałem też własnoręcznie zaprojektowane kalki. Czy mógłbyś wykonać takowe w skali 1/48 a konkretnie godło 11PLM?. Oczywiście za stosowną opłatą. Edytowane 14 Lutego przez jacek 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego (edytowane) Chodzi o dwie sztuki. Edytowane 14 Lutego przez jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego Bardzo ładny model. Podoba mi się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego Jak żywy! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 14 Lutego Autor Share Napisano 14 Lutego 10 godzin temu, jacek napisał: Jakiej firmy amelinium psikałeś na model?. Bilmodel - szybko schną i naprawdę nieźle trzymają się powierzchni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego Piękności!!!jeszcze tylko 18szt i będziesz miał najfajniejsza kolekcje Kondziu! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 14 Lutego Autor Share Napisano 14 Lutego (edytowane) 2 godziny temu, Bikernytzu napisał: Piękności!!!jeszcze tylko 18szt i będziesz miał najfajniejsza kolekcje Kondziu! Apage Kusicielu. 12, może 14 to wszystko co planuję -==- I jeszcze tak z okazji Walentynek i IAB-500... Edytowane 14 Lutego przez Kon_Bar 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Podoba się!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego W dniu 14.02.2024 o 21:16, Kon_Bar napisał: 12, może 14 to wszystko co planuję Normalnie dowcip dnia Ja też na początku stanowczo twierdziłem że zrobię TYLKO trzy 104-ki. I jakoś tak z czasem było trzeba dopisać kolejne 30-ci I jakby tego było mało to lecą dwie kolejne Dla mnie forumowy kolektyw zasugerował, żebym zrobił wszystkich użytkowników 104-ki - więc zrobiłem wszystkich 15-tu. Tak więc Konrad nie pękaj ,nie maż się i pokaż klasę - rób wszystkich użytkowników 21-nki (chyba tylko 57-ciu czy 58-miu ) Obecni użytkownicy Angola (Angolskie Siły Powietrzne) Azerbejdżan – 5 sztuk w służbie[41]. Chorwacja – (Chorwackie Siły Powietrzne) Gwinea Indie (IAF) 848 sztuk od 1963 Jemen – 19 w służbie, niektóre zostały zniszczone na lotniskach. Libia (Libijskie Siły Powietrzne) Mali (Malijskie Siły Powietrzne) Mozambik Syria: 535 sztuk od 1965 Egipt (EAF) 496 sztuk od 1967 (kolejne 150 chińskich F-7) Rumunia (Forţele Aeriene Române 305 sztuk od 1962 Sudan Kuba (FAR 269 sztuk od 1962 Uganda Korea Północna: 217+ sztuk od 1966 Libia (Libijskie Siły Powietrzne 169 sztuk od 1975 Zambia Byli Afganistan Algieria Bangladesz Białoruś Burkina Faso Bułgaria (PVOiVVS 226 – 239 sztuk (w zależności od źródła) od 1963-2015 – MiGi zasilały bułgarskie lotnictwo w latach 1963-1990. Obok maszyn nowych, 86 pozyskanych samolotów wcześniej używane było przez lotnictwo ZSRR. W latach 1966-2003 utracono w wypadkach i katastrofach 42 samoloty, pilotując ten typ zginęło 25 pilotów[42]. 18 grudnia 2015 roku nastąpiło oficjalne zakończenie służby ostatnich w bułgarskim lotnictwie trzech maszyn MiG-21. Były to dwa samoloty w wersji MiG-21bis SAU i jeden typu MiG-21UM[42]. Czad (Czadyjskie Siły Powietrzne) Chiny – Zastąpione przez Chengdu J-7. Czechosłowacja: 433 sztuki 1961–1990 (Czechy do 2005) Demokratyczna Republika Konga Erytrea Etiopia Finlandia (Ilmavoimat 54 sztuki 1963–1998 Gruzja Gwinea Bissau – Wycofane w 2004 roku. Indonezja Iran Irak (IQAF) 312 sztuk 1963–2003 ISIS – Zdobyli 19 (1 używany)[43][44][45][46]. Oryginalnie 3 w warunkach pozwalających na działanie. Siły Powietrzne Syrii twierdzą, że dwa z nich zostały zestrzelone i wyeliminowane z użytku[47]. Obecnie nie są już używane. Kirgistan Kongo Laos Mongolia (Mongolskie Siły Powietrzne) Madagaskar Namibia NRD (LSK/NVA): 561 sztuk 1962–1990 (Niemcy do 1994) Nigeria Polska (WOPK) 582 sztuki 1963–2004 Rosja (Siły Powietrzne Federacji Rosyjskiej) Serbia (Serbskie Siły Powietrzne) Ostatnie wycofano 21 maja 2021[48] Słowacja (Słowackie Siły Powietrzne) – Wycofane w 2003 roku. Przekazane do muzeum lub zezłomowane. Somalia (Somalijskie Siły Powietrzne) Tanzania Turkmenistan Ukraina Jugosławia: ~200 sztuk 1962–1992 Węgry (Magyar Néphadsereg légiereje 256 sztuk 1961–2001 ZSRR (WWS i PWO): ponad 6000 sztuk 1959–1991 Wietnam: 270+ sztuk 1965-2015 Zair Jak to mówią - dajesz! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego MiGów-21 to spokojnie ze 100 można byłoby zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Witam. 1.Oj, szachownice na spodzie uciekły za bardzo w stronę kadłuba, 2. IAB-500 na zachowanych zdjęciach kolorowych ma zawsze kolor jasnoszary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 17 Lutego Autor Share Napisano 17 Lutego (edytowane) 3 godziny temu, Jarekk napisał: Witam. 1.Oj, szachownice na spodzie uciekły za bardzo w stronę kadłuba, 2. IAB-500 na zachowanych zdjęciach kolorowych ma zawsze kolor jasnoszary. Mam w planach jeszcze jednego PFM-a. Na pewno po przeglądach były malowane szerzej (mam zdjęcie srebrnego PFM-a z położonymi szerzej). Co do tych "sprzed remontu " w sumie nic nie mam i wzorowałem się na rysowanych schematach. Możesz podzielić się zdjęciami z widoczną pozycją szachownic w innym miejscu? Temat kolorystyki IAB uważam za zamknięty. Trochę jak z kolorem belki BD3-66-21N - ja wybrałem kremowe malowanie, ale widziałem też srebrne. Myślę, że w użyciu jednak były 2 warianty - nie tylko MiG-21 latały z nimi. U nas potencjalnie MiG-23, Su-20, Su-22, może też Su-7. Można więc chyba założyć, że malowanie zmieniało się zależności od lat etc. Edytowane 17 Lutego przez Kon_Bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego (edytowane) Edytowane 17 Lutego przez Jarekk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 17 Lutego Autor Share Napisano 17 Lutego 3 minuty temu, Jarekk napisał: tylko, że tu mamy MF-a. Szukam zdjęć PFM-a przed remontem głównym (czyli w kolorze naturalnego metalu). Nie upieram się, że PFM-y nie miały szerzej szachownic - po prostu mam tylko zdjęcie PFM-a po remoncie (tam są szerooookoooo) a jak było w latach 60-70-tych to... nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego (edytowane) Na pierwszych pfm seria ML szachownicę są pośrodku lotek. Edytowane 17 Lutego przez em 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 17 Lutego Autor Share Napisano 17 Lutego 3 minuty temu, em napisał: Na pierwszych pfm seria ML szachownicę są pośrodku lotek. Czyli jak kolega @Jarekk sugerujesz przemalowanie skrzydeł... Niby wolałbym fotkę, ale jak dwóch Ci pisze... to trzeba pomyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Moim zdaniem nie, może źle patrze ale seria 76 w 1966 na spodzie skrzydeł nie ma szachownicy...tak że tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 17 Lutego Autor Share Napisano 17 Lutego Na Aviateam.pl znalazłem zdjęcie 10-ki (jeden z pierwszych PFM-ów), gdzie szachownice są szeroko. Wg mnie na 100% "pomiziany" srebrzanką więc po remoncie. Co do 7903 to jeszcze nie zdecydowałem, ale planowany 022 będzie miał szachownice szeroko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlos Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego fajny ołóweczek, bardzo mi się podoba, aleja migów się rozrasta, będzie jak w muzeum w Krakowie czy robicie takie malowanie to czy malujecie odpowiednią farbą i ją polerujecie ??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 19 Lutego Autor Share Napisano 19 Lutego 18 minut temu, karlos napisał: aleja migów się rozrasta, będzie jak w muzeum w Krakowie Chyba ich tak nie zapuszczam... 18 minut temu, karlos napisał: czy robicie takie malowanie to czy malujecie odpowiednią farbą i ją polerujecie ??? Nie (przynajmniej u mnie) - metalizer, na to 1-2 warstwy bezbarwnego (kalki/wash) i na to był jeszcze... półmat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi